от Maat_n_Re » 24 Юни 2005, 19:35
Всъщност ето какво намерих за Кали (която наистина си е индийска богина). Книгата е на Джан Напърт "Индийска митология" на издателство Абагар холдинг 1994г. Информациат не е твърде обширна, но пък е основната:
Кали - "Черна". Деви-Ума във всяващия страх и ужас аспект на жена - владетелка на света (Джаганмата), която оставя след себе си само смърт и разрушение. Изобразяват я като чернолика жена с доста сладострастна външност, но с изкрящи и жадуващи за кръв очи, от които капе човешка кръв. Дългият й език е провиснал навън, готов всеки момент да ближе кръвта на жертвата. Навървени около тялото й висят човешки черепи, змии опасват шията й като огърлица, а във всяка от десетте й ръце има оръжие. Тя приема жертвите си по време на специален ритуал, наречен Дурга-пуджа. Казват, че понякога й принасят в жертва дори хора. Изобразяват я танцуваща върху мъртвото тяло на своя съпруг Шива, като в едната си ръка размахва главата му, а в другата върти меч (явно става дума за различни начини за изобразяване на богинята). Като богиня на смъртта Кали унищожава всичко, включително и божествения си съпруг, тъй като нищо видимо на този свят не е вечно.
Това е, което аз успях набързо да намеря за Кали. Ако някой има повече информация, ще ми бъде интересно да прочета. Още повече, че ми се струва, че част от написаното тук е противоречиво.[/i]