религията - задължителна част от магията???

Всеки, който за първи път се сблъсква с Oкултното знание и Mагическите практики, да пише само в тази част на форума!

Модератор: Cath

Мнениеот paparosko » 30 Дек 2008, 16:48

Cath,

Не искам да се натрапвам, просто искам да поясня моята гледна точка.
Това, че не съм религиозен съвсем не означава, че не вярвам в Бог, напротив.
За мен Бог е Всичко, Което Е и Всичко, Което Не Е.
Бог е в Мен и Аз Съм в Бог.
За магическите си способности съм благодарен на Бог и на Духовните си Водачи.
За всеки има смисъл това, което той мисли, че има смисъл!

СПОКОЙСТВИЕ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

:)
Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 156
Регистриран на: 21 Юли 2007, 14:57

Мнениеот Mason » 30 Дек 2008, 17:32

Добре,

Нека внесем малко хронология в цялата работа.

Първоначално, за който и да е човек, имаме някакво познание за заобикалящата действителност. Въз основа на него той прави изводи. Въз основа на нова информация за действителността и вече оформените изводи, прави нови изводи.

Очевидно отражението на действителността за всеки човек е индивидуално, тъй като се базира на предварително оформени изводи в уникална за индивида среда.

Всеки човек получава знание чрез получаване на информация, асимилирането й и размишлението над асимилираното от определена гледна точка (в определена насока.
При тези размишления в главата възникват спонтанни мисли, които са качествено ново знание, базиращо се не само на събраната и преработена информация, но и на участието на Висшия Аз.

Тук Висш Аз наричам Божествения елемент на човешката душа за вярващите или несъзнаваното у човека за любителите на психологията. Имам предвид несъзнаваното според Юнг, за което се смята, че обработва 98% от постъпващата информация на човека, докато мисловно се възприемат само 2%.

Това целенасочено вътрешно разсъждение при спиране на потока информация отвън някои наричат медитация и по принцип това е наистина форма на медитация, т.е. метод за получаване на свръхсетивно (несъзнавано) познание.

Така, ако човек иска да предаде знание в писмен вид, той мисли над формата (тоест медитира над начина на предаване) и я излага в писмен вид.
Записания текст само по себе си няма никаква стойност. За да има полза от него читателят трябва да го чете и медитира (размишлява, прави изводи, прави връзки с предишни изводи, чака осеняващи мисли и т.н.), за да извлече смисъла му.

Сега да поговорим за Истината и религията.
Предполагам, че досега тука се говори за изначалната Истина, т.е. как е възникнал света, кой/какво го е създал, какви са основните му закони.

Виждате, че ако съществува Истината (хе хе), то тя ще е една за всички хора и аналогично една за всички религии, които се опитват да обяснят произхода на универсума.

Тогава защо всички религии са толко различни?!
Ами елементарно, религията не е само изначалната Истина.

Първо, религията е и наръчник за употреба. Например изправят ви пред басейна за пръв път и ви казват „Плувай!!!”. Ще успеете ли? Не! Трябва ви подробно ръководство и подотвителни упражнение, а най-добре бихте успели с учител. Всяка религия е разясняване на що е това Истина, как ни засяга, как се употребява и т.н.
Всяка велика религия има своя пророк-създател и тъй като всеки пророк е и човек, и тъй като всеки човек стига духовното си развитие по свой път затова и всяка религия е различна в прилагането на Истината.

Второ, всяка религия носи особеностите на обществото, в което е създадена.

Трето, всяка религия носи ЗАБЛУДИТЕ на обществото, в което е създадена. Тези заблуди, може да са били необходими за неговото оцеляване, но след време си остават просто заблуди. Ясно ви е колко бавно се променят религиите и мисленето на хората.

Четвърто, всеки човека минава през етапи в духовното си развитие и в следващ етап може да се окаже, че тези истини, които са му носели прогрес в предишен етап, вече не са истини. Поради тази динамика в човешкото духовно развитие ясно е, че дадена религия не може да бъде единствения му крепител по пътя му напред.

Какво може да се каже. Имаме Истина, имаме и религии използващи я по някакъв начин.
За нашето духовно развитие е хубаво да работим директно с Истината и не толко директно с религията. Но не трябва да забравяме, че всяка религия може да ни помогне по пътя с доста преработена и смляна за лесно разбиране Истина 

Как можем да постигнем Истината. Чрез подходящо изучаване И МЕДИТАЦИЯ върху писаните слова на великите адепти и пророци.

Тази медитация ще ни отговори не само на въпроса за Истината, но и на това „Има ли Бог”, „какъв е” и „трябва ли да вярваш в Бог, за да имаш успех в магията”. Тук замествам въпроса за религиозността и магията, тъй като от горните разсъждения той трябва да се трансформира във въпроса: „Трябва ли да вярвам в Бог, за да имам прогрес голям в магията” или дори във въпроса: „Трябва ли да усещам Бог, за да имам голям прогрес в магията”

Кои са тези съчинения?

Ами например трактата на Хермес Трисмегист. Там има една велика истина: „Каквото е горе, такова е и долу....каквото вътре, такова и вън”.

Аналогичната истина я има и в Битие на Библията: „Отначало Бог създаде небето и Земята”.

Подобно началото и на Сефер Йецира, макар че там етапите и структурата на творението са по-подробно описани как Бог чрез словото създава 10 сефирот (духововни светове).

В евангелието на Йоан също се говори за началото: „В началото бе словото, словото бе у Бог и нищо друго нямаше”

Какво е общото обяснение на тези текстове? В началото Висшата Сила чрез словото (или вибрацията) започва да създава света. Между другото новите теории на физиката почти доказаха, че всяко нещо в света е вибрация – трептяща вълна със своя честота.

Отначало Бог създава духовния и физическия свят (небето и земята, сефирот).
След това Бог създава закона, каквото е горе, такова и долу, каквото вътре, такова и вън.

Това означава, че всяко нещо във физическия свят има проявление в духовния и не може да има нещо във физическия свят, без да има проявление във духовния.
Също така и законът, че всяко нещо отразява в себе си единството и взаимосвързаността на целия свят.

Първия закон ни показва как трябва да действа магията: не може да имаме магическо проявление на нещо във физическия свят, без преди това да сме го създали във духовния. Всъщност това е елементарния метод на магията. За да направим магия, просто трябва да извършим съответните промени в духовния свят.

Вторият закон е законът на причинно-следствените връзки, т.е. всяко нещо, което направим ще има последствие не само за света, но и за нас, тъй като ние сме негово динамично отражение (каквото вътре, такова и вън). Това някои наричат закон на кармата :)

Първият закон е директно обяснение защо като променим подходящо начина си на мислене (промяна в духовния свят) се оказва, че има промени и във физическия свят.

И последно, това, което съм написал по-горе, е идеално за медитиране. Медитирайте на воля приятели :) ха ха ха
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 295
Регистриран на: 04 Юли 2008, 10:34

Мнениеот paparosko » 30 Дек 2008, 18:46

Mason,

Не разбрах каква е твоята истина.
Разбрах само, че в главата ти е голяма каша.

Според мен, чрез използване на Принципите на Хермес Трисмегист може най-добре да се обясни и разбере устройството на Вселената.

:)
Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 156
Регистриран на: 21 Юли 2007, 14:57

Мнениеот Black Wolf » 31 Дек 2008, 01:54

Принципите на Хермес Трисмегист нямат нищо общо с религията, таки ли? :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 114
Регистриран на: 10 Окт 2008, 14:27

Мнениеот Black Wolf » 31 Дек 2008, 02:04

Религията те ограничава да вярваш в Бог, който единствен ще те спаси и отрича вярата в способността на човека сам да бъде Бог.

Може би е добре човек първо да се запознае малко с различните религии, а след това да съди коя какво ограничава. За "спасение" впрочем май говори само една от тях... :mrgreen:

Освен това, колкото и да се напиняш, бог може да станеш единствено в собствените си фантазии (и сухи имокри сънища)... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Истинският окултист отлично осъзнамва, че е само една прашинка (от неизброимото множество подобни) във Вселената...
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 114
Регистриран на: 10 Окт 2008, 14:27

Мнениеот sanguinary » 31 Дек 2008, 04:04

Cath написа:ох, Жесток и Коварен човеко

Искам да чуя това как го изричаш. yahoo27 notworthy
Запиши го в списъка на първо място idea1 icon_toothy
А защо коварен? Няма значение, харесва ми :oops:
Наблегни на "ох" angel12.gif


Cath написа:не мога да разбера защо ме уведомяваш за неща, които са ми известни...

Да, знам, че понякога звуча като баща, който говори на детето си, но това е, защото твърде често, в търсене на отговори за сложните въпроси, пропускаме да си отговорим на по-простите.
Не казвам, че е задължително да знаеш азбуката, за да пишеш. Казвам само, че е препоръчително. За това понякога казвам азбуката.

Cath написа: ...да, може да има магия без религия и да, тази магия ще "действа".

Аз пък смятам, че не може :roll:
Превод за тези, които не разбраха: магия без религия е безсмислено!
Майтапче де :wink:

Cath написа: може да има вяра без религия, но религия без вяра не е много логично. а тук говорим за религия - подразбира се, че има вяра!

Ще се очудиш, когато разбереш колко народ прави едно или друго нещо, абсолютно механично или просто защото всички около него го правят, осоообено в християнството. Палят се свещи, чупят се яйца, именни дни си празнуват, кръщават се, женят се, но ако ги попиташ защо... Не, всъщност не е нужно да ги питаш, лесно е за отгатване - просто защото така се прави. Да не говорим ако ги питаш кой е този Христос, пред който се вричат във вярност или чието рождество си честитят, пък и ровят късметчета по баниците. В тази цялата съвремена извратения и безхаберие, много повече има религия без вяра, отколкото вяра без религия.
Black Wolf написа:Може би е добре човек първо да се запознае малко с различните религии, а след това да съди коя какво ограничава. За "спасение" впрочем май говори само една от тях...

Ами добре, приемаме, че са ми бегли познанията, относно различните религии. Кажи ми една, която не вещае вечен живот на праведните.
Е, да, под "праведни", при някои се разбира да убиеш неверник или просто да коляш и бесиш, без да ти мигне окото, както при норманите и изобщо варварските племена. Но след това какво ги чака? Вечен и охолен живот из безкрайните дебри на Валхала, редом до най-близките им хора и роднини.

Black Wolf написа:Освен това, колкото и да се напиняш, бог може да станеш единствено в собствените си фантазии

С напиняне, едва ли, но ако си поиграем малко с думите, може би ще стигнем все някога до извода, че всяка една отделна форма на живот е Бог. Та те хората с напиняне, се опитват да станат какво ли не! От Елвис Пресли до Брат Пит, но никой не зная да е успял. Може пък да съм слабо информиран. :wink:
Иначе за последното, да, съгласен съм с това, за прашинката. Поначало всеки, който е осъзнал колко е незначителен, прави една сериозна крачка към себеусъвършенстването си.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 422
Регистриран на: 04 Яну 2006, 07:43

Мнениеот Black Wolf » 31 Дек 2008, 09:51

Иначе за последното, да, съгласен съм с това, за прашинката. Поначало всеки, който е осъзнал колко е незначителен, прави една сериозна крачка към себеусъвършенстването си.

Когато осъзнаеш, че си част от Цялото, без да принизяваш ли възвеличаваш скромното си Аз :wink: , започваш да постигаш истинско разбиране. Самоусъвършенстването, както казваш. А моженето произтича от разбирането. :wink:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 114
Регистриран на: 10 Окт 2008, 14:27

Мнениеот Cath » 31 Дек 2008, 13:13

Оооооох!
(само не разбрах сладострастно или с досада?)

Обяснение, за тези, които не разбират български език:

магия без религия е БЕЗСМИСЛЕНО, но това не означава НЕВЪЗМОЖНО! безсмислено ... невъзможно ... безсмислено ... невъзможно...лишено от смисъл ... лишено от възможност! има разлика, както и тълковни речници, които я обясняват.

спасението на душата, предполага някакво нейно прегрешение... "грях" е дума и понятие, което е присъщо само на християнството! да, чака ги блаженство езичниците, но не и СПАСЕНИЕ! честно казано - нямам нужда някой да ме спасява, защото съм жена (за справка виж Първороден грях!!!!!!) - то си е блаженство!

Спорът наистина се ОБЕЗСМИСЛИ, но това съвсем не го прави НЕВЪЗМОЖЕН.

Мога да приема, че "моженето произтича от разбирането", но смятам също така, че "Там където има потребност, има и възможност"!

А това, което прави толкова народ - Коледа, именни дни и т.н. - не е нито вяра, нито религия - това е сляпо следване на някакви псевдохристиянски традиции без разбиране за тях, или с прости думи "незнам защо, майка ми така правеше".

Когато осъзнаеш точно къде си, ще можеш да хванеш правилният път към самоусъвършенстването, а няма да бъдеш бутан от тълпата, която е разгърнала някоя популярна художествена книжка, яхнала е метлите и с островърха шапка на главата крещи "Напред към нови хоризонти!" запътвайки се към блатото!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот treskea » 07 Фев 2009, 16:32

ооооо богове,
какво доживях да прочета.Как ще правиш магия,ритуал,заклинание или както там ви харесва без да си наясно кои сили ти помагат в конкретния случаи и какво може да те очаква за в бъдеще.Закриля ли те някой,ама кой ли да е ако не вярваме в никой.

НЯМА МАГИЯ БЕЗ ВЯРА.
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 104
Регистриран на: 12 Авг 2006, 20:02

Мнениеот sanguinary » 07 Фев 2009, 21:40

Ами то няма и заваряване без вяра!
Трескея, не е зле да прочетеш темата. Този момент го минахме...
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 422
Регистриран на: 04 Яну 2006, 07:43

Мнениеот Cath » 07 Фев 2009, 22:03

жената просто изразява мнение, не бъди толкова критичен.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 07 Фев 2009, 22:40

жената просто изразява мнение, не бъди толкова критичен.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Mason » 08 Фев 2009, 16:13

Харесвам жените да изразяват мнение.
Значи в момента не са ми бесни :) хе хе хе

В интерес на истината може да има разни магически успехи и без да вярваш в ...да кажем Висша Сила. В този случай вярваш в себе си.
Но не можеш да различиш посланията на Висшия си Аз от собствените си долнопробни мисли. Така може така да се забатачиш, че направо не ми се мисли. Абе май и това го написах неразбрано. .....Абе карай
Както казва Абатор, ако сте неверник, то се наслаждвайте на повече порно и жени. Така и така сте в блатото.....
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 295
Регистриран на: 04 Юли 2008, 10:34

Мнениеот sanguinary » 09 Фев 2009, 04:17

Cath написа:жената просто изразява мнение, не бъди толкова критичен.

Не съм си и помислял да критикувам, само я насочвам... жената, както я нарече. Нека изрази мнението си, има право.
Mason написа:...ако сте неверник, то се наслаждвайте на повече порно и жени. Така и така сте в блатото.....

Вярващите се наслаждават на по-малко порно и мъже, може би drunk
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 422
Регистриран на: 04 Яну 2006, 07:43

Мнениеот treskea » 09 Фев 2009, 21:17

mason ме е разбрал това имах предвид,защото когато започнах с разни магии да се занимавам не вярвах в нищо освен в себе си и когата я забатачих ,ама много яко в батака ми стана ясно(благодарение на някого от вас) ,че има и по-висши сили от мен.Колкото и да не ни харесва трябва да се съобразяваме с тях

само да вметна аз съм малко момиче ква ти ЖЕНА :)
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 104
Регистриран на: 12 Авг 2006, 20:02

Предишна

Назад към За Начинаещи

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 5 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 5 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 25 Апр 2024, 19:08 е имало общо 565 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта