Отговорност

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Мнениеот ultramarin » 30 Юли 2009, 11:18

...говорих си с един колега по кюто тия дни и ето какво ми написа той: "ако ти се занимава, кажи как става номера... пък времето ще покаже, дали е било правилно и навременно"

И тук се вижда разликата между мисленето на един езотерик и един не-езотерик...

Обикновеният човек разсъждава: нека се даде една сила, нека да опитаме, да рискуваме, пък бъдещето ще покаже дали това е най-добрият вариант... нека да фърмил атомната бомбичка, пък после ще му мислим, ако някакси някой оцелее... да му дам тоягата, пък какво ще прави с нея, това вече си на иванчу прублемъ...

Езотерикът си казва: не мога да дам на някой нещо за което той не е готов, "не мога да си позволя да взема Пръстена, макар и да дава сила, защото не съм способен да я овладея"(Гандалф и Елфийската Кралица от Средната Земя). АЗ имам отговорност, не само за това което притежавам и вземам, но и за това което съм дал.

Езотерикът знае, че осввен Знанието, съществува и Битието, начинът на живот н авсеки един човек, и само балансът между двете определя дали Безценният подарък ще се превърне в добро или зло. Затова, докато не е 100% уверен, че знанието ще е правилно разбираемо, правилно използваемо и наистина нужно, той не протяга ръка нито в даване, нито във вземане! Не случайно е това, че в мистерийните школи на миналото, обучениеито е било от две части - подготовка за ученето и самото учене. Като първата част, макар и подготвителна, е била задължителна, защото именно тази "подготовка" е трансформилара човек, правела го е способен да разбира и прилага правилно това знание, което е съставлявало тайните на школата. Тези две части същестуват и днес, ще съществуват и утре и другиден и винаги... защото наистина животът ни е подготвил за възприуемането на някакви знания, но никога на всички... и именно "чуждите на мирския живот факти" ще се явяват за всяка една епоха "тайно знание" - днес едни, утре други, а вчера са били съвсем различни ;)

Защо е така? Не може ли без това? Колкото и да тъжно, това е единственият начин. Защото сред маговете цари едно правило: дейсттвието трябва да довежда до искания резултат, и до никакъв друг... или въобще до нищо да не води! Тоест, ако съществува и най-малък шанс нещата да се влошат, като резялтат от действията на мистика, езотерика, мага... то той няма да направи никакви действия! Обратно, и при най-малка вероятност да се постигне положителен резултат, "рицарят на духа" се заема с Подготовоката на хората и ситуациите, до момемнта в който тази малка вероятност се превърне в стопроцентова сигурност. Едва тогава той ще сподели тайната си с новоподготвените... никакви други очаквания не би трябвало да имате, общувайки с истински езотерици - дори и да сте най-добри приятели от години, няма да ви кажат и една трошичка от своите тайни(имал съм възможност да се убедя неведнъж в това)... докато не преценят че сте "готови".. каквото и да означава това за тях, щото в повечето случаи за вас е доста неясно... поне за мен е така винаги...


П.П. хммм, с гореизложеното не всички тук, в този форум, ще са съгласни, но какво пък... това е моето мнение, изградено в общуването ми с тези, които с дълбоко Уважение наричах и/или наричам свои Учители и които не един път са демонстрирали в житейски ситуации, че имат доста по-широко Виждане и Разбиране от средностатистическото.
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 314
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот Lord Voldemor » 31 Юли 2009, 01:25

Аз искам да отбележа подкрепата си за мнението на ултрамарин-?-ът засегнат от него,може да изглежда тривиален за някого,но това би било така само поради късогледство.
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор
 
Мнения: 417
Регистриран на: 28 Апр 2009, 22:42
Местоположение: Навсякъде където насоча мисълта си

Мнениеот Cath » 31 Юли 2009, 06:44

всичко това е много, много хубаво, но не мисля, че разделяйки хората на занимаващи се с езотерика и "не-езотерици", правим някакво разделение изобщо. Един човек, който е безотговорен и нехае за бъдещето ще продължи да го прави, независимо дали се занимава с езотерика или не. Именно заради своята безотговорност той е готов да рискува и да подскача през различните варианти за разрешение на проблема си, било то и магия, вместо да постъпи, както трябва във всяка една житейска ситуация - да се изправи срещу своите проблеми и страхове.

Мисля, че дори и този форум може да бъде показателен за това, как дори хората "езотерици" имат същият начин на размишления като "не-езотериците".

Така че, въпреки, че съм съгласна с това, което ultramarin е написал, не мога да се съглася, че то е абсолютна реалност. нещо повече - то е рядкост. Всеки, който тръгва по пътя на езотериката го прави за да вземе или даде нещо, макар че даването е съсредоточено най-вече в негативен аспект. Всеки, т.нар. езотерист, се възприема като едва ли не проявление на божествените/велики/или каквито си иска сили, с което оправдава, най-вече пред себе си, действията и мотивите си. Всеки призовава демоно, всеки чете кабала, всеки изпълнява някакви ритуали, всеки може да се докосне до така бленуваното тайно знание и за това не е нужно някой да го води там. По-лесно е, но не е нужно. Защото достъп до "знанието" вече не е привилегия на малцина избрани.

ultramarin написа:Езотерикът знае, че осввен Знанието, съществува и Битието, начинът на живот н авсеки един човек, и само балансът между двете определя дали Безценният подарък ще се превърне в добро или зло.


А човек знае, че съществува в Битието, благодарение на Знанието и знае, че на този свят Подаръци, камо ли Безценни никой не раздава безвъзмездно.

В крайна сметка единствената разлика, която е съществена, това е САМОСЪЗНАНИЕТО на човек. А дали е езотерик или не е езотерик, или пък просто му харесва да нарича себе си такъв, вече са подробности, особено поставени редом до такива неща, като Знание и Битие. И за да го направя възможно най-ясно и разбираемо:

Езотериката не ви прави отговорни. Вашето самосъзнание го прави.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот м Лъчезар » 31 Юли 2009, 09:38

"Занимавате се с хора които не им се занимава" . Къде е смисъла ? На пръв поглед темата е градивна на 2ри е деградивна защото всеки ще си помисли "да аз осъзнавам нещата и не съм като този в началото на разказа дето е цитиран" и развитието ще спре защото се е залъгал колко над него е .
Адът е тук на земята
Аватар
м Лъчезар
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 71
Регистриран на: 16 Апр 2009, 06:40

Мнениеот Dechko88 » 31 Юли 2009, 14:35

До някаде теорията е правила никои няма да даде нещо на някои които не може да го овлядее ( конкретно за контрол над енергията) ,но може да му даде началото, основата и постепенно да има еволюция на начинаещия маг. И наистина разликата в добрия и лошия езотерик е в това че единият носи одговорност за последствията варху своя ученик а другия не. Що се отнася до еволиуцията на ученика зависи само от самият него ( ученикат ) ако тои иска ще се научи и ще се усаваршенства, но споредмен наи важният урок е да си тарпелив и да усазнаеш че силата идва с постоянството.
Аватар
Dechko88
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Сеп 2008, 17:59
Местоположение: Portugal

Мнениеот ludvig » 01 Авг 2009, 18:03

Ако се разсъждава по този начин този форум и този саит а както и литературни произведения и трудове на известни окултисти едва ли биха съществували Безотговорен човек ли е wizard заова че е създал саит за да популяризира магията заедно със всички магически техники и ритуали описани в саита ,безотговорен езотерик ли е rain затова че помества ритуали в саита или venus заради това че помества произведения от автори занимаващи се с окултизъм и магия какво да кажем за автори като Кастанеда ,Щаинер ,Блаватска Фил Хаин и мн други писали по темата Дали тези автори са си задавали въпросът дали на 100 % знанието им ще бъде правилно разбрано,правилно използваемо и наистина нужно ? Силно се съмнявам Истината е че самата магия е защитена от самата себе си Какво според мен значи Ако човек не интересуващ се от магия чул и прочел за магия решава да се пробва ще бъде бързо разочарован било от от очакване за бърз резултат нетърпение или нещо друго впоследствие дори ефекта да се прояви по късно във времето тои не би го свързал съ с воя магически ритуал които дори е бил забравен от него тъи като човекът не притежава тази самоосъзнатост и и ниво на съзнание за която пише Кат във всички случаи магията за този човек остава бабини деветини ,суеверия или глупости
както wizard написа в една тема :дори и да се докоснеш от окултното скоро ще бъдеш разочарован и отстранен елегантно от там Как? Ами самата сила ще намери слабото ти място и ще те отстрани от там
що се отнася за тези които продължат по този път с постоянство след време самата магия ще промени тях и ще ги лиши от всякакви грандиозни желания мераци или злоупотреби което тълкувам също като една защита затова че каква атомна бомба каква тояга??бих могъл още малко да попиша ама мн дълъг пост стана поздрави и успех
Аватар
ludvig
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 107
Регистриран на: 04 Май 2008, 12:56

Мнениеот Lord Voldemor » 01 Авг 2009, 23:38

Аз продължавам да отстоявам позицията на ултрамарин,като уточнявам:не рядко дори истинският Адепт е изкушен по една или друга причина да сподели инфо просто така,по принцип.?-ът е доколко си даваме сметка за кармичната(на който не му харесва термина,да го замени със свой)ОТГОВОРНОСТ и ДЪЛГ.Уизард е много смел за да се занимава с това,защото той лично носи значителна част от „кармичните" промени(положителни и отрицателни)случващи се с нас,участващите.Ето защо,чистосърдечно призовавам начинаещите експериментатори и „черни" магосници да не злоупотребяват с труда и добрите намерения на тези,които са създали сайта и поддържащите го.Единственоте,което ме издразни в този форум(другото е ок,здраве желаем)бе на един ?-ос-„някой може ли да ми каже заклинание за смърт"?-и му беше предоставен линк.ОК.Разбирам позицията,но не виждам какви са аргументите ЗА да се предоставя такъв вид инфо.Именно тук се изразява цялостната ми подкрепа за поста на ултрамарин.
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор
 
Мнения: 417
Регистриран на: 28 Апр 2009, 22:42
Местоположение: Навсякъде където насоча мисълта си

Мнениеот ultramarin » 03 Авг 2009, 12:20

Людвиг, Волдемор, относно даването на "опасна магия за страшен ефект със 100% ефективност": viewtopic.php?f=39&t=2318&p=52862#p52862
ultramarin написа:
FINCI написа:не може да я дават пак да не подейства.
мда, мда - именно, именно... точно в такъв вид, в който да не подейства, се дават повечето потенциално опасни упражнения... е, запознатият с теорията мрез личен контакт винаги знае какво точно е сбърканото, другите - гадаят... както примерно един мой познат никога не може да каже дали правилното е сбРЪкано или сбЪРкано... просто не може, липсва му практиката на българския език(чужденец е, още учи български)... обаче за нас с вас, всичко е очевидно, че правилното е: ЗБРЪКЪНУ... и както и да си го напишем - ще го разберем... същуту е и в магията, така че не се отчайвай
Спокойн, напълно безоппасно е да се дават произволни рецепти... единственият на когото ще навредят е този който ги дава и този който ги чете... е, има и изключения, но те са малко...

По темата - следва да се обърне повечко внимание и на забележките на Кат! Тя е показала много неща които са "криви" в първия ми пост. Много ми хареса забележката й за деленето на езотерици и не-езотерици, но също е важен момент това че Съзнанието е централният критерий, а не рода на занятието ни!

А дали има смисъл.... Лъчезаре, темата е за тези които са "изпразнили чашите си"... тези които вече всичко си знаят, нямат полза не само от тази тема, но и от целия форум.

Все пак не бива да се забравя и това, че много от нещата тук са Дар за четящите... мнозина следват примера на форумната управа, пускат редовно по някаква малка "стръв" и ако има хора които искат да научат, те сами почват да питат и да търсят. Лесно е да се забележат, защото са готови на всичко, питат, търсят, отворени, внимателни и проверяващи веднага това което им е споделено. Никога не клинчат, никога не търгуват, щом получат някаква оферта - моментално се съгласяват и вървят до край! Най-малко трима от този форум минаха по този път, и днес, след няколоко години работа, те са тези които дават информацията и опита който са придобили на други... още трима са тези за които аз знам, но бих казал, че има поне още 3 пъти по толкова за които не знам... следователно системата работи... и ако някой е недоволен че вечно получава само "когато си готов, ще се повяи учителят ти", следва да търси причината в себе си - както каза по-горе Дечко88: "еволюцията на ученика зависи само от самият него"!

Това ни връща на въпроса на Людвиг - безотговорни ли са тези които публикуват тук потенциално опасни неща!? Това е въпрос на който всеки следва да си отговори самостоятелно, след като поразсъждава над написаното в тази тема. И все пак, аз мисля, че всеки е толкова отговорен колкото позволява СЪЗНАНИЕТО МУ, съзнателността му(хехе, ето че се върнахме и към поста на Кат - как само е невързано всичко). Но също така всеки има различно ниво не само на съзнателност, но и на познание. Блаватска мисля че пишеше "всичките проблеми идват от невежество". Съвсем нормално е, че това също ще се отрази на делата ни - още повече, че мнозина постват неща които не са пробвали, не разбират, не пряват или даже сами не вярват в тях(кхъ, кхъ - преди да оспорите това, държа да ви кажа, че един човек САМ МИ ГО ПРИЗНА!!! че написаното в поста му е нещо което не вярва че е възможно...) А ако към това добавим и факта, към който ни насочи Волдемор, че на мнозина не им се занимава с бози и просто отбиват номера "те ти линк, ходи се оправяй, с глупости само не ни занимавай"... е, сами си правете изводите...

Людвиг в края на поста си е описал нещо много интересно - как истинското развитие в сферата на магията променя човек! Как го кара да започне да проявява съзнание, самосъзнание, отговорност и други... хмм, "латентни способности" (освен ония ясновидските и реализационните)...


В този пост се опитах да резюмирам нещата, да покажа връзките мужду тях, да ги покажа от малко по-друга гледна точка, да ги изразя с други думи... моля извинете ме, ако се дразните от повторения и привидни тавтологии...
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 314
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот ZefaS » 12 Авг 2009, 07:54

Всичко опира до ОТГОВОРНОСТ, а не до това дали човек се занимава с окултизъм или не. Веднага давам за пример древните българи- няма туй-онуй. Дисциплината е за всеки, дори и за жените (имали сме жени войни). Но с висши учения са се занимавали само колобрите. Нямало е неща от рода на "да направим това, пък каквото стане". Всичко е измисляно и препипвано до най-малка подробност. Но понеже говорим за саракт(държава с теокрация) е време да допълня, че ВСИЧКИ са били религиозни. Имало е и хора, които не са били отговорни, но това са били предателската измет puke Отговорността идва със зрялостта(много хора помъдряват преждевременно, а много-никога). Окултните науки дават мъдрост и за това човек става отговорен, но има още хиляди неща които също правят човека отговорен. Петдестетте и два чист БЪЛГАРСКИ рода са пример за дисциплина и ред, въпреки, че са погубени от умопобъркан тиранин(фаакт е, че целия саракт го е ненавиждал). Пъвородният син на този изкуфял(сигурно все още се върти в гроба и размишлява над злото, което е причинил) също демонстрира невероятна отговорност, като 3 години продължава да учи народа на изконните за българина ред, дисциплина и отговорност. Ето за пореден път злобата на тиранина- вместо да убие ПЪРВОРОДНИЯ си син той го ослепява. Защо? Защото физическиятнедъг е НАЙ-СТРАШНОТО за един тангрист. На всичко отгоре по този начин ще се превърне в зъл дух след смълтта си, а не в приятел на собствения си народ. Каква ирония нали? sad3
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 345
Регистриран на: 22 Сеп 2006, 18:05
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 12 Авг 2009, 08:24

Зефас, мисля, че се отдалечи прекалено надалече и изказваш мнения за неща, които явно гледаш само от едната страна. Не съм особен привърженик на християнството и методите му, но следва да се замислиш дали българите са покръстени защото Борис е бил "умопобъркан" или просто е бил доста добър политик? Покръстването е политически ход, който е трябвало да се направи. Всичко друго, поне за мен, влиза в сферата на фантастиката.

Но за да се върнем на темата, която беше отговорност, нека направим един паралел в тона на твоите разсъждения -

"тиранинът" просто е поел отговорността си като политик, за да запази държавата, нещата не опират до религия.

ZefaS написа:Всичко опира до ОТГОВОРНОСТ, а не до това дали човек се занимава с окултизъм или не.


И ако исках да ви противореча:
Доста убийци и престъпници поемат ОТГОВОРНОСТ за действията си, но това не прави действията им справедливи и мъдри. Така че нека се върнем над най-основното нещо:

САМОСЪЗНАНИЕ.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Mason » 13 Авг 2009, 11:04

Сетих се едно упражнение за трениране на отговорността ....
Всяко свободно време при вдишване казвате "вдишвам отговорност". Може и с дълбоко ритмично дишане. Ходейки, седейки и т.н.

Всъщност по този начин се тренира осъзнаването и връзката ум-тяло. Колко по-осъзнат, толко по-духовен и по-отговорен....май

Всъщност нищо чудно, ако казвате "вдишвам безотговорност" да се получи същия ефект. Особено, ако имате подсъзнателно чувство за отговорност към заблудите и програмите на обществото.

Май "по-осъзнат" означава осъзнал повече заблуди, илюзии или програми.

Лично аз като искам някой да ми обяснява нещо виждам, че не го прави, докато не мина на ново ниво на осъзнаване - докато не осъзная някоя нова илюзия или програмка, която ме управлява. И всъщност се оказва, че ако съм научил новото нещо, докато ме управлява програмката, то това нещо ще се използва от програмката, не от мене.

Например сещам се, че едно време тука имаше хора, които питаха за приспивателно, което е безопасно и може да се даде тайно и да не го усети човека. За какво може да им послужи това нещо?! Дали пък нямат фантазия да приспят жена и да се възползват от нея?! Каква програма в подсъзнанието има той? Не е ли свързано това с проекция на отрицателната майка и опити за изместване на яростта към нея към непознати жени? Възможно ли е да е толко травмиран човека, с дълбоко впит страх от жените, но да копнее за тях и единствения начин за общуване да вижда в контрола и отнемането на съзнанието им? А защо не пита за билки за невроза например?

Всъщност това упражнение, което споделих, нищо чудно и да е опасно да ви кажа, пък и не знам дали точно така се прави. Както казах аз съм начален ученик, още един пример за хората да внимават с мен и какво ми казват :)
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 295
Регистриран на: 04 Юли 2008, 10:34

Мнениеот Lord Voldemor » 16 Авг 2009, 08:32

Масон, като говориш за осъзнатост-то самокритичността(който проявяваш)се е сигурен стремеж към отговорност :wink:
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор
 
Мнения: 417
Регистриран на: 28 Апр 2009, 22:42
Местоположение: Навсякъде където насоча мисълта си

Мнениеот paparosko » 17 Авг 2009, 12:46

Lord Voldemor,

Разбра ли сега, че магия и отговорност не вървят ръка за ръка?
А свободната воля е и отговорност.

Съжалявам за това.

Бъди здрав, добронамерен и щастливец!

:)
Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 156
Регистриран на: 21 Юли 2007, 14:57


Назад към Самоусъвършенстване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта