Благовония - основна информация

Всеки, който за първи път се сблъсква с Oкултното знание и Mагическите практики, да пише само в тази част на форума!

Модератор: Cath

Назад към За Начинаещи

Мнениеот Cath » 19 Дек 2010, 07:59

Изображение


Благовонието е било неразделна част от магията още от самото й начало. То е проводник на нашите желания, подходящ дар за всяко божество или духовна същност, а понякога просто един добър детайл на ритуалната работа. Всеки един от нас е палил благовоние или най-малкото е усещал аромата му – веднага можете да се сетите за миризмата на тамян в църквите или за ароматните клечки в станалите популярни преди години индийски магазини. Въпроса е защо и как да използваме благовонията в ритуалната и магическата си дейност?

Първото и най-важно нещо, което трябва да се спомене са предпазните мерки при употребата на благовония. Ако имате проблеми с дихателните пътища, или имате сериозни заболявания, върху които благовонията биха оказали негативен ефект, то трябва да избягвате да горите благовония в затворени помещения или изобщо да се лишите от тях, тъй като при изгаряне на благовонията, в повечето случаи, се отделя гъст дим. Благовонието не бива да се вдишва и трябва да имате предвид, че все пак го горите върху въглени (когато не говорим за клечки), за които трябва да се вземат нужните противопожарни мерки. Не допускайте животни или деца до въглените и си пазете пръстите. С няколко думи – правете си сметката и внимавайте!

Това, на което ще се спрем днес е въпроса „защо да горим благовоние изобщо?”

Основните причини, заради които се пали благовоние са:

- Да се създаде свещена атмосфера – когато се запали благовоние, сякаш веднага се пренасяме от ежедневието в една различна, свещена реалност.
- Като дар – за да помогне на молбите ни да достигнат до божеството или просто като дар, който да символизира почитта ни към тях
- За да бъдат привлечени определени духовни създания, или т.нар. евокация
- Фокусиране, особено полезно при медитация
- Релаксация, някои благовония оказват положителен ефект върху съзнанието ни, и така намаляват стреса
- Видения – благовонията могат да спомогнат за получаването на по-ясни сънища (каквато е била практиката в античността) и да бъдат инструмент за гадания
- Лечение – познатата на всички ароматерапия

Разбира се, бихме могли да запалим благовоние и просто защото ни харесва, или тъй като искаме да създадем по-интимна атмосфера. Благовонията са една приятна добавка към ежедневието и неразделна част от ритуалната и магическа дейност.

След като вече изяснихме това защо трябва да палим благовония, следва да се запознаем с видовете благовония, как да ги ползваме, как да ги приготвяме, от къде да си набавим и изобщо всякаква полезна информация за благовонията.

По материали от:
http://chalicerose.co.uk/
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот silver sea angel » 24 Яну 2011, 21:02

Cath темата е много интересна, но мога ли да те помоля да дадеш някакъв материал на българси език, ако не е нахално от моя страна :roll:
Водата е моята същност
Аватар
silver sea angel
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 134
Регистриран на: 06 Авг 2007, 12:44
Местоположение: Морските дълбини

Мнениеот Cath » 27 Яну 2011, 23:19

Аз не съм давала материал на чужди езици, а просто посочих източника по който съм писала горните си съждения. Надявам се скоро да имам достатъчно време, за да си продължа темата, тъй като това е едва началото. Не бойте се, има още и то на български, разбира се! :)
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Nemezius » 28 Яну 2011, 14:48

Колежке, ако ти вършат работа, мога да ти пратя заместващите таблици от книгата на Кънингам и, когато ми остане време, да сканирам и частта Благовония от нея или поне онази част, в която се засяга практическата изработка на различните видове благовония. Та, ако ти вършат работа за качване- свирни да ги пратя :wink:
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum

Мнениеот Cath » 28 Яну 2011, 22:11

Благодаря Нем, имам я книгата, а и смятам да започнем все пак с доста по-основна информация като за начало! Поради проявения интерес ще гледам да задвижа нещата. :wink:
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 30 Яну 2011, 19:05

Благовонието, както вече изяснихме, е неразделна част от магията. Сега е време да се занимаем с въпросите какви видове благовония има и как да ги ползваме. Нямам за цел да обхвана всички възможности, а само тези, които са най-често използвани и най-подходящи за ритуална дейност, а не на последно място, и най-актуални за България. Всъщност това са два варианта – лесен и малко по-завъртян. :wink:

Ароматни клечки и конуси


Най-разпространеният вид благовоние, поне по мои наблюдения, е ароматната клечка или индийската клечка.

Намират се навсякъде – в магазини за подаръци, за свещи, срещала съм ги дори в магазини за конфекция, в индийските магазини (съвсем логично) и т.н. Има разнообразни аромати, цената е много добра, има и също толкова ефтини поставки за тях, а употребата е невероятно елементарна – палиш клечката, а после духваш, за да няма пламък. От клечката започва да излиза благовонен дим в причудливи форми, които могат да бъдат много полезни при концентрация, търсене на видения и др.

Първоначалната еуфория малко намалява, след като пробвате няколко вида клечки и установите, че миризмата им се различава най-вече преди да са запалени. Иначе всички имат един и същ аромат, с някои по-характерни изключения. Огромна разлика има в качеството им от различни фирми. Случвало ми се е да закупя клечки, които горят около 5-6 секунди и гаснат, също като цигари без барутни лентички, което е невероятно досадно.

Конусите имат същите качества като клечките, тъй като материалите за изработването им са едни и същи, само формата е различна. Конусите са по-компактни, но ми се струва, че като време на горене отстъпват на клечките.

Ако сега започвате с магията, или пък просто искате да принасяте ежедневно благовонен дар на боговете или висшите сили, то този вид благовоние е особено подходящ.

Благовония изгаряни върху въглени


Тук нещата са малко по-сложни, но в никакъв случай трудни. Въглените са кръгли или правоъгълни и са същите, които се ползват за наргилетата. Могат да се намерят в магазини, където се продават наргилета, а също така и в църковните магазини – тамянът се гори именно върху такива въглени. По форма са най-често кръгли, но съм срещала и правоъгълни, от които, честно казано, не съм особено доволна. Въглените се палят най-удобно със запалка, защото може да отнеме известно време. Когато видите много искрици, разпространяващи се по целия въглен, значи сте го запалили. Препоръчвам ви да ги палите някъде на открито и да държите въглена с пинсети, тъй като докато искрите запалват въглена се отделя много, много дим, а самият въглен е страшно горещ. След това въглена е готов, за да посипете благовоние върху него. Да, той сам по себе си не е благовоние. Разбира се, за да ползвате подобни благовония ви е нужен подходящ съд или кадилница. Отново можете да се доверите на църковните магазини, където се продават много симпатични кадилници, а ако искате да проявите творчество, то можете да направите кадилница от всеки глинен или керамичен съд, в който сложите малко пясък. Пясъкът представлява достатъчно добра изолация, за да не се нагрява съда, което спомага за това да не се изгаряте вие.

Върху въглени могат да се поставят както стандартни благовония от смоли като тамян и борова смола, така и изсушени билки, стрити подправки, и много други. Хубавото е, че получавате много естествено благовоние и имате възможността да направите свое собствено или например благовоние за определен случай.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София


Назад към За Начинаещи

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 4 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 4 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 25 Апр 2024, 19:08 е имало общо 565 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта