За самата богиня Хеката и за Лунната магия

Лунната магия е една типична магия привличаща повечето жени-вещери, а и не само тях. Тук ще намерите отговорите на въпросите, които Ви интересуват.

Модератор: damnameneus

Мнениеот damnameneus » 07 Апр 2005, 01:09

ХЕКАТА

Аз съм ключът и аз съм и вратата

Богинята Хеката присъства в гръцката митология и е представяна под доста различни и интересни образи. Смятам, че всички са наясно, че когато говорим за митология, тя доста се различава от религията и магията. Бих искал да ви разкажа няколко неща за богинята Хеката в религиозен и магически план.

Изображение


Така първо искам да поясня, че самото име Хеката не е лично име, за разлика имената Исус или Мохамед това не е лично име, а по скоро епитет на богинята. Според някои учени името означава „действащата” или „улучващата от далеч”, според други означава „стоящата отвъд познатото”, защото хекато или сто, било границата, а след това е непознатото. Която и хипотеза да е вярна и двете определят добре Богинята. Първото археологическо доказателство за нейния култ е от 400 г.пр. н.е. и е от кръглия олтар на Аполон в Милет. Спомената е в литературата за първи път от Хезиод в „Теогония” около 7 в . пр. н.е. Най-известният храм на Хеката в древността се е намирал в Лагина, Кария - в днешна Турция. Богинята е била почитана обаче из целия древен свят – Гърция, Рим, Египет, а също и на територията на България. Първоначално, а и по описанието на Хезиод е била възприемана като доброжелателно божество, като богинята Майка – даваща и взимаща живота. В най-древния си образ е изобразявана с едно тяло държаща факли в ръце, поради което някои историци, като Хезихий са я отъждествявали с тракийската Бендида. Впоследствие е започнало изобразяването и като трилика и с три тела. Тройното изображение на богинята символизира нейната власт над Земя, Небеса и Моря. Някъде се твърди, че трите свята са Земя, Небеса и Подземен Свят, но в древната религия Подземния Свят или Ереб /Хадес, Тартар/ е част и то най-долната от земния. С течение на времето в литературата Хеката става основно божество на магиите, която помага на правещите ги, но е и единствената закрила срещу тях. За неоплатониците Тя е олицетворявала душата на света, а в Халдейските оракули на Зороастър е наречена Дъщерята на Отца. В една интересна космогония тя е четвъртото божество наред с Майката, Отца и Сина – Дъщерята. Култът на богинята е бил доста многостранен, но за него са известни доста малко неща. Мистериите в чест на богинята са били само за посветени и за тях също не се знае много. В орфизма /философско и религиозно учение, за основател на което се счита Орфей/ тя играе доста важна роля и е образ на Великата Майка. Във вътрешните мистерии на богинята са били забранени кървавите жертвоприношения – т.нар. в днешно време курбани. Счита се за непростимо с цел отдаване почит на Майката едно нейно дете да убие друго такова в нейно име. В магическите обреди на тъмната луна се ползват кръв и подобни неща, но се смята, че това се наказва жестоко от Богинята, защото викайки тъмната и страна, викащият трябва да е готов, че все някога ще се изправи пред нея.

За разлика от съвременната представа за Бог, който трябва да е само добър и въплъщава сама доброто, при Хеката не е така – наричайки я душата на света, древните са приемали, че Тя е силата на природата и нейните стихии, които не са нито добри, нито зли. Хеката е наричана и Неотменимата, Божествената необходимост. В едно древно заклинание е наречена мойра и ериния. В съвременните представи образът за Тройната богиня се е запазил в образа на трите орисници или наречници. В българското народно виждане образът на Великата богиня се е запазил под образите на св. Богородица, св. Петка и св. Неделя или св. Ана, която на места в България се сочи като покровителка на магьосниците.

Засега като общо представяне смятам е в общи линии достатъчно. Ще се радвам на въпроси от ваша страна.
Богинята се открива и се е откривала на хората в различни форми и е била почитана с различни образи и имена, но тя винаги е била възприемана като висшата реалност, тя не е откъсната от природата и реалността. За древните и за съвременните и почитатели тя е преди всичко Майка, но не само на хората, а и на животните и ние сме равни пред нея. Човекът е нейна рожба така както нейни рожби са и всички живи същества. Нейната плът ни храни и тя храни плътта си с нас. Тя може да приема формата и образа на човек и животно, на растение и на всичко което ни заобикаля, защото тя е Утробата и Изворът, Чашата в която се съдържа Всичко – Животът и Смъртта се сливат в нея, защото животът е смърт, а и смъртта е живот и всичко трябва да следва последователността отредената от Нея, Съдбата. Тя не създава противоположности, а ги обединява.

Богинята е била и е почитана в различни свои аспекти като е била наричана и с различни имена-епитети. Тези епитети са на старогръцки, давам ги с транскрипция и превод на български. Някои предпочитат да ги ползват на чужд език – в случая старогръцки, други пък на собствения. Аз лично бих ви посъветвал да ги ползвате на български поне докато не запомните значението на отделните епитети. Смисълът на тези епитети е символиката, а ако не разбираме значението няма и какво да символизират.


Изображение


Освен епитетите Богинята е била призовавана в различните заклинания и с други имена – т.нар. имена на силата или магически имена. Тези епитети са били и се използват и сега при молитви към Хеката, но в същото време доста от тях са били епитети и на други богини – Деметра, Артемида, Бендида и др. Това няма значение, тъй като Старата вяра казва, че всички богини са лица на Богинята и всички богове са лица на Бога. Според личното си усещане човек избира как да се обръща към Силата и как да я почита.
Най- старите символи на Хеката са ключът и Луната. Обредите на Богинята са предимно нощни и свързани с лунните фази. Това не означава, че не е имало и дневни, но вътрешните обреди и магическите са предимно нощни. Счита се, че времето на нарастващата луна е за благотворни и привличащи действия и молитви, фазата на Пълнолунието е за отдаване почит на светлата пораждаща луна на живите, времето на намаляващата луна е за отблъскващи действия, а също и за нападателни магии, фазата на новолуние е периодът, когато се е смятало, че богинята свети в отвъдното или по точно, не виждайки я живите, нея я виждат мъртвите и тя определя душите за следващо прераждане, които обаче си избират сами пазител и с това до известна степен предопределят новото си съществуване, тогава се отдава почит на тъмната прераждаща се луна закриляща и властваща над мъртвите. Почитането става в трите дни на пълнолуние и в трите дни на новолуние.
Последна промяна damnameneus на 28 Юни 2005, 05:22, променена общо 5 пъти
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот damnameneus » 07 Апр 2005, 01:29

Гръмотевица - съвършената мисъл
Това е превод на една интересна част от кодекс Наг Хамади, която е едно обръщение на Богинята, смятам, че ще ви е интересно. Наскоро се появи превод на това и в една книга на български, но за съжаление преводът беше непълен, книгата се казва Corpus Hermeticum. Този превод съм се постарал да бъде най-близо до англ., който пък е превод от коптски. Има пасажи в които се губи смисъла но в самият текст, по точно в самия папирус има дупки - е две хиляди години не са малко.


Гръмотевица: съвършената мисъл

Аз бях изпратена от силата
и дойдох при тези, които разсъждават за мен, и бях открита
сред тези, които се стремяха към мен.
Вижте ме, вие които размишлявате за мен
и вие слушащите чуйте ме.
Вие, които ме очаквате, вземете ме
при себе си. И не ме прогонвайте
от погледа си.
И не карайте гласа ви да ме мрази,
нито пък слуха ви.
Не бъдете невежи за мен, където и да е
и когато и да е. Бъдете нащрек !
Не бъдете невежи за мен.
Защото аз съм първата и последната. Аз
съм почитаната и презряната.
Аз съм блудната и святата.
Аз съм съпругата и
девицата. Аз съм майката
и дъщерята. Аз съм членовете
на моята майка. Аз съм безплодната
и тази, чийто деца са много. Аз
съм тази, чиято сватба е велика и
аз не съм имала съпруг. Аз съм родилата
и тази, която не ражда. Аз
съм облекчението на моите родилни мъки. Аз
съм невестата и женихът,
и моят жених е
заченалият ме. Аз съм майката на
баща ми и сестрата на
съпруга ми, и той е моя рожба.
Аз съм робиня на този , който
ме създаде. Аз съм владетел
на рожбата си. Но той е този, който ме зачена,
преди времето, в деня на раждането.
И той своевременно е моя рожба
и силата ми е от него. Аз съм жезълът
на неговата сила през младостта му, а
той е опора през моята
старост. И каквото и да пожелае той
се случва на мен. Аз съм тишината,
която е непонятна и идеята,
чийто спомен е многократен.
Аз съм гласът, чийто звук е
многообразен и думата, чиято поява
е многократна. Аз съм изговарянето на
своето име. Защо вие, които ме мразите,
обичате ли ме и
мразите ли онези, които ме обичат?
Вие, които ме отричате, признайте
ме, и вие, които ме признавате,
отречете ме. Вие, които проповядвате
истината за мене, излъжете за мен, и вие,
които сте лъгали за мен, кажете истината за мен.
Вие, които ме познавате, бъдете непознаващи
ме, а тези, които не са
ме познали, нека ме познаят.
Защото аз съм знанието и
незнанието. Аз съм
срамът и безсрамието.
Аз съм безсрамната; аз съм
засрамената. Аз съм силата и
аз съм страхът. Аз съм
войната и мирът. Вслушайте се
в мен. Аз съм опозорената
и великата. Обърнете внимание на моята
бедност и на моето богатство.
Не бъдете безочливи към мен, когато аз съм
хвърлена на земята и
ще ме откриете в тези,
които ще дойдат. Не ме търсете
в купчината тор, нито вървете
и ме оставяйте захвърлена,
и вие ще ме откриете
в царствата. И не ме гледайте,
когато съм захвърлена сред тези, които
са презрени и в най-долните
места, нито ми се присмивайте.
И не ме оставяйте сред тези, които
са насилствено убити.
Но аз, аз съм състрадателна
и аз съм жестока. Бъдете нащрек!
Не мразете моето покорство
и не обичайте моя самоконтрол.
В слабостта ми, не
ме изоставяйте и не
се страхувайте от силата ми.
Та защо презирате
моя страх и
проклинате гордостта ми?
Но аз съм тази, която съществува във
всички страхове и аз съм силата
в треперенето. Аз съм тази, която е
слаба и аз съм добре на
приятно място. Аз съм
безчувствена и аз съм мъдра.
Защо ме мразихте
на съветите си? Защото ще бъда
тиха сред тези, които са тихи
и аз ще се появя и
ще говоря.
Защо ме мразихте вие, елини?
Защото аз съм варварска сред
варварите? Защото аз съм мъдростта
на елините и знанието на
варварите. Аз съм правосъдието на
елините и на варварите. Аз
съм тази, чийто образ е велик в Египет
и тази, която няма образ сред
варварите. Аз съм тази, която е мразена
навсякъде и тази, която е обичана
навсякъде. Аз съм тази, която те наричат
Живот, а вие нарекохте
Смърт. Аз съм тази, която
те наричат Закон,
а вие нарекохте Беззаконие.
Аз съм тази, която вие преследвахте
и аз съм тази, която пленихте.
Аз съм тази, която разпръснахте
и вие ме събрахте отново.
Аз съм тази, пред която вие
бяхте засрамени, и вие бяхте
безсрамни към мен. Аз съм тази, която няма празник
и аз съм тази, чиито празници са много.
Аз, аз съм безбожна, и
аз съм тази, чийто бог е велик.
Аз съм тази, за която сте размишлявали
и която сте низвергнали. Аз съм
неука, и те учат от
мен. Аз съм тази, която
презряхте, и вие
размишлявате за мен. Аз съм тази,
от която вие се скрихте, и вие
се явявате пред мен. Но когато и
да се скриете,
аз сама ще се появя.
И когато и да
се появите, aз себе си
ще скрия от вас. Тези, които
( ) към ( )
( ) безчувствено
( ) .Вземи ме ( )
разбирайки от мъка,
и вземете ме
при себе си от разбиране
и мъка. И вземете
ме при вас от местата,
които са грозни и в руини,
и откраднете от тези,
които са добри, дори в грозота.
Без срам ме вземете
при вас безсрамно;
и без безсрамие
и срам, укорете моите членове
във вас. И
пристъпете към мен,
вие които ме познавате и вие , които
познавате моите членове и
утвърдете великите сред малките
първи създания. Пристъпете
към детството
и не го презирайте,
защото е малко и дребно.
Не се отвръщайте
от великите неща в някои части от
малките неща, защото
малките неща се познават от великите неща. Защо
вие ме проклинате
и ме почитате?
Вие ме ранихте и вие
бяхте милостиви. Не ме разделяйте от първите
тези, които вие познахте. И
не изхвърляйте никого
и не прогонвайте никого.
…да не знае той…
… Каквото е мое…
Аз познавам първите, а
тези, които ги следват, познават мен.
Но аз съм умът на …
и останалото на …
Аз съм знанието на моето търсене и
търсеното на тези, които ме търсят, и
заповедта на тези, които питат за мен,
и силата на силите в моето знание
на ангелите, които са били
изпратени от моето слово, и на боговете
в техните сезони по мой съвет,
и на духовете на всеки мъж , който
съществува с мен, и на жените,
които обитават в мен. Аз съм тази, която
е почитана и която е възхвалявана,
но и която всички презират
презрително. Аз
съм мир, но и войната
идва от мене. Аз съм
чужденка и местна жителка.
Аз съм същността, но и този, който
няма същност. Тези, които
нямат връзка с мен, не ме познават,
а тези, които са в
моята същност, са тези, които ме познават.
Тези, които са близо до мен, не са ме опознали,
намиращите се далеч
от мен са тези, които са ме опознали.
В деня, когато бъда близо до
теб, ти ще си далеч
от мен, а в деня, когато аз
съм далеч от теб, аз съм
близо до теб. Аз съм..
...във. Аз съм…
…на природите. Аз съм
…на сътворението на духовете
…желанието на душите.
Аз съм контролът и неконтролируемото
Аз съм съюзът и
раздялата. Аз съм единството
и аз съм разделението. Аз
съм тази долу и те се издигат
нагоре до мен. Аз съм присъдата
и оправданието. Аз,аз
съм безгрешна и коренът
на греховете е в мен.
Аз съм похотта на външен вид,
но вътре въздържанието
в мен живее. Аз
съм слухът, достъпен
за всички, и речта, която не може да бъде
доловена. Аз съм нямата,
която не говори, и велико е
множеството на думите ми. Чуй
ме в нежност, и
познай ме в грубост.
Аз съм тази, която крещи,
и аз съм
захвърлена върху лицето на земята.
Аз приготвих хляба и
в него моя разум. Аз съм
знанието за моето име. Аз съм тази,
която вика и аз слушам.
Аз се появявам…
ходя в …
печатът на моето…

… Аз съм…
…защитата…
Аз съм тази, която е наречена
Истина и неправда…
Вие ме почитате…
и вие шепнете срещу мен. Вие, които сте
покорени, съдете тези, които са ви покорили
преди те да дадат присъда срещу вас,
защото присъдата и милостта
съществува във вас. Ако вие сте осъдени
от този, кой ще
ви оправдае? Или ако вие сте помилвани
от него, кой ще бъде в състояние
да ви задържи? Защото каквото е
вътре във вас е каквото е отвън на вас,
и единият, който ви оформи отвън
е единият, който оформи
вътрешността ви. И каквото
вие виждате отвън на вас,
вие виждате и вътре във вас;
то е видимо и е ваше одеяние.
Чуйте ме, вие слушащи,
и се учете от моите думи,
вие които ме познавате. Аз съм
слухът, който е достижим до всичко;
Аз съм речта, която не може
да бъде поругана. Аз съм
името на звука и звукът
на името. Аз съм знакът
на буквата и целта
на деленето. И аз…
…светлина…
…и…
…слушащи…
…на вас..
…великата сила. И…
…няма да помръдне името.
…единият който ме създаде.
И аз ще произнеса името му.
Тогава погледнете неговите думи и всички
писания, които са събрани. Обърнете
внимание, вие слушащи и
вие също, ангели
и тези, които са били изпратени,
и вие духове, които сте се надигнали от
смъртта. Защото аз съм едната, която
съществува сама, и аз нямам
кой да ме съди. Защото много
са приятните форми, които
съществуват в множество грехове,
и безнравствените
и позорни страсти
и краткотрайните удоволствия,
които хората прегръщат
докато станат въздържани и
се издигнат до тяхното място за почивка.
И те ще намерят
там мен, и те ще
живеят и те няма да умират
отново.
Последна промяна damnameneus на 12 Апр 2005, 14:06, променена общо 1 път
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот night_wish » 18 Май 2005, 06:50

страхотно инфо... :mrgreen:
Всяка мечта е пътешествие надалеч
Аватар
night_wish
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 89
Регистриран на: 13 Мар 2005, 11:31
Местоположение: Варна

Мнениеот damnameneus » 22 Май 2005, 08:32

радвам се, че информацията ви харесва и се надявам да е от полза, ще се радвам на въпроси относно Богинята и нейната традиция, както и относно древната магия!
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот damnameneus » 22 Юни 2005, 13:38

Относно връзката между Хеката и Бендида

По данни на Хезихий се отъждествява Бендида на траките с Хеката. Тъй като Хеката като божество е чужда на гърците, те са се отнасяли с резерви към култа и. Според някои учени Хеката е именно от тракийски произход. В най-големия си храм в Лагина на центъра на северната стена е изобразена сцена как една амазонка и един войн са се хванали ръка за ръка, а богинята над тях скрепя съюза им. Именно тук може да се открие връзка, защото самото наименование Бендида идва от индоевропейското bhendh което означава СВЪРЗВАМ /по проф. Владимир Георгиев/. В Кария Хеката е била почитана заедно със Зевс Хрюсаореус кариос или още Зевс Панамаргос. Богинята е била почитана в Лагина , а богът в Стратоникея. Двата града са били свързани с път по който е минавала свещена процесия в чест на богинята и е бил носен ключа от градските порти. Това ритуално действие показва ролята на Хеката като пазителка на вратите.

Относно храмовите свещенодействия е известно че е имало хор от младежи, които са пеели химни в чест на богинята. Въпреки, че според съвременните схващания култът и е женски, то в историческите факти се знае, че Хеката е имала и жреци, наричани демосиои. Те приличали според някои източници на тези на Кибела, в смисъл били евнуси. Това обаче не е сигурно за всички, вероятно се отнася за една част от обслужващите култа. Богинята е имала и жрици, за някои е споменато в историята.

Магията на Хеката не е само лунна, нейните жреци са се занимавали доста с духове и призовавания, също с лекуване на душевни болести и подобни неща. Тъй като богинята е троична, то и култът и е също с различни течения и етапи.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Kira-Uriel » 18 Юли 2005, 06:22

А какво ще кажеш за Селена?
Както четох те била едно от проявленията на богинята, но от чуждия сайт останах с впечатление, че е пълна противоположност на Хеката. Във всички чуждоезични сайтове Хеката е представяна като дота тъмни божество. Имаше дори съчинение в което се обясняваше връзката м/у Хеката и последвалото развитие на сатанизма (?). Разликата е голяма м/у представянето на Богинята в чуждите сайтове и тук- затова искам да разбера и коя представа за нея е по-точна?
Аватар
Kira-Uriel
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Май 2005, 13:42

Мнениеот damnameneus » 19 Юли 2005, 14:35

Селена е богинята на луната, но както винаги съм казвал, имайте предвид, че митологията и религията са две различни неща, та ако говорим за Селена и Хеката в религиозен план, те са едно и също нещо, в антични молитви към Хеката са се обръщали с трипросопе Селене - трилика Селена, самото име Селена означава ЛЪЧИСТА, т.е. епитет на Великата Майка.

Относно това, че сатанистите свързват Хеката с традицията си, какво мога да кажа освен , че за мен сатанистът е объркан християнин, а в християнството Хеката я няма.

Като подземно божество, Хеката за гърците е била богиня на мрака, духовете и магиите, но това става и по друга причина. Както писах, Хеката и нейният култ не са с гръцки произход, има теории, че култът на Хеката тръгва от Египет или по точно от Нубия. Историята е следната, племето е било предвождано от жена, най-възрастната и мъдрата, знаеща да лекува и същевременно жрица на племето. Тя е била наричана Хек. Хекат означава Великата магьосница и неин символ дълго преди Озирис е било зърното, което символизира живота от смъртта и вечното прераждане. Според египтяните култът на тази богиня идва от Нубия, а според Херодот идва от Колхида, като колхите били родом от Египет. Гърците се опитват да обяснят това чуждо за техния език име чрез гръцки, но пак остават много въпроси. Вече писах, че според други автори Хеката има тракийски произход, единственото що годе сигурно нещо е само това, че Тройната богиня е позната и почитана от зората на времето. Дали култът на Хеката идва от Египет или от родна Тракия или от Нубия не мога да твърдя със сигурност, защо пък култът да не е от времето когато сме имали една родина и това да е един спомен оттогава.

Още за връзката на Хеката с отвъдното, Богинята по принцип е свързана със земното, в образа на Хеката се преплитат обаче няколко неща, в едно заклинание от нея, тя казва:
„Змия в Полето, Луна на небето, Мъгла над морето!”
Трите свята подчинени и създадени от Майката са Земя, Небе, Море, а не подземен, земен и небесен свят. Тартар или отвъдното е част от Земята. Другото нещо е, че земните божества, свързани със земята за древните не са били свързани с дяволско, със зло, смъртта е част от цикъла на живота и е подготовка към друг живот, не е край, а боговете на земята са и податели на блага, Плутон носи оттам и името си, богатият. Погледнати от призмата на християнството обаче, тези божества стават демони, неопитоменото е чуждо и враждебно, дивата сила е дяволска и зла.

Ще се радвам на въпроси, но по точни, защото темата е много обширна. Другото нещо е че в нета може да намерите много инфо, въпреки че повечето е доста некомпетентно. Въпреки това е полезно да се чете.

Нека Тя ви благослови!
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот damnameneus » 09 Сеп 2005, 09:21

Епиграма написана на каменна плоча, принадлежаща на светилището на Великата богиня:

От голямо значение за хората е предизвестието на Майката на всички неща: тя утолява жаждата на благочестивите, а те си спомнят за произхода си; но отказва помощ на тези, които не зачитат божественото потекло. Всички вие, хората - благочестиви и праведни, ще влезете пречистени в храма на Великата майка, изпълнен с божествено присъствие, и ще се запознаете с делата на божествения знак, достойни за безсмъртната господарка на този храм.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Morrigan » 28 Сеп 2005, 21:28

Изключително обстойна и прецизно подбрана информация. icon_eusa_clap Благодаря за удоволствието да я прочета, damnameneus. =)

Ако ми позволиш, ще изразя собствени възгледи по някои от споменатите моменти.

Да, вярно е, че съществува теория за хек => Хекет (мисля, че Барбара Гордън Уокър я представяше в нейния "Женски речник на знаците и символите"). Истина е и, че в додинастическия период на Египет е съществувал племенен матриархат, т.е. "вожд" е била най-възрастната жена. Да, хек е названието; само че на нея (на хек) са били подвластни хекау - "мoгъщите думи", т.е. магиите, заклинанията.

Не смятам обаче, че името на богинята с глава на жаба Хекет има нещо общо с това. По-скоро мисля, че името Хекет (Хек) идва точно от тази дума - хек, която означава "управлявам, властвам" или "владетел, господар, повелител" (като в една от титлите на Ехнатон - Amunhotpe Hek-Wase, тоест "Аменхотеп, Владетел на Тива").

С думата хекау ("хек" най-вероятно се явява корен) се свързва името на Хека (Хике), който е египетски бог на магиите, свръхестествените сили, чудесата, и респективно е бил патрон на магьосниците. Лекарите са били негов ресор и са ги наричали "жреци на Хека". Символите му са две змии (дори днес символ на фармацията е змия).

От гръцки (Х)Екати „действащата” или „улучващата отдалеч” е резонен превод. =) Трябва да се отбележи, че на Аполон са казвали (Х)Екатос. Да не забравяме и Фойве (Фиве), а Аполон е назоваван Фойвос (Фивос), т.е. "светъл".

Стаций в "Тиваида" описва Артемида като едно от проявленията на троичната богиня.
В лунен аспект: Trimorfos: Хеката - Селена - Артемида
В женски аспект: Triodos: Хеката - Персефона - Деметра

Но от чисто географска гледна точка, по-оправдано е по произход Хеката да е тракийска богиня. Аз съм поддържник на тази хипотеза. :wink:

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΕΚΑΤΗΝ:
Изображение

___________
Neart i gcach!
Аватар
Morrigan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 25
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:51

Мнениеот EliKarim » 29 Сеп 2005, 21:51

Morrigan написа:Но от чисто географска гледна точка, по-оправдано е по произход Хеката да е тракийска богиня. Аз съм поддържник на тази хипотеза. :wink:


Мориган, това ме заинтиргува. Разбирам, че не само си наясно но имаш и своя теза... Само от географска гледна точка ли свързваш Хеката с траките? Не за пръв път чувам тази хипотеза. :roll:
Аватар
EliKarim
Модератор
 
Мнения: 781
Регистриран на: 24 Сеп 2004, 19:57

Мнениеот Morrigan » 30 Сеп 2005, 18:22

До такива мисли ме навеждат нещата, които съм чела, в източниците, из които съм се ровила, Ели. =)
Сигурно прекалено много разчитам на Платон, да речем. :wink: :lol:

Митологиите и древните религиозни вярвания и традиции на различните племена и народи така или иначе кореспондират помежду си по един или друг начин.

Както казва Кавафис:

Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των,
γιατί τους διώξαμε απ' τους ναούς των,
διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό οι θεοί.

/Toва, че разрушихме статуите им,
това, че ги изхвърлихме от храмовете,
не значи, че са мъртви боговете ни./

:)

___________
Neart i gcach!
Аватар
Morrigan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 25
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:51

Мнениеот damnameneus » 01 Окт 2005, 07:53

определено мога да се съглася с мориган, боговете винаги ще живеят в сърцата ни. Затова и след хиляди години пак има хора които ги почитат. А относно тракийския произход на Хеката писах за връзката между траки и фригийци и за тази между Хеката и Бендида.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот hekata_ehnaton » 31 Мар 2006, 20:02

Аз пък цял живот съм бил учен, че Хеката е богиня на раздора, магиите и скандала... От къде идва тази погрешна информация, която се втълпява в хората?
Нощта е моят дом
Аватар
hekata_ehnaton
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 29 Мар 2006, 17:36

Мнениеот damnameneus » 01 Апр 2006, 16:37

здравей, ами незнам кой те е учил на такова нещо, изобщо незнам някой да учи на нещо свързано с Хеката. За това, че Хеката е богиня на магиите мога да се съглася, но на магиите по начиниа по който са били възприемани в древността, а не по късната изкривена представа за тях. Относно раздора и подобни, ами описал съм, че впоследствие образът на Хеката придобива отрицателни черти в творчеството на античните писатели. В най-стария литературен източник обаче, "Теогония" на Хезиод е представена по друг начин.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Lunohod » 28 Юни 2007, 08:32

Ето нещо като допълнение от един Египетски изследовател:

ХЕКАТ
Изобразяваната с фигура на жаба или жабешка глава богиня Хекат е почитана особено много в град Херур като женско допълнение на Хнум. Тя заедно с други Богове помага при оформяне на детето в майчината утроба, пази като акушерка по време на раждането.Нейните даряващи живот сили в Абидос са причина тя да бъде включена в божествения кръг около Осирис. Изображения от по- късно време я представят като свидетел на посмъртното зачеване на Хор.

ЖАБА
Жабата е хтоническо животно и указва силите, от които произхожда животът. Първичните мъжки божества от Хермопол често се изобразяват с жабешки глави. Жабата е и свещеното животно на Богинята на раждането Хекат. Многобройните жабешки фигурки от фаянс, камък или слонова кост , открити в най- стария район на храма Хентименти в Абидос, вероятно са били жертвени дарове за Хекат. Изображението на жабата е било изработвано и върху магически ножове от ремето на Средното царство, които са поставяни като магическа защита над женския скут или над новороденото. Накрая трябва да се спомене и жабата, която на по-късни изображения е придружител на даряващия плодородие Бог на Нил. В късната епоха изображението на жабата се превръща в символ на прераждането- подхванат от ранното християнство и придружен от надписа”Аз съм възкресението”.
и така нататък...
Аватар
Lunohod
Модератор
 
Мнения: 401
Регистриран на: 20 Окт 2004, 09:12

Мнениеот damnameneus » 30 Юни 2007, 07:07

Само искам да уточня, че Хекат или Хекет като египетско божество, доста трудно може да се свърже с Хеката, подобието на името не бива да ни подвежда, защото това са различни езици, с различен произход и нищо общо в етимологията си. Разбира се има съвременни писания и хипотези, особено от една уиканска авторка, но нейните писания, както и на повечето автори в уика се базират доста малко на достоверни научни факти.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Villy » 30 Юни 2008, 18:26

damnameneus,
"В една интересна космогония тя е четвъртото божество наред с Майката, Отца и Сина – Дъщерята."
Каква е тази космогония и какво представлява?
All woman, pure predator...
Аватар
Villy
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 08 Дек 2007, 20:59
Местоположение: Pazardjik

Мнениеот damnameneus » 26 Юли 2008, 07:24

Здрасти,
извинявам се за забавянето на отговора. Интересната космогония за която говоря е с Халдейски произход. Има едно интересно литературнопроизведение, нарчено Халдейските оракули и в него Хеката е описана като Душата на света и Тя именно разделя силите на Отеца:
Като някаква умствена ципа, която обгръща във пояс, Хеката разделя
огъня първи и огъня втори, които изпитват стремеж да се слеят.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv


Назад към Лунна магия - Хеката

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта