България

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот Arhimikus » 21 Май 2011, 14:24

Макар, че тук не е политически форум, искам да изразя възмущението си от ПП "Атака" от вчера и от ВМРО преди месец .
Ужасно е, когато си различен от мнозинството, а то да се опитва да ти натрапва разбианията и вижданията си относно живота и реалността. Мисля, че повечето от вас са изпитали това чувство.
Актуална е и една друга тема от форума - Магия и отговорност, където се разискват теми като Его, толерантност, отговорност...

Интересно ми е да разбера в какво според вас се изразява опазването на българското и българщината? Какви са някои от характерните черти на българина и българката, и какво сте направили за да съхраните "нашето си"?

Мислите ли, че България има нужда от помощ и каква би трябвало да е тя?

Моля за сериозни коментари и мнения. Нека сме толерантни към труда на другите и да се уважаваме!
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор
 
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:14
Местоположение: Сливен

Мнениеот Nemezius » 24 Май 2011, 08:45

Тъй като определено не мисля, че това е тема на този форум, предпочитам и да не коментирам подобни неприятни случки- провокации и от двете страни, независимо на какви теми, довели до сбивания има всеки ден, като просто на някои им се дава повечко гласност. Това, което мога да кажа е само по отношение темата и мястото й:
Архи, колега, ти си модератор на този раздел и ти решаваш какво да има в него, но по правилата, които всички би трябвало да съблюдаваме, този тип теми се разискват във "В казана на вещицата". Дали ще я преместиш остава на теб.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum

Мнениеот Arhimikus » 24 Май 2011, 11:16

Да, Нем, прав си за това, че темата не е за този раздел, но искам да помоля за позволение останалите модератори и Уизард, както и да се извиня на потребителите за създаденото неудобство, но тази тема е със специално значение за мен и би ми се искало да мога да я модерирам аз. Ако не представлява някакъв проблем и не внасям голямо объркване ще се радвам темата да остане в този раздел.

Според мен, върху светският живот малко или много през цялата история се е оказвало влияние от окултисти, окултни школи и различни езотерични организации. Нашите зами също са дали на света велики учители, като започнем от Орфей, минем през богомилите (едно успорвано течение) и стигнем до Дънов. Тези личности и течения по един или друг начин са правили различни неща, чрез които да запазят вярата на хората, да запазят самобитността на българския род и по косвен път да затвърдят цялостта на държавата.

Идеята ми е, дали в момента не се нуждаем отново от малко помощ за България и българите от невидимия свят?
Някой правил ли е нещо подобно?

Видях в другите теми как хората си говорят за его, кал, извисеност и се чудя (без да обидя никого) дали именно този начин на мислене, на отделяне от другите и събитията ставащи около нас, не е довело България до това дередже. Дори в окултните среди, където хората би трябвало да мислят по-бързо и по-интуитивно, да разбират по-всеобхватно, и бидейки надарени със знание, да поемат и по-голямата отговорност, идваща с това с знание, те отново се делят и се опитват да покажат, че себе-истината е Истината, а себе-истината на другите е лъжа. Тъжно ми е, защото в момента в България обикновеният човек, всеки един от нас също е подложен на какви ли не изпитания, за да може да оцелее (ще живеем след като сме намерили начин да оцеляваме), а не получава подкрепа нито от правителството, като светска институция, включая МВР, болници и т.н., но също така не може да намери утеха и там, където би трябвало да я търси - в православната ни църква.

Хубаво е да философстваме и да споделяме опита си, разбира се. Интересно ми е, кога ще използваме опита си за да помогнем наистина на останалите, когато се вижда, че вече отчаяно се нуждаем от помощ.

Нека за момент забравим личните си предубеждения, това, че имаме повече акъл от другия, че можем повече, че сме по-добри. Нека поне веднъж, поне за една Идея се обединим и всеки един да изкаже мнението си, даде предложение или сподели виждането си. Всеки един от нас е специален и важен човек, всеки един има какво да каже и нещо, което може да направи. Идеята - България. От нас зависи дали ще е онази грозна картина, описваща ни като тоалетна, или ще бъдем пример за подръжание.

Надявам се сега става по-ясно защо съм постнал една на пръв поглед чисто политическа тема във форума за магия. Има стара максима, че окултизъм и политика не бива да се смесват на едно място (в един човек), но пък ми е известно, че в древността царят/ кралят/ вождът е бил висш жрец и маг. Дуалността присъства винаги, наш е изборът дали ще е левият, десният или средният път, по който ще тръгнем.

Обръщам се към всички, независимо от пътя, традицията, религията. Разкажете как виждате България и българите. Разкажете обширно и от своя гледна точка какво искате и не искате. Как да продължим напред, за да се запазим като народ, уникалната си култура от древността до наши дни, чистотата на природата и родната земя, чистотата в сърцата си.

Възмутен (леко казано) съм от това каквото става в момента в България и сънародниците ми.

Моля, не искам да насаждам в никого чувство за вина, всеки има свободна воля и мислене. Обръщам се към тези, които въпреки различията си, могат да се обединят и работят заедно в името на народа и родината. Към тези, за които реалността е тук и сега, и могат (имат желанието и силата) да поемат контрола над себе си, за да помогнат и на другите. Тези, които вярват в това, че потенциалът да сме пример за подражание все още спи, но е време да бъде събуден.

Честит 24ти май, българи!
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор
 
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:14
Местоположение: Сливен

Мнениеот Nemezius » 24 Май 2011, 17:22

Честит празник и от мен, Архи. Искрено се радвам, че поне днес няма, или поне не съм за такива, инциденти от подобен характер. Що се отнася до темата, точно това имах предвид- това е твоя раздел и имаш пълното право да задържиш и модерираш темата в него- аз няма да се меся в това.

Що се отнася до това, какво става в България, за съжаление т.нар. Пазители са доста по-малко от необходимия брой, за да се поддържа повишеното енергийно, съзнателно ниво, за което говорим. Да, има доста родени такива, но много малък брой успяват да бъдат обучени и да се развият достатъчно, за да могат да го поддържат. Жалко, но факт.
Е, какво ни остава при това положение? Може би всеки от нас да се замисли малко повече над действията, както и над бездействието си. Неслучайно преди време имаше подета инициатива от една група във ФБ за групови медитации, целящи именно това, за което говорим. За който желае да се включи, то нека го направи всяка Сряда от 21:00, като седне да медитира и мислено се впусне с позитивно мислене на обиколка около планетата- колкото повече, толкова повече на квадрат, както гласи един от законите на геометричната прогресия в енергийната работа.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum

Мнениеот sirenaangela » 25 Май 2011, 11:10

Като за начало,ще припомня, че българина не цени свободата си и не желае да се възползва от правото си на глас и не желае да поеме отговорност при вземането на решения.Това като една особеност на народа ни като общност.Тъй като през годините все някой е идвал и ни е освобождавал и ни е управлявал и ни е казвал как да живеем и сега не се държим по-различно, просто навик.Затова и политиците ни слугуват на чужди интереси и все търсят нечие одобрение и подкрепа отвън.Дори споменатата случка е в интересите на някой друг ,а не на България.Докато се шуми за това със сигурност се е случило нещо по-важно за хората и страната,но не сме му обърнали внимание,тъй като всички гледат на там накъдето им кажат.После мнозина ще се запитат „ама кога е станало така и защо не сме реагирали навреме”.Все тая! Всеки ден се случват таква неща.Народа е свикнал да мрънка и да се оплаква, защото „сме зле” по подразбиране, и нищо да не прави.Та на фона на това какво може да се препоръча за запазване на българското? На всички ни е ясно че проблема не е в толерантността, българина е толерантен по принцип,но е дребнав в ежедневието си.Просто трябва всеки за себеси да помни и да спазва няколко прости правила,навсякъде и по всяко време :
„Първо, освободете се от чувството за вина. За целта е необходимо да престанете да се оправдавате и да давате отчет за действията си на онези, които имат наглостта да ви съдят. И второ, преста¬нете да се защитавате и да доказвате, че сте важни. А ако същевременно следвате и правилото на транссърфинга... А то е: позволете си да бъдете себе си, а на другия да бъде друг. ” В.Зеланд
Или с две думи – не плащайте данък обществено мнение,не се палете и горещете, не съдете и не се стремете да сте център на внимание на всяка цена (е ако празнувате рожден ден виесте важния).
Или постигане на онази безупречност, за която говори К.Кастанеда
Или четирите правила на Еленко Ангелов.Описват точно едно нормално човешко поведение, гарантиращо мирно съвместно съжителство.
От тук вече според самоопределянето на отделния индивид и нивото на неговото съзнание зависи България и българското.Нека всеки един от вас да вземе лист и химикал и да запише като какъв се определя: майка, баща, брат, сестра, ученик, краставичар, левичар, купонджия, лапач на мухи и тн.Сами вижте на кое място ще поставите определението „българин”, ако въобще ви хрумне да го включите в този списък....
Преди години, като една наивна идеалистка смятах че 5 години са достатъчни за да премине страната ни през плавния преход от една система в друга.И те са достатъчни,при положение че всеки си свърши работата както трябва и в интерес на народа и държавата. Вижте къде сме сега след 20 години....точно никъде... или по-скоро точно в годините след турското робство (извинете – османско присъствие). Ще ни е нужно дори ново „Възраждане”.
Това което можем да направиме е да бъдем преносители и разпространители на едно по-будно съзнание и един ден живот и здраве може и да видим резултата от това.
Аватар
sirenaangela
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 101
Регистриран на: 04 Окт 2008, 13:58

Мнениеот Cath » 25 Май 2011, 13:30

Тук ми се струва, че малко бъркате нещата. Събитие от такова естество е достатъчно сериозно само по себе си, че да е параван за нещо друго. Защото вие може и да виждате националисти, които бият мюсюлмани и това да не ви прави впечатление, но другите хора освен това виждат насаждане на религиозна и етническа омраза, което е недопустимо в 21ви век. Проблемът е не само сериозен, но и опасен, а също така засяга и нас, участниците в този форум, доста пряко. Защото вчера биха Свидетелите на Йехова, днес бият мюсюлманите, а утре ще бият и нас. Ето защо не смятам, че трябва да се подхожда с такова пренебрежение към въпроса, което ми се струва, че откривам в постовете както на Нем (за който сякаш беше по-важно къде се намира темата във форума), така и на Сирена (която пък сякаш е забравила, че освен духовна страна нещата имат и физическа, и юридическа и т.н.). Не искам да ви обидя, не го приемайте агресивно, уважавам и двама ви.

Колкото до поста на Архи, голямо впечатление ми направи споменаването на важните личности за България в духовен аспект. Изключително актуално в случая е и обявяването от страна на представители на църквата на двама от тях - Петър Дънов и Ванга, за магьосници. При положение, че си обявил двете си най-емблематични духовни личности за магьосници и дяволопоклонници, какво можеш да искаш и да правиш на духовно ниво, че страната да се оправи? И не, не съм съгласна, че трябва да се действа на духовно ниво и не, не мисля, че медитацията върху това ще й помогне. Защото проблемите не са само на духовно ниво, и ако някога е можело да се оправят чрез духовното, то вече не може. Защото никоя духовна същност няма да ти прибере боклука след теб, няма да гласува и няма да изрази гражданската си позиция срещу подобни изпълнения.

Някак на фона на всички тези събития ми се струва не чак толкова актуално твърдението, че българина е толерантен. Българина не е толерантен, или поне усилено се работи по идеята да стане възможно най-нетолерантен. Иначе нямаше да има охулване на паметта на Дънов и Ванга, нямаше да има тези безумни актове на насилие към религиозни и етнически групи, нямаше да го има целият този парадокс на битието ни.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 25 Май 2011, 16:02

Не мисля, че българинът е толерантен, точно обратното - българите сме тесногръди и трудно приемаме различните от нас (говоря по принцип, разбира се, има много изключения). За сметка на това, се примиряваме с всичко. Това не ни прави толерантни, а само и единствено твърде мързеливи да направим нещо по въпроса. "Това не зависи от мен", "Какво мога аз да направя" и прочие реплики можеш да чуеш на всяка крачка, във всеки един контекст. Българинът е обезверен, няма защо да се преструваме на каквито не сме.
Принципно съм на мнение, че нищо крайно не е добро, както национализма, така и религиозният фанатизъм. И едното, и другото са довели до много сериозни проблеми в един или друг момент. За конкретния случай не мога да коментирам, тъй като не съм запозната отблизо с фактите, тоест кой крив и кой прав, но си мисля, че едва ли има само един виновен в случая. По - скоро едните не са се съобразили с множество граждани, на които не им се слуша обедната молитва по високоговорител, другите пък са решили, че могат да раздават правосъдие. Не съм съгласна нито с едните, нито с другите. Мисля си, че религията не бива да се натрапва, но от друга страна, насилието не решава въпроса, само поражда насилие.
И да, в България усилено се насажда религиозна омраза, което е предпоставка за бъдещи конфликти. Не знам с каква цел се прави, но определено вече дава резултати.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот Cath » 25 Май 2011, 16:34

Стела, то това с високоговорителите е двустранно, защото пък тези, които не сме християни, по тази логика съвсем спокойно утре можем да поискаме да се демонтират църковните камбани, защото ни пречат. :wink:
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 25 Май 2011, 17:03

Така е, само дето едното е 5 пъти на ден, а другото (не съм много запозната) май само веднъж. А и аз честно да си призная, трудно мога да бъда причислена към християните ;) Но ако трябва да кажа собственото си мнение, мен лично (сега да не се засегне някой, просто изразявам мнение) камбаните далеч не ме дразнят толкова, колкото виенето от минарето, (какво да се прави - музикант съм по професия, трудно е да ми се угоди откъм мелодия :mrgreen: ).
В интерес на истината си мисля, че и високоговорителите вероятно са сложени с цел някаква провокация. На "Джумая джамия" в Пловдив (поне докато и аз живеех там) нямаше високоговорители, имамът пак си призоваваше за молитва и това дразнеше само вманиачените на тази тема.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот Cath » 25 Май 2011, 18:01

Мисля, че както камбаните, така и високоговорителите на джамиите се ползват веднъж на ден - в християнските храмове рано сутрин, а в мюсюлманските - в 17 ч следобяд. Гарантирам ти, че високоговорителите на Джумая Джамия си работят перфектно! Работила съм на 30 метра от там и по тях разбирахме колко е часа. Мюсюлманите обаче са направили компромис и са намалили високоговорителите, ама виж камбаните никой не ги намаля, въпреки че голяма част от тях са на запис, а не бият действително. Не защитавам никой, в случая, ама се получава малко - за едни може, а за други - не, което никак, ама никак не ме радва, имайки предвид, че конституцията гарантира и на едните и на другите еднакви права. Високоговорители има на всяка джамия, както на всеки християнски храм има камбани - нито едното, нито другото е провокация, а и двете имат една и съща цел - да призовават молещите се на службата. В което, няма нищо лошо от където и да го погледнеш.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 25 Май 2011, 18:59

Значи съм в грешка за високоговорителите, но пък и аз говорех за преди 10 години, та, както и да е, де, това не е толкова важно.
В случая наистина не съм наясно кой крив, кой прав, вероятно и у двете страни има вина, но нито едните, нито другите биха си я признали.
Конституцията гарантира еднакви права и на едните, и на другите, но винаги да натрапваш нещо е неприятно. Не защото мюсюлманите се натрапват повече от християните (че както е тръгнала темата, излезе, че съм против мюсюлманите, което далеч не е случаят), а защото в България традиционната религия (да, традиционната, официална няма) е християнството и процентно, християните са повече, съответно гледат на различните с неприязън (както казах, мисля, че сме тесногръди по принцип). Да не говорим, че малко или много ислямът се свързва с 500 години чуждо владичество и на доста хора им е неприятно да слушат призиви за молитва, а освен това и не ги разбират. Знам, че звучи тесногръдо и ограничено и пак повтарям, това не е точно моята гледна точка, но да кажем, че мога да разбера защо много хора мислят така. Да не забравяме все пак, че масата не е особено интелигентна и насаждането на такъв вид омраза е лесно в случая. А и на фона на настроенията срещу исляма в световен мащаб, няма как и на българите това да не се отрази. Колкото до Болен Лидеов, мисля си, че използва тези настроения, за да засили омразата и да се покаже един вид патриот, знам ли и аз ... за мен това няма много смисъл.
В крайна сметка се намесих в спор без да имам отношение към него, за което съжалявам, защото не ми е работа да обсъждам неща, които не разбирам. За мен религиозният фанатизъм (независимо от религията) е най - опасната форма на лудост.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот eXPerience » 25 Май 2011, 22:02

Пускам телевизора - Волен Сидеров. Влизам в MagicGate - Волен Сидеров. Това ме кара да се чувствам чудесно! Като гледам, всички защитавате тая секта "Свидетелите на Йехова". Имам лична позната, изгоряла от сектата. Скара се с майка си, която не искаше да последва нейните вярвания. Срещали са ме проповедници в 5 клас до оградата на училището! Е, мен е най-трудно да ме манипулират на религиозна основа. Късметлии. Нямам нищо против привържениците на други религии (Подчертавам - религии!) но долното и подло възползване от неопитни хора и хора, намиращи се в тежък период от живота си, не е предоставяне на свободен избор, а манипулация. Подобно насаждане на разрушителна психология и паразитно разпространение на сектата не може да бъде толерирано. Промиване на мозъци. Намирал съм и примери в интернет. Дали ще ви стане приятно, ако ваш роднина се скара с вас, заради някаква секта? Или такова нещо не може да се случи? Дали едно дете ще бъде мотивирано да учи и изобщо да живее, когато някой скапан сектант започне да му разправя как краят на света вече е много близо? Има една много хубава книжка - "Как да контролираме съзнанието на хората" от д-р Х. Лънг. Там е написано много за методите за манипулация. Пак казвам - това не е свободен избор на вяра. Волен Сидеров е следствие от съсипаната държава (едно от всички). Каквато е държавата, такива са и политиците. Намерили се хора с подобно на моето мислене (тези от ВМРО), но допуснали грешката да действат, както си решат. Вследствие те стават виновни, а сектантите излизат невинни девици, както и искат да стане. Всички падат в клопката. Комична и глупава ситуация.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот sirenaangela » 26 Май 2011, 07:38

Невъзможно е да се забрави физическата страна на нещата,тъй като всеки си има своето ежедневие.Дори наскоро бях набедена за еснаф!Въпроса е ние ,които виждаме подобни сцени и ни прави впечатление, да не допускаме да ни се насаждат подобни настроения,на нас на нашите близки и приятели,на децата ни.Да възпитаваме у нас и околните разбиране към различото.
А поведението на В.Сидеров , толкова ненормално и неприемливо в днешно време, че наистина човек може да се замисли какво се крие зад това.Защото "патриота" няма никаква изгода от подобно поведение, да не говорим за изгода за страната. Та кой би постъпил по този начин? Кварталния пияница ,спорещ с някого,не и образован политик от 21 век(освен ако някой не му плаща за това).Всичко в политиката е игра на интереси,не играеш ли по правилата те изритват и биваш забравен.А Волен е все още там!
Аватар
sirenaangela
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 101
Регистриран на: 04 Окт 2008, 13:58

Мнениеот Cath » 26 Май 2011, 10:17

Стела,
аз лично силно се съмнявам, че християните са повече. Псевдо-християните, може би, ама истинските християни със сигурност не са повече. Колкото до османското присъствие (защото се прие така да се нарича) аз лично съм на мнение, че за да стоиш 500 години под чуждо владичество, то няма как да е ужасът, който ни описват учебниците. Все пак най-най-страшният им данък е бил 10%, което сравнено със сегашното ДДС, което е един от многото данъци, е просто смешно. Така че явно отново говорим по-скоро за внушение. Има го тоя проблем в историята - всеки, който дойде на власт си я тълкува както му е удобно.

eXPerience,
Получил си грешната идея. Случката със "Свидетелите на Йехова" е посочена като пример, защото, колкото и да е неприятно те са регистрирано вероизповедание, също както исляма, също както християнството. От това следва, че колкото и да са лоши, в което лично аз не се съмнявам, не е начинът да идеш да ги биеш, като представител на политическа партия. След като държавата им е позволила да си изповядват религията и те имат законното право, значи саморазправата с тях не е начинът. Още по-малко от политическа партия! По същата логика ДПС могат да отидат и да набият поповете, примерно, ама те имат малко повече акъл. Колкото до Волен, самият факт, че този човек е избран от хората, за да бъде техен представител в парламента е такъв абсурд, че явно тоя народ си го заслужава. На лудите хора мястото им е в лудницата. Колкото до свободния избор - ако от Свидетелите дойдат при теб, или при мен, дали и ние ще станем Свидетели? Аз много силно се съмнявам, независимо от това колко ми е тежко състоянието. Нарича се разум. Не искам да обидя твоята позната, или пък някакви други хора, но това е същото като с наркотиците, не може да се изкарва един наркоман или един сектант жертва и да се оправдават действията му, за това, че видиш ли е нямал избор. Защото както е казал народа, не е виновен тоя дето реже баницата, а тоя дето я яде. А ако наистина нямахме избор, то всички щяхме да бъдем сектанти и наркомани.

sirenaangela,
той Волен с поведението си направи думата "патриот" мръсна дума. Въпросът е хората да се съберат и да противодействат на подобни опасни провокации. Защото това е много опасно, много. И евала правя на хората, които въпреки верските си различия се извиниха на мюсюлманите.

Аз наистина смятам, че нас това много ни засяга. Всичките тези събития около охулването на Дънов и Ванга, и ексцесиите със Свидетелите на Йехова и мюсюлманите. Много бях учудена, когато никой не реагира и не коментира тук във форума. Отдавам го на факта, че всички са концентрирани в рецептите, а не в действителността, което за мен е голяма грешка на съвременния окултизъм. Пет човека изразяваме тук мнение по въпроси, които действително са важни. Сякаш за първи път от няколко години има сериозни дискусии, но въпреки това само малцина от нас участват. Ето това е причината, поради която подобни неща се случват. Просто на никой не му пука.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Arhimikus » 26 Май 2011, 10:23

StellaMorgana, благодаря ти, че изказваш мнението си, защото именно това исках да подчертая - всеки да изкаже личното си мнение по темата.
Правилно, че конституцията дава права на всеки човек да изповядва свободно религията си, което предполага, че не може да се забрани мюсюлмани, евреи, християни или езичници да изповядват и богослужат по начина, по който намират за правилно.

Експириънс, абсолютно разбирам позицията, която изразяваш. Единствено се възмущавам от начина, по който тези хора решават да "забранят" тази секта. Има си законни начини, по които може да се докаже вината им и да се подведат под съдебна отговорност.
Има обаче и нещо друго. Защо до сега не е направено това? Чии лобистки интереси защитава тази секта? Дали не е на някоя политическа партия, която получава дивиденти от сектата? Къде изгорелите хора от тях са се оплакали и какви ефективни и законни действия са предприети срещу нея?
Именно, че с действията си ВМРО попадат в собственият си капан - омърсяват партията си посредством една първична постъпка.

Кат, имаш ли някакви идеи какво може да се направи? Обществото ни е потънало в безбожие, липса на организация и е оставило всичко на произвола на съдбата и политиците.
Дали са ни нужни нови будители и в какво биха повярвали отново българите? Народът ни е отчаян, истински отчаян и това го води към бездната, наречена безразличие.
Повечето от сънародниците ни живеят ден за ден, без ясно бъдеще, със съвсем простата мечта - да има утре, което да е малко по-добро от вчера.
За съжаление, българите не разбират или съвсем малко осъзнават, че имат избора и силата да променят нещата. Че вчера ще е отражение на утре.
Не знам дали заради годините турско робство, заради годините социализъм, или заради сегашната форма на демокрация, но сме обезверени, отчуждени един от друг. А знаете поговорката - разделяй и владей.

Целият ни народ е разпокъсан сред политически партии, насаждане на религиозна нетърпимост, особено влияние оказват и "жълтите вестници", които са създадени за забавление, а не за приемане като чиста моента.
Водим се по силните за деня, като утре обръщаме глава и плюем срещу вчерашите си идоли. Защо? Какво не е наред?

Говорих за намеса на духовно ниво, но не като някой друг да ни свърши работата и изхвърли боклука, а като подкрепа и помощ за осъзнаване и създаване на благоприятни условия за израстване.

Омръзна ми да гледам всеки ден за самоубийства, изчезнали деца, изнасилени и ограбени пенсионери, нападения над хора по улицата... А институции и хора нехаят. Съвсем нормално е в такъв случай да се появят хора като Сидеров, които повярвали в своята лудост, тръгват на "кръстоносни походи" за мнимото запазване на българщината

Мислите ли, че го заслужаваме? А мислите ли как може да се оправи?
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор
 
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:14
Местоположение: Сливен

Мнениеот Cath » 26 Май 2011, 11:13

Архи,
всъщност обществото, или поне младите поколения са потънали в една силиконова имитация, неграмотност и суета. За мен трябва да се промени образователната система, да се инвестира именно в нея, като започнеш от детските градини и стигнеш до университетите.

Ако нямаш едни кадърни, начетени хора, то няма какво изобщо да се коментира духовното развитие и каквито и да е действия на духовно ниво. Защото в момента, за духовна дейност при по-голямата част от българите не може и дума да става. В това число и един голям процент от участниците в този форум (независимо дали пишат или просто четат). Както споменах по-горе, сами виждате, че въпросите, които се задават, темите, които се коментират и мненията, които се изказват са ориентирани най-вече към самите заклинания, към рецептите за тях, към ритуалните инструменти и пр. Никой не коментира всъщност на какво се молим, никой не коментира всъщност в какво вярваме, никой дори не го и интересува духовната страна на нещата. Практика, практика и само практика. Защо се получи така?

На първо място ще спомена екзалтацията на начинаещия, който иска да пробва, да види дали магията изобщо "действа". Той не се интересува "защо", а "дали". И ако тази първоначална еуфория не отмине, а в повечето случаи тя не отминава, имаме един индивид, който прави някакви неща, но всъщност няма много ясна представа защо. А и повечето начинаещи не се заемат с окултизъм заради духовната страна - те започват, за да могат да правят магия, за да бъдат различни. Или най-често твърдят, че се занимават с окултизъм, за да бъдат различни.

На второ място е естеството на книгите, които се издават на българския пазар. Те са насочени към практиката, а ако изобщо се споменава за някакви духовни същности, то те се споменават, за да могат да бъдат подчинявани, или се обясняват като някакви мили Бог и Богиня, които, видиш ли, много ни обичат. От друга страна има книги, които уж се занимават само с духовното, но които книги са толкова отвлечени, че в най-добрия случай ни повтарят едно и също банално изречение (бъдете уверени, бъдете щастливи, усмихвайте се, познайте себе си) в продължение на 100 страници. Окултистът, който само практикува никога няма да се заинтересува от литературата, която се занимава с естеството и причината за вярата в определени божества (или духовни същности). Още повече в много окултни течения божествата са елиминирани изцяло - магьосникът е най-великият, той е създател на всичкото.

На последно място, но не по важност, ние, "по-напредналите, по-старите окултисти". Аз от 10 години се занимавам с тези неща и до сега не съм чула почти никой да казва "обърнете внимание на духовната страна на нещата", всеки препоръчва "Практика, практика и пак практика". Малко или много, това оказва влияние на другите. А ако някой слуачайно свие от "правия" път на практиката, то той веднага е охулен и веднага му се обяснява, че теорията не струва, че тези неща може и по-нататък да ги чете. Все едно да обясняваш на хирурга, как по-нататък може да се запознае с анатомията, а сега трябва да влиза и да реже.

И за каква духовност говорим? При положение, че ние, които толкова се хвалим колко сме духовно извисени се занимаваме само с практика.

Какво да се прави? Знам ли, да се мисли по-трезво. Да не се възприемаме като велики магьосници и вещици, а като хора тръгнали по някакъв път. Да оставим на страна хваленето какви сме и какво можем да правим и да си зададем въпроса защо го правим (знаете ли, че голяма част от хората ползват заклинания с имена на божества без да знаят какви са тези божества?)

А когато всички са в духовно равновесие, то и духовното равновесие на страната ще се възвърне. Странно ми е да говорим за духовното равновесие на страната, при положение, че повечето т.нар. окултисти стоят само в стаята си. Няма как да осъществиш контакт със страната си, ако само гледаш картинки и си мислиш за нея. Време е да се излезе навън, защото духовността не е между четирите стени на стаите ви.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 26 Май 2011, 17:48

Кат, напълно си права за образованието, но ... последните години ми се струва, че умишлено се съсипва и малкото, което беше останало като качество в образователните институции. По принцип не съм черногледа, но стигнах до извода, че простите и слабограмотни хора по - лесно се манипулират. И именно с такава цел се съсипва образованието у нас - да станем по - лесни за манипулация, овце без собствена позиция и повтарящи като папагали насадените им идеи.
И дайте да продължим малко нататък с темата - не са ли именно такива методите на средновековната църква? Защо искат да наложат задължително вероучение в училище? Дали не е именно с цел промиване на мозъци? И с цел насаждане на омраза към различните (мюсюлмани, евреи, свидетели на Йехова, будисти и всякакви други)? Защото когато бях в гимназията се случваше да идват разни отчета и да ни обясняват как всичко, което не е православно християнство е грешно да се изповядва, католиците били сектанти и прочие дивотии. Именно такива приказки ме отказаха от православието (в което всъщност май никога не съм вярвала истински).
Не знам, наистина ми се иска да вярвам, че греша, но едва ли всички тези неща се правят така, хаотично. По - скоро съм склонна да повярвам, че някой се опитва наистина да прилага метода "разделяй и владей".
Надявам се става ясно какво имам предвид ... понякога ми е трудно да се изразявам разбираемо.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот Cath » 26 Май 2011, 18:14

Колкото и примамлива да изглежда теорията за конспирация за превръщане на населението в овце, ще подходя малко по-рационално. Едва ли в самото образование има нещо, което да цели това, по-скоро причините са:

-Изумително ниските заплати на учителите
-Изумително високото отвращение, което родителите възпитават в децата си към образователната система и учителите (поради личния си опит в социалистическа среда)

Умишленото затъпяване може да се види в популярната култура, до колкото тя може да се нарече култура, но това е прекалено обширна тема и не й е тук мястото.

Колкото до вероучението в училищата - поредният непохватен опит на БПЦ да привлече души за Бога си - просто няма как да стане, при положение, че булшинството от родителите в България, независимо какво са написали в полето Религия при преброяването, са атеисти.

Вероучение в смисъл - има такива и такива религии беше по-разумна идея, но пропагандиране на православието пред деца вече е неразумно и клони към фанатизъм. Хората добре го разбраха това, или поне по-разумните от тях.

В случая нищо не можем да направим. Можем да променим начина си на отношение към тези деца, които идват тук за помощ. Да им показваме, че има и духовна страна на нещата, а не да ги превръщаме в окултни касапи. Това беше идеята ми.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот eXPerience » 26 Май 2011, 18:34

Струва ми се, че след тоя пост ще заприличам на някакъв посредник, който само прехвърля материали в дискусията. :D
Архимикус, ето нещо, макар и старо:

"Гражданите на Екатеринбург ще съдят "Свидетелите на Йехова""

Екатеринбург. Обществена инициативна група на гражданите на Екатеринбург с подкрепата на Екатеринбургската епархия и Центъра "Св. Ириней Лионски" (Москва) започна съдебен процес срещу дейността на една от най-известните американски тоталитарни секти - "Свидетелите на Йехова".

В мисионерския отдел на Екатеринбургската епархия напомниха на журналистите, че в Москва дейността на тази секта вече е забранена с решение на Головинския районен съд. В решението на съда се казва: "Според заключението на комплексната експертиза, направена от комисия специалисти (религиоведи, лингвисти, психолози), "Свидетелите на Йехова" подчиняват семейните отношения на лоялността към организацията, оказват натиск върху личността с цел подмяна на ценността на институцията "семейство" с тази на "нашата организация". Безусловното подчинение на всички закони и текущи решения на ръководството на "Свидетелите на Йехова", рязкото изолиране на децата, младежта и възрастните от околната среда, почти пълното запълване на времето с дейност, наредена от организацията, стигащо до почасова отчетност – всичко това трябва да се разглежда като деструктивна тенденция, насочена срещу семейния живот".

В епархиалния реабилитационен център са идвали пострадали от сектата хора с разрушени семейства. В единия случай момиче е било принуждавано да прекрати общуването със собствените си родители, понеже те са "лишени от общение" със сектата. Йеховистите твърдят: "Светът на сатаната – това е организираното човешко общество, което съществува отделно от организацията на Бога".

http://www.pravoslavie.bg/%D0%A1%D0%B2% ... %B2%D0%B0-


Хората се оплакват отдавна от сектата. Не в България, естествено. Просто е ясно, че тук законът не е закон и затова с оплакване няма да стане. Всички постоянно се оплакваме - то се вижда. И няма резултат. В България нищо няма да се реши по този начин. Сектата иска разрешение да проповядва в началото на 90-те години и първоначално не бива допусната. Съди България и така насила се намъква в страната. За съжаление, сега не намирам къде съм чел това последното. Явно е, че се прави нещо по въпроса (или е било направено). Примери - безброй. Целта на сектата най-вероятно е пари. Едва ли ще е политическа, имайки предвид начина, по който се появява в България.

Кат, авторът на книгата, която споменах, е доктор по психология и казва да НЕ се ходи, дори и с умисъла "Само да видя как е". Значи и той не го прави, въпреки че е доста запознат с методите, които сектите използват. Сектите те зомбират, объркват ти съзнанието и не знаеш какво правиш. Въпрос на разум е, но и на силна вяра. Ако поне едното не е достатъчно голямо, ще те завладеят, когато те намерят в подходящ момент. И аз си казвам "Защо не дойдат точно сега?" Ама няма да е сега. Ако някой от познатите ми участва в такава секта, ще се разкрие точно, когато съм отчаян, скърбя и т.н. И тогава няма да се присъединя, но все пак не всички могат да са умни или много вярващи. Това не значи, че трябва да ги оставим на произвола на сектата.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Cath » 26 Май 2011, 18:42

eXPerience,
когато някой не иска да бъде спасен, то той има пълното право да бъде нещастен. И аз не ходя на събиранията на Свидетелите, но не защото ме е страх, че ще ме зомбират, а защото ми е отвратително учението им. Както вече казах - моментите на трудност не могат да бъдат оправдание за съзнателните ни грешки.

Колкото до самата секта, от доста време се говори, че тя е апарат на Американското правителство. Склонна съм да вярвам.

Мисля, че малко изместихме дискусията от темата за духовното развитие на България. :)
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Следваща

Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта