Елфи

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Назад към В казана на Вещицата

Мнениеот Lustre4108 » 25 Апр 2016, 07:08

Мнозина хора, смятащи себе си за рационални, смятат, че мястото на същества като феите и елфите е в приказките за деца, фентъзи и пр, но не било нормално един човек в 21ви век да вярва в тия неща. Напук на техните разбирания, подобни вярвания са широко разпространени всред скандинавци, особено исландците, които стигат до крайности! А точно в скандинавските страни атеизмът, рационализмът е най-силно разпространен не заради друго, а заради качествено образование. Но напук на него, вярата в магическото и особено вярата в елфите не само че не е умряла, ами заема размери, които дори и най-вярващите в свръхестественото по други части на Европа би възмутило. Те се страхуват да строят сгради по места, смятани за обитавани от елфи. Почти всеки исландец ще се кълне, че всред водопадите ще види тези същества да се разхождат свободно.

С тази тема, исках да започна разговор на тема кои са тия същества и какво се знае от фолклора за тях?

Това, което аз знам за тях(и което най-много се доближава до "рационалното" разбиране за нещата) е че те са хора, не баш като нас, но хора- племена, които са имали много силни магически традиции, благодарение на които са постигнали просветление(откъдето идва и идеята, че "елфите светят по-силно от слънцето" - в скандинавските митове). Според други вярвания, те са богове и богини, които са "паднали", т.е. имали са божествени способности, които са изгубили и са паднали на по-ниско ниво. Според трети(когато идва християнството), те са именно падналите ангели, но за разлика от вярванията на църквата, те са тук за да помогнат на човечеството да се издигне и заедно с него и те. Макар че Карл Юнг вижда в съвременните митове за НЛО точно едина съвременна, неуспешна реинкарнация на древните митове за елфите и гномите, лично аз не смятам, че те са извънземни.

Интересно е, кое все пак кара скандинавците да вярват в елфите толкова силно, почти до фанатизъм?
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот eXPerience » 25 Апр 2016, 20:28

В много митологии съществуват същества, чиито характеристики се припокриват (в някои случаи има и очевидни противоречия, но те са много малко). Сукуби, самодиви, нимфи, морски сирени, русалки, амазонки и т.н., всичките са едни и същи - женски същества, които живеят в гори (русалките и морските сирени очевидно не живеят в гори, но живеят на безлюдни места, също както останалите) омайват мъже с песните си, отвличат ги, правят секс с тях и други подобни. За елфите съм чел, че е трудно да различиш женски от мъжки - сходно е с горното. Също така танцуват и пеят, както например самодивите от българския фолклор. Това пък ме насочва към Неорганичните същества от книгите на Карлос Кастанеда (отново). Те също се появяват предимно на безлюдни места, също са женски, също се опитват да го омаят с някаква мелодия (не точно песен), докато се скита из горите. Спомняш ли си баналната картинка от детските книжки, на която има нарисувана феичка, кацнала върху червена мухоморка? По принцип, когато стане дума за отровна гъба, червената мухоморка е първата, за която човек се сеща. Но тя не е чак толкова отровна и затова може да се използва като халюциноген - точно както пейот.

Хората в Европа също са имали развити магически системи, подобни на индианските, но религиозните фанатици са свършили добра работа в унищожаването им. Съответствията са наистина много, а тук споменаваме само най-познатите, за които всяко дете знае. Ако някой по запознат с разнообразните религии започне да навлиза по-дълбоко в материята, ще изскочат още много съответствия и сходства.

Има и твърдения, които могат да бъдат намерени само в една-единствена митология (а може и да съществуват и в други митологии, но да са много трудни за намиране). Един такъв пример е твърдението, че светът на елфите е свят на "безкрайно блаженство и благодат" (цитирам по памет). Не съм намирал подобно твърдение никъде другаде, но всеки, който някога е посещавал света на Неорганичните по време на осъзнат сън, знае какво усещане оставя енергията им, особено първите пъти. След събуждането човек е като надрусан с някакъв изключително силен наркотик.

Причината идеята за елфи да звучи несериозно е Дж. Толкин, които я взема и я използва в своите романи, създавайки познатия ни стереотип. Но Неорганичните могат да приемат каквато си пожелаят форма. Това прави дори и най-откачената форма приемлива.

Аз лично бях привлечен към тази материя точно заради съответствията, които открих - както от текстови източници, така и от личния ми опит. Не ми пукаше дали е реално или не, просто имах някакъв първоначален импулс, който след това се превърна в напълно съзнателно търсене. И за момента считам, че съм видял предостатъчно, за да приема съществуването на подобни Неорганични същества за напълно обективно и независимо от това на хората. Напълно възможно е и с други хора да се е случило така, особено ако живеят в по-безлюдни райони. Но в крайна сметка всеки сам си избира кое да приеме за истина и кое не.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Lustre4108 » 26 Апр 2016, 14:23

Не съм сигурен доколко образа, изграден от Толкин е "несериозен" и за кого. Все пак Толкин е бил професор по филология и история, познавал е доста извори.

Идеята ми, поствайки това беше друга. Всички митологични същества по много неща изглежда, че са били реално съществуващи личности, а не "духовни" същности.Може би ще направя отклонение от темата, но точно такъв изглежда да е случая с драконите.

Добре познатия ни образ на дракона, като крилата змия или пък съчетание от няколко възможни животни(някои са били и с лъвски глави) е символична. Например дракона Фафниър от нордическата митология, който е бил убит от Зигфрид е бил не друго, а шаман-меровинг, който е посветил Зигфрид в магията, след като е имал изпит-дуел с него(както са правили много магьосници от миналото със своите ученици, като са се биели). Често пъти наименованието "дракон" е било поставяно не на кого да е, а на аристократи(например драконът, който пази съкровище в пещера е символ на аристократ, който не е много социален, а стои оттеглил се от социума и брои парите си) или човек с мистични познания и сили. Названието дракон е било отнесено и към Месията(на иврит "нахаш", т.е. дракон и "месия" са имали една и съща нумерична стойност, което ги прави еднакви по природа според кабалата). Буда пък казва, че получилият просветление също е Дракон.

Да не говорим пък в Египет, като на гробницата на сума ти фараони е стоял по един змей. В Китай за да бъдеш император, трябва да докажеш, че си с драконов произход(ако имаш по-тъмно петно върху тялото си, най-често с формата на дракон). Можем да се сетим и за крал Артур, Мерлин и Моргана, които също са били "деца на дракона". Самото име на бащата на Артур "Утер Пендрагон" означава "Утер Пет пъти Дракон"(от гръцки пента-5 и дракон).

В Българския фолклор се говори за змейови деца и змейови хора, като с това название се означават юнаците, родените магьосници /вещери и родените лечители. Най-често за такъв белег се смята "ризата", ако детето е било родено с риза. Самият аз съм бил роден с риза, преди време, когато още не се интересувах толкова от темата, сума ти екстрасенси и "виждащи" люде ми твърдяха, че енергийното ми тяло имало формата на червен дракон(нерядко пламтящ), а аз се чудих какво им е. Но след време, като се задълбочих в темата, някои неща си отидоха на мястото. О, да, не може да не спомена и българската пиеса "Змейова сватба", където Змеят пак е човек, а не някакво странно създание. Да, за тълпата той може да е странен, да не е един от тях, да е различен, но все пак е човек.

От казаното дотук може да стане ясно, че дракони и елфи като символизъм, може да се припокрият и да обозначават развиващият се човек или нещо повече, този, който вече е постигнал себереализация, най-вече по магически начин(някои дракони може и да са кривнали по мистичния, а не магическия път, но като цяло и те са магически същества). Поверието за "ризата" (частта от околоплодния мехур, полепнал по тялото на бебето) е често сещано и е отнасяно при различните народи както към драконовите деца,така и към децата - елфи.

Та общо взето, това е, което се опитвам да разбера за елфите - що за хора/племена или родове са били. Какво ще рече, че са изчезнали от света, защо исландците и другите скандинавци, все още вярват в тях фанатично бих казал, при все че там образованието е на високо ниво, а голяма част от хората се смятат за атеисти. Каква е историческата истина, криеща се зад тия образи и най-вече, какви магически познания и сили могат да дойдат от там? Много герои и дори Богове е било известно, че са учили от елфите и феите. Още повече ми е интересна идеята, че повечето елфи са се скрили от света, след като е настъпил научно-техническия и рационалистичния период при хората.

Това, че може да се посещават разни светове насън или в транс за мен означава просто получаване на знания и сили от определени егрегори. В това се състои и идеята на магическите практики свързани с дракони, феи и елфи...
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот StealthMG » 26 Апр 2016, 14:41

eXPerience: Толкин дава определено инфо на общодостъпен език във Властелина. Само че ако търсиш по-магическата част от нещата, за които е писал по-добре прегледай Сирмалион-а и другите книги от поредицата. В тях има неща с определена сила при това някой от тях значителна, но са доста замаскирани така да се каже измежду родословни дървета на тоя или оня. И пак може да се почерпи информация и дори ритуали от тях. Но може да стане доста досадно докато изровиш и подредиш необходимата информация.
Колкото до русалките, за тях има вече доказателства че съществуват дори за науката, друг е въпроса, че определени власти и държави никак не им оттърва подобни знания да излизат публично пред обществото, а когато се случи се опитват всячески да ги изкарат недействителни или фантасмагории. Нали ако се научи че в хода на експериментите на САЩ за създаване на сонарни оръжия, се унищожават както китове и други морски същества, които приемаме че не са разумни, така и русалките, за които със сигурност се предполага че са разумни (аз го знам но това е друг въпрос), нали целия свят може да им скочи и да ги насмете както за оръжията, така и за унищоженията, които причиняват пряко или косвено с тях. Да не говорим за забранените истории с опитите им да черпят енергия от м/уизмерните пространства. И така да причиняват катастрофални земетресения дори при малки грешки в настройките на машините им. Ама подобна информация се потулва яко, за да не им запали света огън под краката им.

Lustre4108: Как вървят нещата при теб ;)?
Аватар
StealthMG
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 35
Регистриран на: 29 Окт 2014, 12:44

Мнениеот eXPerience » 27 Апр 2016, 23:49

Lustre, Толкин дава началния импулс, създавайки фентъзи жанра, а оттам други творци започват да използват тези (и други) образи и да създават собствени произведения (книги, филми, компютърни игри и т.н.) Дали Толкин е имал предвид това е без значение в случая. Важното е, че в с течение на времето думата "елф" се свързва все повече и повече с фентъзи жанра и MMORPG игрите, отколкото с митологията.
А относно познанията, които могат да дадат, аз лично бих се доверил най-много на самите Неорганични същества и бих питал тях. На всякакви въпроси отговарят. "Магьосник ли е Х?", "Какъв съм бил в предишния си живот?", "Заведи ме еди-къде си." Не съм получавал отговор "не знам".
Но не знам доколко Неорганичните са изчезнали от света. В България все още има села, чиито жители се оплакват от самодиви. На Запад все има някакви НЛО-та. Просто хората или не забелязват, или не разгласяват какво са видели. Ти би ли тръгнал по разни телевизии да обясняваш, че си видял нещо подобно?

StealthMG, благодаря много за предложението. Щом има Сила, значи освен да се правят ритуали, има и въпроси, които да се задават по написаното.
А относно доказателствата, не знам доколко вината е в елита и доколко - в хората. На мен никои нищо не ми е доказвал, за да ме убеди да се захвана с това или онова. Сам потърсих и намерих в Интернет нужното, за да завъртя колелото и да тръгна по тоя път. Ето, информацията си стои и никои не е тръгнал да я трие. Да се размърдат и другите и да потърсят и те. Но не искат. Вместо това искат някой да им смели всичко наготово. Това прикриване от страна на елита е просто допълнителна предпазливост - за всеки случай. Дори и да се разкрие всичката информация, вероятността масите да направят нещо по въпроса е минимална. Най-много да се поразплямпат повече и после пак да утихнат.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Lustre4108 » 28 Апр 2016, 16:38

Аз съм ги чел тия неща, пък и съм се наслушал на приказки, как в Египет има статуи, които мърдат или мумии, които могат да те сгащят, докато се подвизаваш из Пирамидите. Има приказки за британски села, където все още жителите могат да видят Дивия Лов. И прочие неща от митологиите. За мен всичко това е най-вероятно продукт на въображение, но...ако е истина, все още, за добро или зло не доказва наличието на разни създания.

Ами какво да кажем за ставащото в Йерусалим по това време - за йерусалимските огньове и всички други истории на църковните чудеса? Знаеш ли, че те НИКОГА не се случват, ако няма много хора. Просто трябва да има тълпа, обединена от една обща мисъл, за да се случат? Сигурно знаеш и историята за Кабба в Мека, черния камък, на който Мохамед е стоял и който може да се издигне във въздуха?Пак това се прави по големи празници, като се събере тълпата.

Скептиците се опитаха да ни убедят, че пси-феномените не са продукт на квантовата физика и че тя нищо не е доказала по отношение на влиянието на ума над материята, а т.нар. "квантов мистицизъм" е лъжа, защото, ако разни неща се случват на ниво микрочастици, то те не може да се случат на макро ниво- т.е. квантовите процеси не важат на ниво молекули и тела. Да, ама не. Напоследък излизат други данни от тая сфера на науката. А именно, че получиха първото квантово оплитане на ниво молекули...говори се за телепортация на бактерий, чрез супер позиция.Така, че, има шанс да се окаже, че умът е това, което формира реалността, както са смятали мнозина от създателите и поддръжниците на квантовата физика.

Съзнанието на един човек трудно ще направи някаква рязка промяна, но съзнанието на хиляди, ако не и стохилядни индивиди насочено в някаква посока може да направи немалко. И от този факт се възползват много гуру, много магьосници(създаващи магически парадигми) и пр.

Аз самия не съм писал с помощта на моята собствена митолоия какви съм ги творял.

Просто, реалността май ще се окаже доста по-податлива отколкото си мислим. И каквато митология си втълпим(на колективно ниво), ще можем да я манифестираме...Но това не доказва само по себе си наличието на духовен свят, съществуващ сам по себе си, независимо от нас...
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот eXPerience » 02 Май 2016, 23:00

Напоследък излизат също така и данни, които правят идеята за "паралелни вселени" все по реалистична (по отношение на науката).



Ето и по-подробно обяснение на горното, което включва и четвърти тип мултивселени:


А ето я и въпросната теорема на Гьодел, която бива спомената във второто видео: https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6de ... s_theorems

Каквото и разбиране за света да си изгради човек, винаги ще има факти и феномени, които ще остават извън него. Но това не означава, че те не съществуват или не са реални. Или както казва физикът в първото видео, "Няма гаранция в законите на физиката, че човек трябва да е способен да наблюдава всичко, което съществува." Фактът, че не всеки може да наблюдава Неорганичните същества, не означава, че те не съществуват.

Не знам как почти никой, занимаващ се с Магия не забелязва, но твърдението, че умът формира реалността, е най-голямата лъжа в тази област. Не умът, а намерението формира реалността. Аз лично бях изгубил много месеци, преди донякъде да започне да ми става ясна разликата и впоследствие да намеря всичко формулирано както трябва.

Ако умът формира реалността, защо една от най-разпространените практики в почти всички магически системи е спирането на ума? Не трябва ли да има техника за "по-силно" мислене? Съдържанието на ума е вторичен резултат от текущото намерение (съзнателно или не) на индивида. Спирането на ума става чрез намерение, а не чрез още... ум (и аз не знам как точно да направя аналогията).

Заниманията с Източни енергийни практики могат да покажат това. Никой не може да задвижи енергията в тялото си само с ум. Същото се отнася и за осъзнатото сънуване (споменавам тези две, защото при тях ефектът от намерението може да се наблюдава в същия момент, а не да се чака резултат от ритуал). Човек може да се научи да управлява съня си чрез намерение, но няма как да манипулира други съзнателни същества в съня, защото тяхното намерение (обикновено) е по-силно. Тук трябва да му светне лампичката на всеки, който се занимава с този въпрос. Следващото светване настъпва, когато успее да възприеме енергията на тези същества и да види, че имат събирателна точка - компонент, който присъства и при хората.

В Магията също има установяване и надграждане на факти, както в науката. Единствената разлика е, че учените разчитат на нещо външно (машина или уравнение) да им каже как стоят нещата, докато магьосникът разчита на личното си възприятие. Няма правилен начин. И двата варианта си дават своите резултати, но магическият е по-всеобхватен. Разните презумпции, че умът може да разбере и постигне всичко, са неверни. Затова трябва да се проверяват конкретните хипотези. Ако някой започне да генерализра прекалено много, може да достигне до грешна логическа верига от типа: "Водата е течност. -> Водата е прозрачна. -> Всички течности са прозрачни." Едва ли е нужно да обяснявам защо това заключение е грешно. Затова и предпочитам да не подхвърлям предположения по въпроса с благодатния огън и камъка на Мохамед.

Не че се заяждам, но ми е странно как хора, които и понятие си нямат от никаква Магия (в случая тези учени), са по-отворени към някои аспекти на Магията (макар и да не го знаят) отколкото други хора, които се занимават редовно с това.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Lustre4108 » 03 Май 2016, 11:50

Идеята за паралелните вселени е много актуална в научните среди днес, смята се, че те си влияят една на друга, но е напълно невъзможно(освен може би за отделни частици да преминават от една вселена в друга) да се ходи там, поне не физически. Единствения начин да се придвижваш от една вселена в друга е вероятно да съществуваш във всички тях в най-различни свои версии и просто двойниците да си сменят местата.

Дали има или няма неорганични, дяволи, ангели, караконджули и прочие е отделна тема- отделна от магията! Някога и аз вярвах в съществуването на най-различни създания, по преди пък смятах, че всичко е продукт на едно нещо, едно пантеистично начало(каквото е Силата от междузвездни войни). По настоящем не смятам, че в магическия процес участват каквито и да било същества именно на базата на опита, който имам. Твърдението "ама това, че не може да се докаже, че съществуват неорганични" е несериозно- познавах много хора, които твърдяха най-безумни неща. И все пак, приказките на психопатите не бяха причината да спра да вярвам в идеята за намеса на разни 'същности" в магията. Започна се с наблюденията ми върху т.нар. "сатанински пактове" (някои които и аз съм правил, но без никакъв успех, а църквата се кълнеше, че Дявола искал всякак да се добере до душите ни и да ги погълне в замяна на нещо друго) и завърши със супер успешните ми практики на призоваване на неща от приказки, фентъзи, игрални филми и пр. Да ми се твърди, че зад последните е стоял Луцифер, който ме изкушава за да ми задигне душичкта, та после да я навре в димящ казан, че неорганичните ми се преструват на тоя и оня или пък нещо друго- съжалявам, ама мисля, че тия неща съм ги надраснал без възможност за връщане назад. И дори и да е така, дори и да има стотици духове и духчета, готови да ти изпълняват прищевките, това е тъпа практика - никакво развитие не може да дойде от нея като някой наготово върши каквото и да било вместо теб.

Разните там същности може да ги има, може и да ги няма. Може и да има неща, които помътените умове на окултистите, поповете и разните шамани да не могат да ги родят. Но този който твори магията е сам в своя кръг и на своя олтар. Там няма друг бог, демон, неорганичен или когото и да било друг освен него.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 03 Май 2016, 12:29

В крайна сметка, от магията се иска едно нещо: резултат. От личен опит мога да кажа, че мистично-религиозно-суеверната рамка, наречена "окултизъм" пречи на тоя резултат, като те изпълва с паразитни съмнения, заблуди и/или нездрави очаквания. Под резултат имам предвид да се реализират събития, да се повлияе на материята, да се осъществи намерението. Призованите същности, стихии, "енергии" , ритуалища, и пр са патерици, които рано или късно магът трябва да ги изхвърли и да остане чистата Воля, която да прави всичко. Целта на магията е да променя физическия свят със психически средства и един уважаващ себе си маг не следва да е зависим от(вярата си във) разни същности. Да, има доста хора, които не са магове, а мистици и за тях магическата практика се състои да си лафят със разни същества, все едно са с приятели на кафе. Това може да се нарече в най-добрия случай мистицизъм(в най-лошия е шизофрения). Не че и аз не съм бягал от реалността, но това се случва само, когато магията ми не е успешна и започвам да диря реализация в имагинерни, псевдовъзвишени и "духовни' сфери като оправдание за несъстоятелността ми като маг. Но когато се намери правилния метод, когато нещата започнат да се случват(понякога се иска да им се даде малко време), тия глезотии отпадат.

П.П една малка корекция относно "влиянието на ума над материята". Едни ще кажат, че това го прави мисълта. Ти ще кажеш, че е Намерението, наслушал съм се как не ума или волята, а сърцето и емоциите творели всичко. Нека да поясня, че когато аз имам предвид "ума над материята", поставям знак за равенство(което може би от лексикална гледна точка не е правилно) за "ум=съзнание'. А съзнанието включва и емоциите, и мисълта, и волята...
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот eXPerience » 09 Май 2016, 23:11

На всекиго се случва да прави предположения и да допуска логически грешки, но когато 90% от аргументите са изградени върху такива, това няма как да не се адресира.

Дали е възможно да се ходи в паралелни вселени или не изобщо не подлежи на коментар, докато не се пробва. В човешката история могат да бъдат намерени достатъчно голям брой подобни "предсказания", които винаги са се оказвали грешни. Лорд Келвин е заявил, че не е възможно да бъде създаден летателен апарат, по-тежък от въздуха. Айнщайн не е вярвал в съществуването на черни дупки или пък в случайността в квантовата механика. Има и разни предсказания как на обикновените хора никога не би им бил нужен компютър, как Интернет щял се провали и т. н. Списъкът е изключително дълъг. Когато някой ми каже какво не може да бъде направено, аз гледам откъде изгрява Слънцето. Човек, без значение дали е магьосник, учен или каквото и да е друго, трябва да търси къде лежат лимитите, а не да изявява ограниченията на собствените си разбирания като универсална и неоспорима истина.

Някъде по форумите бях срещнал информация за някакъв, който изоставил тогавашните си разбирания и магически практики и станал заклет християнин. Ако го питам, сигурно и той ще отвърне, че е "надраснал" нещо. Защото твоите начини на разсъждение не са тези на търсещ отговори човек, а на човек с религиозни предразсъдъци. Дадена хипотеза/теория, магическа или научна, трябва да може да бъде тествана, като се очакват някакви поне донякъде предвидими резултати в дадения контекст. Идеята, че всяко магическо действие е плод на ума, ми звучи както идеята на религиозните фанатици, че всичко, което се случва, е по Божията воля. Има пък едни други, които считат, че целият заобикалящ ги свят, заедно с всичко в него, е плод на ума им. Няма как да спориш с такива изказвания. Каквото и да предложиш като аргумент, веднага ще бъде намъкнато в дадената теория. Една теория трябва да има структура и закономерности. Твоята теория, че всичко в Магията е плод на ума, няма такива. Каква е причината все пак Магията да работи? Обективно, къде се намират въпросните митологии и егрегори? Някаква форма на квантово ниво ли имат? Освен това съзнанието все още представлява мистерия за науката. Затова е трудно да бъде доказано наличието на Неорганично съзнание, използвайки този контекст. А дори и съзнанието да не беше мистерия, това пак нямаше да показва, че сегашните ни разбирания са напълно верни. Всяко едно откритие е имало период, в който е било поддържано от малцинство и опонирано от мнозинство. Аз предпочитам да съм (поне) една стъпка напред в това отношение.

В крайна сметка, както каза физикът от първото видео, когато една теория предвиди успешно даден феномен, трябва да бъде взето под внимание и всичко останало, което предвижда. А ако бъде отхвърлена, на нейно място трябва да бъде предложена друга, като тази друга предвижда всичко, което първата е предвиждала. Фактът, че някои от откритията на сегашните учени са били направени и обяснени от магьосници, живели преди 5-7000 години, ми казва достатъчно по въпроса. Както казах, една стъпка напред.

След като бъде предложена подобна "универсална" теория, следва религиозният човек да заклейми тези, които не я следват. Дали ще са еретици (което в минали времена е било лош етикет) или ще са твоите психопати, умствено болни или бягащи от реалността, няма голяма разлика.

Третата стъпка е да бъде предложен някакъв желателен модел на поведение, който да отхвърля всичко останало. Дали ще е моделът на "послушния раб" или в твоя случай, на себеуважаващия се магьосник, отново няма разлика. Тази логическа заблуда се нарича "No true Scotsman": https://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman Себеуважението (или липсата му) не е признак за достоверност.

А относно резултата, отново се опитваш да налагаш ограничения. Всеки сам си решава какъв резултат иска, но общуването с Неорганични същества си остава Магия, защото не е просто "лафче", а изисква специфични усилия. Събитията около това предизвикват вътрешни промени, което си е точно развитие, което пък продължава и по-нататък, макар и по други начини.

Би било уместно всеки да коментира с авторитет само това, в което е успял, видял и потвърдил, а не всичко, в което не е успял или не разбира. Нека не се превръщаме в Лорд Келвин, който вероятно също е имал възможността да наблюдава опити на най-различни хора да построят летателна машина, като всичките са един от друг по идиотски от сегашна гледна точка (който иска, нека потърси в Интернет). Но това са били възможностите и разбиранията тогава. И все пак тези опити не служат за доказателство, че не е възможно да се лети.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Lustre4108 » 10 Май 2016, 07:38

Не ти ли се струва доста неприятен факта, че изписваш километрично постове като отговор на мои такива, които се побират на по-малко от страница? Това говори само колко си вярваш. И колко си убеден в това, което казваш.

Сладките приказки, че приличам на религиозен фанатик не могат да ме трогнат. Нито ще ме разплачат. Но пък в замяна на това съм видял фанатици всред окултистите и магьосниците с хиляди - не приемеш ли техните брътвежи, че са въплътени мелхизедеци, я че местят луната, я че си непросветен и заблуден, ако не се присъединиш към техния новосъздаден измислен култ я към Хеката, я към Сатаната или нещо такова(а те са техните единствени истински пророци!). Това вече е за рев.

Далеч повече за рев е обаче проблема, че повечето, ако не и всички окултисти са със лабилна психика, именно заради вярата във разни външни сили, които уж им вършат магията. При теб тази психическа нестабилност се изявява като страх я от "Системата", я от социума, я от хората с инакви вярвания и разбирания- не си ли си задавал въпроса, че не космоса, а ракетата е крива? Вярата, че като се социализираш със себеподобни ще те отърве от тия вътрешни терзания са напразни - това също съм го надраснал :). Минал съм през тия неща и знам какво причиняват. При другите магьосници е същото, ако не и още по-зле: и най-малкото различие ги кара да се сриват вътрешно, да агонизират и тогава започват да обвиняват другите, че я ги кълнат, я правят заговори зад гърба им, я нещо друго и подхващат кръстоносен поход срещу врага. Ако не го надвият, изпадат в тежка депресия, а някои се самоубиват. Познавах такива екземпляри, чиито умове бяха заети "как да бъгнат еди кого си", "как да изтрещят еди кого си'(с някакво заклинанийце). Защо им е да "изтрещяват" други хора и да ги "бъгват"? Доказателство колко си вярват. Светогледът им е като гигант, който се крепи на кибритени клечки.

Това при мен е причината да не допускам до себе си окултисти - просто тия хора са болни именно защото е болен и мистично-суеверния светоглед. Но за щастие магията може да го надскочи, тя има огромния потенциал за това, защото тя е дала доста за развитието на науката и следователно не е така ирационална, колкото на някои им се иска. Просто трябва да се види как точно стоят нещата с нея, отвъд митологизациите.

За това, каква е основата на митологиите, германо-швейцарския психиатър Карл Густав Юнг е изписал невероятни трудове. Мнозина окултисти ги ценят високо, а и самия Юнг е човек, духовно издигнат от ранга на който си щеш духовен учител(било то Дънов, било то някой друг!). Твой пропуск е, че не знаеш за него. Що се касае до егрегорите, те не са същества, не са неорганични или дяволи/караконджули и прочие, а са си психични конструкти създадени от хората.Не знам дали знаеш, но създателя на самата идея за егрегорите е розенкройцерът и окултистът Елифас Леви, който обяснява, че това са творения на хората, а не на "висши сили".
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 10 Май 2016, 15:29

Съжалявам че пиша повторен пост, но това е по повод обвинението, че моята идея, че "в магията всичко се върши от съзнанието" няма основание. Същото си важи и за другите "теории" в магията, които са си супер нелепи: досущ като идеята че Дядо Коледа оставя подаръците под елхата.

И така, за пореден път казвам: това се дължи на моя опит.Нещо повече, разбрал съм, че използването на същности, които са измислени, работи в пъти по-добре от "автентичните"- от традиционните шамански духове до неорганичните(и се мине естествено през традиционните дяволи и ангели на християнството). Тогава, следва едно нещо, което в науката се нарича Бръснач на Окам, принцип, който не си чул.

Идеята също, че магията работи изцяло въз основа на ума е разработена и от Карл Юнг. Той е въвел максимата, че "магично=психично". Да не споменавам за редицата окултисти, като Кроули, Форчън и прочие, които също психологизират нещата. Има доста сериозни опровержения на автентичността на Кастанеда - че неговите трудове са си чиста измислица. Но някои от опроверженията са интересни: трудовете на Кроули и на Кастанеда си приличат доста!Така, че, ако ще си говорим за авторитети, ще изброя десетки.

По-лошо: изписах сума ти редове, че тая вяра в съществата и отвъдните му там планове е деструктивна. Деструктивна както за благополучието на практикуващите(изпадат в какви ли не заблуди), така и за магическия им успех - паразитни съмнения, паразитни страхове, някакво нелепо страхопочитание и пр. Именно това е още по-силен мотив да изхвърля БУКВАЛНОТО приемане на съществуването на разните му там духове и неорганични. Не че не правя подобни ритуали, но имайки предвид, че и измислените същности на Лъвкрафт работят доста по-добре от традиционните демони, както и куп филмови, приказни и прочие герои се манифестират в пъти по-осезаемо и работата с тях е в пъти по ефективна, не виждам защо да държа тая вяра.

Основния ти проблем, който виждаш в идеи като моите е, че имаш нужда от невидими другарчета. Като се има предвид, че си в непрестанен страх от "системата", социума и прочие неща, се оказваш много, ама много самотен(нещо типично за окултист!). Сам си срещу целия свят и цялата хищна Вселена(населена с летачи, неорганични и пр). Самотата е нетърпимо нещо и всеки окултист се чуди с какво да я запълни- едни си приказват със любимите си богове, други, с любимите си ангели и демони, ти с твоите неорганични. Ако вярата ти в тях рухне, Вселената ще стане по-ужасна от фризер.

И накрая: искам да знаеш, че не те насилвам да се откажеш от вярата си в неорганичните или караконджулите. Това кой в какво вярва не ме интересува. Една от многото причини да съм тук е, че бих искал да популяризирам някои идеи, всред която е и тази рамка за разгледане на магията и "духовните практики", която някои наричат "научен илюминизъм" или аз я наричам Прометеева доктрина. И с това, да помогна на някои начинаещи, които ще търсят магическо развитие да изградят една по-здрава и по-"здравомислеща" основа на своите практики и да не затънат в капаните на мистично-суеверното мислене, от които се излиза трудно или въобще не се излиза!
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот eXPerience » 11 Май 2016, 01:20

Не се дразня на това, че някой си не ми вярва, а на факта, че нито един от аргументите ти не следва общоустановените правила на логика и рационалност. Почти всеки допуска такива грешки, но при теб те са в ядрото на твоите виждания, а се имаш за много рационален.

Творбите на Кроули и Кастанеда си приличали. И какво от това? И Кроули, и Кастанеда са били магьосници. Ако двама туристи отидат на екскурзия в Париж, най-вероятно е и двамата да видят Айфеловата кула. Това означава ли, че Айфеловата кула е плод на ума им или че единият е "копирал/преписал" другия? Направо започваш да ми приличаш на онези, които бяха се навъдили по едно време и все намираха триъгълници в клиповете на Риана, наричайки я илюминатка. Беше трудно да се различи кои са сериозни и кои си правят майтап.

И аз съм чел "опровержения" на Кастанеда - нямало данни за човек, на име Дон Хуан, бил преписвал от други места и т. н. Всички книги по света ли, без значение от тематиката, са винаги напълно уникални и без никакви прилики помежду им? Нямам думи да опиша колко тъп е този аргумент.

https://en.wikipedia.org/wiki/Third-cause_fallacy
https://en.wikipedia.org/wiki/Wrong_direction

Бръсначът на Окам се използва, когато трябва да се избира между различни обяснения на даден феномен. Затова те попитах какво представляват егрегорите и как работи Магията като цяло. Най-интересно ми е как би обяснил Астралната проекция - нещо, което може да бъде изпитано от много хора. Как човек може да възприема външния свят на разстояние? Аз мога да намеря обяснения в контекста, даден от Кастанеда. Ти, за сега, не можеш да дадеш обяснение в твоя контекст. Твърдението, че егрегорите са "психични конструкти" не върши работа, защото не обяснява какви процеси точно задвижват дадена поредица от събития да се случи по един начин, а не по друг. След като могат да предизвикат реална промяна във външния свят, значи имат някакво реално съществуване - някакъв квантов феномен или каквото и да е от сорта. Точно Бръсначът на Окам прави невалидни тези солипсистични хипотези, че нещо си е плод на ума, когато се държи както се държат хората, притежаващи съзнание. Ако дадеш храна на едно куче, то ще маха с опашка. Ако го ритнеш, ще изквичи и ще хукне да бяга. Значи кучето притежава някакво съзнание и чувства нещо. По подобен начин (макар и далеч по-сложен) може да се действа и в Магията, а не да носиш вода от девет кладенци, за да обясниш защо нещо не е така.

След като видя, че нямаш логическо основание, започна още повече да се впускаш в ad hominem атаки и в крайности. Едва ли не човек, занимаващ се с Магия, има само два избора - или ще е абсолютен атеист, или ще полудее. Има много случаи на полудели учени. Това прави ли откритията им невалидни? Фактите са си факти без значение кой какъв е. Затова трябва да се проверява, а не да се действа с презумпции.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
https://en.wikipedia.org/wiki/False_dilemma

Също и не спря да представяш някакви абсурдни откъслечни примери, като този с Дядо Коледа или пък онези, които местели Луната.

https://www.logicallyfallacious.com/too ... o_Ridicule

Вселената няма да стане "по-студена", ако се окажем сами, а обратното - ще стане по-студена, когато е окаже, че хората не са най-"силните", "умните", "способните" и т. н. същества, а всъщност са доста слаби и неспособни.

Мислех, че на всекиго е ясно как съществува един вид несъзнателен конформизъм сред хората. Когато човек научи чужд език и отиде да живее в друга страна, до няколко години започва да води вътрешния си диалог на въпросния чужд език. Ако пък не желае да спазва предначертаното от другите, а живее живота си както му скимне, получава забележки, може да бъде отлъчен и т. н. Не съм чувал някой да го е страх от това.

Веднъж бях срещнал написано по форумите, че колкото по-зле функционира човек в Тонала (разбирай логика и рационалност), толкова по-зле ще функционира и в Нагуала (осъзнатото сънуване и всичко, свързано с него, което обяснявам), като това вървеше и с препоръка за тези, които не могат да напреднат, да идат на психолог. Сега виждам колко е вярно. Не знам дали моята ракета е крива, но твоята е доста крива. Логиката ти е на ниво 0. Учените се оказват по-отворени за някои магически феномени точно защото са рационални и разсъждават трезво. Може би това е причината да не се справяш с "автентичните" парадигми, а да трябва да бягаш в твои измислени такива, което пък да те кара да си измисляш собствени правила на рационалност. Това явно е по-добрият вариант за теб, отколкото да ти се накърни егото, че не си се справил.

За наличие на опит се брои откриването на успешни начини да се извършва дадена дейност. Затова съществува изразът, че двама души "обменят опит". При обмен на опит всеки споделя начини и техники, които са дали резултат при него конкретно. Човек с повече опит знае как по-бързо и ефективно да изпълни дадена техника. Провалите не са опит. Ти нямаш опит с осъзнато сънуване (не си споделял такъв). Без значение в какво вярваш, би било уместно да се придържаш към това, в което си успял. Пак мога да ти посоча за пример многобройните провали да се построи летателна машина, по-тежка от въздуха. Единственото нещо, което доказват, е, че грешните начини са много, а не че няма верни.

Аз лично не разбирам защо някой би призовал Демон, имайки предвид как няколко пъти случайно се натъкнах на такива и колко гадно ми беше. Ако опитам, може би ще разбера. Но за момента не желая. Затова пък си мълча по въпроса и не обяснявам колко лоша е тази практика или нещо от сорта.

Явно няма смисъл да продължавам този диалог, поне не и преди да си оправиш начините на разсъждение: https://www.logicallyfallacious.com/too ... lFallacies
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Lustre4108 » 12 Май 2016, 09:14

Бла-бла-бла и пак бла!

Всичко, което презентирам като идеи е изказано от много хора преди мен - и известни окултисти, а и учени. Дори и скептика Фройд е писал някои неща за магията, които са доста интересни. И приказките. Много малко "мои" неща има тук. Имам предвид, горе споменатите индивиди(Кроули, Форчън, Юнг и пр) те описват магията като психологически феномен. Рано или късно ще пораснеш, ще придобиеш опит, ще си счупиш главата(някои от пишещите сега в тоя форум вече го правят и ме питат как да се измъкнат!). И аз бях така, но си научих уроците.

И за протокола: внимавай как изкривяваш думите ми! Ясно е, че някои неща не ти понасят и е разбираемо.Факта, че го правиш, показва че си жалък. Не съм казал че се занимавам САМО с мои неща, които ти от чиста злоба наричаш измислени! Не отричам например фолклорните традиции(било то българска магия, било то Вуду), не отричам езическите практики(било то египетска магия или друидизъм). Не отричам дори херметизма и Златната Зора(каквато беше в началото), както и традиционната Уика. Но повечето неща, които се тиражират след нея са си просто боклук(повечето разклонения на съвременния сатанизъм, Хаос магията, псевдо-уика и псевдо-вещерството, о да, да не забравяме и системата от ония блудкави спиритуалности наречени Ню Ейдж!). Що се отнася до Кастанеда, известно е какво става с повечето му последователи...алкохолизъм и дрога! Това е, което остава накрая.Ако една система или традиция не успее да даде развитие и да мотивира последователя и в тази посока, значи тя самата не става. Това, че не пиша всичко, с което се занимавам е друг въпрос - идиотско е да обявиш публично какво правиш :D. Ти не познаваш моите истински практики за да ги критикуваш. Но глупостите дето си писал за джиновете...абе хубаво е човек да си вярва, ама поне да имаше някакви познания(като ще си говорим за традиционализъм !).
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 12 Май 2016, 10:39

П.П А по въпроса как работи магията, от гледна точка на психологизацията, готвя една тема, макар че с една тема нищо няма да се обясни. Но по една или друга причина, поствам някои кратки бележки тук:

-за астралната проекция - това си е игра на ума, но пък интересна и може и да е полезна. Няма фактическо пътуване извън тялото и пътуване в други светове, а в т.нар. екстраперсонално пространство. Неотдвавна имаше проучване по темата. Има си и научни осъзнатото сънуване

- Как работят суеверията? Например приписване на някои специфични способности на някои предмети? Например едно доста популярно(и хубаво суеверие) е вярата в силата на камъните. Например че изумруда е за любов. Ами за векове наред древните гърци са посветили тоя камък на Афродита(даже изумрудите ги наричат сълзите на Афродита). И това вече е запазено в колективното подсъзнание, при все идването на монотеизма. Има и доста подобни данни за посвещаване на камъните на определени ангели и светци, при това от официални християнски извори. Тук важи правилото на кучето на Павлов - когато ти кажат "лимон" и "кисело" отделяш слюнка. Това е т.нар. придобит рефлекс -дадено нещо се асоциира с друго(например любимата химикалка, с която си направил 2-3 успешни договора започва да "носи" успех и по-нататък, защото вече я асоциираш с успех и неволно мобилизираш всичките си ресурси в тая насока). Точно това е идеята на Дайън Форчън, че самите камъни в ритуалите и церемониите нямат значение, както и различните етерични масла и есенции. Няма значение изкуствени ли са или естествени. Няма значение дали ползваш например цветно стъкълце или бирмански рубин.

Това, което предците са заложили като асоциации(изумруд-любов, конска подкова- щастие) трудно ще бъде отхвърлено и обезсилено само с "рационализиране" и "образование". Факт е, че днес суеверията се ширят много повече от преди, при все научно-техническия прогрес. Това, което е заложено от предците ни, остава част от нас и ни формира като такива, каквито сме. Отричането му ще донесе тяхното засилване, придружено често с психични разстройства.

Едно много силно потвърждение за това има дори в ню ейдж практиките, където се вярва неистово в силата на кристалите: много книги твърдят, че можеш просто да си ги представиш :D


-различните същества, демони, ангели и богове. Да, също и еднорози, караконджули и джинове. Те са набор от идеи, личностнови качества и емоции. Тук, който го интересува, нека прочете на Юнг идеята за архетипите. И да пробва след това с измислени герои. Една от най-успешните практики, които са установени и все пак персонажите си остават Фентъзи, са Некрономиконите! Доказателство, че не е нужно нещо да е "реално" и автентично за да работи. Призоваването на същества не е нищо друго, освен тренировка на емоциите, инстинктите и идеите- да ги събудиш, да ги прогониш или да ги впрегнеш да ти вършат определена работа.

-Как работи ритуалът? Ритуали се ползват дори в някои случаи в психологията. Като се има предвид с какво са наситени определени думи, стойности и значения(вж "как работят суеверията" по-горе) то самият ритуал не е нищо друго освен психологическо програмиране, което води до промени в състоянието на съзнанието.

-една от най-важните и съществени такива промени е промяната на перспективата. Ритуалът настройва ума към целта. Доказано е в психологията, че ако човек смени перспективата на ума си, ако се настрои да вижда нещо точно определено, той ще го открие. Например, ако човек се настрои да вижда всички хора като зли, лоши и жестоки, то той ще се фокусира само върху деструктивните типове и ще попада само на такива. Ако се настрои, че е болен, ще се включи същия механизъм и де факто ще се разболее наистина!

Много важен момент в цялата работа са механизмите, при които ума действа на материята и външния свят. Освен чрез промяната на перспективата и плацебо/ноцебо ефектите, няма как да бъде пропуснат пси-фактора(представен в извънсетивни възприятия, телекинеза, ясновидство). Макар и оскъдни, има легални научни доказателства за това, особено момента с ясновидството(експериментите на проф.Бем са били все пак повторени успешно от други учени!). Според мнозина, има и други, но по един или друг начин "научната" и 'рационалната" общност остава резистентна към тях и де факто носи отговорност за тяхното митологизиране и суеверно разбиране.

Но пак на въпроса: как една телепатия или екстрасензорно възприятие се включва в процеса на работа? Дори окултистите като Джералд Гарднър и Дорийн Валиенте са смятали, че много от ритуалите действат на тоя принцип - просто изпращаш телепатична информация за намерението ти, все някой ще се намери, който да ти съдейства, ще го приеме и ще се включи(а може и да не е един човек). Имаш бизнес проект, който искаш да се реализира, правиш ритуал и привличаш(да не забравяме и горе описаните механизми) съответните хора. Искаш някой да умре, изпращаш намерението си на първия шофьор, докато жертвата пресича улицата и...дотам!

На същия принцип действа и лечението. Освен че основния механизъм тук е плацебо ефекта, действа и телепатията. Лечителят трябва да изпрати внушение на пациента, с което да го убеди, че ще се излекува. Ноо...внушението трябва да е правилно. Ето защо има и доста пишман лечители. От собствен опит знам, че най-добре се получава да лекуваш хора от болести, които сам си надвил...един вид, организма "споделя опит" по екстрасензорен път как се е преборил с дадена болест и криза.

Едно от най-важните психологически и пси-феномени, касаещи магията е синхроничността. Това е феномен, описан от Карл Юнг. Почти всички сме го изпитали на собствен гръб. Обикновено той се проявява в две ситуации- когато нещо в Аза "умре" или се "изхвърли"(например в магията следва да забравим веднага за ритуала след като е направен) или пък когато това е необходимо(пишете важен проект, засягащ много хора и ви трябва литература, защото някъде нещо куца и хооп - ваш приятел ви дава книгата). Или пък дълго се борите за нещо да го постигнете и то идва, когато вече се откажете и забравите.

Може да последва въпроса как работи "пси". За съжаление, макар че е потвърден научно, пси все още не е обяснен. Има някои обяснения на някои видове телекинеза. Е, този тип обяснение не е по-различен от психофизиологията на пътуването извън тялото(Out of body experience). Засега има само хипотези, които следва да се проучат...ако разбира се подобни рисърчове се финансират. Но ето някои правдоподобни предположения

1. Квантовата физика. Тази теория има своите поддръжници, има и своите скептици. И едните и друите имат право - нищо не е било тествано научно за да я докаже. Скептиците се основават на това, че ако "странни неща" се случват на ниво микрочастици, не следва те да се случват на макро-ниво. Само че, това изглежда върви към промяна. Първо, имаше сериозни потвърждения за квантовомеханичния произход на ума. Оказа се нещо повече - че квантовите процеси си стават и баш на макрониво- вижте тук. Имаше и една интересна статия за проект на телепортация на бактерий чрез суперпозиция. С това тук не искам да кажа- в квантовата физика е разковничето. Дълго време подобна псевдонаука се тиражираше като напълно валидна и легитимна наука, което беше и все още би било грешка.

2. Теория на суперструните и холографския принцип. Ако се потвърди, той ще реши нещата. Но резултатите от експериментите са противоречиви. Някои твърдят, че бил доказан, а други не.

3. Имаше разни псевдонауки като теорията на проф. Шипов, която се сгромоляса с гръм и трясък, поради което днес доста учени дори и да имат потвърждения на някои квантово-механични модели или холографския принцип, ще отрекат умишлено дадено обяснение. Добре е човек да се научи да разграничава псевдонауката от валидното предположение.

4. Аз лично вярвам в една научно-приемлива метафизика, която е известна като панпсихизъм. Това е идеята, че съзнание има във всичко - от бозайниците и приматите до елементарните частици. И понеже всичко взаимодейства във Вселената, най-накрая се оформя един глобален вселенски разум - някои го наричат Великия Дух, други Логос и пр. Пак да кажа, тази теория не е научно доказана, но е приемлива и примамлива за много учени, защото така се натурализира съзнанието. Все пак, доказано е, че животните имат съзнаниние, дори отделните инсекти. Смята се, че съзнание има там, където има информация. Пак казвам, това не е доказано. Но пък лично на мен ми върши работа за много неща.

Това е накратко идеята как съзнанието поражда магията. Пътищата на действие на магията са много, няма как да ги обясня в една тема. Има още много какво да се каже, но ще спра дотук. Проблема е, че отделните фактори не действат сами за себе си- а в комплект. Цялото е винаги повече от съставните му компоненти. За да разбере някой как работи магията, трябва да я изпита, да я преживее и да реши кое наистина работи и кое - не. Китайските магьосници са вярвали, че винаги идва момент, когато магьосника разбира какво наистина стои зад неговите практики и кое реализира магията и това е преломен момент - както змията изхвърля старата си кожа, така и магьосникът се изчиства от невежеството си.

Има един много интересен момент в психологическата теория на начина на действие на магията. Той обяснява защо религията наистина се плаши от нея и я сатанизира.

Това, което разбрах от практиките ми с ин/евокации на същества, било то герои от филми, било то от автентични митологии беше, че рано или късно ти заприличваш на това, което призоваваш. И ставаш като него. Фактът, че съществата не са външни сили, а неосъзнати тенденции, неосъзнати качества и аспекти на съзнанието се осъзнава най-вече в процеса на работа. Особено ако се окаже, че работите с герои от романи и филми. Колкото повече работя с такива, толкова повече отпада нуждата да ги призовавам и разбирам, че мога да се справя сам, т.е. без да правя някакво магическо действие от типа на ин/евокация.

А какво би станало, ако някой направи това с...Христос например? Цялата херметично-кабалистична традиция е основана на тоя архетип(виж още за справка книгата на Карл Юнг "Еон"). Какво става, когато някой се подравни с този архетип, който църквата използва векове наред за да държи масите в подчинение? Настъпва така лелеяната от някои атеисти "свобода от религията". В това се състои идеята за "осъществяването" , "Великото дело", магическото просветление. Ако в някои древни системи, определени богове(като Один например) се радват последователите им да ги постигнат, то това не важи за християнството по никой начин. Християнския архетип или психологически модел изгражда западното общество и чрез него то бива управлявано. Религията не би допуснала такова нещо, поне не официалната. Този процес е най-сигурен при магическа практика.

Факт, за съжаление или не е, че досега не съм видял успял сатанист в магията. Повечето сатанисти живеят в илюзии за власт, за сила, за извисеност, просветление и дори елитарност. Заявяват, че може човек да се срещне с демоните, само ако се надруса с ЛСД или друг халюциноген. И нормално, самия Св.Августин е казал, че злото няма субстанция(която да бъде призована по магически и религиозен начин), то е privatio boni (липса на добро). Затова и повечето сатанисти, които имат някакъв успех, го имат защото призовават не сатаната, а някой древен бог, който уж бил сатаната. Сатанизмът не е така опасен за религията, както магическите практики, вършени в името на християнския бог, ангелите и светците. Те дават повече надежда да работят, което пак доказва, че са хармонични с християнския архетип.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 12 Май 2016, 19:41

Пропуснах да добавя какво всъщност се крие зад "виждането на енергия" и въобще енергията. Феноменът е рядък и се нарича синестезия. Синестезията е рядко качество, присъщо на художници, музиканти, въобще творчески натури, лечители и...шизофреници. С последното не искам да кажа, че всички тези личности са едно и също(художник, музикант, лечител, творец=шизофреник)!

Когато в теософията, в окултизма и "съвременната" магия се говори за "енергии" де факто иде реч за емоции. А те се визуализират като цветове и форми. Това далеч не означава, че всичко, което правим в магията е някаква заблуда(когато работим с "енергии"), напротив. Тия техники си имат своето практическо приложение, а както по-горе казах, цялата магия всъщност е форма на саморегулиране, контрол над емоции, инстинкти, контрол над съзнанието(собственото), което насочваме да ни върши някаква работа. Това означава, че всичко, което виждаме с "астралните" си сетива е просто една метафорична репрезентация на ставащото в несъзнаваното.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот eXPerience » 15 Май 2016, 12:19

Не ми понася това, че си един безмозъчен лигльо.

Съвсем изрично заяви, че с измислени системи си постигнал "в пъти по-добри резултати", отколкото с по-автентични такива. Затова ти казах да се придържаш към това, което можеш. Не ми е нужно да съм запознат на 100% с твоите практики, за да преценя в какво си успял. Нужно ми е само да прочета какви ги дрънкаш на някои места и как разсъждаваш и анализираш информацията като бавноразвиващ се.

Първо започна с празни предположения относно паралелните вселени и опявания колко "болни" са "окултистите". След като посочих, че това не е аргумент, ти продължи с лични нападки към мен, които към момента нямаха нищо общо с темата, а гледаше само да се изкараш големия мъж, който приема действителността на "студената" Вселена. Накрая, когато разбра, че и те не са аргументи, а просто твоите лични идиотщини, започна да се криеш "под полата" на Юнг, Фройд и др. А не беше ли точно Форчън казала, че "в окултизма няма място за авторитети"? Аз мога да ти изброя имена на папи, които биха ти казали, че ще идеш в Ада заради своите занимания. Това нищо не доказва.

https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

Може би трябваше да заявя изрично, че не оспорвам архетипите на Юнг и т. н., а че просто тази теория като цяло е непълна (както теорията за гравитацията на Нютон е непълна). Някои явления са реални и обективни извън човешкото съзнание. В науката (също и в Магията) има взаимна регулация между учените. Някой изключително умен (дадох за пример Айнщайн) може да греши в нещо, както Айнщайн е грешал в изводите от СОБСТВЕНАТА си Обща теория на относителността, а друг, може би не толкова умен, да го опровергае или допълни, защото има малко по-различна гледна точка. Може би щеше да го знаеш, ако не се беше изолирал, че се и фукаше в друга тема как нямаш доверие на никого. В действителност нямаш доверие на собстената си глава, защото си знаеш колко ти е акълът и затова не можеш да прецениш хората. Аз съм минал през това, но за щастие поумнях.

Аргументи от типа "ти ще видиш какво ще ти се случи" съм ги слушал толкова много и по всякакви поводи и никога не познават. Не са ти били виновни магическите системи, виновен си си бил ти, че си нямал акъл в главата, което ясно показваш. Ако някой има тенденция да става алкохолик или наркоман, не му е нужен Кастанеда за тази цел. Идиоти има навсякъде. Но тази идея относно случващото се с "последователите" на Кастанеда е просто отчаян опит от твоя страна да ме изкараш неправдоподобен.

https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_fear

Ако човек се настрои да вижда хората като добри или лоши, ще попада на такива? А дали това не се отнася и за Неорганичните?

За да бъде научна една теория, тя трябва да поддържа опровержимост. Каквото и да се случи, ти винаги ще го приписваш на ума, несъзнаваното и т. н. Дори и някой да тръгне да призовава нещо пред група от учени, ти пак ще решиш, че това потвърждава теорията. Човешката история многократно е показвала, че винаги има какво да надградим в знанията си за света.

https://en.wikipedia.org/wiki/Falsifiability

Значи виждането на енергия е плод на несъзнаваното. А "тъмна материя" и "тъмна енергия" също ли са плод на несъзнаваното (щом ще си подхвърляме все още непотвърдени неща, които може и да са грешни)? Кастанеда описва как само една съвсем малка част от света е видима за обикновения човек. "Тъмна енергия" и "тъмна материя" представляват над 90% от материята в цялата Вселена. Отново ще се позова на казаното от онзи физик, че ако една теория успява да предвиди дори и едно нещо успешно, би било редно да се вземе под внимание всичко, което предвижда. И след като това е поредното нещо, което може да бъде предвидено по магически начин, мисля да продължа да се придържам към това, което върши работа за момента, а ти можеш да подхвърлиш още някое празно и недоказано предположение относно "тъмна енергия" и "материя".

В крайна сметка не ми пречи всеки да си вярва в каквото си иска и да споделя кое му е свършило работа. Но ако ще се опитва да го разпространява като абсолютна истина, нека първо преразгледа вижданията си и това, което го е довело до тях, в контекста на законите на логиката, върху които е бил изграден човешкия свят. А не да изказва някакви идиотски заключения по измислени от него правила само и само да оправдае неуспеха си. Има неща, които и Кастанеда не е описал както трябва (умишлено или не), вероятно има и такива, които аз съм описал грешно. Бих препоръчал на всекиго да избере това описание на света, което може да обхване най много явления, като също така им дава функциониращо обяснение (а не разни затворени от вида "това е волята на Бог"). А ако се появи откритие, което помага да се функционира още по-добре, ами много хубаво. Това се нарича развитие.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27

Мнениеот Lustre4108 » 15 Май 2016, 13:21

По въпроса за виждането на "тъмната материя" - в най-добрия случай това е псевдонаука. В най-лошия - шизофрения. Не е зле да се замислиш, дали нямаш нужда да провериш психическото си здраве при специалист...
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 15 Май 2016, 13:36

П.П. Сега, след като прочетеш последното изречение, очаквам с нетърпение поредния километричен пост и всички да видим, отчаяните ти опити да докажеш правотата си, мастурбирайки, колко си "вещ" :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот eXPerience » 16 Май 2016, 23:18

Всичко, изписано до момента от теб, е много повече, отколкото изписаното от мен.
http://www.lettercount.com/
Безполезно и грешно предположение, също както онова за психопатите от една друга тема или както всичките ти останали предположения. Крайно време е да разбереш, че умозаключенията, до които си достигнал, докато се застояваш над тоалетната, не се превръщат в истина само защото ти си решил, че са такава.

Това, което в действителност очакваш с нетърпение, е някой външен да потвърди, че си прав ("всички да видим" и то не с една, а с две смеещи се емотиконки - да си сигурен, че другите са разбрали колко ти е весело). Криеш се зад другите, защото си пъзльо. А нали уж повечето окултисти бяха психично болни? Хайде да не те определям с една друга дума, започваща с 'п', че да не се обиди някоя дама. Доводите ти се изчерпаха. Нямаш какво повече да кажеш, но искаш да имаш илюзията, че си победител. Затова се опитваш да ме обезоръжиш с евтини манипулационни трикове.

Обвиняваш ме, че имам ирационални страхове и че съм самотен, а нямаш доверие на никого. Обвиняваш ме в шизофрения, а показваш липса на преценка и социално отдръпване. Говориш ми за псевдонауки, а се опитваш да пробуташ неопровержими теории. Не ти ли се струва странно? Виждането на енергия не е наука така, както обикновеното гледане не е наука, а просто начин да се възприеме външния свят. Просто има вероятност науката да потвърди нещо, което виждането вече е потвърдило. Но това няма значение за теб - виждането на енергия пак е шизофрения, нищо, че показва реални обекти. Хубаво е, че за пореден път коментираш неща, които си опитал.

И досега трябваше да си разбрал, че основната ми идея не е да докажа правотата си, а да покажа, че твоята гледна точка на кон с капаци и начините, по които си достигнал до нея, са неправилни. Опитваш се да извъртиш цялата ситуация. Пак се сети за онази дума - последният ти коментар най-добре те показа като такъв. Явно вече няма смисъл да се занимавам с теб.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 189
Регистриран на: 03 Юни 2010, 16:27


Назад към В казана на Вещицата

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 12 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 12 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта