konnik написа:Здравейте
Знам че тук има доста хора които притежават такава книга ( да не казвам всички които са вещери ).
Та видях няколко теми по тоя въпрос но никаде не можах да прочета как трябва да я започна ( демек какво трябва да има на първата страница ) .
Не искам да е таква в която да си пиша сънищата и подобни неща за които четох а да е книга в която да се записват ритуали , всички нужни инструменти какво и за какво са някои ритуали които действат ( които съм правил ) в смисал да е наръчник.
Та мисля че ме разбрахте ако може някой да ме посъветва какво да започна да пиша ще съм благодарен !

Май имаш нужда от уточняване на понятията.
1. Гримуар - странно е, че значението на тая дума идва от "grammar' или граматика. Гримуарите са ръкописи от древността и средновековието, моменти, когато магията е била в апогея си. Съдържат план за това как се прави определена магическа церемония и като цяло са ужасно сложни като изпълнение. Трябва сам да си направиш оръжията(не да ги купиш от ибей) и то в определен ден и час се правят, да имаш храм, където да правиш призовавания и т.н. Магове в миналото са били богати хора, защото беден човек не е можел да си позволи всички тия неща.За справка- соломоновия гримуар изисква материали, които днес биха се равнявали като цена на една спортна кола от типа на Астон Мартин.
И най-вече- защото богатите хора са били грамотни и са можели да четат. Другото качество, което изисква да бъдеш маг от онова време е, че е трябвало да си супер трудолюбив, дисциплиниран(магическите действия от гримуарите изискват да вършиш работата с невероятна точност, една стъпка да прескочиш и не става нищо).
2. Книга на Сенките - това е много по-вероятно да е Уика термин, т.е. съвременен, а не да има нещо общо с автентичното вещерство от миналото. В нея вещицата не си води дневник на ритуалите, а записва алгоритъма(или ако щете рецептата) на ритуалите които прави. Обикновено те са доста по-елементарни от церемониалните практики.
3. Дневник на Ритуалната работа е вече нещо друго. Тук описваш как си изпълнил ритуала, какво се е случило по време на изпълнението, какво се случва след изпълнението и какъв е бил резултата. Това е като протокол от научен експеримент. Целите му са две: да ти даде ясна представа как върви напредъка ти и също така, което съм чувал че му се приписва като значение е, ако евентуално магическото ти развитие спре в задънена улица, или пък започнеш да усещаш, че полудяваш, да можеш да се върнеш назад.
4. Дневник на сънищата - това няма нищо общо с Дневника на Ритуалите, Книгата на Сенките и Гримуара. Това е съвсем отделен дневник, който не е задължителен, но е полезен. Без значение дали правиш ритуал или не, ти сънуваш, а сънищата могат да покажат много неща за самия теб.