Оя е носител на промените и пазител на дверите към отвъдното

Нещо, което не е за всеки, но като претендиращ за обективност магически форум ще посветим тази част на хаитянска VooDoo магия.

Модератор: rain

Назад към VooDoo магия

Мнениеот nikoj » 22 Май 2018, 01:45

Повелителка на вятъра и светкавиците, темпераментна и енергична, тя е носител на промяната в природата (ветрове и урагани) и социалния живот (пазарища). Пазител на дверите на отвъдното, нейна задача е да пропуска мъртвите само в посока към царството на мъртвите. Архетипът обаче не е разрушител – ветровете и ураганите само разместват елементите в природата; въпреки, че тя пропуска мъртвите към отвъдното, не причинява самата смърт.
Част от съвременните последователи на уичкрафта намират в Оя предпочитания образ за поклонение.

Изображение

Този пост е основно заради горното изображение - в интернет се твърди, че е направено от потръжатели на vudou, но техниката и подредбата на символите напомнят прекалено много западноевропейския кабализъм. С други думи карта за концентрирано насочване на волята. Аспектът е носител на корена промяна, парични потоци, разбиване на спокойствието, бунт, магически умения, некромания.

Наличното избображение е частично повредено, но ефектът на концентрация е запазен, в случай, че някой реши да използва силата на Оя.
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 147
Регистриран на: 07 Фев 2005, 08:45

Мнениеот Lustre4108 » 23 Май 2018, 18:34

Интересна тема, благодаря за което, чудя се дали има още такива изображения. Дали няма нещо от типа на вудуистко таро? А как се работи с изображението? Отъждествяваш се с него? Може ли да се използва за лична инициация във вудуистките практики?

А това, че картината много напомня на западноевропейския кабализъм не е никак чудна - самото Вуду си е смесица от коренни карибски практики, съчетани с френски церемониален окултизъм.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот nikoj » 25 Май 2018, 04:14

Voodoo (Нигерия) и Hoodoo (Того/Бенин и Гана) са магически практики, които разглеждат света по различен начин. В скобичките съм отбелязъл произхода, но основната традиция върху която се базира религията Vodun би следвало да произлизат от древната цивилизация (според някои историци първата известна цивилизация) на Ифе и Бенин, където се създава пантеонът станал основа на традицията на Yoruba, която е разпространена в карибите.

Не познавам вуду и худу като традиции и не мога да коментирам техните практики. Преди известно време от любопитство проучих част от практиките на Йоруба. Въпреки, че от часовете по история на философията ще чуете, че евреите са първите монотеисти, това съвсем не е така. Още древните африканци са били монотеисти - те вярват в един създател, като всичко останало е негово проявление.
Що се отнася до така почитаните аспекти - ориша, те са проявления които отклоняват съдбата/развитието в дадена насока. Когато даден аспект се прояви, съществото което го представлява е негов носител. По този начин едни аспект може да има множество пътища, които се различават в зависимост от носителя. В Йоруба вярват, че дори и днес аспектите продължават да се проявяват и направляват човечеството по неговия път на развитие.

Относно аспекта Оя (изписването с Я не е правилно, тъй като в оригиналното име ударението в името пада върху Ато, в българския обаче Ято не може да бъде с ударение и автоматично го поставяме върху Ото), известни са два други пантеона с носители на почти същите сили. Става въпрос за Сет в древен Египет и Зевс в древна Гърция. В интернет се намират съпоставки между Оя и Сет, но лично аз не съм срещал някой да съпостави Оя и Зевс.
Обаче историята за раждането на Тот от челото на Сет и Атина от челото на Зевс няма как да не се базират върху една история, въпреки запазените различни тълкования.
Още едно странно съвпадение - едно от имената на Оя е майката на 9те, обвързвано в историите с изгубените й 9 деца. Нейното число е 9 - никъде обаче няма да срещнете връзка между това име и 9те планети в слънчевата система (които исторически погледнато са ново откритие).

Съвременното таро, както и астрологията са разработки на средновековните алхимици и се базират на западноевропейския кабализъм. Дори някой практикуващ вуду да ползва таро, това е проява на собствен стил. Начините за разчитане на съдбата са различни за различните аспекти (ориша/лоа), като в интернет има достатъчно информация.
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 147
Регистриран на: 07 Фев 2005, 08:45


Назад към VooDoo магия

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта