Карма

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Мнениеот hipstera » 15 Фев 2010, 19:19

Карма (कर्म) е санскритска дума означаваща действие, влияние, причина-последствие, съдба. Важен аспект в източната философия е идеята, че всяко съзнание, посяло дадена причина, трябва да наблюдава, преживее и осъзнае последствията от тази причина. разбира се, тази идея, е многократно пречупена през многообразието на източните духовни традиции. Тук идва мястото на т.нар. Buddha, Просветленият, който медитирайки под едно дърво осъзнава, че спрем ли потока на мисли и на действия (tо stop the flow of mind and matter), които неизбежно имат последствия в заобикалящата ни материя, то това е състоянието на постигане на съвършенство и вечна хармония (nibbana) ниво, в което душата се разтваря във всемира и прекратява своите прераждания. И от тогава толкова много се опитват да вървят по неговия път и да достигнат Просветление. Това е същото като личното ти самоусъвършенстване - да стигнеш момент, в който нищо не може да те засегне - било добро, или зло и ти не засягаш никой, а просто помагаш на тези, които имат нужда от помощ - раздаваш любов, мъдрост, добрина.
Но кармата е интересна тема от гледна точка на това, че мненията относно нея се разделят горе-долу на три - едните твърдят, че тя съществува и твърдо вярват в нея (например цялото индийско общество и до ден днешен е сегрегирано на този принцип и никой не е недоволен от мястото си, защото съзнава, че това е заслужил от преди и това е получил и това е отправна точка за разбиране на културата на изтока), другите твърдят, че няма такова нещо като карма и всеки сам е господар на съдбата си, третите по някакъв начин смесват двете и са склонни да повярват в кармата и после да си кажат "да, но не може всичко да е карма" или "това ми е писано, ала онова аз сам го направих".
Оттук произлиза и един много интересен въпрос - някои твърдят, че от момента в който душата влезе в тялото на ембриона ( 3 месеца преди раждането) целия живот на човека съответно се изписва под формата на невидими нишки през пространството, които се простират чак до смъртта му. И всичко, всичко, всяко едно действие и дори дребен избор, който човек си мисли,че прави сам, всъщност са вече написани. Това звучи плашещо, но доказва като цяло теорията на кармата. Повечето от нас обаче предпочитат да мислят, че са сами господари на собствената си съдба и че взимането на решения и важни избори в живота е изцяло дело на личната ни сила и желание за успех.
In lak'ech.
Аватар
hipstera
 
Мнения: 8
Регистриран на: 13 Дек 2009, 01:09
Местоположение: там където трябва

Мнениеот Entelekheia » 17 Яну 2011, 13:48

Къде е границата между кармата и свободната воля на човека?
Защото, ако сме наказани поради прегрешенията си в предишен живот, не е ли по- правилно да пожелаем да разберем КАК се е стигнало до тези прегрешения, най- общо казано? Щом като, ако се позовем на други писания, свободната воля на човека е просто абстракция, щом като той е въвлечен в една въртележка, в която участват и други хора, и случайни обстоятелства, КОИТО ВСЪЩНОСТ го формират като човек, не е ли твърде жестоко да искаме от човек да плаща за мнимите си злини? И нека това не се разбира като мой отказ да поема отговорност, по- скоро като особена любопитност. (:
Аватар
Entelekheia
 
Мнения: 9
Регистриран на: 05 Яну 2011, 13:52

Мнениеот Nemezius » 17 Яну 2011, 14:35

Entelekheia написа:Къде е границата между кармата и свободната воля на човека?
Защото, ако сме наказани поради прегрешенията си в предишен живот, не е ли по- правилно да пожелаем да разберем КАК се е стигнало до тези прегрешения, най- общо казано? Щом като, ако се позовем на други писания, свободната воля на човека е просто абстракция, щом като той е въвлечен в една въртележка, в която участват и други хора, и случайни обстоятелства, КОИТО ВСЪЩНОСТ го формират като човек, не е ли твърде жестоко да искаме от човек да плаща за мнимите си злини? И нека това не се разбира като мой отказ да поема отговорност, по- скоро като особена любопитност. (:


А защо изобщо това се възприема като "наказание"?! Такова нещо просто НЯМА! Никой не съди по "добро" или "зло"- има си причинно-следствени връзки и това е положението.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum

Мнениеот possibilities » 14 Сеп 2014, 16:15

Кармата е ирационална идея. Защото наличието на карма предполага, че във Вселената съществува морален принцип, който по мистичен начин се грижи за справедливостта при хората. А очевидно това не е така. Иначе идеята си е чисто религиозна, нещо като несъществуващ Бог т.е. инстанция, която се грижи за хората, защото те не могат да го правят сами icon_flowerface
Аватар
possibilities
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Сеп 2014, 16:35

Мнениеот sanguinary » 07 Дек 2016, 19:13

Никой не е казал, че има нещо морално в принципите на кармата. Какво морално има в "действие - противодействие"?
Физичните закони морални ли са, според теб?
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 422
Регистриран на: 04 Яну 2006, 07:43

Мнениеот kriviq » 12 Фев 2020, 20:35

sanguinary написа:Никой не е казал, че има нещо морално в принципите на кармата. Какво морално има в "действие - противодействие"?
Физичните закони морални ли са, според теб?

А сега като спомена действие противодействие,ще задам и аз един въпрос.
Реално кармата е
действие-следствие.
Но ти го спомена всяко действие си има противодействие.
Следователно за да се запази баланса там някъде във съществуването трябва да има определена сила която при определени обстоятелства влиза в сблъсък с кармата и я неутрализира?
И не казвам че кармата я няма,но чисто логически за да се запази баланса трябва да има хора които са ръководени от друг закон равен по сила на кармата?
А вече най-вероятно е въпрос на свободната воля в коя група ще попадне въпросния индивид.
Но това е прекалено сложно за човешкия мозък за да размишлявам на тази тема но ще се радвам да чуя и вашите мнения.
Аватар
kriviq
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Авг 2010, 13:55

Предишна

Назад към Самоусъвършенстване

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта