За Сатаната...

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот DarthSidious » 16 Окт 2005, 22:06

ChaoS написа:"Прави сте, че като казваме Луцифер не винаги имаме предвид сатаната. Така че що не вземете да отворите отделна тема и да разискате точно този въпрос- в кои течения на сатанизма почитат библейския дявол и в кои- просто "тъмния" бог.

И така... В тази връзка - кажете си, кой как възприема Сатан/Луцифер - тъмен бог, тъмна сила в природата, библейско зло, или нещо друго. Коментирайте...
Ave Satanas
Аватар
DarthSidious
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот TrueLies » 17 Окт 2005, 00:29

Значи,аз съм лееко запознат със схващанията на ордените практикуващи хаос магия.Там не се почита библейския образ на Сатаната.Там 'тъмният' бог се нарича Бъфомет,който е най-силният от седемте демони на мрака.Изобразява се като човек с космато тяло,глава на козел,между рогата ка който излиза запалена факла.Мисля също,че и носеше белези и на двата пола.
I need to read between the lines
Аватар
TrueLies

Мнениеот Stalik » 17 Окт 2005, 11:20

TrueLies написа:Значи,аз съм лееко запознат със схващанията на ордените практикуващи хаос магия.Там не се почита библейския образ на Сатаната.Там 'тъмният' бог се нарича Бъфомет,който е най-силният от седемте демони на мрака.Изобразява се като човек с космато тяло,глава на козел,между рогата ка който излиза запалена факла.Мисля също,че и носеше белези и на двата пола.

Точно така. Става въпрос за андрогинния (двуполов) козел Бафомет. Той е символ на Сатаната. Като цяло Бафомет е кабалистичен символ и според някои връзката на образа с дявола е изфабрикувана от папа Лъв ХІІІ (всички знаем за прочутата му енциклика "Humanum Genus" в която той обвинява масонството/Тамплиерите в поклонение пред дявола), поради асоциации на образа на Бафомет с този на египетския Мендес.

Луцифер също дълго време не е имал общо с образа на Сатаната. Става дума за планетата Венера като "утринна звезда", Зорница. Това със сигурност е тачен от масонството образ (да си спомним картините на Уилям Блейк). Той представлява познанието, стремежът към изкуството и прочее неща и е изобразяван като красив рус младеж. Но също е някакъв мътен (за мен) дуалистичен символ.

Е, Сатаната вече е друг въпрос. На всички нас ни е известна версията на Стария завет - това е падналия ангел Сатанаил, подбудител към злото.

В този ред на мисли аз осмислям Сатаната и като библейско зло и като тъмна сила в природата. В най-добрия случай - крайно непозната "материя", следователно опасна за неопитните.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arhimikus_NA » 17 Окт 2005, 22:48

Ами какво става като уиканите не приемаме Сатана, дявол или някакво такова чудо? А като християните приемат Бог Кернунос като техния "дявол" ?
Аватар
Arhimikus_NA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarthSidious » 17 Окт 2005, 22:53

Затова постнах темата, за да си кажете ... хм... "какво става". И кой кое как възприема.
Ave Satanas
Аватар
DarthSidious
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Arhimikus_NA » 17 Окт 2005, 23:21

Някъде из сайтовете четох нещо, над което се замислям и сега.. не мога да го предам точно, но смисъла е такъв, да влезем в най-тъмните дебри на подсъзнанието си, да се разкарваме със злото в нас по най-страшните пътеки, да говорим с него, но никога да не се опитваме да го опознаем... и си задавам въпроса, защо пък не... ако песонифицирате злото като дявол, сатана или нещо от тоя род, поговорете си с него (както вие си пожелаете.. ако трябва даже си говорете сами ;))) ), и вижте какво той ще ви каже.
Аватар
Arhimikus_NA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ChaoS » 18 Окт 2005, 06:45

Тъй като тази тема е от части и по моя вина- реших да постна моят възглед за нещата.

Първо един друг: Всяко божество и всеки демон, които някога са били почитани, са съществували и още съществуват.

Така. Сега по темата. Сатанил (или Луцифериус, нейсе) е просто най-силния тъмен образ за момента (най-много хора вярват в него). Това не значи, че няма и други такива, както и не значи, че в някои религии и течения не е един и същ, но с друго име.
Аз приемам за себе си тезата, че е един невероятно красив пич, който властва над това, което хората са свикнали да наричат АД. Той не е задължително зъл. Просто е учен. А всички знаете защо Адам и Ева са били прогонени от градината, нали? Заради ПОЗНАНИЕТО.

Но да се върна на темата. Ако става дума за съществото, носещо името Сатанаил- то това за мен е повече библейския такъв в комбинация с няколко други демонични създания от други религии и течения, т.е. това е вариантът за име, който предпочитам да използвам, тъй като, според мен, коренът на даденият образ е един и същ, а името не е от толкова голямо значение.

Що се отнася до това да си поговорите със злото в себе си... ::вдига рамене:: че защо не? Може да ви поведе по опасни пътеки, но ако се научите да го ползвате правилно в кризистни моменти, може и да ви спаси задника.

Толкова по темата за сега. КАто имам време и нерви ще пиша още... Може би.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот till_it_sleeps » 18 Окт 2005, 13:13

абсолютно, ХаоС-не самото познание е лошо, а начина, по който го виждат и приемат повечето хора.icon_eusa_clap
ми кат съм се разписала-дай и аз да си кажа мнението :)
според мен проблема да има много спорове по този въпрос, е че всеки приема Сатан по различен начин. дори представите на различните подразделения сатанисти са коренно различни, та какво да говорим за останалите. единствената черта, която е присъща за всички е това, че вместо да даваме трябва да взимаме и не да даваме другата буза като ни ударят, а да си го върнем тъпкано. колко това е правилно или грешно-всеки сам си приценява.
за мен християнския дявол си е чисто и просто божията възпитателна сила, когато понякога трябва да те плесне през ръката, за да не я набуташ право в огнището.
дори като цяло не смятам, че боговете (които и да били) са само черни или само бели-всичко е относително.
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarthSidious » 19 Окт 2005, 01:53

ChaoS , till_it_sleeps icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap
Ave Satanas
Аватар
DarthSidious
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ChaoS » 19 Окт 2005, 08:47

Мерси, Сидиъс! Нейсе още един, който да вижда нещата като мен.

::покланя се::
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Lubopitko » 26 Окт 2005, 20:44

Аз твърдо не вярвам в Сатаната, както и повечето последователи на Уика.

За мен злото е вътре в хората, или поне злото такова, каквото го описват христяните - то си е от части чиста фантазия.
Иначе съм съгласен с ChaoS, че той не е задължително зъл, а хората са СВИКНАЛИ да го наричат така, и че е същество, демон, бог (или кавото и да е там) учен.
Изображение
Аватар
Lubopitko
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор