Магии

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот creative » 06 Дек 2005, 17:18

Какво представляват така наречените "муски"?Аз нито се занимавам с "магия", още по-малко пък разбирам от тея неща, но знам че съществуват.Моля който може да обясни да го направи по-подробно.
Който иска може да обясни нещо повече като цяло за магиите на един почти невярващ като мен.Предварително ви благодаря и се извинявам ако на някого съм досадил с тая тема.
Аватар
creative
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Poison » 07 Дек 2005, 13:39

Ми май муската, талисмана, чармата, амулета и незнам си още кво са едно и също нещо. Предполагам това са вещи правени от ходжи или със специален ритуал. Знам че се носят в себе си.
Ама маняк ако си невярващ никой тук няма да се отнесе добре с теб и няма да ти обясни както трябва.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nac » 07 Дек 2005, 14:07

Тъкмо тема която обичам :)
Значи...от талисман до талисман има голяма разлика.
Зависи от системата,насочеността,вида и прочее други неща.
Най-общо материалните носители,кодирани с дадена енергия се наричат талисмани,амулети муски и ред други.Те могат да бъдат,предмети,листчета,и всякакви там както и да са изработени от хартия до метал.Това вече си зависи от самия талисман.
По класификация се разделят по много начини.
По принцип талисман се нарича предмета или носителя който има за цел да привлича енергии.Например търсим пари и съответно правим талисман за привличане на такива.
Докато амулети се наричат тези носители които имат за цел да отблъскват негативни енергии и предпазващи функции.Например амулет против уроки и др.
Специално за муските се използват при wicca,шаманизъм и други по древни системи.Широко застъпени са в исляма и арабската магия.
Най-често дадената муска представлява парче хартия изписано с текстове от корана или магически формули и заклинания,коeто се сгъва по определен начин,най-често на триъгълник и се носи близо до тялото,пак с цел да привлича или отблъсква определени енергии.Докато в черната магия,муските често биват подхърляни в даден дом и жертвата се разболява от влиянието им.
Всичко това вече е въпрос както казах на системи,приложение и лична изработка и практика на самите талисмани като цяло.

creative,естествено че не си досадил ...но щом не вярваш в подобни неща,защо питаш.Но е хубаво човек да има информация за различни въпроси :)
Аватар
Nac
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 07 Дек 2005, 16:37

И аз не обичам да обяснявам на някой, който е скептично настроен :roll: creative, незнам защо питаш но предполагам е просто ей така.
За магиите като цяло - хм...това е неизчерпателна тема. Не е конкретен въпрос.
За талисманите, амулетите и муските и подобни, мога да твърдя че съпътстват всекидневието на човека от най-древни времена. Още първобитните хора ги използвали, очевидно с вярата да противостоят (или да омилостивят) най-големия си враг и приятел - природата. И трите думи се използват за едно и също понятие - "амулет" е латинското название, "талесма" - гръцкото, и "муска" - арабското. Въпреки това има нюанс на разлика между талисманите, които имат активна функция и предизвикват добрите случки, и амулетите, които предпазват, като гонят демоните и злите сили. Вероятно си чувал за прабългарските амулети с тотеми и т.н. Талисман може да стане от всякакъв вид материал и изображение.
В Исляма нещата са подробно обсъждани, подбробно разяснявани от имами и т.н. Стига човек да се разрови. Множество са хадисите, забраняващи на мюсюлманите да се занимават с подобни неща. Под категорична възбрана е човек да се надява на изцеление или предпазване от някакво лошо действие, такива предмети ислямът нарича муска. Хората ги окачват или поставят, за да предотвратят заболяване, или за да се предпазят децата от лош поглед, ги окачват на вратовете на децата. Мухаммед е оповестил това по следния начин: "Муската и духането (към болния) са ширк (съдруждване с Аллах)" (Ахмед, Абу Даут, Бейхаки, Хаким).
Споменатото в хадиса духане към болния е четенето на някакви неразбираеми неща и духане по посока на болния. Това е забранено. Позволеното от религията е да се извърши това, като се изричат дуй от Мухаммед като: "О, Аллах, Господарю на хората, отмахни затрудненията. Ти си, Който изцеляваш, дай изцеление, така че да не оставиш болест."
За четенето и духането към болния учените поставят три условия, за да бъде позволено:
1. Да се изричат имена от имената на Аллах.
2. Това, което се чете, да е разбираемо и на арабски език.
3. Това, което се чете, да се чете с убеждението, че не то, а Аллах Теаля помага.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот creative » 07 Дек 2005, 20:55

Може би неправилно се изразих, като написах "почти невярващ".Аз и да искам не мога да не вярвам в нещата, ритуалите и т.н., които вие наричате магии, защото за нещастие съм се сблъсквал с тях.Искам да кажа, че аз не съм скептично настроен към нещата, с които съм се запознал в този форум(за много от които сигурно има обяснение) но определено нямам такива познания(камо ли пък опит) като вашия, за да си обясня други дадени явления(за които четох).И вие ако погледнете от моя гледна точка сигурно бихте разбрали това...

Конкретният повод да пускам тема с въпрос свързан с "муските" са следните документи, на които попаднах: [web]http://store1.data.bg/inhuman/magic/nos_na_otr_energiq.htm[/web][web]http://store1.data.bg/inhuman/magic/psih_vyzd_i_ataki.htm[/web] и другите.Не пуснах темата просто ей така, а търсех обяснение(не случайно от вас) на този въпрос.
Благодаря на Poison, Nac и EliKarim, че все пак отговориха на питането ми!
Аватар
creative
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор