Lucid Dreaming - автор Uonko

Сънищата - какви са те, можем ли да ги контролираме, в състояние ли сме да правим магия, докато сънуваме. Опишете съня си и открийте неговото тълкуване.

Модератор: Raya

Назад към Сънища

Мнениеот ODISEY » 14 Дек 2004, 11:50

Uonko написа:
"Lucid Dreaming
Lucid dreaming, ясните сънища или осъзнатите сънища, както ги превеждат са невероятен феномен, заложен в съзнанието на всеки един от нас. Тъй като забелязах, че напоследък много хора проявяват интерес към него, реших да споделя скромния си опит в няколко практики за предизвикването му. Това, което следва, ще ви даде някаква представа за техниките, които аз съм използвал, но ако наистина искате да отключите тази врата и да се наслаждавате на магията на осъзнатите сънища, ще е най-добре да са поразровите за повече информация и практики, за да си изберете пътя най-подходящ за вас и да му се посветите.
В зависимост от това как работи съзнанието ви и до колко имате контрол над него, както и това до каква усилия полагате, овладяването на осъзнатото сънуване може да ви отнеме от няколко седмици до няколко месеца. При мен след около месец практика почнах да сънувам по няколко ясни сънища на седмица. Но като спрях да практикувам, спряха и сънищата... но това лесно се възстановява.

За тези, които все още не знаят за какво говоря, съвсем накратко – lucid dream е сън, в който разбираш, че сънуваш (за разлика от нормалните, които си мислиш че са реалност, а не сънища). Обикновено има момент на ‘пробуждане’, в който човек разбира, че всъщност се намира в света на сънищата си, а физическото му тяло си лежи в леглото неподвижно. Осъзнаването на този факт дава възможност за неограничени експерименти с въображението, тъй като знаейки, че всичко става в главата ви, вие сте сигурни че 1. вие сте в пълна безопасност, тъй като не можете да се нараните и във всеки момент можете да се събудите и 2. реалността около вас не е подчинена на никакви физически, логически, юридически или каквито и да било закони. Това ви дава и контрол над съня ви. Какво можете да правите в осъзнатия сън? Всичко, стига въображението ви да го позволява – да летите, да посещавате други земи и планети, да говорите с богове, да се съветвате с хора, които цените, да правите секс с най-желаните хора на света... в реалността на вашите сънища вие сте бог.

Повечето хора за пръв път имат осъзнат сън съвсем неочаквано. Аз бях на около 12 години и сънувах, че отивам на училище. Не бях си написал домашното, а трябваше да го предам първия час. Влязох в стаята, бръкнах в чантата и то си беше там. Хмм, това пък как се озова тук, помислих си, нещо гнило има в цялата работа, и се сетих, че тази сутрин въобще не си спомням кога съм станал и кога съм тръгнал на училище... значи още спя! След това направих мръсно на всичките учители и ученици, към които не таях най-добри чувства, откраднах си някакви сладки неща от училищната лавка и хвръкнах през прозореца на класната стая и се събудих. Така очарован и омагьосан от преживяването постепенно го забравих. Но 1-2 години по-късно отново имах такъв сън и този път първото нещо, което направих сутринта беше да потърся в google (или май тогава търсих в Yahoo) какво всъщност беше това... открих термина lucid dreaming и прочетох каквото ми попадне. Почнах да практикувам няколко техники наведнъж, повечето ми писнаха, други си ги адаптирах и ето до какво стигнах:

Сънника
... или дневника на сънищата. Преди да почнете да контролирате сънищата си първо трябва да ги помните. Ако си спомняте по един сън всяка седмица има много по-малко вероятност той да е осъзнат. Обикновено човек сънува по около 5 съня всяка нощ, но просто не ги помни сутринта. Това лесно може да се промени.
1. Постарайте се доколкото ви е възможно да спазвате режим на спане. По важното е да ставате в един и същ час, но ако и си лягате приблизително по едно време ще се улесни целия процес много.
2. Тренирайте се първото нещо, за което се замисляте сутринта да е какво сте сънували. Прекарайте малко време в леглото да си припомните сюжетите на сънищата, които сте имали тази нощ.
3. След това запишете всичко, което сте си спомнили в сънника ви. Ще видите, че буквално със всеки изминал ден статиите в сънника стават все повече и по-дълги и детайлни. Това не само ще помогне за овладяване на осъзнатото сънуване, но ще осмисли тази ⅓ от живота ви, която прекарвате в сънища (90% от които досега са се изтривали със събуждането ви на следващата сутрин). Ако ви вълнува тълкуването на сънища, можете да използвате сънника и за това.

Знаците
Особено след като почнете да записвате сънищата си, ще за забележите, че има определени предмети или явления, които много често сънувате (те също могат да се тълкуват от гледна точка на психоанализата, но това е друга тема). Опитайте се да откриете тези знаци, защото те могат да станат отправна точка на вашите осъзнати сънища.

Reality checks
За да разберете, че сънувате, първо трябва да се запитате дали сънувате. Въпросната проверка на това дали сънувате или не се нарича reality check (и няма нужда от превод). Най-добрият метод обаче не е да накарате, някой да ви ощипе. Аз намирам за най-ефективен този с лампата – ако сте в стая, където има лампа щракнете ключа и, ако сънувате, най-честото ще видите, че лампата не изгасва (или не светва респективно) и стаята си е все така светла (или тъмна). Друг популярен метод е като погледнете дигитален часовник – ако сънувате цифрите му или са безсмислени, или когато погледнете на другаде и пак върнете погледа си към часовника, той показва нещо друго. Интересен ефективен метод е и да се обадите на сервизния номер на вашия gsm оператор, да ви продиктува сметката ви... лесно ще се ориентирате дали сънувате. Има и много други методи – със затваряне на очи, крещене, въртене, идеята е да пробвате нещо, което е валидно в будната, но не и в сънуваната реалност.
След като сте се спрели на своите знаци и reality check методи, трябва да ги вкарате в действие. Докато сте будни, всеки път когато видите ваш знак, си направете reality check. Така например ако често сънувате врабчета и книги, всеки път, когато видите през деня врабче, поглеждайте часовника си и всеки път, когато се загледате или отворите книга, пробвайте да светнете/изгасите лампата. Разбира се, докато сте будни, няма да имате никакви съмнения че часовника и лампата ще си работят нормално, но по този начин се тренирате да извършвате тези reality checks и като свикнете с тях в будно състояние има много по-голям шанс да се сетите да ги пробвате и докато сънувате. И така след известно време практика ще бъдете изненада как някой път няма да можете да загасите лампата и voila!

Запазване на съня
Някои хора имат много трудности със запазването на съня. В момента в който осъзнаят, че сънуват, те се събуждат. На това също може да се повлияе чрез различни техники. Една от тях е в момента, в който усетите, че губите съня, да погледнете и да се концентрирате върху дланите си. Друг вариант е да затворите очи и да се завъртите в кръг. Последната техника се използва и ако искате да се пренесете на друго място.

Самохипноза и хипногогични внушения
Състоянието точно преди да заспите, когато се унасяте и често сте погълнати от бързо сменящи се съноподобни образи (hypnogogic state), е много подходящо за програмиране на сънища. Просто всяка нощ, преди да заспите си повтаряйте, че ще имате ясен сън, и ако тази мисъл се пренесе в хипногогичното състояние, после може да се реализира във сънищата ви. Можете дори да “програмирате” определен сън, който искате да имате. Това е и един вид самохипноза. Можете да използвате и различни други видове самохипноза по всяко време на деня с цел подпомагане на техниките за осъзнато сънуване. Дори и само като си мислите са lucid dreaming от време на време, да четете за него и т.н. вие концентрира съзнанието ви върху него и така увеличавате възможността такъв сън да ви се яви.

Вещества и билки за стимулиране на осъзнатите сънища
Ако никога не сте имали осъзнат сън, е малко вероятно да го предизвикате само по химичен път, но затова пък в комбинация с някои от техниките, следните билки и вещества могат да са много полезни.
- Мелатонин – това е хормонът на съня и се продава в повечето аптеки. Той не е приспивателно, а естествен хормон, вещество, което мозъка също произвежда (най-много на тъмно). Обичайната доза е 1-3мг преди лягане. Мелатонинът прави сънищата много по-ярки и детайлни, и може да благоприятства осъзнатото сънуван. Има един неприятен страничен ефект при много хора – сутринта хич не ви се става от леглото. В някои случай се развива зависимост (трудно се заспива без него), но при доста продължителна употреба.
- Calea zacatechichi, позната още като “Dream herb” или “Leaf of God” е билката на съня, използвана от шаманите по земите на днешно Мексико, които са пили чай от листата и цветовете й или са я пушили (или комбинация от двете) преди лягане, за да предизвикат ясни и осъзнати сънища. Най-ефективна е когато се пие на чай, няколко дни подред преди лягане, ако се пуши ефектът е малко по-слаб. Няма странични ефекти, но вкусът на чая е невероятно горчив. В будно състояние ефектът е много слабо доловим.
- Различните видове Datura (между които и нашия татул – Datura stramonium), както и други видове от семейство кортофови (Solanaceae) като мандрагора (Atropa mandragora, mandrake), беладона (Atropa belladonna) и чер блян (Hyoscyamus niger, henbane), които съдържат тропанови алкалоиди (атропин, скополамин и др.) са се използвали широко във вещерството. Като от тях се е правили например мехлем за летене и други магически отвари. Употребени през деня, ефекта им наподобява сън. Но ако се приемат преди лягане могат да направят сънищата много странни. Но дали могат да спомогнат за ясни сънища е непотвърдено. Като цяла тази група психотропни растения е една от най-опасните, тъй като ефективната и токсичната доза са доста близки, което прави риска от предозиране с фатален изход твърде висок. Дори да се прецени дозата, често срещан страничен ефект е, че след като отмине ефекта, човек не може да си припомни почти нищо от случилото се.

Beyond lucid dreaming
Докъде води всичко това? Може само да бъдете сигурни че lucid dreaming не е цел, която се постига, a врата към безброй кътчета на вселената и съзнанието. Веднъж овладял техниките на осъзнатото сънуване, сме изправени пред още много предизвикателства... откриваме бариерите на собственото си въображение, тъй като много често и в съня е трудно да накараме лъжицата да се изкриви, макар да знаем, че няма лъжица. И започоваме да се питаме все повече въпроси за природата на реалността, за това колко сме будни и колко спим, какаво осъзнаваме и в какво се заблуждаваме. А има ли нещо отвъд всичко това? Lucid waking? Можем ли наистина един ден докато сме будни да се пробудим... да осъзнаем, че досега сме живели в сън, в рамките на граници, които нашето съзнание само си е изградило и за които никога не сме си давали сметка... да се събудим ... и да полетим към непознати измерения..."


цялата статия е на мой приятел и мисля че може да е полезна за тези от вас на които им стане интересна :)
http://ouim.org/index.php?action=full&id=175



Gost написа:
Pro4etoh statiqta i iskam da kaja,4e e mnogo qaka, tova napravlenie e ve4e pole na izsledvane v rediza nau4ni eksperimenti i ima kakvo da se pro4ete po vaprosa.Blagodarq,4e si postavil tozi vapros na vnimanieto ni:)))


Marta написа:
Страхотна статия, Uonko!!! Поздравления за твоя приятел!

За ясните сънища бях чувала, но никога не съм се задълбочавала в тази тема. Знам само, че има хора, които много активно работят със съня, при това не само за развиване на ясновидски способвости.

С насочване на съня например могат да се постигнат много добри психотерапевтични ефекти, които пък от своя страна водят до промени на по-дълбоки нива. Например когато заспиваш, си задаваш "задачката" да сънуваш някаква ситуация от деня, която е оставила в теб някакво неудовлетворение, гняв, тъга и т.н. Пропуснал си да кажеш или направиш нещо или точно обратното. Осъзнавайки, че сънуваш, в съня си променяш ситуацията и постъпваш по правилния /според теб/ начин. Резултатът е, че това премахва негативната емоция, която в противен случай ще остане потисната в теб /със всичките последствия от това/.

Доколкото знам с помощта на Сънника, за който става дума в поста ти, някои хора се опитват да разкрият минали прераждания или пък модели в подсъзнанието /тук спирам, защото с дядо Юнг не сме първа любов/.

Затова си мисля, че с ясното сънуване сигурно може да се постигне много повече от забавление /макар че и това си струва/.


Uonko написа:
Идеята според мен не е да се опитваш да се излекуваш от комплексите си макар че и за това може да се ползва. Поне Фройд и Юнг са решили че може да им е от голяма полза при изследване на несъзнаваното, въпреки че тук двамата учени са в конфронтация заради многото аспекти на съня. Фройд открива предимно сексуални символи в почти всичко. Примерно дори изкачването по стълба за него е полов акт. Докато Юнг е по склонен да тълкува всеки сън по различен начин и това му дава по холистичен поглед над несъзнаваното на пациента му, за което го обвиняват според мен неоснователно в мистицизъм и недоказуеми теории, което пак според мен е неправилно заради строго научните му обяснения и доказателстваа които прилага към тях. За разлика от Фройд, Юнг не ползва такова нещо като съновник заради индивидуалният подход към всеки случай и това прави теорията му само теория която трудно може да навлезе в практиката на психоаналитиците. Все пак тук говорим за двама видни психолози и за ПАЦИЕНТИТЕ им. Ами останалите, които не са пациенти т.е. нямат проблеми (тук някой спокойно може да каже, "че кой няма проблеми и не сме ли всички за лудницата" и мисля, че няма да е далеч от истината), с които да не могат да се справят без чужда намеса? Мисля че за тях остава чистото удоволствие от психонавтиката и разкриването на по дълбоки аспекти от същността им, за което Lucid Dreaming помага.


Marta написа:
Uonko написа:
Идеята според мен не е да се опитваш да се излекуваш от комплексите си макар че и за това може да се ползва. .



Uonko, не е ставало дума за лекуване на комплекси, защото днес това означава да работиш само на повърхността, а комплексите винаги са проява на по-дълбоки причини. Така че по принцип не приемем за добра идеята човек просто да си лекува комплексите - така по-скоро "гримираш" проблема.
За Фройд и за Юнг изглежда можем доста да поспорм, но тук определено не му е мястото. Само 2 неща не мога да се въздържа да ти кажа, като стана дума да лудите и нормалните - първо, под пациенти на психолози не трябва непременно да се разбира луди и второ, какво става с Юнг, когато се разграничава от Фройд - и то за годинИ!


Uonko написа:

Marta написа:
С насочване на съня например могат да се постигнат много добри психотерапевтични ефекти, които пък от своя страна водят до промени на по-дълбоки нива. Например когато заспиваш, си задаваш "задачката" да сънуваш някаква ситуация от деня, която е оставила в теб някакво неудовлетворение, гняв, тъга и т.н. Пропуснал си да кажеш или направиш нещо или точно обратното. Осъзнавайки, че сънуваш, в съня си променяш ситуацията и постъпваш по правилния /според теб/ начин. Резултатът е, че това премахва негативната емоция, която в противен случай ще остане потисната в теб /със всичките последствия от това/.


Така нека поспорим! От цитата горе извода, който си правя е че говориш точно за комплекси в най-характерна форма инъче не виждам причина да си изкарваш на съня проблемите които не си решила през деня. Че комплексите са "проява на по-дълбоки причини" тва е ясно. Че не е ставало дума за лекуването им и тва е ясно (моля чети внимателно) и за Фройд и Юнг поне по отношение на теориите им за сънищата невиждам за какво можем да спорим, а за това какво е станало с Юнг след раздялата им с Фройд незнам признавам си. Интересувал съм се само от теорията им за сънищата - другото ми се стори безинтересно (тва е то субективизъм). А за лудите беше само шега. Другото което мисля е, че предният ми пост не е търсил конфронтация с твоето мнение просто исках да изясня и моята гледна точка, докато за твоят последен пост не мисля че това е вярно. За мен Lucid Dreaming са чисто удоволствие макар да съм далеч от техниката на моя приятел все пак успявам да открия интересни неща за себе си и определено не търся "да сънуваш някаква ситуация от деня, която е оставила в теб някакво неудовлетворение, гняв, тъга и т.н.", защото се чувствам достатъчно честен със себе си да разбера в даден момент какво се случва с мен и факторите които оказват влияние на това. Според мен цаката на всичко е да се схване каква шега е направила вселената със съществуването си, така че имай чувство за хумор моля те.


ODISEY: Този материял се наложи да го възстановявам ръчно затова е в този вид.
Аватар
ODISEY
WebMaster
 
Мнения: 57
Регистриран на: 20 Май 2004, 18:11

Мнениеот Shadow Mage » 14 Дек 2004, 21:24

Mnogo rqdko mi se slu4wa da sanuwam i da si spomnqm sanq sled towa, no prodaljawam da opitwam ot wreme na wreme ;). Kolkoto do osaznatoto sanuwane - mislq 4e towa, koeto Conko kazwa se otnasq do osaznata astralna proekciq. A za pomost w towa sam nameril edin interesen web adres s programi za razwitie na saznanieto ( za sajalenie sa plateni ) na edin Amerikanski Institut :) Eto go i www adresa mu :

www.monroeinstitute.org

Az se sdobih s 4ast ot tqhnata programa Gateway i pri jelanie moga da q izpratq i na drugi :)
Shadow Mage
 

Мнениеот Marta » 15 Дек 2004, 00:09

Uonko, наистина съжалявам, че по този начин си разбрал мумите ми. Просто споделих мнение по въпроса. Очевидно относно съня сме на ризлични мнения и в това няма нищо лошо. Струва ми се също, че се разминаваме и в терминологията - едни и същи думи ги разбираме по различен начин. Може и това да е причината.
Далеч съм от идеята за конфронтация, за мен е чисто теоретичен спор, в който не влагам ниищо лично.
Така че, моля те, не се ядосвай, просто няма смисъл. Peace :smile:
Аватар
Marta
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 15 Ное 2004, 23:05

Мнениеот Uonko » 15 Дек 2004, 08:17

Ами Marta, по отношение на начина на възприямане на изразните средства сигурно си права, че не говорим един език, но както и да е, просто предпоследният ти пост ми се стори едновременно дефанзивен и малко агресивен. Явно не съм го разбрал добре, щом казваш че няма такова нещо, въпреки че на мен интуицията ми иде повече от акъла все пак тя си е моя и дали ще и вярвам пак си е моя работа. Исках друго да уточня. Въпреки че човека който е писал статията (Вики ако четеш това черпя една бира :) ) не се занимава конкретно с магия, упражненията са важна част от всяка магическа практика. Горе долу всеки който е написал нещо за магията и как да започне практикуването е описал и начални медитационни техники, упражнения по сънуване, използване на татви, капани за сънища и още......... Всичко това е важно за магическата практика за да може човека, който се занимава, да борави свободно с астралната си проекция, навлизането в различни астрални нива според уменията му и въобще повечето неща които правят един ритуал успешен. Лично за мен повечето упражнения за сънуване и медитация са нещо като начин за самохипноза и след това осъзнато управление на самохипнозата. Колкото по добре боравим с подсъзнанието, толкова по-добри магове може да се извъдим :) Ако нещо не е наред с терминологията не претендирам, че се изразявам добре, просто опитай най-общо да схванеш смисъла :mrgreen: с повече практика на общуването ще се разберем кой-какво е искал да каже (кафето ми изстива) :-P
Аватар
Uonko
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 11
Регистриран на: 21 Окт 2004, 08:42

Мнениеот Bloody Alibis » 02 Фев 2006, 15:33

Хехе...това е една тема,която напоследък доста ме вълнува...само,че ме и обърква...от гледна точка на науката осъзнатите сънища стават на подсъзнателно ниво където обжаче съзнанието взима власт един вид и променяш нещата,от гледна точка на окултизма пък това е навлизането на стралното тяло в астрала,затова и нещата които си помислим там стават така лесно,само,че на кое да се вярва или и двете са верни,но в такъв случай кога е едното и ко9га е другото?Мн е объркано...по-склонна съм да приема версията с излизането на стралното тяло в астрала тъй като имаше и твърдение,че нараниш ли се по време на сън в който съзнаваш,че сънуваш,след като се събудиш ще усетиш и съответната болка....до сега ми се е случвало на два пъти,а и бяха чела,че ако искаш да запомниш подобен сън не е хубу да мърдаш няколко минути,защото мн рязко се събира астралното тяло с физическото и риска да се забрави голяма част от преживяното е по-голям.Интересно ми е дали подобни сънища могат да действат като телепатична връзка след като разбира се човек започне да ги овладява(аз например не се задържам в съня си повече от няколко секунди след като съм се усетила че сънувам,след това всичко се замаглява и колкикото и да не искам просто усещам че се будя и край :( )Та ако човек успее да овладее достатъчно добре сънищата си и започне да ги превръща в това,което иска,ако са действително на астрално ниво,а не на подсъзнателно,то тогава можеме ли да потърсим някой ...все пак нали в астрала времето и пространството са различни всичко е основано на мисли и емоции и нали сас скоростта на мисалта можеш да се местиш и да променяш нещата?Някой опитен в тази свера има ли...или поне някой опитвал ли е нещо подобно...какви са били резултатите ?
Аватар
Bloody Alibis
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 234
Регистриран на: 06 Ное 2005, 11:33
Местоположение: Sofia


Назад към Сънища

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 4 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 4 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта