Прояви на ЕГО-то

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Мнениеот Arhimikus » 08 Ное 2007, 11:06

Снощи след дълги размишления и разговори, Ланукио, Аваланс, Шединко, Мандрагорко и аз стигнахме до няколко прояви на ЕГО-то. Моля, споделете и вашето виждане.

Прояви - егоизъм, гордост, срам, неудобство, защита (от околните), надграждане над инстинктите за самосъхранение, когато се появи личното местоимение "Аз", агресия, когато паднат привидностите, убийство, егото не е страх, егото е придобити реакции, мания за власт, величие, притежание, ревност, егото е всичко, което не е с божествен принцип, изтъкване, лакомия, ум, мързел, сравнение (с другите), съмнение, представянето с различни лица пред света, инат, яд, проява на низши чувства, пренебрежение, несигурност, нервност, похот, манипулация, всичко, което искаш за лична изгода, гняв, завист, ярост, алчност, (само-)съжаление, снисхождение, отмъщение, саморазправа, нарцисизъм, ирония, критисизъм, възмущение.

Всичко, което не е любов е ЕГО.
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот avanabil » 08 Ное 2007, 13:05

Arhimikus написа:Снощи след дълги размишления и разговори, Ланукио, Аваланс, Шединко, Мандрагорко и аз стигнахме до няколко прояви на ЕГО-то. Моля, споделете и вашето виждане.

Прояви - егоизъм, гордост, срам, неудобство, защита (от околните), надграждане над инстинктите за самосъхранение, когато се появи личното местоимение "Аз", агресия, когато паднат привидностите, убийство, егото не е страх, егото е придобити реакции, мания за власт, величие, притежание, ревност, егото е всичко, което не е с божествен принцип, изтъкване, лакомия, ум, мързел, сравнение (с другите), съмнение, представянето с различни лица пред света, инат, яд, проява на низши чувства, пренебрежение, несигурност, нервност, похот, манипулация, всичко, което искаш за лична изгода, гняв, завист, ярост, алчност, (само-)съжаление, снисхождение, отмъщение, саморазправа, нарцисизъм, ирония, критисизъм, възмущение.

Всичко, което не е любов е ЕГО.

Все пак вие сте били достатъчно изчерпателни в определенията. Аз сега се сещам само за още едно, което може би е крайна проява на всички тези неща взети заедно, които по една или друга причина се явяват като крайна липса в индивида: самоубийство и желание за самоубийство.
Аватар
avanabil
Модератор

Мнениеот Lanukio » 08 Ное 2007, 13:54

Само ти се струва. Никой нищо не се опитва да заклеймява, ако размислиш по темата его сам ще стигнеш до проявленията му, които са доста от 'отрицателните' чувства. Под любов се има предвид чистата любов, а не заблудената 'любов', която хората наричат с тази дума.
В тези два реда
няма нищо умно.
Аватар
Lanukio
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arhimikus » 08 Ное 2007, 14:54

Правилно, искам тук да цитирам БЛОТ, с когото преди няколко имахме дискусия. Тук не говорим за любовта като "сантиментално" чувство, а любовта като божествен принцип, както е представена в Библията. Не мисля, че Христос, например, е проявявал любов от егоизъм, за собственото си безсмъртие. Това е моята гледна точка.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот B-L-O-T » 08 Ное 2007, 18:13

Архимикус - така е . Ако започнеш да мислиш върху това какво си с умът ще видиш само изкуствени неща които винаги изчезват с задълбочаването
и пълното осъзнаване .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот DarkAngel666 » 09 Ное 2007, 17:00

Хм? А ако трябва да дариш единият си бъбрек и ти се наложи да избираш между: човека, когото обичаш най- много и човека, когото мразиш най- много? Какво би било решението на всеки един? Нека усложним ситуацията още повече.... имаш 5 минути за размисъл, след които "избраният" ще живее, а "низгвернатият" ще умре. Или някой любим ваш човек се нуждае от сърце и в целият свят се намери само един жив донор на около... да речем 10 години (хипотетично). Бихте ли отнели живота му, за да спасите друг такъв.

А реакциите, предизвеикани от емоции, без значение какви са те?... плюс още тонове човешки "съдби"*

*твърдението "съдба" да се приема като част от израз, а не определение.
Тук е място за много мъдра мисъл...
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 09 Ное 2007, 17:24

DarkAngel666 - В случаят центъра на човека е изместено и той иска да спаси центъра си и ще даде бъбрека . На центрираният човек (Който е без изместен център) щастието е в него , и с това шансът да дари бъбрек намалява .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот mandragorko » 09 Ное 2007, 20:10

става дума за ЕГО-то и неговите проявления а не за това какъв избор правиш и последствията от него,става дума за собственото ни ЕГО ,на всеки отделен индивид и преодоляването на отрицателността и стремежа към любов-противното на ЕГО-то
Предай нататък....
Аватар
mandragorko
MagicGateBg Фен

Мнениеот galina_dim » 09 Ное 2007, 20:30

Веднага ви давам един прекрасен пример за това какво е его - его е, когато не се обаждаш на приятел за жокер в такива моменти. Също така его е от моя страна да се засегна (плезещ се емотикон), но тъй като хвърча в облаците и съм над тия неща, няма да се засягам.

Информативно, вече имам мрежа и на собствения си комп, което значи, че имам кирилица и прекрасна безжична ергономична клавиатура. Оле за егото ми, което тази вечер ще спи спокойно.
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот DarkAngel666 » 09 Ное 2007, 20:46

Та в случая центъра... та в случая...

Та в случая не избора, а емоционалното състояние на човека е по- важното. Мислите, които прехвърчат през главата. Това което показва, това което крие. Това което си мисли, че показва, или пък още повече, мисли си, че крие.

Един милион мисли.. бълбук...

Човек може да спаси цяла нация, но от чисти егоистични цели. Човек може да убие цяла нация, но от лишени от егоизъм цели. Човек може много неща общо взето. Интересно ми е, виждали ли сте фанатик? Добро/зло - зло/добро? Кое точно определя доброто като добро и злото като зло и още повече, кой пръв го е приел като безусловно твърдение?

Това да правиш добро по цял ден трудно би довело до краен резултат - изпускане на органични газове с аромат на маркови парфюми. Това да правиш зло по цял ден не е задължително да доведе до лека форма на шизофрения. Личността не е константа, а възможно най- голямата променлива.
Тук е място за много мъдра мисъл...
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lunohod » 09 Ное 2007, 22:58

Проява на егото е и писането по форуми и изобщо изказването на мнение..., както и храненето, спането, секса, МИСЛЕНЕТО...
Кой няма ЕГО, че не разбрах?...Има ли такива същества?

Ако говорим за алтроизъм, като котра на егоизма, това изключва подобен род класификации - кое е лош и кой е добър, това означава да приемаш всички...

Или иначе казано думичката "Его" си я използваме в последно време както ни изнася, според личния интерес, което си е чиста проява на его-ИЗЪМ...
и така нататък...
Аватар
Lunohod
Модератор

Мнениеот Arhimikus » 10 Ное 2007, 17:56

Дарк ейнджъл, спести ни словоизлеянията си. Доста се изместихте от темата и мисля, че последните няколко мнения са за изтриване. Или се придържаий към темата или не пиши.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот The_Last_Angel » 10 Ное 2007, 18:16

Много сте гадни, нервирахте ми Архито protest

По темата: Егото е навсякъде до голяма степен дори и в любовта. :roll:
Sometimes I miss you...
Аватар
The_Last_Angel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lanukio » 10 Ное 2007, 21:03

Така. Мисля, че стана ясно, че 'любов' в случая не означава любовта, която хората мислят, че изпитват. Говорим за абсолюта тук-самия живот като проява на любов, т.е. онази чиста енергия, която е навсякъде и ако човек за малко вдигне глава от боклука, в който се е забил ще може да я види. Това беше вече пояснено няколко пъти. Самото его се явява като решетка, която пречи на същността на човешкото същество да се слее с тази енергия. Когато дискутирахме си го представихме като сфера обвита от решетка. Сферата-чистото ТИ, т.е. истинската ти същност. Решетката-егото. Не знам колко успях да разясня, но мисля, че става ясно.....надявам се....
В тези два реда
няма нищо умно.
Аватар
Lanukio
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lunohod » 11 Ное 2007, 09:21

Ооо, тя темата изисквала точно определени отговори, пък аз да не знам...
Успех в търсенето на съвършенство и чистота...
Моето "мръсно" "его" си позволява да мисли, че когато някой се научи да си "преглъща" "егото", чак тогова може да разбере какво е ...Успех!
и така нататък...
Аватар
Lunohod
Модератор

Мнениеот B-L-O-T » 12 Ное 2007, 18:30

mandragorko - За да се справим с даден проблем трябва да го видим в цялостта му . Доста хора имат много хвърчата идея за Его което е в минус за тях .
Lunohod - Какво значи да си преглътнеш егото ? Тук не говорим за преглъщане а за директно разграждане чрез взиране в него . Дори в науката се знае че колкото повече се вглеждаш в материята толкова повече тя изчезва .
Израстване без его не може защото егото е единствената причина да израства . Тук говорим за фалшиво его обаче . Егото на чистото същество е много по-различно от изкуственото , светско его . Но с това си писание навярно много невещи хора ще се успокоят и ще си кажат "моето его е точно неизкуственото" . Много хора не могат да отделят тези две егота . За това аз казвам да убиваш всякакво его а егото на чистото същество ще си остане от самосебе си . Няма нужда да се занимаваш с него .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Arhimikus » 12 Ное 2007, 18:37

Луноход, не виждам защо си се засегнала и си пуснала нова тема... така става дублиране на тема, като това мисля, че има точка в правилата на форума. Никой не е казал, че иска конкретни отговори. Ние дадохме наши предположения какво "е" "ЕГО" според НАС, а не се основаваме на различни теории на чужди психолози. Взехме начинът им на мислене, посоката, в която са открили ТЕХНИТЕ си изводи за его-то. НЕ копираме, имаме си глави да мислим. Съжалявам ако си се засегнала.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот ilusia » 27 Ное 2007, 12:17

Хрумна ми нещо , като в никакъв случай не твърдя , че съм напълно права но си струва да се замислим над няколко въпроса.
Не е ли егото характерно само за тъй наречените "цивилизовани общества" в условията на класово разделение и частна собственост ? В смисъл "варварите" или " диваците" да приемем това определение , при тях съществува полигамия. Съществуват и бракове при които мъже с кръвно родство или по пряка линия разменят съпругите си като жените им не е задължително да са свързани по някакъв начин. Същото може да се наблюдава и при жени . Ще си позволя да си цитирам учебника по антропология и по точно мъничка част от него :
" Най-напред първите хора имат нерегулирани полови отношения - промискуитет; едва след това се появява кръвнородственото семейство ( при него са допустими всички бракове освен между родители и деца) семейството пуналуа ; семейството по двойки , двоично или синдаисмическо семейство - брак между двама души , но без общото съжителство , като продължителността на брака зависи от добрата воля на партньорите . Патриархално семейство ( брак на 1 мъж с няколко жени основан на полигамията ) и накрая се достига до моногамното семейство. "
Една от основните черти на егото е чувството за собственост към партньора , което в даден момент може да стигне дори до крайности и израждане на чувствата. Нима тези хора не са имали чувства ? Не са могли да обичат силно , да мразят , да желаят , да искат ?
Ние се наричаме цивилизовано общество, но в нашата цивилизация май малко се отклоняваме от същността си.И тъй като темата започна , че всичко което не е проява на божествената любов е его , нима тези хора се били по-близо до Бог ( дори да не са разбирали това) от колкото ние ? И естествено всичко това е една простичка хипотеза , защото не сме били там и не знаем , но все пак малко или много до нас достигат исторически данни :)
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот KAT » 27 Ное 2007, 17:26

много повърхностно гледате на този въпрос за егото. Ще се спра само на част от думите (термините) които сте посочили, понеже другите просто са си без коментар, тези другите не би трябвало да присъстват в мирогледа на човека.

Ще ви дам само 4-5 примера, как се заблуждавате ама много.

- да вземем " възмущение". Ако някое е извършил нещо много неправилно, вие нямате ли право на възмущение да изпитвате, когато знаете, че от неговата постъка някои неща много ще се влошат. Не ми говорете че то било само за моя вреда а за него било добре. Например ако ви откраднат колата вие няма ли да се възмущавате от деянието на крадците. Да ето го егото ни нали ние мислим за нашата си кола, ами ахмаци тогава всички почваме да си крадем колите взаимно с период 2 дена и всеки ще е с различна кола, голямо майтапче. Той крадеца просто иска да се облажи с една скромна сума, от препродажбата на крадена кола за сметка на кого, ами на нашето ЕГО, това е вашето разсъждение.

- сравнение - това ако не го правите вие няма да съществувате като личност (това важи и за всичките ония 30-35% за които писах в началото. Не ми казвайте че ЕГО-то ни тоест ние се сравняваме с другите за да си захранваме нашето величие и ние да станем велики колкото другите.Бай бай на усвояване на нови енергийни техники и развиване на мисленето ни или желанието ни да научаваме нови неща. МАЙ бях доста ясен.

- ум- да моят ум си е мой и аз ще си го развивам колкото си искам, тоест ще правя със себе си каквото сметна че е правилно, за мен си. Иначе ставайте малоумници и ще си имате усещането че сте надвили над ЕГО-то си но ще бъдете без ум.

- отмъщение, манипулация - тука ще спомена че тези черти са ама абсолютно присъщи на онези вашите с божествената любов (разумите). Те точно това правят, просто са неповторими в тази област да манипулират и да си отмъщават.

Ей тези пък неща ни ги пускат разумите но доста по оцветени мисловно и така доста силничко ( то и другите неща но тези ги пускат по-силно):
- инат, яд, несигурност, , гняв, завист, ярост, алчност, (само-)съжаление, отмъщение, възмущение.

- мания за власт, величие, притежание - това вече наистина е доста неправилно нали, обаче да си направя аз едно майтапче сега с вас, кой го ценява това че тези неща не са правилни 3-те, АМИ разбирасе че вашето ЕГО няма кой друг, айди сега може да си легнете да си поспите и да посънувате нещо на тема що е това ЕГО и има ли почва в главите ни.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 27 Ное 2007, 18:17

Кат този твой пост показва, че имаш голямо Его. Проява на Егото ти има във всеки твой пост, който е изпълнен с най различни страсти ...
Druido
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Следваща

Назад към Самоусъвършенстване

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор