Уика и Уичкрафт

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот Сатана Дяволов Демонов » 14 Авг 2004, 09:30

Уика е религиозна традиция, базираща се на древните религии в предисторическа Европа, специално Западна Европа и Великобритания. Вярата е сливане (обединяване) на фолклора, археологически доказателства и преведени произведения от периода. Въпреки, че много паганистки и магьоснически традиции могат да бъдат издирени от праисторическо време, религията известна като Уика започва в UK през 1950 от Джерълд Гарднър. Тази най-ранна форма на Уика, известна като Гардениан Уика е система базирана на индивидуални групи, известни като ковъни(сборища).
В 1970 г. нова форма на Уика започва да се развива, това е заради свободата в стуктурата и практиката. Тези форми не са първоначални и често се развива смес от традиционна Уика с други паганистични или не-паганистични вяри.Традиция

Eто някои от формите на Уика:
Александрийската традиция: води началото си от Англия през 1960, от Алекс Сандърс. Ритуалите са видоизменени малко от тези на Гардениан Уика.
Келтска Уика: Това е съчетание използващо келтски/друидски пантеон, набляга на елементите, природата.
Гардениан традицията: Тя води началото си от Англия, от Джералд Гарднър през 1950.
Сийкс Уика: основана през 1973, от Реймънд Бъкланд, който авторизира тази традиция без да раздробява неговата оригинална Гардениан клетва.Вяра

Уика е природно-базирана система. В някои бележки, природния свят(т.е. дърветата, тревата камъните, планините и др. ) се виждат като част от божественото. Христианството, от друга страна, вярва че тези неща са създадени, но отделно, от божественото. Уика вярва в двойнственото мъж/жена божество. Бога и Богинята са отделни, но са равни божества, всяко с единствена по рода си сила и добродетел.
Уика вярва, че природния свят, съществата на света (включително хората) и божественото са неразделими.Практика

Повечето вещери са в групи от 3-13 човека, известни като сборища(ковъни), въпреки че значително число от тях практикуват самостоятелно. Тези членове са известни като самотници. Ковъните и самотниците еднакво зачитат Сабатите или свещенните дни, 4-те по-млади и 4-те главни.

Уиканите винаги празнуват на пълнолуние.Светото писание

Вещерите нямат написана книга със свето писание, но общо взето следват 2 ръководни линии: "Уика историята" и "правилото на 3".
Уика историята гласи: "AN IT HARM NONE, DO AS YE WILL". Това правило е ръководна линия за всяка част от Уика живота и внимание против вреда на когото и да е или каквото и да е.
Правилото на 3 гласи: "Всяка енергия, която изпратиш ще се върне на теб 3 пъти"
Това включва магическа енергия, толкова добре колкото емоция и духовнa енергия.Спор

Много християнски групи крайно засегнати от Уика, сравняват религията със Сатанизма и заявяват, че вещиците са дяволски поклоннички, горящи бебета, изричащи дяволски магии и други много отвратителни неща.
Уика силно отрича тези изисквания, заявявайки че тяхната вяра не е свързана със Сатаната въобще и обяснявайки, че Уика законите няма да допуснат никакви вредни актове като убийство или вредна магия.

-------------------------------
Уичкрафт

Уичкрафта е продължение на практиката на родните религии и културни вярвания в Европа след появата на Християнството. Уичкрафт е името, което е било дадено на тази практика от Крисчън Чърч. Преди това, хората, които следвали дадена религия били само вярващи.
Имало специална роля, която се равнявала на това, което ние наричаме Духовенство. Тези позиции често намесвали закона, решавали домашни спорове, съветвали, благославяли, ръководели леченията, притежавали календара.
Хората продължавали, дори под преследване да се кланят на техните богове. Тези религии често господствали в повечето отдалечени участъци и клонели към локализирането им на определени местни членове на фамилии. В тези фамилии, традицията на религията била предавана от поколение на поколение. Много от хората били принудени да станат Католици, но все пак те не били искренни Католици.
Ирландия обаче никога не била преследвана от Инквизицията и нямала ловци на вещици въобще. Това позволило на много практикуващи Уичкрафт да продължат култа си.
Термина Паганизъм се използва в съвремието, като се отправя към източни религии, които зачитат мъжкото и женското божество, намерени вътре в природата. Паганизма е прикриващото понятие, което загражда много религии от някои секти от Будизма, от нео-друизма, от Уика и дори някои форми на Християнството. Уичкрафта е една от многото религии, която се е приспособила под прикритието на Паганизма.
Уика и Уичкрафт не са една и съща религия. Уика е основана от Джерълд Гарднър в късните 30 годинина 20 век. Тя обхваща западните европейски фолклорни традиции, Източната философия и Кабалистичния мистицизъм. Въпреки, че първоначално Уика била базирана много на магическите занаяти, тя оттам нататък се развила повече като духовна религия. Днес, Уика може да се разглежда като свещенническа система на вяри с основни статични ритуали и етична база.
Уичкрафта е силно свързан в традициите. Няма Уикан реде нито посвещение в тайна. Има, обаче, някои форми на въвеждане или обред за преход.
Не всеки, които е вещер или вещица практикува магия. Магията е инструмент. Като инструмент, тя може да се използва заедно с много религии. Някои хора, които следват Уичкрафта не практикуват магия. Най-напред трябва да се знае, че Уичкрафта е просто религия.
В опита си да отлъчи тези, които следват старите религии от сферата на народното общество, Църквата класифицира Вещерсвтото като Магьосничество. Думата "магьосник" се превежда като келтски термин за лъжец, обикновенно безотговорен. Много хора използват този термин като за вещер, но трябва да се знае, че много от вещерите се обиждат от подобно обръщение.
Не можеш да се родиш вещица, но можеш да станеш такава. За да станеш вещица, първо трябва да се придържаш към религията. Различните религии имат различни методи за ставане част от техните традиции. За най-много, това включва някоя форма на самоотверженост (самопосвещение) към Боговете.
Уичкрафта обхваща някои индивидуални традиции различаващи се много една друга понякога. Обаче, има някои ключови елементи, които всяка традиция следва. Едната е да пазим тайни и загадки. Има някои неща, които не са написани в книга и никога няма да бъдат. Има обикновено някои форми на посвещение в тайна или церемония за преход.
Във вещерския култ Бога и Богинята се виждат като мъжкия и женски аспект в природата. Те не господстват над Вселената, те вместо това са самата Вселена. Някои от ранните жители на Европа следват един Бог и една Богиня, въпреки че има още много божества в техните пантеони.
Бога обикновенно представлява защитник или ловец, а Богинята се свързва с плодородието или земята.
Има много голямо разнообразие на инструменти, които се използват в Уичкрафта. Всяка традиция, обаче, излолзва различна група инструменти. Някои традиции използват прости инструменти от всекидневния живот, други често използвани са жезъла, чашат, рога, котела, камата, пентакъла, връвта, звънчето, метлата, камъка и меча или копието.
Ако можеш да обичаш тъмнината,ще отидеш отвъд смъртта.Станал си безсмъртен.Тъмнината е безсмъртна.Светлината се ражда и умира...Мракът просто е!
Аватар
Сатана Дяволов Демонов
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 16
Регистриран на: 10 Авг 2004, 16:57
Местоположение: Demonium Fortress

Мнениеот fly^spirit » 27 Дек 2004, 18:26

Ако проявяваш интерес едва ли би ти се сторило толкова дълго:)По скоро би ти сторило полезно.
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 168
Регистриран на: 12 Авг 2004, 10:45
Местоположение: pomorie

Мнениеот Мелхиседек » 12 Яну 2005, 22:09

защо ми триете мнението без да ми дадете отговор. Или е неудобно да си кажа мнението а вие да може да си кажете вашите? Ще взема да се регистрирам за да получавам ЛС и да може да си комуникирам нормално, обещавам да не с идавам мнението повече публично.
Мелхиседек
 

Мнениеот Aaron » 12 Яну 2005, 22:17

ето ми регистрацията - Мелхиседек.
Аватар
Aaron
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Яну 2005, 22:14

Мнениеот Poison » 12 Фев 2005, 13:22

Не разбрах разликата между Уика и Уичкрафт? Аз ги отъждествявам. Греша ли?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 558
Регистриран на: 29 Яну 2005, 15:01

Мнениеот night_wish » 13 Мар 2005, 20:58

аз също мисля че е мн интересно а и ако искаш да научиш нещо трябва да четеш аз сега се захванах и ще го прочета icon_blob1
Всяка мечта е пътешествие надалеч
Аватар
night_wish
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 89
Регистриран на: 13 Мар 2005, 11:31
Местоположение: Варна

Мнениеот Rocsana » 02 Сеп 2005, 16:51

Уика и Уичкрафт не са една и съща религия. Уика е основана от Джерълд Гарднър в късните 30 годинина 20 век. Тя обхваща западните европейски фолклорни традиции, Източната философия и Кабалистичния мистицизъм. Въпреки, че първоначално Уика била базирана много на магическите занаяти, тя оттам нататък се развила повече като духовна религия. Днес, Уика може да се разглежда като свещенническа система на вяри с основни статични ритуали и етична база.
Уичкрафта е продължение на практиката на родните религии и културни вярвания в Европа след появата на Християнството. Уичкрафт е името, което е било дадено на тази практика от Крисчън Чърч. Преди това, хората, които следвали дадена религия били само вярващи.
Дано това отговори на въпроса на Poison :)
Аватар
Rocsana
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 22
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:38

Мнениеот magic_man » 13 Сеп 2007, 11:44

искам да питам ако примерно си уикан може ли да викаш духове или не
Аватар
magic_man
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 82
Регистриран на: 13 Юли 2007, 05:49
Местоположение: Бургас

Мнениеот Child Of Nature » 13 Сеп 2007, 14:28

Колкото и забавен /не казвам смешен или глупав за да не обидя някой/ да е този въпрос, отговорът е - да. Няма значение с какво се занимаваш, щом става въпрос за духове всеки с по-развити способности би могъл да осъществи конкакт.
~H. Parallax~
Аватар
Child Of Nature
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 55
Регистриран на: 09 Юли 2007, 13:03
Местоположение: Bourgas


Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 01 Юни 2011, 17:35 е имало общо 130 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта