МАРАСА / ИБЕЖИ

 

 
 

Свещенните близнаци Ибежи - Таебо и Каинде.Те са синове на Шанго /богът на гръмотевиците/ и Ошун /африканския аналог на Венера/. Близнаците са много важни в хаитянската традиция. Те се поздравявяват веднага след Легба /Ешу/. В Африка към близнаците, родени в семейство се отнасят с голям респект. Детето, родено след тях се счита за още по-силно. Това дете се нарича dossu, ако е момче или dossa, ако е момиче.За Мараса се казва, че са децата - първото мъжко и първото женско. Те са израз на двойнствеността в този свят, а комбинацията от двама им е равна на три. Тяхната схема е 2=1=3.

 

 

Предполага се, че въпреки, че са деца, те са родители на всички лоа. Те са вечно млади, мъдри, но угриви; те майсторски решават всеки проблем. Особено добре лекуват болести, умствени и емоционални разстройства. Таебо и Каинде също така могат да донесат сполука в хазартните игри, ако това не ги отегчи.  

 

 

Често към тях се обръщат в ситуации, които само "чудо" може да спаси. В такива случаи за Ибежи се прави олтар с изображение на две момчета - близнаци. Поднася им се торта, сладолед и други лакомства, които обичат децата. Обичат плодови сокове и цветя. Може да поканите и други гости. Ако близнаците останат доволни от празника, чудото обезателно ще се случи. Ако бъдат пренебрегнати, могат да напакостят зловещо. Не обичат насилие и кръв. Кърваво жертвоприношение е уместно само в случай, че близнаците специално го "поръчат". Обикновено се поднасят чинии със сладкиши или бонбони, които се оставят пред образите, веевто или талисмана на Ибежи. Вевето им се закача, запалват се три свещи и се поднасят три свързани чаши от любимото им питие. Барабаненето за тях е неритмично, разпокъсано, като детско трополене.

 
 

Цветовете на близнаците са като на техните родители: Шанго /червено и бяло/ и Ошун /бяло и жълто/.

Мантра: MARASSA DOSSU DOSSA.

Инкантация:

ВАМУШ КОМЕР КАРУРУ, ДОЙШ, ДОЙШ.
НА ПРАЯ ТЕМ КАРУРУ.

ВАМУШ КОМЕР КАРУРУ, ДОЙШ, ДОЙШ.

НО БОСКЕ ТЕМ КАРУРУ.

ВАМУШ КОМЕР КАРУРУ, ДОЙШ, ДОЙШ.

НО ТЕРРЕЙРУ ТЕМ КАРУРУ.

ВАМУШ ШАМАР АШ КРИАНКАШ.

ПРА КОМЕР МУНГАЗА.

ВАМУШ ШАМАР АШ КРИАНКАШ.

ПРА САРАВА НО КОНГА.

ВАМУШ ШАМАР, О ЖОАЗИНЬО

МАРИАЗИНЬЯ И СИПРИАНУ.

ВАМУШ ШАМАР, О ЗЕЗИНЬО,

О МАНЕЗИНЬО И О МАРИАНУ.

 

 

 

Св. св. Козма и Дамян

Свети Козма и Дамян са католическите светци, които се асоциират с Ибежи или Божествените Близнаци. Те двамата са доктори, които лекуват заболявания. Ибежи директно са свързани с лечението, но като повечето от Ориша, те помагат за запазване на здравето и благополучието. Произходът на Ибежи не е свързан напълно с Йоруба традицията. Но всички племена в Африка изпитват голям респект към Ибежи за техните магически сили. Семейства, който имат близнаци се считат за благословени, тъй като се счита, че близнаците носят късмет на семействата, където са родени.

 

 

Дяволът

Съществува история за Мели или Ибежи, открито в писмо на Ифа, наречено Отура-Ди. Тази история разказва как Ибежи провалили Дявола. Имало огромни гори, които разделяли две села и Дяволът възнамерявал да се настани в тези гори. Всеки път, когато хората отивали от едното село в другото, никой повече не ги виждал. Това било защото Дяволът ги изяждал, докато се опитвали да пресекат горите. Ибежи измамили Дяволът, като отишли в горите и започнали да бият барабани. Дяволът, привлечен от звука на барабаните, последвал Ибежи извън горите. Затова се казва, че когато се правят приношения на Ибежи, те ще помогнат на човека да изгони Дявола от себе си. Често им се правят празници, където децата също свирят на барабаните и застават пред Ибежи, като напомняне за това как те са измамили Дявола.

 

Кастор и Полукс

Кастор и Полукс са Божествените Близнаци в гръцката митология.
Те са деца на Леда и Зевс. Зевс приел формата на лебед, за да съблазни Леда. Поради тази причина може да видите яйца на картината. Те били велики войни и придружавали Язон и аргонавтите, в търсенето на Златното Руно. Легендата разказва, че след смъртта си, те се превърнали в звезди и станали част от съзвездието Близнаци.

 

Марасса

Марасса се използва в хаитянската традиция за представяне на Божествените Близнаци. Близнаците /Ибежи/ принадлежат на всички различни мистерии или групи от Лоа, независимо дали на Рада, Петро или Конго обредите. Има различни caminos на Близнаците в хаитянската традиция. Има Marassa Guinin, които са Африканските Близнаци, също така Marassa Bois, или Близнаците от Горите и Marassa Bord de Mer, които са Мараса на  морския бряг.  Близнаците са много важни в хаитянската традиция. На церемониите те се приветстват веднага след като бъде приветстван Легба. Някои твърдят, че те са отвъд Великите Мистерии и са по-могъщи от Лоа. Също както в Африка, към семейство, където има родени близнаци се отнасят с голям респект. Детето, което било родено след близнаците, се считало дори за още по-могъщо. Това дете се наричало dosu /досу/, ако е момче и dosa /доса/, ако е момиче. Духът на починали близнаци се считал за опасен и трябвало да бъде умилостивяван с приношения. Ако някой от близнаците починел, другият трябвало с дървена фигурка да представи починалич и да общува с неговия дух. Тази практика продължава в Африка и днес, тъй като е била наследена от предците.

 


Aswins са имената, които хиндуистите използват, за да представят Божествените Близнаци. Прието е да се използва това събирателно име за Близнаците. Собствените им имена са Svarga и Vaidyau. Те били близнаци-лекари. Интересна е връзката с католическите светци Козма и Дамян, които също са лекари. Докато Козма и Дамян били мъченици, Кастор и Полукс били войни. Хиндуистките близнаци също са войни, независимо, че са лекари. Те се бият на страната на Доброто и Светлината за надвиване на демоничните орди. Очевидно, те също се възкачват на небесата след смъртта си, когато били познати като Aswins от Близнаци.
Усилията ми да правя връзка между африканските Ориша и останалите култури са мотивирани от желанието ми да подпомогна разбирането на различни религиозни традиции. Разбирането поражда толерантност.

 

 

Маймуните

Ще се запитате: "Какво общо имат маймуните с Ибежи?" В Африка се вярва, че съществува връзка между Ибежи и маймуните. Ибежи понякога са наричани "маймунските деца" поради тяхното преждевременно развитие. Също така в Хаити банановото дърво е свещенно за Ибежи или Марасса, а всички знаем, че маймуните обичат банани.
Ибежи понякога се асоциират с Елегба, тъй като Елегба често е представян като дете. Ако си спомняте, правихме асоциация между Хануман, маймунския бог и Елегба.

Не е съвсем ясна връзката между маймуните и Ибежи. Може би старите жреци и жрици в Африка знаят отговора. В някои клонове на Сантерия се приготвя специална кукла на маймуна и се поставя с Ибежи, което показва връзката им.

 

Melli

Melli е друго име за Ибежи. Произнася се MAY-yee за англо-говорящите. В Африка се правят дървени статуетки и се посвещават на Ориша Ибежи и на близнаците. Ако единият близнак почине, останалият жив трябва да се грижи за неговият дух до живот. Винаги, когато оцелелият близнак се храни, той трябва да оставя храна и за другия. Затова родителите им трябва да се отнасят с тях еднакво, без да ги разделят. Това е, защото в Африка духът на разделените близнаци е много страшен и тези мерки се взимат, за да се запази духът на разделеният близнак щастлив, за да не излее той яда си върху оцелелия близнак или върху останалата част от семейството. Близнаците са представяни като две част на едно цяло. Затова родителите им трябва да се отнасят с тях еднакво, без да ги разделят.
В Сантерия традицията за Ибежи се дават малки керамични урни, които съдържат раковини и камъчета за Ориша, а също така и кукли на близнаците, които са направени за предствяне на церемонията.

В Нигерия близнаците са известни като Taiwo и Kehinde, а в Куба - като Taebo и Kainde. В Куба те са считани за деца на Шанго и Ошун. Както и да е - те са отгледани от Йеманджа. Затова са поставяни от двете страни на Шанго и Йеманджа. Никога не трябва да се разделят, защото ще загубят магическата си сила. Когато дървени кукли или образи са направени, за да представят Мели, те са направени от едно и също парче дърво.
Има друг Ориша, който се нарича Ideu и се нарича Третият близнак. Този Ориша определено е дете на Шанго и Ошун. Този Ориша се е отдалечил от Мели и има собствени церемонии, които трябва да бъдат спазени.

 

 

Back