Модератор: rain
Sennin написа:Според някои хора Луцифер и Сутекх (т.е. Сет) са две имена, и два начина за обръщение, към едно и също нещо. Следователно, ако човек има желанието да установи продуктивни взаимоотношения със Сутекх, значи всъщност е сатанист. Как мислите вие, има ли съществена разлика между двете неща, или единствено ритуалната символика е различна.
Moerin_Elf написа:Допълнение към бесмислиците,които написах:А и...не мисля ,че Луцифер е магаре като Сет;)
nick написа:Moerin_Elf написа:Допълнение към бесмислиците,които написах:А и...не мисля ,че Луцифер е магаре като Сет;)
силно се съмнявам че си работила със СЕТ или с Lucifer, че да коментираш кой е магаре и кой не.
Honor and Blood написа:Пак повтарям Луцифер е бил един от Върховните Богове на Древен Рим......
Mordred написа:Та значи, първо САТАН означава противник и препятствие, второ главният САТАНА е носил името САМАЕЛ, САМА означава отрова, а ЕЛ Бог. Когато бива изгонен от рая името му става САТАНАИЛ в превод Бог на Противниците (САТАНИТЕ). Луцифер също е сатана, но той е в по късен период. Заедно с Белиал, Самаел и Левиатан, Луцифер господства над Ада като 1 от 4-те принца. Този Сет не го знам от къде е, но няма нищо общо с Луцифер!
RagioL написа:Mordred написа:Та значи, първо САТАН означава противник и препятствие, второ главният САТАНА е носил името САМАЕЛ, САМА означава отрова, а ЕЛ Бог. Когато бива изгонен от рая името му става САТАНАИЛ в превод Бог на Противниците (САТАНИТЕ). Луцифер също е сатана, но той е в по късен период. Заедно с Белиал, Самаел и Левиатан, Луцифер господства над Ада като 1 от 4-те принца. Този Сет не го знам от къде е, но няма нищо общо с Луцифер!
Самаил
Самаил (също Самаел) е важен герой в талмуда, определян най-често като обвинител и разрушител. Според някои легенди той е равен на Сатаната, или че Самаил е истинското или ангелско име на Дявола. Препратка в Библията за Самаел има в Книга на Исая, 14:4,12, където се споменава за “вавилонския цар”. Самаил обаче не може винаги да бъде идентифициран като Сатана, защото според някои преводи на Книгата на Енох ангелското име на Сатаната е Сатанаил.
Етимологията на думата Самаил е "Божия отрова" което идентифицира Самаел с “Ангела на смъртта”. Напълно възможно е обаче името да е производно от сирийския бог “Шемал”.
Сет
Сет (още Сутекх или Сетех) е бог на пустинята, войната, грамотевиците и хаоса в Древен Египет. Както и много други египетски божества, той е изобразяван с човешко тяло и животинска глава. Сред египтолозите няма единодушно мнение какво е животното, което служи за глава на Сет. Според някои то е тръбозъб или магаре, но според други то е измислено.
Сет наследява от баща си Геб неплодородните земи и пустините, а неговият брат Озирис наследява плодородните земи. По право Озирис трябва да властва над Египет, но гордият Сет не може да приеме такава загуба. Той убива брат си, нарязва тялото му на парчета и ги скрива на четиринадесет тайни места из целия Египет,но Изида ги е намерила.
Древните елини отъждествяват Сет с богът на буриите Тайфун.
Сет е един от най-древните и най-сложните богове в Египет. Постепенно той се превръща в един от враговете на другите богове. Култът към него е установен в най-ранни времена, а негов център е град Небет, който се намира на брега на река Нил, на север от Луксор. Този град е разположен на кръстопътя на главните пътища, които водят от Египет към местата където в пустините се намират златните мини. Небет означава "златен град", поради което едно от имената на Сет е Небти - "този от златния град".
RagioL написа:He ми се търсеше по усъдно. Та в общи линии Сет е египецки бог ва злото, Сатанаил(Сатанаел) е ангелското име на Дявола, Самаил(Самаел) се предполага че е ангела на смърта, накои дори смятат че Самаел е друго име на демона Асмодий, като го наричат Самаел Черния.