Всяка магия ли е свързана с Дявола?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Lubopitko » 09 Мар 2005, 22:52

Здравейте, аз съм много нов в тази област и имам едно питане към тези,които ги разбират нещата. Четейки "Да яхнеш сребърната метла" и "Магия за тийнейджъри" научих,че по принцип учиовете не вярват в Сатаната и Дявола и че те не съществуват. Пише, че магиите се правят с помощта на добри богове и ангели. Да, но една приятелка която е била обладана от 3 духа, които се наричали бясове ми каза, че магията е една и не се дели на бяла и черна и тази магия се прави от Дявола. Та някой може ли да ми каже нещо повече за тези духове, които споменах, как да се предпазя, правейки заклинание (казаха ми че единствено Василиевата молитва ги прогонва,но малко хора се навивали да я прочетат) и освен това какво общо има Дявола с окултното изкуство?
Аватар
Lubopitko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот nikoj » 10 Мар 2005, 09:25

Любопитко, доброто и злото са относителни. Те са създадени от човека и съществуват единствено в него. Та от тази гледна точка, ангели и дяволи има единствено в човешката мисъл. Те са олицетворения на законите на вселената, принципите на битието. Обикновено ангелите се свързват с градежа, а демоните с разрушението.
Колкото до магията, тя идва от хората, които са надарени със свободна воля. Така, че ако някой реши да създава демони, за да използва магия, то това си е негов проблем
:mrgreen: icon_blob1 :mrgreen:
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Firestorm » 12 Мар 2005, 17:36

Lubopitko, трябва да ти кажа, че прителката ти е права за едно - магията не е бяла или черна, тя е вид енергия. Това как се използва вече е друг въпрос.От теб самият зависи дали ще приемеш това разделение или не. Ако смяташ, че магита се прави от Дявола или от демони защо изобщо си се захванал? Според мен, за да постигнеш какъвто и да било напредък в Уика не трябва да се страхуваш, че докато провеждаш ритуал нещо ще изкочи от шкафа и ще те изяде. Поне аз така виждам нещата. Обмисли всичко и сам реши, така е най-добре.
Аватар
Firestorm
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот fly^spirit » 18 Мар 2005, 09:02

Съгласна съм с nikoj,той много добре го каза-раделението идва от теб самия.Както и изразите рай и ад.Доста са относителни.Всичко е единство и енергия както каза и другия потребител,ти самия превръщаш това в добро или зло.Както и да е исках да питам твоята приятелка как разбра ,че е обладана от бесове?Доколкото разбирам тя е доста религиозна,в това няма нищо лошо.Аз също вярвам в Бог,но Бог като цялото,единсвото,разума.Мисля че всички вярваме в все пак в една идея за Бог.Дали магията е създадена от Дявола и дали тя е самият Дявол?Зависи от това колко дявол си ти:))))
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел

Мнениеот damnameneus » 08 Апр 2005, 11:31

Магията, като магия може да се свърже с дявола, така както и с бога и каквото и да е. В основата си обаче няма как да произлиза от дявола, тъй като самият дявол го има така да кажем отскоро, все пак той си е рожба на християнството, което не може да се каже, че е стара религия. Магията я е имало от много много преди това. Наистина има много магии свързани с призоваване на дяволи и т.н., но това са магиите от християнскиата религия, която поддържа вярата в нещо като дявол. В езичеството дявол няма - има съзидателни и разрушителни сили, но боговете съчетават и двата вида, а не само единия, като идеята е търсенето на баланс и хармония. Поне според мен също е невъзможно да се премахне , т.нар. от нас лошо, то е част също от нас и от природата, въпросът е да го владеем.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот fly^spirit » 08 Апр 2005, 16:10

Значи за това,че магията идвала от Дявола може да се поспори.За мен тя е съчетание,хармония,взаимодействие на вибрации,цветове и т.н.Самата магия ,преди ти да и влееш душа по себе си е неопределена.В смисъл ти решаваш дали ще донесе зло на някого или добро.Така,че едва ли идва от Самия дявол:))
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Celestial » 09 Апр 2005, 00:16

Все пак човекът е творец. Като всеки творец може да твори (дабро-зло) но твори под една или друга форма. Макар, че злото няма битие т.е. никога не е създавано то е последствие. Имаме образа стремим се към подобието с нещата които вършим.
Така, че да речем, че "води" към кофти неща например дявола (макар, че не съм съгласен с термина).
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор