Ние ли контролираме живота си?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот valko » 11 Окт 2009, 01:26

Trismegist написа:НИЩО НЕ КОНТРОЛИРАМЕ!НАШАТА ЗАДАЧА Е ДА НАБЛЮДАВАМЕ И КОГАТО СИ ИЗВАДИМ ИЗВОД ОТ ТОВА,КОЕТО ЗАБЕЛЕЖИМ, ЧЕ СЕ ПОВТАРЯ(КАКТО Е КАЗАЛ И Lord_Voldemor) - чак тогава ситуацията се променя а и няма как инъче.Какъв е смисъла да гледаш един и същ филм безкрайно.

Самото забелязване на причината е достатъчно,за да измени ситуацията.Не е нужна сила - силата е илюзия.

стотици поколения си ги наблюдават нещата, практикуват си ги нещата И СПОСОБНОСТИТЕ (отделянето не е грешка) предадени по кръвната линия и основани с традиционната магия и им се получава заради практиката им, а паркетните магесници си си мечтаят да висшата магия.

една бабичка врачка от село ще ти навре собственната ти глава в гъза без да наблюдава живота ти и да се съобразява с него - и тя си има сила да променя нещата по нейното си желание без да й дреме за филми, лафкрафти, златните зори и вакуленки, и нейната сила и древна и могъща, а не е тази която се научава по тъпи преведени книжки с идиотщини от рода на кармичното коригирани или вуду за начинаещи.
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Mason » 11 Окт 2009, 06:08

Един цитат, който да илюстрира идеята ми:

"— Но ме тревожи следният въпрос: щом няма бог, пита се кой тогава ръководи живота человечески и изобщо целия ред на тази земя?
— Човекът сам си го ръководи — сърдито побърза да отговори Бездомни на този, да си признаем, не твърде ясен въпрос.
— Извинете — меко възрази непознатият, — но за да ръководиш, е необходимо все пак да разполагаш с точен план за известен, що-годе продължителен срок от време. Затова позволете да ви запитам: как може човекът да ръководи нещо, щом не само е лишен от възможността да си предначертае план, та макар и за смехотворно кратък срок — да речем, за около хиляда години, но не може да бъде сигурен дори в собствения си утрешен ден?"

Както за повечето подобни въпроси, отговорът не може да бъде твърдо изяснен или ясен. Тоест в дадена степен сме управлявани, защото си има установени и непроменими природни закони. Ако някой усеща, че е управляван, то това са просто неизменимите, не само за него, но и за всички, природни закони, вкл. закона за причината и следствието.
Но има неща, които зависят само от нас и ние (ако искаме) можем да управляваме. Можем например да управляваме следствията през причините.
Иначе казано, да управляваме в рамките на управляващите ни закони. Има един израз "само законът ще ви даде свобода" :) Всеки може да си помисли върху това.

Затова според мен по-точния въпрос е как да осъзнаем какво можем да управляваме и да се съсредоточим върху него. Това предполага повишаване на осъзнаването, вътрешното знание и развиване на интуицията.
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mason » 11 Окт 2009, 06:47

Чак сега прочетох всички постове и виждам, че Уизард и Лодр Волдемар са споделили важните неща и аз мога да допълня като се надявам силите да не ми се сърдят.

"Как бихте станали "избран от силата"" и кои са тези, които ви "пречат" по пътя (вкл. по пътя на мага).
Пак закона за причина и следствие. Например случая с Беластела. Прибързаността и поддаването на емоциите причиняват последствието склонност към провал в начинанията. Това се повтаря многократно и трябва да се осъзнае и подложи на промяна. Което е трудно, тъй като този начин на реакция се проявява винаги, когато възникнат съответните условия. Някой наричат това инерция, условна реакция, неподлатливост към промяна или просто "кармичен белег".
Всеки такъв кармичен белег или начин на действие, или стремеж към нещо, или отрицание на нещо, или тип условна реакция пораждат в нас финна енергийна структура, която в повечето случай наричат демон. Ако този демон стане достатъчно силен, то той се инволтира от по-висшия съоътветен планетарен демон. Именно тези висши демони са тези, "които пречат", които поддържат блокажите (нашите персонални демони).
Пример за такива демони са тези на егоизма и желанието за власт. Предполагам всеки може да си даде безброй примери как желанието за власт поражда и поддържа безброй кармични белези (установена реакция на дадено условие) като например действието "прееби другарчето си заради властта". Между другото и демона за подтикване към провал на Беластела си има съответен планетарен свръх-демон.

Та за да бъдем избрани трябва да си помогнем сами. Трябва да почнем един по един да променяме кармичните белези. Тоест да осъзнаваме и узнаваме кои установени типични реакции ни пречат и да ги променяме, така че да са ни полезни. И това става в средата на борба и надлъгване с пречителите (демоните), защото дори и нашата засилена с тях борба им дава повече сила....и си е точно надлъгване с тях. Понякога промяната може да дойде чак в следващ живот.

А как става промяната на кармичния белег и как става надлъгването с демони ще ме извините, че няма да го кажа, за да не ми чукат по канчето :)
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Trismegist » 17 Окт 2009, 09:51

valko написа:стотици поколения си ги наблюдават нещата, практикуват си ги нещата И СПОСОБНОСТИТЕ (отделянето не е грешка) предадени по кръвната линия и основани с традиционната магия и им се получава заради практиката им, а паркетните магесници си си мечтаят да висшата магия.

една бабичка врачка от село ще ти навре собственната ти глава в гъза без да наблюдава живота ти и да се съобразява с него - и тя си има сила да променя нещата по нейното си желание без да й дреме за филми, лафкрафти, златните зори и вакуленки, и нейната сила и древна и могъща, а не е тази която се научава по тъпи преведени книжки с идиотщини от рода на кармичното коригирани или вуду за начинаещи.

Забелязвам някаква импулсивност в поста ти.Това за което говориш не го отричам,но май не си разбрал принципа на единното.Защо някоя бабичка да ми навира главата някъде - като просто можем да си взаимопомагаме с нея?
За всеки случай тази висша сработка се получава след жертви от страна и на двамата.
Колкото на по-ниско ниво са съществата - толкова са по-разделени помежду си.За всеки случай и баща ми може да ми навре главата и кой ли още не - но не го правят.
И ако направяим една проста сметка ще се окаже,че без слънце и без въздух,които се предоставят както на най-малкия микроорганизъм така и на "най-големия магьосниктак",не по някакъв късмет а по Божия милост - ще се окаже,че благоарността е едно по-напреднало качество,което те освобождава от контрола на съдбата.
Просто е - ако аз съм благодарен за страданията си и ги разбирам,защото съм прозрял техния дълбок смисъл-какви страдания ще са те тогава?И кой ще е "по-голям" от мен?Да нищо не мога да променя - а и за какво ми е - то си е на мястото!
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот rain » 17 Окт 2009, 12:38

Trismegist написа:Защо някоя бабичка да ми навира главата някъде - като просто можем да си взаимопомагаме с нея?

Защото може. А и такива хора рядко се колаборират с друг извън рода им.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот sna1p » 18 Окт 2009, 19:46

Животът е като пътуване с кораб. Можеш да местиш и променяш разни неща в каютата си, но курсът си остава предопределен. Цитат от една книга, който много ми допада.
Въпрос на вкус.
Аватар
sna1p
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот valko » 19 Окт 2009, 06:19

sna1p написа:Животът е като пътуване с кораб. Можеш да местиш и променяш разни неща в каютата си, но курсът си остава предопределен. Цитат от една книга, който много ми допада.

зависи как пътуваш, като нелегален емигрант криейки се под леглото или като собственик на кораба.
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Lord Voldemor » 19 Окт 2009, 07:01

Валко,аз съм пътувал като нелегален емигрант на италиански ферибот.Нека да кажа,че бяха ,,Интересни времена'' (да,в смисълът на Пратчет).Уникална ситуация.Успях да си създам обаче моята ,,капитанска каюта'' насред морето(буквално :) ) от обстоятелства.
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор

Мнениеот venus » 24 Окт 2009, 12:43

Най-близо се приближава до моето усещане за хода на живота една метафора на любим автор - животът е като стая, през която трябва да преминем. Ако някъде бъде оставена храна, то е ясно, че тя ще определи хода ни. Ако на друго място бъде поставена вода, тя също ще определи маршрута ни. Ако бъдат поставени изкушения - те също повлияват пътя ни. Ако стаята е празна, пъпят ни практически ще бъде непредвидим.

В живота има всичко. Ние, в зависимост от развитието си, сме зависими от определени неща и позволяваме те да определят пътя ни. Не че другите неща не съществуват, но в даден момент сме възприемчиви само към определени неща. На тях обръщаме внимание, на тях позволяваме да ни влияят. Когато се повлияем няколко пъти и осъзнаем, че не ни харесва, почваме да ги избягваме, а след време спираме да им обръщаме внимание и тези неща изчезват от живота ни.

Със сигурност в живота ни има събития, които са предопределени. Но как ще минем през тях зависи от нас. Ако сме спали на контролните, изпитът доста ще ин разтърси. Ако обаче междувременно сме осъзнали какво и защо се случва, изпитът ще се състои, но ще мине по-лесно - защото сме подготвени.

Според моя наставник тези събития не могат да бъдат променени. Но обстоятелствата ни подготвят за тях - чрез събуждане на определени интереси, чрез осъществяване на контакти с хора, чрез получаване на знания и развиване на умения. Не можем да променим събитията, но можем да променим пътя, по който ще стигнем до тях - ще се подготвим за тях или ще се окажем в центъра на събитието внезапно и неподготвени. Всеки човек усеща какво трябва да прави - но не всеки парви това, което усеща. Когато се мотае и отлага, преминава през тези моменти по-трудно.
Аватар
venus
Модератор

Мнениеот puntina » 01 Ное 2009, 21:15

49 и 49?! Това ми напомня на онези писма , които като деца ги измисляхме , че идват от не знам си къде си и трябва да го препишеш еди колко си пъти и т.н. , и т.н. , докато желанието ти се сбъдне. :roll: Общо взето според мен всеки човек контролира постъпките си и част от живота си, но вярвам , че съществува и съдба. Защо ли?! Преди години с баба ми (преди да почине), обсъждахме дали можеш да избягаш от съдбата си. И тя разказа за един случай, как някаква предсказала на някакъв човек , че ще умре на еди кой си ден. Той цял ден се криел у дома си, накрая ТИР се блъснал в дома му и го убил на място. Но пък съм осъзнала, че не винаги става това , което ти предсказват и много зависи дали движението ти ще е "праволинейно" или не, до момента, в който трябва да се случи. Абе тук не мисля, че има това "контролирам" , не контролирам. Всеки контролира , но до някъде. Все пак има и физически свят, който по един или друг начин налага своите правила.
Аватар
puntina
MagicGateBg Приятел

Мнениеот dekovbg » 26 Мар 2011, 00:04

Въпреки че още съм едва в началото и почти нищо не разбирам и не мога да говоря от опит, защото нямам почти никакъв, но дори и да имам опит не мисля, че ще е от значение за когото и да било, тъй като съм на мнение че реалността (каквато и да е тя) за всеки е различна и дори да съм убеден в нещо че 100% е така, за други може да е напълно обратното. Но би трябвало за всички да действат едни и същи закони, например ако идеята на Зеланд за дуалистичното огледало е в сила, то тогава много трябва да внимаваме как възприемаме света, защото ще бъде точно такъв, какъвто ние си го сътворим. Също така той пише, че сме господари на съдбата си и можем да я управляваме, но според мен нещо липсва в цялата работа или не съм го разбрал правилно. Например, ако дефинираме "съдба" като нещо, което ни е писано, че трябва да се случи или че със сигурност ще се случи, не виждам как това може да се промени, но ако автора има предвид начина, по който да изживеем съдбата си (сегашния си живот), тогава съм на мнение, че можем да си изберем вариант, който най-много ни харесва. Също така, щом душата ни знае какво иска и трябва да се вслушаме в нея, защото тя знае отговорите, то аз това го разбирам по следния начин - че в нея е кодирана самата ни цел и може би всичко останало.
Wizard казваш, че не ние избираме родителите си. От къде си толкова сигурен? В книгата "Космически навигатор" Гал Едем Сасон казва, че преди да се родим ние избираме по какъв начин да изживеем живота си, като избираме в кои области да имаме повече талант, при кои родители да се родим, какви препятствия да преживеем, с какво да се сблъскаме в живота и т.н. Това всичко уж можем да го разберем от астрологичната ни карта, но до колко е истина и можем да му вярваме - не знам. Като го пиша това, не казвам че е точно така, просто допускам и тази възможност. Въпреки че вярвам на всичко и в същото време на нищо, не твърдя че нещо е така или не е така. Лично аз предпочитам да знам че нещо е точно така, както си мисля че е, от колкото да вярвам че може би е така и да се съмнявам. Зеланд дава пример с ябълка: когато хвърлим ябълката напред ние знаем че тя ще падне на земята, не се съмняваме в това. От скоро чета книгата "Завръщането на окултизма" на Авесалом Подводни и от там горе-долу си мисля че разбрах какво означава събирателна точка. От нея също зависят много неща. В зависимост от положението и един може да знае, че ябълката ще падне на земята, но някой друг, с различно положение на събирателната точка, може да знае, че ябълката може и да не падне...
Все още не съм много наясно какво точно означава Егрегор, тъй като съм едва в началото на книгата, но доколкото съм разбрал до момента тези същества на 99% контролират живота ни, а ние сме нещо като проводник. И какво се получава в крайна сметка? Първо четеш, че ти контролираш живота си, после се появяват някакви си същества наречени Егрегори, които се оказва че те контролират събитията в живота ти и с колко по-висш егрегор си се свързвал толкова по-ясна ти е ситуацията и по-леко преминава живота ти. Но замисляйки се, контролират може би не е правилната дума, може би вършейки си работата чрез нас ни дават напътствия и колко сме по-послушни толкова е по-добра връзката ни с тях и живота ни протича по-лесно, но да не забравяме и фината седморка, която се опитва да ни отклони от пътя и да прекъсне връзката ни с егрегора.
Дали нещо ни контролира или не, лично на мен все още не ми е известно, знам само че ние преживяваме живота си, ние го живеем, ние го чувстваме и ние изпитваме най-различни емоции - тъга, гняв, радост и т.н. Мисля че е в наш интерес, ако сме наясно как да бъдем максимално освободени от негативни чувства, емоции, мисли, но все пак всеки се интересува от различни неща в живота.
Ще ви помоля да ме извините, ако това, което съм написал е малко неразбрано и несвързано, но в главата ми е малко каша и не мога да свържа мислите си.
Ако някой е по-наясно с егрегорите и любовта ще ви помоля да ми пишете, ако нямате нищо против да ми помогнете да си изясня някои неща.
Аватар
dekovbg

Мнениеот Lord Voldemor » 29 Мар 2011, 10:47

Прочети темата в МГ-егрегорите-полезни или вредни.
От своя опит мога да ти кажа,че най-успешният-и може би единствен-начин да намалиш егрегоричните инволтации е като поддържаш непрекъснато поле на непредвидимост-това хаотично на пръв поглед понятие на неопределеност се явява средство преди всичко с/у собствената ни определеност/подчиненост на навиците ни-особено тези,които буквално структурират ежедневието ни.Животът ни е съвкупност от навици,които акумулирани накрая детерминират това,което възприемаме като свой живот.До колко обаче този живот е ,,наш'' предвид непрекъснатото влияние,оказвано ни на всички равнища на битието?
Мога да се похваля,че в живота си правя КАКВОТО поискам,и се справям добре.Непрестанно провокирам себе си и другите около мен-търси РЕАЛНО себе си,и егрегорите ще престанат да бъдат тези,които ще те движат подобно на кукла на конци.Докато човек е заспал обаче,сам се отказва от възможността да постигне своето щастие,своят смисъл и предзнаначение.Съдбата не е нещо,което строго те определя-тя е двигателят,който активира ситуации и събития,които в крайна сметка да доведат до разгръщането силите на АЗ-ът.
Тогава става възможно набавянето на енергия,която да движи събирателната точка по волята на индивида-когато тази енергия не е пренасочена за храна на съответен егрегор.
В социалното ни общуване особено ефективен е друг термин използван от Кастанеда-,,контролирано безумие''-стратегия да останеш недокоснат от въздействието на хората,за да бъдеш въвлечен в ситуация,която отново да те постави за емоционална храна.
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор

Мнениеот paparosko » 29 Мар 2011, 18:28

Ние можем да контролираме живота си, ако осъзнаем, че можем да контролираме живота си!
Раждаме се от определени родители, в определено обкръжение от близки хора, в от определено общество.
Оттук нататък свободният избор е наш (е, след като започнем да се осъзнаваме като хора).
Макар, че мисълта е енергия, която твори действителността, не винаги можем да се радваме на плодовете й поради причината, че всички сме свързани в едно цяло и всеки от нас постоянно създава също мисли, т.е. енергии.
Тези мисловни енергийни полеви форми си влияят и взаимосвързват и в крайна сметка сътворява се това, за което общата енергия надделее.
А защо има хора, които могат да влияят много силно върху останалите? Защото тяхната мисловна енергия е достатъчно мощна за тази цел. И по-важното е, че те знаят как да я създават и контролират.
Що се отнася до егрегорите - те се създават точно от нашата мисловна енергия и се поддържат от нея.
Представляват определени мисъл-форми, например "през 2012 г. ще свърши света" и колкото повече хора мислят за това и си го повтарят, толкова този егрегор ще се захранва с повече мисловна (фина) енергия и ще я връща като бумеранг към тези, които са го захранили.

Когато човек осъзнае, че е творец на своя живот, а оттам и на живота на другите (та нали всички сме едно, всички сме свързани), тогава той ще може да влияе на неговия ход, дай Боже добронамерено.
А как ще постигне това влияние? Мисля, че щом някой е стигнал до осъзнаването, ще стигне и до действието.
В крайна сметка е важна практиката.

:mrgreen:
Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Wizard » 30 Мар 2011, 10:46

dekovbg написа:Wizard казваш, че не ние избираме родителите си. От къде си толкова сигурен?

Не можах да открия къде точно съм казал това, НО в определена степен е вярно и НЕ вярно. Точно преди да се роди или да се "спусне" душата на бъдещия човек в утробата на новороденото, то преди това са "точно подбрани'' родителите при които бъдещия човек да се роди и израстне. А колкото до това, след като се родим и преди да осъзнаем нашия житейски път, то за това НЕ можем ЛИЧНО да предопределим родителите си...

По тази тема на скоро гледах много интересен за мен филм - The Adjustment Bureau | Агенти на съдбата (2011). Ако гледате този филм, много неща ще ви се сторят невероятни и измислени, НО за други, със сигурност са такива, каквито са разказани във филма... :wink:
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Предишна

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор