Постът и тримиренето - християнство или езичество

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот uvella » 12 Фев 2010, 11:55

По повод настъпващите (за християните) Велики пости, се замислих, доколко и защо, и искам ли да се подложа точно сега, точно на това изпитание. При някои ритуали(хич нехристиянски), е необходимо пречистване (постене), но не в строгия вид на тримиренето. Нека поясня за тези, които за пръв път срещат думичката "тримирене" :)

Всеизвестно е, че постът може да е пълен и аскетически. Пълният пост (тримирене) се състои в пълно въздържание от храна и питие и обикновено продължава един ден или само част от деня. В християнството се спазва преди причастие, като някои по-строги постници и монаси тримирят и по три дни. Характерен е за първите три дни след Сирни заговезни, т.е.в Чист/Песи Понеделник (още Кукеровден,Кукувден), Лошият (Черен, Сух, Глух или Усовски) Вторник и Луда (Тримирна, Преговяла) Сряда .
Аскетическият пост е доста добре познат на практикуващите в МГ, изразява се във въздържание от определени храни (и напитки) и в ограничаване на количеството.
Християнство разглежда поста като приготовление и очакване, израз на духовно съсредоточаване върху това, което предстои да се случи - Възкресението. А за окултиста, поста (най-често аскетичния) е подготовка, необходимо условие преди някои ритуали.
По повод християнските догми, свързани с поста, не мисля, че лично аз успявам да се смиря и пречистя в библейския смисъл – битието ми напълно изключва изпълнението на подобна задача. Отделно от това, не съм съвсем сигурна доколко вярвам в друго, освен в себе си; също е факт и това, че съмненията ми започват точно от там.

Това са изникналите на прима виста мисли, по повод наближаването на църковно-календарните дни за началото на “християнските” Велики пости.
Ноторно известно е, че християнството си е присвоило ритуалите от всички заварени по места стари религии, като същевременно започва да отрича правото на тези религии, съществували хилядолетия преди него, да останат – и като вярвания, и като ритуалност/обредност - сред населението.

Иска ми се да провокирам диалог НЕ за християнската обредност/ритуалност/традиции. нека насоката е именно и конкретно за поста – извън догмата на църквата - доколко е необходим преди извършването, и то при кои, от ритуалите; какъв пост – от какво точно се въздържате и с каква идея постите и т.н., и пр...
Хармония!
Аватар
uvella
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Nemezius » 12 Фев 2010, 23:20

Различни случаи-различни причини-различни и пости :) Прибягвам рядко към тях, основно когато почувствам нужда от това да премахна нещо от менюто си. Най-често приемам пескатериански пост(иначе казано- суровоядство), тъй като това ми дава известно подсилване и достатъчна промяна, за да пристъпя към предначесртаните действия. Строг пост поемам много рядко и в изключителни случаи и за много тежки ритуали, за които ми е необходимо да вляза напълно чист- тогава не консумирам нищо, освен вода. Тримиренето го прекарвам в изолация, тъй като това е период, през който целт ми е да се пречистя от всичко и всички и да се концентрирам смао и единствено над целта. Като основно правило, независимо какъв пост предприемам, разбира се е и спиране на секса(и всякакви подобни дейности) за този период. Ако трябват примери... "Обикновен" пост държа при Причастие, а пълен- некромантско лечение.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот sna1p » 15 Фев 2010, 22:02

Ами защо не опиташ?! Едно 40-дневно ограничение (макар че великденския пост е повече). Откажи се от плътските наслади, месните храни, алкохола и всички твои изкушения(цигари, кафе или нещо без което не можеш всекидневно). Опитай дори в мислите си да приемаш всичко и всеки в най-добра светлина. Впусни се сама в това приключение наречено "опознай себе си". Без конкретен ритуален, религиозен или друг повод и тогава ще продължим темата...
Въпрос на вкус.
Аватар
sna1p
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот uvella » 16 Фев 2010, 10:27

sna1p написа: Откажи се от...дори в мислите си...Впусни се сама в ... "опознай себе си".... тогава ще продължим темата...

Нека спокойно продължим по темата.... :mrgreen:

Nem, причастието има ли аналог (друг вид), освен църковно-славянското причестяване? Сама себе си да изповядам/опростя - пред силата, в която вярвам и взема причастие от нея, чрез себе си... Такива въпроси са ме налегнали. Не намирам отговор в книгите. :wink:
Хармония!
Аватар
uvella
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Arhimikus » 16 Фев 2010, 12:05

Много интересно, преди тези пости и аз се замислих дали да не направя и аз това. Досега никога не съм се замислял да правя такова нещо. Нямам идея в какво се състоят тези църковни пости, но пък ще ми е интересно да разбера как другите ги спазват.
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Nemezius » 17 Фев 2010, 16:15

Има, uvella, има в почти всеки пантеон, за когото се сещам- има го в тракийския, в гръцкия, в римския, в нордическия, в келтския... най-общо казано, подобни( ако ли не и идентични) на постенето действия има във всяка религия за случаите, когато човек е трябвало да се представи пред боговете. По същия начин стои въпросът и с причастието. при северните народи например ритуалът на възмъжаването е протичал в продължение на 3 нощи, през които младия човек прекарва без храна и вода, като преди това старейчината му дава малко "осветени" хляб и вино с билки(което на мен ми напомня именно на причастие) и мъжете го придружават в гората, където младежът трябва да издържи изпитанието на поста, да се слее с природата, да се преклони пред боговете си и да измоли да му дадат силата да бъде мъж и ловец. Да, има разлика дали искаш сила или опрощение, но ритуалите са подобни. В траскея например жреците постят преди ритуалите си, но не съм много сигурен дали при тях има и причастие- ще се поразтърся и разпитам.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот uvella » 20 Фев 2010, 10:54

Изолирането от "племето", за да остане индивида насаме със себе си, с цел (най-общо) докосване до различновибрационни енергии и изпитване/опознаване на собствените възможности... да, това го е имало още от зората на времето и съществува и днес под различни форми - във всички вярвания. За ритуала на възмъжаването при момчетата и доказване правото да бъде признат за воин и ловец, способен да се грижи сам за себе си и други хора, не се сетих първоначално. Но това ме подсеща и за друг ритуал, не толкова повсеместно практикуван (практикуват го някои африкански племена, срещала съм го в литературата описан и като ретуал на някои индиански) - отделянето на жените за няколко дни в месеца в специална "шатра". Смисълът, който съпътства това отделяне е различен при различните племена - или, за да не дадат възможност на "злите духове", които са обладали жената през тези няколко дни, да се прехвърлят и към племето, или пък е възможност, чрез оставането насаме, жената да се вглъби в себе си.
Питането ми е свързано с пречистването преди ритуал, конкретно при северните народи. Твърденията на рунолозите и историците, изследващи северните традиции, са, че пътуванията по Игдразил, са шамански пътешествия, подсказват идеята, как се достига шаманския транс (не ми се умува сега точно за това, ще се отклоня от въпроса си). Дали обаче, преди такова пътуване из долните светове, шаманът е "постил" ? Колко време и по какъв начин, за какви ограничения в менюто и битието става въпрос?
Точно тук има празнота. Трудовете на Пенник, Блум,Торсон, Асвин и пр. изследователи на северните традиции мълчат. И това провокира интереса ми.
Интуицията и собствения практически опит, личните усещания - това е основният фактор при шаманизма. Въпреки това, има и "общошамански" закономерности, неподвластни на ограничанията на ареала или времето - една от тях е, необходимостта от изчистване на съзнанието, за да бъдат приети посланията от предстоящото пътуване. Тази яснота се постига чрез изолация и ограничаване на телесните щения/потребности, за сметка на активизирането на други сетива/способности.
Постът ми стана по-дълъг, но май вече изясних какво точно искам да разбера - как в миналото са се подготвяли следващите северната традиция, преди по-сложен ритуал, било то шаманско (в "долните светове") или астрално (из "по-високочестотните" светове) пътувания....
П.П. Архи, привет! Не съм те меркала скоро :) За постенето - гуглето знае всичко...
Хармония!
Аватар
uvella
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Nemezius » 20 Фев 2010, 16:53

Arhimikus написа:Много интересно, преди тези пости и аз се замислих дали да не направя и аз това. Досега никога не съм се замислял да правя такова нещо. Нямам идея в какво се състоят тези църковни пости, но пък ще ми е интересно да разбера как другите ги спазват.

Православните пости, на чисто хранително ниво, се състоят в отказ от всякаква храна с животински произход, като включва и кваста, използвана за хляба(в днешни време такава не се и използва, така че хлябът по магазините си е чист за постене).
Извън храненето, би трябвало да се спазва и телесна чистота, т.е. да се махнат и всички плътски удоволствия- това ече е нещо, което повечето постещи не спазват, така че за мен това си си просто "лицемери на растителна диета".
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот StellaMorgana » 20 Фев 2010, 17:42

Nemezius написа:Православните пости, на чисто хранително ниво, се състоят в отказ от всякаква храна с животински произход, като включва и кваста, използвана за хляба(в днешни време такава не се и използва, така че хлябът по магазините си е чист за постене).
Извън храненето, би трябвало да се спазва и телесна чистота, т.е. да се махнат и всички плътски удоволствия- това ече е нещо, което повечето постещи не спазват, така че за мен това си си просто "лицемери на растителна диета".

Това, което казваш е много вярно, но пък е доста трудно постижимо в случай, че не си в обкръжението на хора, които споделят твоите виждания по въпроса. А и в крайна сметка повечето "религиозни хора" така или иначе са лицемери в една или друга степен, най - малкото защото заради религията са в състояние да отричат очевидни истини. Но това е само мое мнение, не ангажирам никого, а и не искам да обидя никого, така че предварително се извинявам за нанесените морални щети.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Anselma__ » 23 Фев 2010, 12:05

Постът и тримиренето - християнство или езичество

Дори в самата библия, в Стария завет, има безброй примери за продължителни постове (гладувания) с духовна цел в прехристиянско време - примерно, Мойсей е постил четиридесет дни преди да донесе на хората десетте Божи заповеди, които по-късно християнството заема от юдаизма.

Постенето в никоя от формите си не е християнско изобретение, което още не означава, че е езическо. В юдаизма, будизма, хиндуизма - все големи и много по-стари от християнството религии - то има важно значение.

...причастието има ли аналог (друг вид), освен църковно-славянското причестяване? Сама себе си да изповядам/опростя - пред силата, в която вярвам и взема причастие от нея, чрез себе си...

Причастието (евхаристията) съществува като такова само в християнството. То се корени в самата основа на християнството - в библията, в Тайната вечеря по-точно - и представлява не просто осветен хляб и вино, а, чрез ритуалната символика, приемане на плът и кръв Христови и по този начин съединяване (точно) с него. Евхаристията е едно от църковните тайнства. Тайнството е не всеки ритуал, а ритуал, за който се приема, че се случва с участието на християнския Бог. Също такова тайнство е изповедта. И двете се извършват от свещеник. Свещеникът е бил посветен в длъжността си също чрез тайнство и затова се приема, че той действа от името на християнския Бог, който всъщност дава опрощението.

Иначе, осветени храни и напитки могат да се срещнат на много места. По ковените черпят с осветени сладки и вино, често дори извършват ритуала открито, този ритуал обаче е повече благославящ, отколкото съединяващ. По някои Йога центрове също поднасят такава храна. Тези осветени храни и напитки обаче не могат да се нарекат причастие.
Anselma__

Мнениеот uvella » 23 Фев 2010, 14:43

Anselma__ написа:
.... което още не означава, че е езическо.....
...Причастието (евхаристията) съществува като такова само в християнството....

:wink: :mrgreen: icon_angel

Всъщност, намерих отговори на повечето си въпроси. За сега ще пусна само едно от откритията си:

"Речник на религиите, обредите и вярванията" - Мирча Елиаде (съавтор Йон Кулиано)

Пак от Мирча Елиаде - трите тома - "История на вярата и религиозните идеи"
Хармония!
Аватар
uvella
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Anselma__ » 23 Фев 2010, 14:55

Горното изречение в твоя цитат се отнася за постите, а долното за евхаристията, ако не си разбрала.

Радвам се, че си намерила отговор на въпросите си.
Anselma__

Мнениеот Trismegist » 23 Юни 2010, 09:40

Ще разочеровам много хора, които са имали някакви убчеждения отностно поста - позовавайки се на първите им останали впечатления от някои книги.Естествено ще разочеровам само онези, които вземат написаното-сериозно.

Постът сам по себе си + въздържанието от плътски взаимоотношения или още каквото и друго да би включил, си остава като метод за пречистване само на физическо ниво.
Тоест - сам по себе си не може да промени човека в качествено отношение.

А да разбира се, че при достигането на крайност - може да увреди сериозно практикуващия, най-вече да нанесе вреди в областта на нервната система и главният мозък.Може да остави травми за цял живот, на самонадеяният експериментатор, вярващ, последовател и прочее!

Постът отваря енергийните канали - но нищо повече - не е ли по-важно с какво се свързвате след като отворите тези канали, а не дали само сте ги отворили?

От друга страна изчистването на другите невидими фини тела - само би довело човекът до състояние на пост.
Например, ако някой е изпадал в състояние на влюбеност, може да е забелязъл, намалялата му нужда от храна, както и от практикуването на други дейности.

А когато говорим за Библията - е добре да допуснем, че написаното в нея трябва да се гледа винаги от гледната точка на Любовта - а не от тази на интелектуалното разбиране, защото тогава ще интерпретираме грешно, някои послания.

Четейки избирателно - ние можем да напаснем информаци от различни духовни източници, към нашето собствено разбиране а в действителност да не ги разбрем.

С други думи, за мен човек да пости означава, да може да не огладнява, в противен случай - нали организмът ще навакса всичко изгубено през следващите дни!Е разбира се има и друг вариант, ако умрете-няма да можете да го наваксате :)!

А религиозните теми ще ги избегна, това е една голяма мръсотия, която не би трябвало дазасяга и нас!
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот Lord Voldemor » 23 Юни 2010, 19:38

Трисмегист, стари приятелю icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор

Мнениеот SoFarAway » 26 Юни 2010, 09:39

Trismegist написа:Постът сам по себе си + въздържанието от плътски взаимоотношения или още каквото и друго да би включил, си остава като метод за пречистване само на физическо ниво.
Тоест - сам по себе си не може да промени човека в качествено отношение.

Това за мен не е пост, за да има пост трябва да има пречистване във възможно, най- висша степен, ако пречистиме тялото, а съзнанието е мръсно каква полза от това, постенето трябва да включва пречистване и на телата и на съзнанието, другото е само преструване. А за дадени хора може и 1 пост да е достаъчен за да се променят в някаква степен, нали никой не пости заради самия пост, винаги трябва да има някаква цел. Тя подхранва индивида по време на поста и при кулминацията, на поста срещата с по висшата сила например, идеята на поста е да направиме някакъв скок, не просто да гладуваме, иначе губи смисъл

Trismegist написа:От друга страна изчистването на другите невидими фини тела - само би довело човекът до състояние на пост.
Например, ако някой е изпадал в състояние на влюбеност, може да е забелязъл, намалялата му нужда от храна, както и от практикуването на други дейности.

Това няма де е пост, идеята на поста е волево да се откажем от неща несъвместими с целта ни, а в случая с влюбването намалялата нужда от храна не е докарана волево, а е следствие от промяната в съзнанието ни.
Trismegist написа:Постът отваря енергийните канали - но нищо повече - не е ли по-важно с какво се свързвате след като отворите тези канали, а не дали само сте ги отворили?

Така е всеки пости според целта си, за мен може да е правилно да ги изпълня със злоба за друге с мир и любов, аз поне не съм чувал някой да пости заради самия пост.

Trismegist написа:С други думи, за мен човек да пости означава, да може да не огладнява, в противен случай - нали организмът ще навакса всичко изгубено през следващите дни!Е разбира се има и друг вариант, ако умрете-няма да можете да го наваксате :)!

Това, че не огладняваш не значи, че организма ти не се нуждае от храна, и идеята на поста от християнска точка е не организма да губи и да наваксва, а да печели, постът може де се разгледа и като диета за тялото от една страна, и според мен трябва да бъде съобразен с тялото, така че то да има полза от него или поне не и вреда, затова и християнските пости например имат 6 степени, всеки пости според силите си в този случай. Просто си зависи с каква цел постиш поста е един катализатор сам по себе си, използван за постигане на нещо. Това е моето мнение по темата.
SoFarAway
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Trismegist » 26 Юни 2010, 17:57

Мисля, че ти добре си разбрал поста в окутен смисъл !
Всъщтност преди на човек да му дойде времето - той друг пост не може познава, и затова беше безпредметно да говоря за нещо, което още го няма.

Но от друга страна то ще дойде първо като представа а в последствие ще замени онова за кето ти говориш!
Да речем, че аз просто известявам :) !

Виж какво означава ника ми в митологията.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор