Всеизвестно е, че постът може да е пълен и аскетически. Пълният пост (тримирене) се състои в пълно въздържание от храна и питие и обикновено продължава един ден или само част от деня. В християнството се спазва преди причастие, като някои по-строги постници и монаси тримирят и по три дни. Характерен е за първите три дни след Сирни заговезни, т.е.в Чист/Песи Понеделник (още Кукеровден,Кукувден), Лошият (Черен, Сух, Глух или Усовски) Вторник и Луда (Тримирна, Преговяла) Сряда .
Аскетическият пост е доста добре познат на практикуващите в МГ, изразява се във въздържание от определени храни (и напитки) и в ограничаване на количеството.
Християнство разглежда поста като приготовление и очакване, израз на духовно съсредоточаване върху това, което предстои да се случи - Възкресението. А за окултиста, поста (най-често аскетичния) е подготовка, необходимо условие преди някои ритуали.
По повод християнските догми, свързани с поста, не мисля, че лично аз успявам да се смиря и пречистя в библейския смисъл – битието ми напълно изключва изпълнението на подобна задача. Отделно от това, не съм съвсем сигурна доколко вярвам в друго, освен в себе си; също е факт и това, че съмненията ми започват точно от там.
Това са изникналите на прима виста мисли, по повод наближаването на църковно-календарните дни за началото на “християнските” Велики пости.
Ноторно известно е, че християнството си е присвоило ритуалите от всички заварени по места стари религии, като същевременно започва да отрича правото на тези религии, съществували хилядолетия преди него, да останат – и като вярвания, и като ритуалност/обредност - сред населението.
Иска ми се да провокирам диалог НЕ за християнската обредност/ритуалност/традиции. нека насоката е именно и конкретно за поста – извън догмата на църквата - доколко е необходим преди извършването, и то при кои, от ритуалите; какъв пост – от какво точно се въздържате и с каква идея постите и т.н., и пр...