от damnameneus » 24 Фев 2006, 12:24
относно текстовете които си Мисля че съществуват, ами не си мисля а ги имам, за руския превод на Петров, ако му погледнеш литературата ще видиш, че е ползвал изданието на Прайзенданц, което пак казвам е единственото сборно двуезично издание на магическите папируси. Това няма какво да го споря, защото е факт и поради това трудът му е уважаван безкрайно от занимаващите се с класическа филология, и пак споменавам, че тези издания не са наръчници от типа на съвременните, това са исторически документи с магически характер. За разлика от България, на Запад има възможност във ВУЗ да изучаваш подобна тематика, разбира се не с магическа практическа насоченост, та Ели аз съм имал щастието да разглеждам текстовете на тези папируси от лингвистична точка при един немски професор Йохан Тишлер се казва човекът и да ти кажа той беше доста убеден, че базата на която преподава доста реално съществува. В процеса на разглеждане на текстовете обаче се стига и до разлики в превода от този който е дал Прайзенданц, но вярвай ми те не са толкова колкото в английския и в руския текст, а и учените които в последствие разглеждат тази тематика го правят във връзка не с практическото приложение на папирусите, заради това не си правят и труда да преписват буква по буква изданията на Прайзенданц - в смисъл така наречените номина барбара. един от първите които разглеждат тези папируси е Алберт Дитерих, който започва с публикации на тази тема от 1888 г. , той е изследвал езиковата страна а теологическата страна е разглеждана от Адолф Дайсман. ако още нещо трябва да се знае за Дитерих е че той е изнасял лекции в Хайделберг, един немски университет с доста дълбоки корени в областта на лингвистиката. През 1904 г. Огюст Одолан издава една книга, която може би също не би трябвало да съществува но аз съм виждал и все още вярвам на допир, та книгата се казва Defixionum Tabellae и разглежда така наречените плочки с проклятия. До 1893 год повечето магически папируси са били представени в различни публикации, но след смъртта на Дитерих на 6 май 1908 год., Прайзенданц се заема с подготвянето на едно общо издание на папирусите, което да съдържа оригинала и превод на немски. Освен това Прайзенданц предприема посещения до повечето музеи , за да сравни изданията на посочените папируси с оригиналите и така написва двата тома на Гръцките магически папируси, като в началото са били планирани три тома, но се издават само двата - том първи през 1928 г и втори през 1931 г. Надявам се , че не мислиш съм си измислил това, а дали вярваш или не вярваш че тези книги съществуват, това няма никакво значение, може да не знаеш за тях, и това е нормално, те не са настолно четиво , но твърдения от рода на, цитирам - Мисля, че за текстовете за които мислиш че същаствуват на немски и гръцки, грешиш. - са доста наивни.