Ecloga Ex Papyris Magicis

Всяка друга магия, която не се вписва в останалите категории - Висша магия, Шаманизъм, Хрономагия, Древна Магия... всичко, за което се досетите. Тук можете да пишете за нови магически системи, вашите магически идеи.

Мнениеот AryanSun » 21 Фев 2006, 21:31

Ecloga Ex Papyris Magicis: Liber I

Ecloga Ex Papyris Magicis: Liber II

Ecloga Ex Papyris Magicis: Liber III

Това са няколко чудесни древногръцки и египетски папируси,
които имат огромна историческа и магическа стойност.Виждал съм
тук някои заклинания от тях,но доста неточно предадени,поради
което ефектът им е редуциран.

Смятам,че ще е от огромна полза за всички.Приятно четене:)).
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот damnameneus » 22 Фев 2006, 06:26

Извадките от папирусите които са представени от Джон, са взети от книгата на Ханс Дитер Бетц, което пък от своя страна е едноезично издание на английски и което има съществени разлики в заклинанията с първото издание на тези папируси, което е двуезично - на старогръцки и немски и е издадено от Карл Прайзенданц. За съжаление немското двуезично издание е практически невъзможно да бъде открито, само някои университети и частни лица притежават изданието. По тази причина мога да посъветвам повечето желаещи да практикуват тази дравна магия да имат предвид, че тя е жреческа магия и е доста опасна за непосветени, в най-добрия случай просто няма да работи, но пък кой знае...
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот AryanSun » 22 Фев 2006, 12:58

Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 23 Фев 2006, 01:03

icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap Чудесно! Много ме зарадва този път с тези книжки!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Lunohod » 23 Фев 2006, 21:45

като си пееш damnameneus,кой ли те слуша:)) що не ги оставиш да си правят експерименти , пък каквото им сервират Боговете:)))
Аватар
Lunohod
Модератор

Мнениеот damnameneus » 24 Фев 2006, 11:02

ами, и аз това се чудя, все пак съм длъжен да предупредя, а и щом определяме едни от единствените автентични жречески магически текстове като книжки с които да се радваме, а сатанинската библия е стойностно четиво, не занм какво да коментирам, просто нямам думи
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот EliKarim » 24 Фев 2006, 11:23

О, не си ме разбрал damnameneus! Съвсем не подценявам текстовете, а и на мен са ми нужни за друго... За сатининската библия не коментирам, а и не твърдя че е стойностно четиво. Мисля, че за текстовете за които мислиш че същаствуват на немски и гръцки, грешиш. Има и руски превод, коренно различен, но всъщност уж същия текст със същото съдържание.
Чудесно е че текстовете са постнати, така имам база за сравнение. Относно предупрежденията ти! Ами благодаря!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот damnameneus » 24 Фев 2006, 12:24

относно текстовете които си Мисля че съществуват, ами не си мисля а ги имам, за руския превод на Петров, ако му погледнеш литературата ще видиш, че е ползвал изданието на Прайзенданц, което пак казвам е единственото сборно двуезично издание на магическите папируси. Това няма какво да го споря, защото е факт и поради това трудът му е уважаван безкрайно от занимаващите се с класическа филология, и пак споменавам, че тези издания не са наръчници от типа на съвременните, това са исторически документи с магически характер. За разлика от България, на Запад има възможност във ВУЗ да изучаваш подобна тематика, разбира се не с магическа практическа насоченост, та Ели аз съм имал щастието да разглеждам текстовете на тези папируси от лингвистична точка при един немски професор Йохан Тишлер се казва човекът и да ти кажа той беше доста убеден, че базата на която преподава доста реално съществува. В процеса на разглеждане на текстовете обаче се стига и до разлики в превода от този който е дал Прайзенданц, но вярвай ми те не са толкова колкото в английския и в руския текст, а и учените които в последствие разглеждат тази тематика го правят във връзка не с практическото приложение на папирусите, заради това не си правят и труда да преписват буква по буква изданията на Прайзенданц - в смисъл така наречените номина барбара. един от първите които разглеждат тези папируси е Алберт Дитерих, който започва с публикации на тази тема от 1888 г. , той е изследвал езиковата страна а теологическата страна е разглеждана от Адолф Дайсман. ако още нещо трябва да се знае за Дитерих е че той е изнасял лекции в Хайделберг, един немски университет с доста дълбоки корени в областта на лингвистиката. През 1904 г. Огюст Одолан издава една книга, която може би също не би трябвало да съществува но аз съм виждал и все още вярвам на допир, та книгата се казва Defixionum Tabellae и разглежда така наречените плочки с проклятия. До 1893 год повечето магически папируси са били представени в различни публикации, но след смъртта на Дитерих на 6 май 1908 год., Прайзенданц се заема с подготвянето на едно общо издание на папирусите, което да съдържа оригинала и превод на немски. Освен това Прайзенданц предприема посещения до повечето музеи , за да сравни изданията на посочените папируси с оригиналите и така написва двата тома на Гръцките магически папируси, като в началото са били планирани три тома, но се издават само двата - том първи през 1928 г и втори през 1931 г. Надявам се , че не мислиш съм си измислил това, а дали вярваш или не вярваш че тези книги съществуват, това няма никакво значение, може да не знаеш за тях, и това е нормално, те не са настолно четиво , но твърдения от рода на, цитирам - Мисля, че за текстовете за които мислиш че същаствуват на немски и гръцки, грешиш. - са доста наивни.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот AryanSun » 24 Фев 2006, 20:56

Traditions of Magic in Late Antiquity

ето още една база за сравнение.колкото до опасенията относно
използването на папирусите,познавам много хора,които са работи
ли с тях и още работят и досега не са се оплакали,а силата която
се крие в тях е мощна и светла.в тях се крие дълбока мъдрост от
преди много векове,а не зло.аз лично съм останал очарован от
силите,които призовават.
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 26 Фев 2006, 23:35

damnameneus, явно отново не съм се изразила правилно, но в никакъв случай мисленето ми не е наивно.... !!!!!
Относно книгите за които вече няколко пъти става въпрос . естествено че знам за съществуването им, нали за това останах доволна от това че са постнати тук.
В предния си пост исках да напиша, че грешиш ако мислиш че ръкописите съществуват само на гръцки и немски и имах в предвид точно този руски вариянт за който говориш. Благодаря че ми изнасяш историческите сведения, наясно съм... аз имах съвсем други идеи покрай ръкописите.

AryanSun, споделям мнението ти.

xermes, :) ... от какво да внимавам?
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот damnameneus » 26 Фев 2006, 23:53

:) ами те ръкописите съществуват само на гръцки, а превод имат И на немски, като билингвистичното издание е наистина само немското. а относно историческите сведения, няма откъде, а няма и защо да си наясно...
Ще ни е интересно обаче да споделиш идеите си относно папирусите
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот AZA » 27 Фев 2006, 01:38

damnameneus написа:а относно историческите сведения, няма откъде, а няма и защо да си наясно...

Добре де ... Ели няма ОТКЪДЕ да е наясно, ама ти има .. така ли ... ?
Нещо не ми се връзва .. по темата - не знам , за какво става дума , ама тия папируси започат а ми стават все по любопитни и по любопитни ... смао дето напоследък нямам никакво време за четене на литература icon_censored
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 27 Фев 2006, 11:18

damnameneus написа::) ами те ръкописите съществуват само на гръцки, а превод имат И на немски, като билингвистичното издание е наистина само немското. а относно историческите сведения, няма откъде, а няма и защо да си наясно...
Ще ни е интересно обаче да споделиш идеите си относно папирусите

Не е нужно да мисля като теб и това не е така. Ръкописите определено не съществуват само на гръцки, дори са правени опити за повторни руски разработки, които са с множество поправки(от друг автор).
Относно историческите сведения, наистина не съм се интересувала много и то защото не ми е трябвало. Мен ме интересуваше практическата работа и връзката и с други подобни текстове. Но да ми казваш че няма от къде да съм наясно - ей това вече е наивно мислене! Защо си мислиш че само ти имаш източници на сведения и т.н. ?! Ние от Бургас не живеем в Сомалия, а и да ти напомня че има хора които учат, имат желание да знаят и не парадират с това!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот damnameneus » 27 Фев 2006, 11:54

дали правиш разлика между издание и ръкопис , защото поне доколкото знам има. Ръкописите, ако ще наричаш така папирусите, са писани на старогръцки, като има и коптски и демотически текстове, но може да си сигурна, че тогаа не са говорили нито руски нито немски в египет че да ги запишат ръчно на тези езици и да станат ръкописи на руски. dance
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Poison » 28 Фев 2006, 15:43

последно тез ръкописи за ритуална магия ли са? кажете и на нас за квно става въпрос!
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот damnameneus » 28 Фев 2006, 22:35

С удоволствие бих ти казал, но ще оставя този път колегите, които са явно по навътре от мен в античната магия да ти обяснят, за да не те обърквам де, не за друго, явно си мисля че съм чел някакви книги, а те не съществували :)
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот EliKarim » 01 Мар 2006, 20:24

damnameneus, глупаво е да ми говориш за прилика и разлика между ръкопис, издание, препис... и т. нататък.. Просто няма какво да коментираме. Америка ли преоткриваш като ми казваш че в Египет текстовете не били писани на руски?! Поне до колкото сме контактували трябва да си разбрал, че мен ме вълнуват други неща, а за историческата, лингвистична, филологическа или езиковедска информация - спести си я! Просто разговора ни става безмислен.... Имаш се за знаещ - ОК!
На мен ми бяха нужни тези текстове, мисля че ще свършат работа, а това какво мислиш е без значение. От тук нататък постовете ни стават излишни.
За твое сведение тези текстове са преписвани редица пъти и то не само на гръцки и немски. Тук информацията ти явно е оскъдна...

И кой твърди че е наясно с "античната магия"? Под колегите вероятно визираш мен и Ариеца... :mrgreen: Ами дай ти повече информация, пък не бой се ако объркаш Пойзън. Може би някой ще те поправи! Пък какви книги си чел и кои съществуват, това незнам. Това вече не ме вълнува.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот damnameneus » 02 Мар 2006, 03:34

icon_eusa_clap
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Poison » 02 Мар 2006, 16:29

Аре ако обичате не ми трийте постовете щото това все пак е мое мнение! Дамнаменеус и Ели или който ги е трил! А и не само тук. Тва че съм обсъждала нещоне значи че тряа да се трие. колко и модераторите!
И тъй и не стана ясно тезц папируси ли са ръкописили кво е на къв език са писани и защо в египет има гръцко или руско писмо. Вие май пращате хората за зелен хайвер.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Arhimikus » 02 Мар 2006, 16:30

Малко грубо ще се изкажа сега, но Пойзън двама като си мерят ........ ти не си давай дупето там ;)
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор

Следваща

Назад към Магия

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор