Разлика между духовно усъвършенстване и магия

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Стремя се

да постигам желанията си и това ми е достатъчно
14
14%
да опозная себе си, да усъвършенствам духовните си способности
73
75%
все още не мога да преценя
10
10%
 
Общо гласове : 97

Мнениеот valko » 17 Сеп 2013, 18:04

knikolaeva31 написа:След годините на атеизъм много от нас жадно се впуснахме към търсене на духовността. В Интернет има множество публикации разкриващи ни един нов свят достижим чрез окултни практики. Наскоро попаднах на един много интересен сайт pravoslavieto.com. На практика отговори на всички въпроси, вълнуващи духовно търсещия човек могат да се намерят сред публикуваните в електронен вид книги и брошури.
Особено впечатление ми направи сборника от беседи статии и разкази.


Православие и като всяка религия е за мъка на хората чрез подчинение, а не за то те да бъдат себе се!
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 97
Регистриран на: 18 Апр 2009, 08:29

Мнениеот Lustre4108 » 01 Юли 2022, 15:01

Ужасният проблем е, че точно онези, които искат да се отърват от Егото си са същите, които завършват или в "Св.Наум" или Курило, или Карлуково. Загубата на Егото, в контекста на психопатологията е известно като деперсонализация. Много шизофреници също вярват, че "тяхното старо Аз е умряло и сега са се преродили" или пък смятат налудностите си за "озарение". Деперсонализация се среща и при тежка депресия, биполярно разстройство, епилепсия. Смея да кажа, че имам познания в областта на психопатологията(свързана е с професията ми) и често, четейки източни философии, будизъм и пр откривам доста от симптомите - точно източните мистици и духовно "(не)развиващите се" люде са онези, които, за да постигнат просветление, изпадат в социална изолция, затъват в субективни преживявания и т.н. и т.н.и не излизат от тях. Беше голямо разочарование за мен, като прочетох една история за Буда, който минал със своите ученици покрай навалица от хора, които им се смеели, ругали, обиждали и замервали с развалени яйца и домати и въобще всячески ги унижавали. Буда не реагирал, само им се усмихвал. Учениците му се възмутили и го попитали "Учителю, защо не реагираш, защо ги оставяш да те унижават"? И той отговорил, "защото в това се състои моята свобода". Точно, Будисткото "просветление" е не просто безразличие и неемоционалност, а пълно отсъствие на реакции. И точно това негово просветление не го е предпазило от коварството на китайския император да го отрови. Толкова е бил "мъдър".

Това, което психиатри и психолози наричат магическо мислене, за тяхно съжаление, обаче, има малко, да не кажа нищо общо с магията. То е паралогично мислене, където болните откриват връзки между събития или предмети, които ги няма. Например пациент с шиофрения спира да се храни, защото "като ям започват да се случват лоши неща...и циганите идват" или други подобни нелепости. Онези "магьосници" и "окултисти", които развиват тежка психопатология просто са били пациенти от самото начало, било е въпрос на време да отключат психично разстройство, защото тежките депресии, биполярното разстройство, шизофренията, личностновите разстройства от странния и драматичният клъстер(които забъркват магичеаки интереси) са биологично/генетично детерминирани заболявания и няма как да развиеш подобно, ако не си обременен генетично. Да, магически интереси има и при нарцисисти, хора с погранично или хистрионно личностново разстройство, но те са повърхностни и нетрайни. При шизотипното разстройство(наричано на психологичен или психиатричен жаргон "малката шизофрения"), което се смята за "разстройство с изключително високо ниво на магичност" също няма магия - има твърде изкривени концепции и себеотносни нелепи твърдения от типа на "имам вградена камера в третото око за да ме следят" или пък "чип в главата с когото илюминатите ме контролират" или пък "Хадес е бог на любовта и светлината".

Да искаш да контролираш света въобще не е нещо лошо. Науката, която е произлязла от магията прави именно това. И светът следва да се контролира, а не нещата да се оставят на самотек. Магията също може да е източник на духовно израстване(т.е. активиране и откриване на по-длъбинни нива на съзнанието) и себепознание. Това обикновено се случва, когато открие човек система, която дава при него устойчив, повторяем резултат. За да можеш да станеш едно с Божественият Източник е нужно да си енергийно силен, много силен, за да можеш да "пробиеш" през енергийните нива, а това става с магически практики. Всяка успешна магия води до натрупване на такъв вътрешен ресурс. Всъщност цялата психотерапевтична система на Карл Юнг, чиято сърцевина е постигане на индивидуацията(Юнгианският вариант на Просветление, а именно откриване на истинският ти, автентичен Аз, цел, която си струва да постигнеш) е дълбоко магична по своята същност и е добре да се познава от магьосниците, за да знаят как работи магията и съзнанието, въобще. Знам дори за курсове по индивидуация, но са доста скъпи...
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Предишна

Назад към Самоусъвършенстване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 25 Апр 2024, 19:08 е имало общо 565 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта