от Lustre4108 » 01 Юли 2022, 15:01
Ужасният проблем е, че точно онези, които искат да се отърват от Егото си са същите, които завършват или в "Св.Наум" или Курило, или Карлуково. Загубата на Егото, в контекста на психопатологията е известно като деперсонализация. Много шизофреници също вярват, че "тяхното старо Аз е умряло и сега са се преродили" или пък смятат налудностите си за "озарение". Деперсонализация се среща и при тежка депресия, биполярно разстройство, епилепсия. Смея да кажа, че имам познания в областта на психопатологията(свързана е с професията ми) и често, четейки източни философии, будизъм и пр откривам доста от симптомите - точно източните мистици и духовно "(не)развиващите се" люде са онези, които, за да постигнат просветление, изпадат в социална изолция, затъват в субективни преживявания и т.н. и т.н.и не излизат от тях. Беше голямо разочарование за мен, като прочетох една история за Буда, който минал със своите ученици покрай навалица от хора, които им се смеели, ругали, обиждали и замервали с развалени яйца и домати и въобще всячески ги унижавали. Буда не реагирал, само им се усмихвал. Учениците му се възмутили и го попитали "Учителю, защо не реагираш, защо ги оставяш да те унижават"? И той отговорил, "защото в това се състои моята свобода". Точно, Будисткото "просветление" е не просто безразличие и неемоционалност, а пълно отсъствие на реакции. И точно това негово просветление не го е предпазило от коварството на китайския император да го отрови. Толкова е бил "мъдър".
Това, което психиатри и психолози наричат магическо мислене, за тяхно съжаление, обаче, има малко, да не кажа нищо общо с магията. То е паралогично мислене, където болните откриват връзки между събития или предмети, които ги няма. Например пациент с шиофрения спира да се храни, защото "като ям започват да се случват лоши неща...и циганите идват" или други подобни нелепости. Онези "магьосници" и "окултисти", които развиват тежка психопатология просто са били пациенти от самото начало, било е въпрос на време да отключат психично разстройство, защото тежките депресии, биполярното разстройство, шизофренията, личностновите разстройства от странния и драматичният клъстер(които забъркват магичеаки интереси) са биологично/генетично детерминирани заболявания и няма как да развиеш подобно, ако не си обременен генетично. Да, магически интереси има и при нарцисисти, хора с погранично или хистрионно личностново разстройство, но те са повърхностни и нетрайни. При шизотипното разстройство(наричано на психологичен или психиатричен жаргон "малката шизофрения"), което се смята за "разстройство с изключително високо ниво на магичност" също няма магия - има твърде изкривени концепции и себеотносни нелепи твърдения от типа на "имам вградена камера в третото око за да ме следят" или пък "чип в главата с когото илюминатите ме контролират" или пък "Хадес е бог на любовта и светлината".
Да искаш да контролираш света въобще не е нещо лошо. Науката, която е произлязла от магията прави именно това. И светът следва да се контролира, а не нещата да се оставят на самотек. Магията също може да е източник на духовно израстване(т.е. активиране и откриване на по-длъбинни нива на съзнанието) и себепознание. Това обикновено се случва, когато открие човек система, която дава при него устойчив, повторяем резултат. За да можеш да станеш едно с Божественият Източник е нужно да си енергийно силен, много силен, за да можеш да "пробиеш" през енергийните нива, а това става с магически практики. Всяка успешна магия води до натрупване на такъв вътрешен ресурс. Всъщност цялата психотерапевтична система на Карл Юнг, чиято сърцевина е постигане на индивидуацията(Юнгианският вариант на Просветление, а именно откриване на истинският ти, автентичен Аз, цел, която си струва да постигнеш) е дълбоко магична по своята същност и е добре да се познава от магьосниците, за да знаят как работи магията и съзнанието, въобще. Знам дори за курсове по индивидуация, но са доста скъпи...