Религия и магия - могат ли да съществуват заедно?

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Votan » 15 Апр 2010, 10:31

Здравейте. :) Радвам се, че вече съм част от този форум, тъй като тук прочетох много интересни неща, с които е свързан и постингът ми. Още от малък си мечтаех някъде да има един по-друг свят, по-фентъзи, свят, в който човек може да контролира случващото се около него, а не само да е наблюдател. Магии, митични създания, ангели, демони....все неща, в които съм вярвал много преди да започна да чета литература за тях и в които продължавам да вярвам. Но наред с тези си мечти израснах и бях възпитан по християнски. В никакъв случай не говоря за болезнена крайност изразяваща се в отричането на удоволствията и материалното. Но вярвам в Бог, Христос, светците.....независимо дали християнството е повлияно от други по-древни религии, независимо дали Библията е манипулирана от Ватикана (дори и да е така, аз пак вярвам в силата Й), независимо от тези и други неща, аз вярвам в основата на Християнството и няма да се отрека от Бог. Но (винаги има едно "но" :wink: ) и ужасно много искам да използвам магия за добри дела, да призовавам Ангели (тук имам и друг въпрос - след като определени магове допускат възможността за призоваване на Демони и Ангели, значи съзнателно или несъзнателно признават Бог - тогава знаят, че Той не обича маговете - как намират сили да продължат да се занимават с това??? И след като Ангелите са добри създания защо контактът с тях трябва да е грях?????) и да се боря срещу Демони и да помагам на хората. Но главният ми проблем е противоречието между желанието за практикуване на магия и страхът от Божия гняв. Затова ви моля за съвет - какво да правя??? Имам като идея да пробвам да осъществя контакт с Ангел и да го попитам директно какво мисли за практикуването на руническа магия - дали ще е в разрез с неговите и Божиите повели и дали ще бъде зле за мен да се занимавам с това и не само, независимо че подбудите ми са чисти и искрени и са пряко повлияни от християнските ценности. Основно се интересувам от руническа магия и призоваване на ангели. Затова ви моля за помощ - как да осъществя контакт с Ангел (и може ли този ангел да бъде конкретен - Перпетиел например - искам да говоря с него) И мога ли да практикувам магия без да погубя душата си???? Благодаря ви предварително. Очаквам с нетърпение коментарите ви.
Аватар
Votan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Апр 2010, 14:21

Мнениеот SoFarAway » 15 Апр 2010, 16:10

Няма религия, по-горе от истината, всичко си зависи от тебе и нагласата ти, пък магията си е все едно един нож дали ще колиш хора с него или ще си режеш салатката в къщи с него от тебе си зависи.....
SoFarAway
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 84
Регистриран на: 22 Юни 2009, 16:34
Местоположение: Бургас

Мнениеот Lord Voldemor » 15 Апр 2010, 19:31

Вотан,смяната на ,,духовната ти парадигма'' определено може да ти се отрази добре-преди всичко изрази като ,,божи гняв'' навяват асоциации за вътрешна неувереност(нестабилност).Страхът от наказание от такъв порядък се врязва в съзнанието по начин,оказващ се нездравословен в ментално отношение,и обуславя духовна ригидност в по-тежките случаи.Т.е искреният стремеж за спазване на христианските канони в такъв случай се оказва по-скоро пречка.Няма истинска вяра,освен ако тя не е базирана и съобразена изцяло с реалните духовни потребности на индивида.
А по въпроса за ,,боренето'' с демони-не ти трябват подобни практики-ако искаш да мисионерстваш,прави го сред хората,не се забърквай с материя която ти е непозната(в смисъл извън библейските текстове).
А,забрави и за погрешното тълкуване на ,,Бог дето не обичал маговете''-Библията,пък и който и останалите свещени текстове НИКОГА не се тълкуват буквално-искам да ти кажа да не те притеснява този момент.Магията е изкуство,път,средство-както е казал СОФАРАУЕЙ,зависи за какво ще я използваш.
ЕДНО
Аватар
Lord Voldemor
Модератор
 
Мнения: 417
Регистриран на: 28 Апр 2009, 22:42
Местоположение: Навсякъде където насоча мисълта си

Мнениеот Votan » 15 Апр 2010, 20:00

Благодаря :) Неувереността, за която говориш я изпитвам, защото съм сигурен, че има сила по-висша и силна от мен и не искам да заставам срещу нея (респективно Бог) Прав си за това, че зависи за какво се ползва, просто имах нужда да го чуя и от друг :) А относно мисионерстването - не искам да съм ходещ дърдорко. Да, демоните са ми непознати засега, но работя по въпроса с изучаването им. Но ми се иска да се фокусирам главно върху насочването на събития чрез магия (руни), контактът с Ангели и евентуално след години Константиновщина :roll: демек баш си кютек с демоните. Но сега ме е страх от това и така да се каже, прохождам в света на магията. Ще се радвам, ако има кой да ме насочи към нужните течения и "отрасли" предвид целите ми. Благодаря отново за куража и насърчаването. Да, определено съм в процес на преосмисляне на вътрешната си политика и затова може да ви звуча малко хаотично и неадекватно. По принцип си падал теоритик във всичко, така че едва ли ще се втурна да практикувам ритуали, но искам да си изградя база знания, смелост и увереност и мъдрост, за да пристъпя по-напред. Очаквам още съвети, благодаря ви.
П.С. Това със салата ми хареса
Аватар
Votan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Апр 2010, 14:21

Мнениеот StellaMorgana » 16 Апр 2010, 02:59

Прегледай библиотеката на МГ, мисля, че ще откриеш доста полезна и интересна информация, чети. Lord Voldemor, страхът от наказание не се ли среща във всички практики, независимо от тяхната основа? Имам предвид лошата карма и прочие? В крайна сметка трябва да има баланс във всичко, а християнството отразява това чрез страха от Божието наказание.
Votan, за всеки от нас идва момент, когато преосмисляме вътрешната си нагласа към нещата и объркването ти е напълно адекватно на ситуацията. Според мен нещата ще си дойдат на мястото след време. Определено без вяра няма магия, но не е задължително да вярваш в определен бог. Така, както някои вярват в Иисус, по същия начин други вярват в Бога и Богинята, а трети в нещо друго. И аз зададох преди време абсолютно същия въпрос и хората тук ми помогнаха с намирането на отговора за себе си.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот Votan » 16 Апр 2010, 10:14

И аз мисля, че навсякъде човек трябва да се съобразява с по-висшите от него сили. Аз вярвам в Бог и не искам да правя нему неугодни неща. Или поне не такива, които да противоречат изцяло на християнството. Аз си имам собствени виждания за Бог и религията и до някаква степен бих могъл да практикувам магия единствено за добро и то само определени течения - вече споменатите ангели и руни. С демони не ми се занимава - опасни са, а и все пак защитавам Доброто и Светлината. Дано не ми се налага да прибягвам до услугите на демони. Но това не означава, че не искам да знам за тях, за драконите, за хаоса.....както казах, падам си теоритик и искам да се запозная с всички клонове на магията, а да упражнявам само определени. Надявам се тук да намеря подкрепата, която ми е нужна, за да си изградя по-пълно и по-обективно мнение за вселената. :) Защото освен от окултното се интересувам и от астрономия, физика и история, а тези науки на определени нива имат преплитане с магията. Даже на любовта си към историята, дължа регистрацията си тук и разпаления ми интерес - Третият Райх се е занимавал доста, даже прекалено, с магия, и една книга на тази тема ме накара да се поразровя из нета на тази тема. Астрономията пък ми е любов от дете, а магията и душите, също се засягат в определени научни и литературни произведения на тема Сътворение на Вселената, Големият Взрив и т.н. Та се надявам наред с много въпроси, които ще изникнат като се запозная по-отблизо с магията, да получа и отговорите на въпросите си и по другите науки.
Аватар
Votan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Апр 2010, 14:21

Мнениеот ultramarin » 19 Апр 2010, 11:29

Религията и магия - могат ли да съществуват заедно?
ДА

Църквата и магия - могат ли да съществуват заедно?
НЕ

И причината НЕ Е В МАГИЯТА, която е просто една камара ТЕХНИКИ ЗА РАБОТА С НЕВИДИМОТО... било то назовани като "умение за предизвикване на промени с мисълта", било то като "искуство или наука, изследваща непознатото", било то като "изследване на латентните способности на човека и низвестните на науката природни закони", било то като нещо друго...
ралигия и магия не могат да се сравняват, или пък да си противоречат - това е като да сравняваш "грозе и сирене" или "хляб и отверка", "сапун и клавиатура"...
причината за непоносимостта на ЦЪРКВАТА(!!!!) към всичко, НЕсвързано с религията, но имащо връзка със ПОЗНАНИЕТО НА СВЕТА е повече от оче-извадна и кладо-изгаряща - и спрямо науката, и спрямо магията, и спрямо политиката - навсякъде си вре носа, щом нещо представлява опасност/възможност човек да придобие САМОСТОЯТЕЛНОСТ...

___________________________________________

Въпросът ти, Вотане, е свързан с няколко неща, доколкото разбирам... нека ги анализирам на база моя опит
1. вяра в БОГ
Доколкото познавам практикуващи Магове, и от този форум, и от други места... всички те масово вярват в Единния Бог! Може и да има няколко изключения, но наистина тов аса по-скоро изключения, на които не им пука има или няма Бог. Още повече, че самата ИДЕОЛОГИЯ на Магията е свързана с твърдението(факта!?) че всичко на този свят е свързано в едно цяло и че всичко и всяко нещо Е ЖИВО! От това до факта, че всичко е част от нещо Единно е една ръка растояние...

2.Ангели, светци, демони, магове, чудовища, ...
Всичко това са различни видове невидими същества, или хора свързани с невидими същества! Нищо повече! И нищо по-малко! Може да е съзнателно, като при Баба Ванга, може да е частично осъзнато кяато при Джуна, може да е напълно несъзнателно, но винаги има някаква връзка с някакво невидимо същество!

3. Отношението на "Бог към маговете"
Хмм, за кого говорим НАИСТИНА!? ЗА Бог или за... ЦЪРКВАТА!? Ха! Та нали по определение Бог е всемилостив, за него всички сме еднакви и всички ни обича еднакво... Ооооо, сега ни стан ясно, прикриваме с Неговото Име своята собствена неприязън към "маговете и чародеите". Как папите да си запазят властта з авечни времена - много просто: забраняват науката, магията, философията, универсалното изкуство и всичко което развива, засилва и освобждава човешкото съзнание от зависимости. Така че забрави за Божия Гняв! Да има такова нещо, но както го пише и в самата Библия - не стореното, а намерението гледа Той, когато съди делата ни! А също и класическия цитат - не думите, а делата оценява той!

4.противоречията в религията.. пардон не в религията, а във вероучението на църквата.
ти самият вече виждаш противоречията за Ангелите - уж добри са, но е грешно да си общуваме с тях - как така!? Причината за тези противоречия е, че нещо се е изгубило... а се е изгубило в случая ОБЯСНЕНИЕТО и КРИТЕРИЯ за Ангел/Демон... един човек, способен да започне контакт с невидимо същество, но неспособен да отличи доброто от лошото същество, понеже още няма достатъчно добри ясновидски и интуитивни способности би бил жертва на първото "зло невидимо същество" грубо казано... и тук, знаещият и можещият, може би неговият Учител, е решил да му забрани ВРЕМЕННО да общува с невидими същества... обаче някой страничен човек, чул недочул, чул забраната, но нечул два месеца по-късно разрешението, записал нещо на хартия и то влязло като ДОГМА за следващите две хиляди години. :D

5. Ангелите, и Перпетиел в частност
Упоменах вече за невежството на Ученика и ще добавя още - ние, днешните хора, тръгнали по пътя на магията, сме по правило НЕВЕЖИ! Нямаме си на идея кое какво е и що е! За нас ВСИЧКИ АНГЕЛИ СА ЕДНАКВИ - някакви си там същества с крила и прочие, служат на Бога и т.н. Е да ама не! Дори да оставим на мира всички Йерархии на херувими, серафими, архангели, престоли и не знам какво си и се съсредоточим изцяло върху "чисто ангелите" пак има огромна разлика между тях! Има и разлика в ралзлините традиции, и в рамките на една традиция какво се нарича ангел, и в рамките на ТЕРМИНА АНГЕЛ, който може би се ползва за ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО НЕЩО в една традиция... пффф... ние или се втурваме да практикуваме без да сме информирани, или обратното се информираме до безкрай от тук и от там и от трето място без да практикуваме, в резултат на коет онастава хаос в главите ни.
Перпетиел - латинската дума perpetuum значи постоянство, вечност, непрестанност... но по определение всички ангели са вечни... значи работата е по-дъблбока... нямам идея от къде е добарана информацията за този "ангел", няма идея какво се разбира под думата ангел в този източник на инфо, но.... ЗАЩО НЕ СЕ ОГРАНИЧИШ ДО НЕГО И НЕ ОПИТАШ да направиш едно призоваване!? Вместо да питаш, защо просто не ОПИТАШ ДА ВИДИШ КАКВО ЩЕ СТАНЕ!? Ако следваш дословно инфото от ЕДИН источник на инфо и ако той е истински, непротиворечив и достатъчно подробен, НЯМА ОПАСНОСТ - ще получиш някъкъв резултат и ще ни кажеш резултатите...

но трябва да си избереш източника... а и като цяло - избери си кого да следваш - Религията или Църквата... и трябва ТИ САМ да си избереш, ние и 100 неща да ти кажем - полза няма да има.

ДЕЙСТВАЙ!
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 314
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот ultramarin » 19 Апр 2010, 11:39

както казах, падам си теоритик и искам да се запозная с всички клонове на магията, а да упражнявам само определени.
до никъде няма да стигнеш с такава нагласа... не можеш само да учиш без да прилагаш/използваш... никой няма да ти каже нищо стойностно с такава нагаласа, а само от книги... без тях не става, но и само с тях пак не става. :P
Освен това не можеш да изучиш и дори прочетеш нещо без то да ти окаже определено въздействие, не можеш същи да напишеш нещо, без то да повлияе първо на теб(без значение какви универсални защити и текники исползваш)... така че, желанието ти да научиш всичко за всичк ивидове магия е похвално, но е равносилно на опитада изкачиш планината по всички пътеки ЕДНОВРЕМЕННО...
това едобър подход за начало(и дори препоръчителен), но по някое време ще трябва да се сприш и да избереш СВОЯТА ПЪТЕКА....
ако пък вече знаеш какво точно искаш, всяко губене на време в нещо различно е... губене на време, както казах...

Надявам се тук да намеря подкрепата, която ми е нужна, за да си изградя по-пълно и по-обективно мнение за вселената. :) Защото освен от окултното се интересувам и от астрономия, физика и история, а тези науки на определени нива имат преплитане с магията.
похвално, похвално... много добре си се ориентирал! продължавай така...
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 314
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот Votan » 19 Апр 2010, 13:38

Уау. Ултрамарине, не очаквах да някой ми обърне толкова внимание (честно казано очаквах линч след като си признах вероизповеданието), но вие тук сте страхотни. Много изчерпателно ми обяснявате, толерантни сте към невежеството ми по някои въпроси и това, в което вярвам, и съм ви безкрайно благодарен на всички. Определено си прав за религията и Църквата и разликата между тях, която за съжаление с вековете е ставала все по-голяма и по-голяма. За момента наистина се интерсувам от всичко, но като че ли призоваването и руните най-много ми харесват.
Относно Перпетиел, доколкото четох за Ангелите, той е ангелът на успеха и ни помага във важните и трудни начинания и моменти в живота ни. Затова най-много искам да осъществя контакт с него. Ако някой знае ритуал за призоваване на ангели (да не ми дойде някой огнен демон от Ада, да се чудя какво да го правя) нека сподели. Интересно ми е как после се прогонва/отпраща въпросното призовано създание (в случай на нужда и от безопасност) или то само трябва да го пожелае да си тръгне (ами ако не иска). Още веднъж благодаря за вниманието. :)
Аватар
Votan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Апр 2010, 14:21

Мнениеот ultramarin » 21 Апр 2010, 06:10

линч след като си си принал ероизповеданието!????
ъъъъъ...
няма таков анещо - познавам вного магове които са върли християни в истинския смисоъл на думата, стремят се да спазват всичко с пълни сили - от десетте заповеди до големия пост и прочие. Познавам и магове мюсулмани, и будисти, и уикани, и езичници, и всякакви - не знам дори за един от тях на който да му е попречила някак си магията... даже двете си помагат... с магически техники стават ясни много неща от евангелията например, а вярата пък дава една добра психическа стабилност...
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 314
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот Nemezius » 21 Апр 2010, 11:20

Да не говорим пък, че има теза, според която единствения начин за реално придобиване на сила и израстване е отдаването на висша сила- останалото е въпрос на име- Бог, Йехова, Христос, Аллах, Буда, Бра(х)ма, Създателя, Единното начало...
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum


Назад към В казана на Вещицата

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 7 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 6 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 6 госта