Как да започнем с Таро?

Тук задават въпросите си, начинаещите, които сега се запознавате с Таро и имат въпроси, на които искат да получат отговор.

Модератор: Cath

Мнениеот Cath » 22 Окт 2010, 10:24

Всеки човек, решил да започне да използва картите Таро, го прави поради една причина – вярването, че Таро дава отговор на вечния въпрос за това какво ще ни се случи в бъдеще. В интерес на истината Таро не отговаря конкретно на този въпрос, по-скоро картите само хвърлят слаба светлина върху това, което е възможно да ни се случи. Те не ни казват „ще стане така”, а ни информират „вероятно е да стане така, ако постъпиш по еди-кой-си начин”. Те ни помагат да вникнем в собствения си вътрешен свят, да поставим точните въпроси пред другите и ни подсказват какво е било в миналото и какво би могло да бъде в бъдещето. Ако смятате, че ще хванете картите, ще ги наредите в Келтски кръст и веднага ще ви се разкрият всички тайни на вселената, то много сте сбъркали. Работата с Таро изисква време, усилия и най-вече желание за познание.

С времето вашите предсказания ще стават по-точни, картите ще ви „казват” повече неща; с влагането на усилия ще се научите на дисциплина и ще разберете колко е важно винаги да търсите познание, а това няма да се случи без да имате желание за това.

Таро може да бъде както просто начин да се забавлявате с приятели и да им давате лични съвети, така и силен метод за гадание, особено важен при откриване на магии и други външни вмешателства. Но преди да постигнете всичко това, ще ви трябва да предприемете няколко основни стъпки. В тази тема, ще се запознаем постепенно с тях.

Първа стъпка: Избиране на колода


Колода се наричат различните разновидности на тестето карти Таро, т.е. това са различните видове карти Таро, според вида на изображенията върху тях. Колодата съдържа най-често 78 карти – 22 основни, наречени Големи Аркани и 56, които носят наименованието Малки Аркани. Съществуват неописуемо огромно количество различни колоди, които се предлагат на пазара. Освен това има колоди от Таро, които са лично и индивидуално творение на този, който ги използва.

Колодите, които са най-широко разпространени и използвани в България са:

Колодата на А.Е.Уейт – най-популярната колода в световен мащаб от началото на миналия век до сега. Повечето ръководства и сайтове за Таро се отнасят именно към тази колода, а преобладаващата част от другите колоди са базирани на нея, ето защо според мен, а и не само според мен, е изключително подходяща за начинаещи – разбираеми изображения, ясна символика.

А.Е.Уейт издава и книжка към тази колода – „Картинен ключ към Таро” – има я на българския пазар.

Цена:
Карти – 15,00 лв. (размер - 9.5х5.5 см)
Книжка – 7,00 лв.

Ритуално таро на Златната зора – Поради засиления интерес в България към херметичните ордени и висшата магия, тази колода също е много популярна и подходяща за хора, които са насочили интереса си в тази област на окултното. Базирана е главно върху символиката и ритуалите на Ордена на Златната зора.

Има книжка, която се продава на българския пазар и носи същото име – „Ритуално таро на Златната зора”.

Цена:
Карти – 18,00 лв. (размер – 12х8 см)
Книжка – 7,20 лв.

Таро Друиди и Уика – Както можем да се досетим от самото наименование, тази колода е ориентирана към последователите на уика и към тези заинтригувани от друидите. Картите са много красиви, с ярки, живи изображения, които успяват да съчетаят в себе си езическата символика и тази на Златната зора – също както уика. Наистина много подходящи за последователите на уика.

Книжката е „Таро Друиди и Уика” с автори Филип и Стефани Кар-Гом.

Цена:
Карти – 20,00 лв. (размер – 11х7)
Книжка – 10,00 лв.

Артурово таро – Съвсем логично това е колода, която е базирана на легендите за Крал Артур. Повечето хора свикват лесно с тази колода, защото чрез познанието за самата легенда лесно се запаметяват и значенията на картите.

Книжката е „Артурово таро” на Анна-Мари Фъргюсън.

Цена:
Карти – 20,00 лв. (размер – 12.5х7.5 см)
Книжка – 7,20 лв.

Таро на търсещия – Тарото на търсещия е модерна вариация на таро в 3D вариант, която е предназначена най-вече, за да помогне на „търсещия” да навлезе по-дълбоко в духовното си развитие. За улеснение, всяка карта е свързана с определена ключова дума, число, както и със значения от други гадателски системи. Интересен поглед върху таро.

Също има книжка, достъпна на българския пазар – „Таро на търсещия” с автор Джоузеф Ърнст Мартин.

Цена:
Карти – 20,00 лв. (размер – 12х7 см)
Книжка – 12,00 лв.

Това са основните колоди, които се използват в България, тъй като имат и книжки с обяснения към тях и се намират лесно дори в книжарниците. Разбира се има и още доста популярни колоди, но всеки който е заинтересуван може сам да ги проучи и да намери най-подходящата за себе си.

Всяка една от изброените по-горе колоди е подходяща за начинаещи. Моят личен съвет е да започнете с тарото на Уейт, за да придобиете първоначална, основна представа за картите. В последствие можете да смените колодата, с която работите, а дори да направите своя собствена, но преди това да стане, трябва да сте наясно с картите. Не мислете, че веднъж закупена колодата остава „до гроб”, абсолютно нормално е да притежавате повече от една колода.

Това е за първата стъпка към света на Таро. Успех!

Забележка: Цените са взети от предпочитаната от мен книжарница „Хеликон”, което съвсем не означава, че са най-добрите – потърсете и можете да намерите и по-изгодни предложения!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 04 Ное 2010, 14:29

Втора стъпка: Запознаване с картите


След като вече сте си избрали колода и сте я закупили, то следва, съвсем логично, да се запознаете с нея. Сигурно смятате, че вече сте направили това, тъй като в момента, в който сте се прибрали вкъщи с картите, сте ги разгледали нетърпеливо няколко пъти. Предполагам след това е изникнал екзистенциалния въпрос „и сега какво?”. Най-логичното нещо, разбира се, е да започнем да „работим” с нашите карти. Преди това обаче може да направим т.нар. запознаване с картите.

Запознаване с картите можем да наречем всяка една практика, която ви спомага за по-пълното вникване в същността на Таро.

1. Прочетете за различните начини за разбъркване на картите, цепене, нареждане, съхраняване на колодата. Има и доста интересни клипчета в интернет по темата, а дори има отделна тема за това тук във форума:

http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=4623

Също така вижте, какво можете да намерите относно произхода на картите Таро, разпространението и употребата им.

2. Отделете няколко часа, в които спокойно да можете да се занимавате с картите без да бъдете обезпокоявани. Наредете цялата колода пред себе си и я разгледайте. Ако желаете запалете свещ и благовоние по ваш избор. Можете да я разделите на няколко части – Големи Аркани, Жезли, Пентакли, Мечове и Чаши, и да проследите как се развиват изображенията и символите в картите. И най-важното – какви асоциации и мисли ви внушават, какво е личното ви отношение към картите. Вземете книга (или отворете интернет страница), в която има дадени значения на картите и като взимате в ръка всяка карта, в избран от вас ред, прочетете значението й и помислете върху него. Изисква доста усилия и е изморително, но трябва да направите това с всяка карта.

3. Въпреки че доста хора може да ме изкритикуват, аз съм на мнение, че много полезно за запознаването с картите на начинаещите е практиката. Изберете няколко подредби, подходящи за начинаещи, и започнете да гадаете чрез таро, независимо от това, че може още да сте неуверени, че не сте направили освещаване, че ще трябва да поглеждате в книжката често.

4. Разбира се, няма как да не споменем и медитирането върху картите от колодата. Тези от вас, които са привлечени от този тип практики, а още по-добре, имат опит в тях, ще намерят за много полезно това занятие. За тези, които не са наясно с това „що е то медитация и има ли почва у нас”:

http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=3735

Всичко това, разбира се, съвсем не е задължително. Можете да направите всичките техники, да използвате само една или да комбинирате някои от тях, а защо не и да измислите свои собствени и да ги споделите с нас. В общи линии е хубаво да работите с картите възможно най-много, така най-добре ще ги опознаете. След като опознаете картите, ще можем да преминем и към следващата стъпка, а именно освещаването им.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 29 Ное 2010, 20:32

Трета стъпка: Освещаване на картите


Има доста противоречиви мнения по въпроса дали Таро картите трябва задължително да се освещават. От една страна стои идеята, че картите служат добре и без освещаване, а от друга схващането, че всеки магически инструмент трябва да бъде осветен или посветен на висшите сили, които почитаме. В интерес на истината таро дава „верни” отговори и без да е осветено. Но всеки, който се занимава по-усърдно с картите, и най-вече тези, които ги ползват за магическа работа, със сигурност ще предпочетат все пак да осветят колодата си. Ще предложа методи, които са най-лесни и най-разпространени.

На първо време е редно да се направи пречистване на колодата.

1. Пречистване чрез елементите

При пречистването с елементи има един огромен плюс – елементите са компоненти изграждащи нашия свят, ето защо те намират приложение в повечето традиции и системи, макар и под различна форма. На места те са възприемани само от физическата си страна, на други те са представени от духове покровители. Ето защо този тип пречистване е подходящ за всички практикуващи.
Пречистване посредством елементите може да се извършва и със всичките четири, или ако искате пет, елемента, или отделно с един от тях.
Пречистването чрез всичките елементи може да стане едновременно – например ако поставите колодата върху купа със сол (земя) и мидени черупки (вода) навън (въздух)под слънчевите лъчи (огън); както и поотделно – ако вземете колодата, поръсите я със сол (земя) и контролирано количество вода (вода), прекарате я през дима на благовонието (въздух) и след това изключително внимателно около пламъка на свещ (огън).

Пречистването на картите Таро с един елемент се води от същността и значението на съответния елемент. Това би следвало да се предшества от едно много сериозно проучване на елементите и то според традицията или системата, която следвате. За да не създавам у вас навик за мързелуване няма да давам примери за значението на елементите – всеки имащ желанието да се занимава с Таро, а и с окултизъм като цяло, трябва да се научи да бъде любознателен! Само ще спомена, че най-разпространения начин за пречистване на картите Таро, както и на повечето гадателски инструменти, е поставянето им върху или в купа със сол. Това, разбира се, не трябва да ви спира да си направите проучването, което ще бъде от изключителна полза за вас.
Използването на елементите за пречистване на картите Таро има и друга положителна страна, тъй като се свързва с различните бои в колодата – Пентакли за Земя, Чаши за Вода, Мечове за Въздух и Жезли за Огън.

Хубаво е от време на време да се извършва пречистване на колодата, само пречистване, особено ако работите често с нея и я ползвате за нещо по-особено.

След като сте извършили пречистване на колодата, следва да преминете към самото освещаване.

2. Освещаване на картите Таро

Въпреки, че звучи много помпозно, освещаването представлява един вид молба към силите, които почитате (или предпочитате), да извършат дадено действие спрямо колодата ви – да я благословят, да се вселят в нея, да я пречистят и т.н., но в основни линии – да направят колодата ви един вид свята. Също така зависи от вас и от традицията/системата, която следвате дали ще кажете просто няколко думи или ще отваряте кръгове и ще чертаете пентаграми. Но ако смятате да се водите от идеята, че колкото по-сложно, толкова по-ефективно, по добре почетете още.

Преди да пристъпите към освещаването трябва добре да помислите какво ще молите висшата сила и за какво ще използвате своята колода – за гадания, медитация, магическа работа или за да получавате духовни съвети. Едва след това можете да се заемете с търсене или съчиняване на въпросната молитва/ритуал. Когато и това е свършено, трябва да подготвите свещено пространство, където да извършите освещаването. Това може да е олтара ви, или пък специално създаден за целта такъв, някакво място сред природата, и т.н. Остава ви само да извършите това, което сте предвидили.

И с това завършва освещаването на колодата Таро. Успех!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 17 Фев 2011, 11:30

Четвърта стъпка: Съхранение на картите


Сега, искам да се спра за съвсем малко на това, какво да правим с картите, когато не ги ползваме и къде и как да ги съхраняваме. Доста рядко виждам това да се коментира, тъй като повече се набляга на употребата им, но този въпрос изниква доста рано и честно казано си има значение. Както всеки магически инструмент, ние трябва да се отнасяме с уважение към картите си, за да могат и те да ни вършат добра работа. Никога не забравяйте, че каквото искате, трябва да дадете. Сега ще изброя известните ми начини за съхранение на картите таро, а след това ще обърна и малко внимание на един друг наболял въпрос.

-Всяка колода се продава с кутийка, която, честно казано, вероятно е един от най-практичните начини да се съхраняват картите. Кутията ги предпазва от това да се огъват и пречупват краищата им, картите не се разместват и са в изключително компактна форма. Рано или късно кутийката обаче се къса или придобива трагичен вид. Някои хора намират за неестетично да се ползва картонената кутийка, тъй като има много по-красиви алтернативи. Истината е, че няма нищо лошо да я ползвате, докато ви върши работа, особено ако носите картите със себе си.

-Коприненият шал се смята за най-подходящ за съхранение на картите, тъй като се смята, че коприната предпазва от влиянието на външни енергии и така запазва картите „енергийно чисти”. Лесно се намира в текстилните магазини, само трябва да е от чиста коприна. Някои хора твърдят, че е добре да е бял, или поне едноцветен, но това вече зависи от личните ви предпочитания и разбирания. Копринения шал е удобен, защото може да се използва и като покривка, върху която да извършвате гаданието.Заради всичко това е предпочитаният начин за тяхното съхранение.

-Платнената торбичка, която в идеалния случай е от коприна, представлява кесийка от плат, с канап, който пристяга отвора й така, че картите да не падат. Когато си взимате, или правите, подобна торбичка трябва да внимавате за това да е пасва перфектно на картите ви. Ако е по-малка те ще се цапат там, където тя не може да ги покрие, а ако е по-голяма ще се разместват както си искат вътре и има опасност да се прегънат. Такива торбички се продават и в България и повечето имат символ бродиран или нарисуван отпред, което си е симпатично.

-Като добавка към копринения шал, често се споменава и дървена кутия. Тоест, след като вече сте опаковали картите в копринен шал, следва да ги поставите в дървена кутия. Имам някакви спомени за изискване за специална дървесина, но в момента не се сещам. Дървената кутия е удобна в случай, че ползвате картите си само у дома и не ги носите с вас. Все пак дървената кутия е обемна и тежка, въпреки, че е перфектна за съхранение. И разбира се, може да се ползва и без шал. :wink:

-Едно важно уточнение – ако имате няколко колоди, смята се, че не е хубаво да се смесват! Дори да стоят на едно място, хубаво е да са отделени една от друга, а не омесени.

Това са методите, които са ми известни, ще се радвам да ги допълните.

Сега да обърна внимание и на един друг проблем. Често изниква въпроса дали трябва да носим картите си в училище, по кафенетата, градинките и т.н. Много хора подхождат скептично към такива практики, като ги смятат за неуважение към картите. Да си призная в началото и аз смятах така, но последствие стигнах до извода, че в това твърдение няма смисъл. Нека не забравяме, че картите таро, както и всички други гадателски пособия, са само инструмент, спомагащ на гадателския уред човек. Картите сами по себе си не могат да гадаят, гадаете вие. Така че след като вие сте в кафенето, не виждам причина да вземете и картите с вас. Разбира се, има си своите специфики. Сега, ако ги захвърлите на мръсната маса, където са минавали не само хиляди енергии, но и хиляди кафенца, сокчета и цигарена пепел, не е много уважително. Така че, дори да носите картите с вас, то подхождайте с нужното уважение – вземете и някаква покривка, върху която да ги редите.

Дали да позволявам на други хора да пипат картите ми? Ще отговоря много кратко на тази дилема – не трябва други хора да ги ползват, т.е. да гадаят с тях, но не виждам причина, поради която други хора да не ги пипат. Най-малкото това е нужно при гаданието, когато този, на когото гледате, трябва да разцепи тестето. Като причина това да не се случва се изтъква, че енергията му щяла да се прехвърли върху вашите карти. С оглед на това, че гледате на него, смятам че именно това е целта! Ако вие имате връзка с картите не мисля, че докосването им от друг човек би имало значение. В крайна сметка, така или иначе, през известен период от време се прави пречистване на картите.

Успех!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 20 Сеп 2012, 16:48

Не знам дали тук е мястото да попитам, ако не е, моля за извинение.
Реших, че трябва да започна да се запознавам с Таро. Прочетох "Картинен ключ към Таро" и имам въпрос. След много мислене коя точно колода да избера, реших, че искам да опитам да направя своя собствена, която мисля да е базирана на тази на Уейт. Въпросът ми може да ти се стори изключително тъп, ама все пак ще питам - горе - долу ме бива в рисуването, ама само горе - долу. Няма да успея да докарам рисунъка съвсем точно и затова си мислех да гледам от колодата на Уейт и да стилизирам свое собствено виждане за арканите. Дали идеята е лоша? Принципно няма проблем да си поръчам колода, но при мен нещата обикновено сработват по - добре ако съм вложила усилие в направата им. Тоест не съм напълно убедена, че всичко трябва да правя сама, ама някак съм успяла да си втълпя, че предпочитам да си изработвам инструментите. Благодаря предварително за отговора.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот Cath » 20 Сеп 2012, 19:02

Разбира се, че можеш да направиш така! Аз лично постъпих по същия начин - почти прерисувах колодата на Уейт, но с някои промени, които имат смислово значение за мен и са по-ясен израз на самата карта, според моите виждания. Имай предвид обаче, че на мен ми отне адски много време да направя само Голямата аркана, така че зареди се с търпение. Струва си защото по този начин картите стават наистина "твои".

Бих ти препоръчала обаче да потърсиш повече информация за отделните карти и техните значения, преди да се впуснеш в рисуването. Има много хубави сайтове по темата, както и доста безплатни онлайн "курсове" по Таро. Ако имаш необходимите средства и желание, за да си купиш книга, то препоръчвам ти книгите на Хайо Банцхаф и Джоан Бънинг.

Успех!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 21 Сеп 2012, 05:42

Много ти благодаря! Непременно ще си поръчам книгите. И без това предпочитам да съм чела повечко преди да започна да се занимавам с каквото и да било.
Колкото до търпението, напълно съм наясно, че ще отнеме много време, но нямам намерение да се отказвам. Още веднъж благодаря.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот degagement » 21 Сеп 2012, 12:23

Бърза идея, която току-що ми хрумна.

Преди време си изпринтих цветни картите от таро една по една, изрязах им картончета, залепих ги внимателно и т.н.

А ако човек иска сам да ги рисува, може да използва стъклена маса, под стъклото лампа и да ги прекопира.
Би било удобно да се оцветяват с акварелни моливи (графита им е от акварел, разтваря се във вода), ако човек не може да виси с часове с някоя фина четка от тези дето изглеждат с 2-3 косъмчета happy2
Пак сме положили ръчен труд - оцветяването. Всеки сам може да се убеди, че и това си е сериозен труд.
Примерно най-напред да нацелим да смесим точния цвят ако го нямаме готов.

А може да изпринтим само черни контури и после пак да оцветяваме само...
Би било идейно и да си добавим аромати в цветовете, да произнасяме библейски или еврейски имена и фрази, докато работим над картите.
Аватар
degagement
Модератор
 
Мнения: 541
Регистриран на: 08 Май 2007, 20:00

Мнениеот Lustre4108 » 01 Юли 2022, 14:34

Лично аз работя с Таро на Атлантида. Много е точно, но същевременно е и брутално откровено.
Работил съм преди със Таро на Карл Юнг, което е терапевтичен метод: използва се за проследяване на архетипни тенденции. И тук няма гадания, а методът е интересен. Ако искаш да изследваш някой глъбинен проблем, правиш схема на проблема - например, ако работиш с Пирамидата на Човешките потребности на Маслоу и имаш неясноти по някои от нивата. Тогава разглеждаш всичките карти от Юнгианското таро и се вслушваш във вътрешното си усещане кои карти съответствуват на този неосъзнат проблем или нужда. Може, и обикновено са повече от 1.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 190
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16


Назад към Таро за начинаещи. Въпроси и отговори.

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 4 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 4 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта