Троичният закон- великото неразбиране!

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот Lustre4108 » 27 Авг 2020, 11:14

Уика е една изключително криворазбрана и от там, погрешно практикувана религия. Спечелила си е репутация на една от многото блудкави разновидности на хипи и (псевдо!) ню ейдж движенията, в които се проповядват нездрави принципи на краен пацифизъм, липса на критично мислене, овчедушие. Дали Уика винаги е била такава?Въпреки тази жалка ситуация, все пак има хора, които са наясно какво е тя и какво не е. Фактът, че в редиците й има много сериозни хора, които са професионални войници, IT специалисти, учени е все пак обнадеждаващ.
Коренът на всички описани дотук проблеми се крие в зле разбрания троичен закон:

Mind the Three-fold Laws you should three times bad and three times good.
When misfortune is enow wear the star upon your brow.

Или

Троичния закон помни, на трите злини и трите добрини
Щом до гуша ти дойде от беди, на челото ти нека една звезда заблести

Болшинството хора, които се изживяват като последователи на Уика, го тълкуват твърде фаталистично: щом сториш зло, Вселената(или съдбата, или божественото или както там наричате Висшата сила) ще ви го върне тройно. Същото важало и за добрите неща.

Нека оставим настрана това, че животът е опровергал многократно това вярване. Джералд Гарднър добре е обяснил същността на тоя троичен закон в своята книга „С помощта на Висша магия” (High Magic’s Aid, стр. 188 ) .Била е написана като фентъзи роман в който той описва автентични вещерски принципи.

Троичният закон, така, както Гарднър го е виждал, не е и няма нищо общо с благинки и мълнии, които Съдбата или Вселенската справедливост ще раздава за всяко благодеяние и прегрешение. Принципът е етичен и касае най-вече добрите дела: ако някой стори на последователя на Уика нещо (добро), той или тя нека му го върне тройно. Тук има още нещо: това не касае толкова всички хора, колкото членовете на ковъна- ако въпросният Уикан е посветен в такъв.

Идеята, ако ти направят нещо добро, да го върнеш многократно го има и в Одинизма – само че там се връщат нещата двойно. В Хавамал, стих 67, Один казва:

В много домове ме канеха
случайно, ала без трапезал
а в дом на приятел, където
с един бут съм се угощавал,
два бута съм оставял да висят.


С настоящото не искам да кажа, че да си хипи, пацифист, комунист, либерал, защитник на малцинствата е погрешно или правилно. Лично аз предпочитам да стоя далеч от подобни възгледи. Големият проблем идва, когато някой се опитва да пробутва тези принципи в други религии, възгледи, системи за лично или магическо развитие – досущ като кукувица, която си снася яйцата в чужди гнезда.

Разбира се, Уика не подкрепя и самоцелното, безсмисленото насилие. Завършека на Закона на Уика „прави каквото ти е Воля, но никому не вреди” е също етичен закон, но той има своите ограничения. Последователите на Уика, като религия, почитаща Природата са наясно, че тя далеч не е само добра, дори рядко е такава и не търпи неща като краен пацифизъм, толерантност, пожелателно (или пък позитивно) мислене и пр. – който следва тия принципи и ги въздига в култ като единствена истина, няма да оцелее и един ден.

Нека не забравяме, че Уика произлиза от парадигми като Телема, традиционно вещерство, друидизъм, нордически паганизъм, повлияна е от гръко-римските и египетските вярвания.Всички те по никой начин не са били застъпници на тия сладникави, розови, пухени идеологии – особено Телема.

Така, че, уика си е уика, ню ейджа си е ню ейдж, хипитата са си хипита – всичко това са отделни движения, които нямат общо едно с друго. И когато някой отново започне да ви чете морал, просто му посочете стр. 188 на „С помощта на Висша Магия” и нека си напише домашното.

Използвани материали:
SHOCKER: THERE IS NO UNIVERSAL THREEFOLD LAW IN WICCA :
https://gardnerians.wordpress.com/2014/ ... -in-wicca/

Gerald Gardner, High Magic’s Aid
http://stoa.usp.br/briannaloch/files/25 ... ardner.pdf
Последна промяна Lustre4108 на 27 Авг 2020, 11:23, променена общо 2 пъти
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 27 Авг 2020, 11:19

P.S. Умишлено не съм дал цитатът от "С помощта на Висша магия" на Гарднър, защото самият ритуал е в типичният за уика садо-мазо стил(ритуално удряне с камшик), което някои хора(в т.ч. и аз) няма да одобрят. Жрицата удря три пъти новопосветеният в кръга, с което го уверява, че каквото даде, три пъти ще получи и щом е садо-мазо, ритуал, това се касае само за добрите неща(защото за практикуващите BDSM подобно преживяване носи удоволствие). Това отново касае онези, които са в ковъна. За онези, които са извън него, въобще не става дума как да се отнасяш - дали да им върнеш стореното добро или стореното зло въобще, дали да е 3 или повече пъти.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16


Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта