Честит празник на всички....

Място за теми, които са извън магията, флууд, спам и всичко, което Вещицата ще изхвърли в кофата си за смет...

Мнениеот damnameneus » 03 Мар 2006, 16:30

За нашата отрова, ами хората са го казали - Не подозирайте лоша умисъл там, където всичко може да се обясни с глупост!
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Kotentseto » 03 Мар 2006, 16:44

хахаха. да, чувала съм мисълта.
не беше твърде мило към нея, обаче. незряла е може би по-подходящата дума :)
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 03 Мар 2006, 16:55

За това какво символизира мартеничката, мисля, че няма неясноти... Интересно ми е от къде идва самият обичай. AZA ти даде пътечки...ама нещо не се справих... Все си мисля че това е отзвук на древен ритуал, който е имал своя смисъл. damnameneus ... ти си по българските ритуали, знаеш ли от къде е започнало всичко ?
Mell

Мнениеот damnameneus » 03 Мар 2006, 19:57

Значи за произходът на мартеницата има няколко хипотези, аз лично подкрепям тази за тракийския и произход, въпреки че битуващото мнение е за прабългарски такъв. Според тракийската хипотеза Пижо и Пенда, от които Той е в бяло, а Тя в червено. Името Пенда, според тази хипотеза идва от Бендида, Бенда и с обеззвучаване на Б в П става Пенда. За Пижо историята е още по интересна. Пижо на диалект означава и некръстено момче. Според тракийският възглед Богинята е първоначалото и земята и тя ражда небето, което е Богът и е неин син, възможно е с приемането на християнството точно думата за некръстено момче да е била възприета като наименование на бога. Самата мартеница и самият обред си е чисто магически, целящ плодородие и здраве. Според някои колеги традиционните празници нямат връзка с този форумр но искам само да кажа, че ако малко повече си познаваме традициите, няма да гледаме на тях както гледа Пойзън - цигания било. Ако сте живели в чужбина и се разхождаш в парка и видиш дърво с мартеница на него, не може да си представите какво е усещането, че знаеш това е българско, родно. Та нашите обреди с нищо не са под тези на англичани, немци, французи и други, но техните магически школи и традиции ги уважават и се учат от това, за разлика от при нас, разните западни психарии били супер, но нашето е цигания и бабини деветини. Всяко нещо което е просъществувало хиляди години носи опита на поколенията и с него и душата и излъчването на тези поколения, затова Мамо звучи най добре на български за българина, колкото и да ни допада един чужд език. Докато не се научим ние да уважаваме своето, вярвайте ми никой няма да започне да ни уважава и дотогава ще се отнасят с пренебрежение към нас в Европа. Преди години си писах с Вивиан Кроули, занимаващите се с Уика я знаят, та тази жена, професор и така нататък беше страшно заинтересувана и се отнасяше с огромно уважение към нашите магически лечебни практики и други ритуали, но ние самите българи и нашите окултисти, едва ли не, ги презират и ги смятат за бръщолевения на стари баби.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Kotentseto » 04 Мар 2006, 09:47

Напълно съм съгласна!
По този повод, ако представлява интерес, може да се създаде тема, включваща произхода на българските ритуални практики и тяхното изпълнение. Мога да подам материал за тракийския бог (цар, жрец и действителна историческа личност) Зелмоксис, от чийто култ произлиза ритулът на кукерите (на мен лично ми беше безкрайно интересен).
:)
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Persa » 04 Мар 2006, 13:13

Приветствам всички материали, свързани с древните традиции по нашите земи.....
Аватар
Persa
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Kotentseto » 04 Мар 2006, 21:29

Ще се съобразя с желанието на модераторите и няма да ти отговоря, Отровна.

За Зелмоксис... Твърди се, че бил роб на Аристотел от тракийски произход. Почерпва от знанията на философа, обикаля с него земите на Древен Египет, където има възможност да опознае част от практиката на лечителите там. Освободен е и се връща в собственото си племе. Там той става виден, богат човек, лекува сънародниците си. На пирове ги убеждава, че има живот след смъртта. За да го докаже, си изгражда подземно жилище в пещера. Остава там изолиран от хората, за 4 години, след което се връща. Тракийците го приемат като прероден, а владетелят им го назначава за съ-управник. По-късно самият Зелмоксис става цар на траките.
Траките го почитат, като изграждат скални домове, които напомнят пещерата, в която Зелмоксис е живял 4 години. В пещерата има изсечен скален трон, на който смятат, че стои духът на самия Зелмоксис и наблюдава ритуалите им.
30 дни преди празника на Кронос (смята се, че един от преводите на името Зелмоксис е именно Кронос; другите са танц, песен и меча кожа) всички граждани се събират и празнуват. Тегли се жребий. ИЗбранникът за 30 дни живее по царски, изпълняват се всичките му желания. Той ще бъде посланник, по който тракийците изпращат молбите си към Зелмоксис. На 30-ия ден, на самия ден на Кронос, водят избрания в скална пещера (обикновено е разположена на високо място и е в близост до река). В подножието на пещерата забиват 3 дълги кола, върху които хвърлят посланника от високо. Ако той загине, Зелмоксис ще получи прошението. Ако оцелее, обвиняват него самия и избират друг.

Самият карнавал, на който се избира посланникът представлява това, което днес правят кукерите - обличат се с кожи и страшни маски. В днешните вярвания това се прави, за да се прогонят злите духове, да избяга всяко зло. Не трябва да се плашим от кукерите - не е на хубаво.
Кукерски събори се провеждат всяка година из цялата страна.

това от мен. Дано на някой му е било интересно :)
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Persa » 05 Мар 2006, 10:17

Poison написа:Котенцето може и да съм незряла все пак съм тинейдж и не се имам за престаряла и препатила! Ма Дамнеменеус да ми пишеш някви поговорки дето нямат общо ае моите почитания!!! Бе маняк що не помислиш че имам собствено мнение, пък и не твърдя че не обичам древните традиции. Ми ако съм туркиня или арменка например тряа ли да се кича до лактите с цветни конци та да бъда здрава. Тва са суеверия или някви подобни щото и да не сложиш мартеница нищо не се променя. Тва е за децата.
Пък ти маняк забрави тук да натъртиш за твойта Богиня. Тва не го пропускаш. Тя няма ли общо с мартеницата? Ае напиши че има.
:mrgreen: icon_argue

Разбирам, че всички тук се опитваме да спазим добрия тон. Държа да подчертая, че мненията на Пойзън нямат никаква стойност в очите ми. Не мога да остана безучастна, обаче, когато някой си позволи да изказва такова отношение към Богинята майка. Това преминава всякакви граници...

Котенце, изключително ценна информация и интересна легенда ! Благодаря, за което...
Искам да допълня, че тракийската традиция със скалните пещери, е добре запазена на територията на днешна Гърция, където днес са под формата на скални манастири.
Аватар
Persa
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Kotentseto » 05 Мар 2006, 12:30

Ами, да, така е. А в района на Северна България сега намериха нов комплекс подобен на Перперикон. Та такива светилища има и на територията на Румъния, та дори и на Молдова. В родния ми край има страшно много тракийски могили (Североизточна България визирам) и оттам аз страшно много се интересувам от религията на древните траки. И между другото това, което ти написах е от научен труд на ст.н.с. Георги Атанасов, който е един от археолозите, открили скалния комплекс, за който ти говорех. Там атмосферата е много особена... такива места носят страшно силна енергия, затова и ме запленяват :)

а за скалните манастири... Всъщност християните са избягвали да строят скални манастири на територията, на която преди е имало езически храм от какъвто и да е род. Обяснява се най-често с човешките жертвоприношения, които за християните, разбира се, били най-сериозният грях. Което не им пречи, обаче, да изкопират вътрешното разположение на скалните си храмове :)
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 05 Мар 2006, 17:10

Ами Пойзън, наистина трябва да укротиш "парливия си език" защото все пак в този форум се държи на добрия тон и нека не нарушаваме това което опитваме да градим... Няма нужда от такива изказвания. Добре, и аз уважавам мнението ти, вярно е че всеки има право на такова. Ако си туркиня или арменка, ок...в това не виждам проблем, а и никой не настоява да носиш мартеница! В това може би си права за себе си.

Перса, ако Пойзън се е възмутила за Богинята, това също не е проблем тъй като всеки има право на избор на религия и предпочитания. Ако не се лъжа Враня също възропта срещу някои постове на Дамнаменеус за Богинята, а така може и някой християнини да се възмути за други постове тук и така....
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Persa » 05 Мар 2006, 22:03

Ели, Пойзън не роптае срещу дадена традиция или определен пост. Всеки, почитащ Богинята майка би се възмутил, понеже тя се почита в повечето традиции като женското начало.
Тук вече не става въпрос дали имаме против някой пост. Колкото и да се джавкаме помежду си, нека поне против Боговете не плюем.
Лично аз не си спомням да съм се изказала против религията на някого, разбира се, че всеки има право да избира в какво да вярва.
И... да, Пойзън нямаше право да прави такова изказване.
Както вече споменах, ако искаме да получим уважение, трябва да проявим уважение.
Но мотив от рода на "всеки има право на собствено мнение" не е мотив за свободия. Това е като да спазваш йезуитския лозунг "целта оправдава средствата".
В този ред на мисли - изказването на Пойзън е проблем.
Не карам никого да следва традицията на Богинята, нека никой не се опитва да ми насажда мнението си.
Защото.... с каквато мярка мериш, с такава и теб ще съдят......
Аватар
Persa
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ODISEY » 06 Мар 2006, 17:08

Темата е изчепана вече!
Аз пиша на Кирилица. А Ти?
Аватар
ODISEY
WebMaster

Предишна

Назад към Recycle Bin

• Виж новите мнения