Разкриват тайната на Евангелието на Юда

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Stalik » 06 Апр 2006, 20:27

Юда Искариотски е бил най-скъпият за Исус Христос негов ученик, а предателството му е всъщност част от Божествения план, дал възможност на Исус да реализира съдбата си. Без предателството на Юда Исус нямаше да бъде разпънат и така не е могло да бъде осъществен Божият план Исус да спаси човечеството от греховете. Най-големият предател за последните 2000 г. от утре може би ще бъде реабилитиран и обявен за своеобразен герой, а неговият 2000-годишен срам - завинаги заличен чрез разкриването на съдържанието на Евангелието на Юда. Нешънъл Джиографик ще публикува утре във Вашингтон съдържанието на английския превод на старото 1 700 години Евангелие, а в неделя, 9 април по телевизия National Geographic Channel TV на публиката в цял свят ще бъде представен изгубеният от столетия свитък папируси, за които се твърди, че са Евангелието на Юда. Специалното двучасово телевизионно предаване ще се излъчи в 163 страни по света на 27 езика. Свитъкът е бил случайно открит в края на 70-те години на миналия век и след това е бил подложен на дълго и педантично научно изследване. По информация на Нешънъл Джиографик става дума за текст на 13 страници, написани на коптски език, използван в Египет в средата на 3 век, по времето, когато страната приема християнството и които 13 страници “биха могли да променят историята на човечеството”. Ръкописът е открит в Египет, предполага се, че е от 3-4 век. Той е копие на оригиналния гръцки ръкопис на Евангелието, датиран от около 150 г. от н.е. Въз основа на всичко известно дотук, става ясно, че не само Юда се е жертвал, за да може Исус да реализира съдбата си на Спасител на света, но и Исус му е простил предателството и го е изпратил да се покае в пустинята. Независимо каква е истината, времето за публикуването на Евангелието на Юда е подбрано много удачно – две седмици преди Великден и месец преди по кината да излезе филмът “Шифърът на Леонардо”.

actualno.com

Националното географско дружество (National Geographic), познато и у нас с едноименния телевизионен канал и списание, днес публикува дългоочакваните резултати от международен проект, целта на който беше да се консервира, преведе и установи произхода на кодекс от 66 страници, съдържащ апокрифни текстове като "Първия Апокалипсис на Яков", "Посланието на Петър до Филип", фрагмент от текст с работно наименование "Книга на Алоген" и единственият оцелял препис на т. нар. "Евангелие от Юда".

Според днешната публикация, последният текст "дава различен поглед върху отношенията между Иисус Христос и предателя Юда [...], който, за разлика от синоптичните евангелия, тук е представен като действащ по молба на самия Иисус". National Geographic определя откритието като "едно от най-значимите библейски открития на века".

Апокрифът е написан на коптски, древен език, използващ модифицирано гръцко писмо. Екипът, разчел и публикувал текста, се състои от изтъкнати специалисти в различни области, в това число коптски изследвания, гностицизъм, раннохристиянска църковна история и религиознание. В екипа са включени също така богослови от различни християнски традиции, включително православната. Работата по реставрацията на силно повредения текст на "Евангелието от Юда" е продължила пет години.

pravoslavie.bg
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Хунор » 06 Апр 2006, 21:27

Хахаха как все още може да вярват, че Йешуа е спасил човечеството.
2000 години говорят,че е направил света по добър, пък аз не виждам нещо резултата :mrgreen:
Аватар
Хунор
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Stalik » 06 Апр 2006, 23:05

Който не иска да вижда, не вижда.

За спасението, уви, няма как да знаем. Успял ли е, не е ли, ще разберем в света "отвъд". Според мен това спасяване има съвсем различно от придаваното му значение. То е по-скоро едно послание.

Което ни отправя към направата на по-добрия свят. Тук вече съм крайно несъгласен. Това, че ти не си видял света да е по-добър, значи или че си неспособен да видиш, или че не желаеш да го сториш. Светът е твърде несъвършен по простичката причина, че из него бродим ние, хората. Без нас баланса щеше да е така красив и идеален... Което ни навежда на мисълта какво правим ние тук и за тук ли сме предназначени!?

Колкото конкретно до делото на Иисус, както бе казал мъдро Йото Пацов, то е поставяно под съмнение в исторически план преди всичко от наукообразното невежество и примитивното мислене. Иисус е най-малкото проводник на революционна и реформаторска за времето си философска доктрина променила нравствения курс на цели народи. И дори в някои отношения тя да няма пряка давност днес, за днешните порядки и социални устои, тя все още е един от стълбовете на съвременната цивилизация и култура, брънка в нишката на история, свързваща началото с края. Без тая брънка нищо не би било такова, каквото е. Човечеството има нужда от подобни духовни просветители. Иначе конформизма и глупостта много лесно се загнездват в сърцата.

Тези които "все още вярват", че Иисус е спасил човечеството поне вярват, поне не са нищи духом. Това е незаменима упора. И човек, който никога не я имал, трудно би я разбрал. Според мен въобще е неспособен да я разбере, да осмисли що е то чиста и искрена вяра. Та дори и да вярваш в откровени глупости. Без да го е изпитал само профана може да хули това чувство. Много са петимните да оплюят хорската вяра, но често забравят да погледнат отстрани на себе си...

Не съм примерен християнин. Затова и избягвам да се назовавам така. От християнско семейство съм. Нищо повече. Самото ми присъствие в този форум показва, че има нещо "неортодоксално" в религиозните ми концепции. Както казва К.С. Луис няма да бъда заек, а човек. Но въпреки всичко уважавам личността на Иисус. Уважавам го като историческа личност, като човек, чието дело е дало нещо на световната култура. Казвам го не само от позицията на историята. Казвам го и от позицията на човек, занимаващ се с изкуство, способен да оцени сътвореното изящество и естетическа пресита в негово име. Ей за такива прозаични неща го уважавам. Уважавам го и като човек занимаващ се с философия, макар и бегло. И да се поставя под съмнение постигнатото и предизвиканото от него е проява на историческа и културна безпросветност, на липса на каквито и да било задълбочени познания. А знанието отгоре-отгоре и профанното буквално търсене на прагматизма опорочават по тъй грозен начин това свято (в най-общ смисъл) дело. Тъжно.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Druida » 07 Апр 2006, 15:01

Stalik, в лекциите на Р. Щайнер има доста за мистерията на Голгота и нейното значение за човешката еволюция. От там разбрах за какво спасение всъшност става дума. Материалите са наистина дълбоки, а Щайнер е все пак посветен в християнските мистерии.
Ако имаш време и желание мисля, че няма да съжаляваш:)
Аватар
Druida
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Stalik » 07 Апр 2006, 19:26

Мерси много. Материала ще ми е много любопитен. Ако ми попаднат ще ги изчета с удоволствие. Още веднъж благодаря много.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Poison » 08 Апр 2006, 10:34

Ако не се лъжа някъде из форума пак беше станало въпрос за друго евангелие на някой си. не запомних кой но ми прави впечатление че изкачат нови и нови. Прощовойте ама ще ме осветлите ли дали всеки ученик на Исус има свое евангелие и по колко?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Stalik » 08 Апр 2006, 22:36

Poison написа:Ако не се лъжа някъде из форума пак беше станало въпрос за друго евангелие на някой си. не запомних кой но ми прави впечатление че изкачат нови и нови. Прощовойте ама ще ме осветлите ли дали всеки ученик на Исус има свое евангелие и по колко?

Със сигурност не всеки има евангелие. Не изкачат нови и нови. За евангелието на Юда се знае още от Средновековието. Бил е споменаван, но текста така и не е открит. В общи линии обаче това са апокрифни текстове и превода им, когато те са били в ръцете на църквата е доста... трудно, а и лишено от чувство за самосъхранение начинание... :wink:
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 12 Апр 2006, 20:15

Щайнер = антрпософия....Нещо грам не ме грабна...
Mell

Мнениеот sivia » 14 Апр 2006, 14:26

някои да го е намерил вече това евангелие
СПРЕТЕ ЗЕМЯТА ИСКАМ ДА СЛЯЗА
Аватар
sivia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот AryanSun » 14 Апр 2006, 16:26

Ето една дискусия в Дир-а по въпроса:

Евангелие на Юда - мнения ?
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот nikoj » 17 Апр 2006, 09:41

Ето го евангелие:
[glow=blue]
Евангелие на Юда[/glow]

Смятате ли, че е случайно появата на документа в нашата ера?
И ние ли сме звездната цивилизация?
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sesil » 17 Апр 2006, 10:14

По принцип няма нищо случайно, пък нали знаете значението на картата Кулата - "падението" на Църквата. Падението по-скоро го разбирам като развенчаване на християнската пропаганда и излизане на истинското послание на думите на Исус.
Истината е някъде там.
Аватар
sesil
MagicGateBg Приятел

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор