КАК СЕ СТАВА МАГЬОСНИК
За да станете магьосник, е нужно време, практика и опит. Това не става, като прочетете няколко книги, пробвате няколко упражнения, ритуали и т. н. и после се самопровъзгласите за магьосник. За съжаление прекалено лесно е да убедим самите себе си, че сме подходящи за нещо. Алистър Кроули пише: „Магията е за ВСИЧКИ", но едва ли някой си е помислил, че той може би преувеличава. Цялостното изследване на живота на Алистър Кроули и особено на това колко много негови последователи се опитват да станат магьосници, но се провалят и завършват живота си в лудост или нищета, показва ясно, че магията наистина НЕ е за всички. Магьосникът е човек, който признава, че светът е изключително заплетено място и всичко, наглед очевидно и ясно, всъщност е преизпълнено със скрита сложност, чиято истинска дълбочина той едва ли някога ще проумее. Такъв човек по необходимост непрекъснато е нащрек за всичко, което може да ограничи способността му да се адаптира и оцелява в този свят. Магьосникът винаги съзнава своите вътрешни структури и онова, което го заобикаля. Той непрекъснато се стреми да разшири възможностите си за действие, като запазва търпение, но същевременно осъзнава необходимостта понякога да се отиде прекалено далеч във всички посоки. В известен смисъл, магията е наука за противоположностите. Окултното привлича много хора като начин да избягат от обикновените човешки отговорности. Мнозина искат да придобият незабавно магически способности, без саможертва или поемане на отговорност. Но истинските магически способности не могат да се купят без разрешително като евтин пистолет. Те в съвсем буквалния смисъл са резултат от собствената ви дисциплина. Те са резултат от практика, учене и прилагане на теориите и техниките в собствения ви живот. Нещо повече, това е процес, който ви променя. Заедно със силата идва и разбирането за отговорността. Моя отговорност като автор е да кажа, че никой не е станал магьосник с четене на книги. Възможно е наистина да се учите от други хора, но няма да станете магьосник, преди да промените творчески нещо, което сте прочели или научили и да го приложите успешно в собствения си живот. Всеки може да се самоубеди, че е магьосник в безопасното пространство на собствената си глава. Понякога помага да имате няколко последователи или приятели, които са съгласни с вас, но истинската проверка е да отидете другаде и да бъдете магьосник там. Една от най-важните „способности", развити от магьосника, е определено спокойствие, известна степен на самоувереност в поведението. Добрият магьосник запазва това спокойствие, независимо от това къде е или с кого е. Това е сила, която другите магьосници разпознават и уважават, тъй като тя говори за човека много повече, отколкото онова, което той казва за себе си.
В магическите кръгове понякога има известно объркване относно разликата между „основна" магия и магия „за напреднали". Първата се свързва с „начинаещите", а втората - с адептите или маговете. Някои смятат, че „основните" магически техники трябва да се прилагат само за определен период от време, а след това да бъдат изоставени в полза на нещо по-мистериозно. В Хаос подхода определението „основна" се употребява за всяка техника или практика, която е проста, ефективна и която, веднъж разбрана, може да се прилага през целия ви живот, независимо колко напреднал магьосник може да сте станали.
Фил Хайн
--------------------
Това за пръв път го прочетох преди около година. Възприех го като поредните глупости на авторите дето не казват нищо свястно. Не обърнах никакво внимание.
Снощи обаче както си разглеждах библиотеката, очите ми попаднаха върху "Сгъстен Хаос", взех я в ръце си и я разтворих, попаднах на този откъс. Прочетох го и неможах да повярвам, че в миналото съм бил толкова глупав, че да не разбера какво има предвид автора. В момента обаче вече не само го разбирам, а мога да кажа, че е и напълно прав.
Винаги през живота си съм имал адски много въпроси и винаги съм търсил отговорите от външен източник. Мислех си винаги, че е нужно само да задам на някой въпросите и той да ми отговори, или пък да ги намеря в книга. Много въпроси, никакви отговори..... А винаги са ми били под носа..
За пример по-горния откъс, в него се съдържа отговорите на много въпроси, които могат да се зададат от начинаещ. Но стигнах обаче до следния извод - На въпросите си човек единтвено сам може да си отговори, когато настъпи нужното време. Ако някой преди това му ги каже, той просто няма да може да ги види.