от jubilee » 28 Сеп 2006, 04:01
Тази сутрин се разрових из Google и намерих това.
Лечебна билкова медовина
В бронзов съд пълен с около 3,5 литра вино се добавят около 5 кг. мед и се вари, като се разбърква с дървена лъжица, на бавен огън от сухи дърва, докато виното напълно изври. Ако тръгне да кипи се охлажда с малко вино, за да не се пресече. Изстудява се и се слага отново на огъня. Това се прави два-три пъти и накрая се оставя да изстине. На следващия ден се изчиства пяната (прецежда се) и му се добавят добре счукани и размити с вино до получаването на гъст сок ок. 110 гр. пипер, 3 гр. сакъз*, 6 гр. листа от тубероза (Polianthes tuberosa L.), 6 личинки шафран, 5 запечени костилки от фурми и още толкова накиснати предварително във вино плода (фурми). Добавя се около 10 лит. пивко вино и течността се “прояснява” с дървена пепел (въглен).