Kaбала

Статии на окултна или магическа тематика. Ако не сте автор на статията, добре е да се посочи източника на информацията.

Модератор: venus

Назад към Окултни Статии

Мнениеот Сатана Дяволов Демонов » 12 Авг 2004, 13:42

Кабала - това е архаична система на еврейския мистицизъм. В продължение на много векове, Кабала е упражнявала дълбоко религиозно влияние над евреите, които са желаели да задълбочат разбирането си за по-прозаичните и по-последователните форми на юдаизма. Кабала датира от средновековието. Повечето включено в нея е написано на иврит и арамейски.
Кабала се основава върху Дървото на Живота. Общата сума на числата от 1 до 10 и на двадесет и двете букви на староеврейската азбука образуват тридесет и двата тъй наречени Пътища на Мъдростта и представляват Дървото на Живота. "Дървото на Живота" притежава система от десет Сефирот, разделени на три колони.
Двете колони отстрани са с по три Сефирот, а тази по средата - с четири. Дясната колона се нарича Стълб на Милосърдието, а тази в ляво Стълб на Строгостта. Двата стълба са противоположни; единия е бял, а другия черен; единия е положителен, а другия отрицателен. Средната колона символизира "обратния път" (пътят на изкуплението).
Десетте сефирота са:
Кетер - безпределно пространство;
Хохма - безкрайна разумна дейност;
Бина - разумно действие. Тези три сефирота образуват света на Ацилут (светът на сиянието).
Хесед - състраданието или любовта;
Гебура - силата и мъжествеността;
Тиферед - красотата или добротата. Тези три сефирота образуват света на Бриа (светът на законите).
Натцах - стоицизмът или победата;
Ход - сиянието, блясъка, великолепието;
Йесод - основанието, блясъка, великолепието; това е светът на Иецира (светът на формите).
Малкут - царството, животът; това е светът на Асиа (материалния свят). Ето как са разположени на Дървото на Живота:

Изображение

Първата колона (Бина, Гебура и Ход) образуват Стълба на Милосърдието. Втората колона (Кетер, Тифарет, Йесод и Малкут) образуват "Обратния път", а третата (Хохма, Хесед и Нецах) образуват Стълба на Строгостта.
Кабала също е учение, разкриващо ни скритите страни от значението на числата, както и съставянето на амулети и талисмани, който дял наричаме Теургия.

Текстът е взет от occult.hit.bg

Клетва

Пред вси4ки све666тенни и велики символи се заклевам завинаги,без сянка на съмнение, безусловно да съблюдавам вси4ки пунктове на клетвата, както в цялост така и в 4астност. За нару666аване на кой да е от тях, нека наказанието за мен да бъде не само изклю4ване от Ордена,като негодник, уми666лено нару666ава666т клетвата,ли666ен от вси4ки морални ка4ества и следователно недостоен да бъде 4лен на об666тество състоя666то се от 4естни и достойни хора. Освен изгнанието от Ордена нека ме постигне сурово наказание вклю4ва666то доброволно под4инение на смъртоностният поток на Волята, който 666те насо4ат към мен Вождовете на Ордена и, който 666те ме порази смъртоностно или парализира с невидима сила, както би ме поразила пламтя666та мълния!!!!!

fra.: L. de L. 0'=0'
Текстът е предоставен от Олсонуфваорсаги
Ако можеш да обичаш тъмнината,ще отидеш отвъд смъртта.Станал си безсмъртен.Тъмнината е безсмъртна.Светлината се ражда и умира...Мракът просто е!
Аватар
Сатана Дяволов Демонов
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Сатана Дяволов Демонов » 12 Авг 2004, 13:54

Постигане на духовният свят чрез Кабала.

Кабала е наука за постигане на висшия, духовен свят, от който произлиза всичко на този свят. Чрез Кабала, човекът разбира причините за всичко ставащо в нашия свят, овладява сили и знания за да управлява своята съдба, достигайки абсолютното и всеобхватно познание.

Както не може да съществува човек в нашия свят без знания за законите на природа, така и душата на човека не може да съществува в бъдещия свят, ако не изучи КАБАЛА! За да направите първи стъпки към усвояването на тези знания ще Вие е необходима помощ и Вие ще я намерите тук .

Много хора са чували, че Кабала е тайно учение. Именно тази скритост и тайнственност е причина за възникване около Кабала на много легенди, фалшификации, профанации, слухове, невежи разсъждения и изводи. Чак в края на 20 век е получено разрешение за разкриване на знанията в науката Кабала за всички и даже да се разпостраняват по целия свят.

За това съм принуден в това обращение към читателя да разруша вековно наслоените митове върху древната и съвременна общочовешка наука Кабала. Науката Кабала не е свързана с религиите. Т.е. свързана е дотолкова, колкото са свързани и физиката, химията, математиката, но не повече.

Кабала не е религия и това е лесно за установяване, дори само от факта, че никой от религиозните хора не знае за нея и не разбира нито една дума от написаното в нея.

Дълбоките знания за основата на творението, неговите закони, методиката за опознаване на света и достигане на Целта на творението, Кабала е криела преди всичко от религиозните маси. Кабала е чакала времето, когато човечеството ще достигне такова ниво, че да може да приеме кабалистическите знания и да ги използва правилно.

Кабала е наука за управление на съдбата, тя е Знание, което е дадено на цялото човечество и е за всичко народи по света.
Кабала е наука за скритото от човешките очи, от нашите пет органи за осезание.

Тя оперира само с духовни понятия, т.е. само с това, което става по-високо от нашия свят, което е неосезаемо от нашите пет органа за чувство и се намира извън тях във висшия свят.
Но имената на обектите, силите и действията в висшия свят Кабала взима от нашия земен език. Това се налага поради факта, че ние нямаме думи да изразим неземните понятия. Но тъй като всеки обект от висшия свят слиза, като сила в нашия свят и поражда обект в нашия свят, кабалиста, който живее едновременно в двата свята, виждайки тази връзка описва висшия свят, използвайки имената на обектите от нашия свят.

За тези, които не са едновременно в двата свята, описанията на кабалистите им изглеждат, като описания на земни действия, въпреки, че Кабала описва само духовния свят.
Използването на непознати думи-понятия води до неправилни представи и въображения. По тази причина Кабала ни забранява да си представяме, каквато и да било връзка между обектите в нашия свят и техните духовни корени.
Това би било най-грубата грешка в Кабала.

Това е и причината Кабала да бъде забранена толкова много години та чак до наши дни: развитието на човека е било недостатъчно, за да може той да престане да си представя всякакви духове, вещици, ангели и прочее дивотии, там където се говори за съвършено други неща.
Чак през деветдесетте години на 20 век е разрешено и се препоръчва да се разпространява Науката Кабала. Защо? Защото хората се издигат над примитивните представи за силите на природата, като човекоподобни същества, като русалки, кентаври и т.н.
Хората са готови да си преставят висшият свят, като свят на сили, силови полета, като свят на висша материя. Ето с този свят на сили и мисли оперира Науката Кабала.
Ако можеш да обичаш тъмнината,ще отидеш отвъд смъртта.Станал си безсмъртен.Тъмнината е безсмъртна.Светлината се ражда и умира...Мракът просто е!
Аватар
Сатана Дяволов Демонов
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Mixael » 27 Яну 2005, 18:00

Дървото на живота не са ли подсъзнателни нива на човешката психика? ;)
921
Аватар
Mixael
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arhimikus_NA » 27 Яну 2005, 18:29

Това по д-р Папюс ли е ?
Аватар
Arhimikus_NA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mixael » 27 Яну 2005, 21:05

Arhimikus написа:Това по д-р Папюс ли е ?

Незнам от каде сам го чул,има ли нещо вярно. ;)
921
Аватар
Mixael
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arhimikus_NA » 28 Яну 2005, 19:36

Ами звучи ми много познато... в смисъл, мисля че го четох в "Кабала" по д-р Папюс
Аватар
Arhimikus_NA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 28 Яну 2005, 23:43

В Кабалата на Папюс има допуснати грешки, които мисля, че са съзнателно допуснати. Те са в някои имена, в някои букви и произношенията им, които е възможно и да са променени от превода. Аз самата съм се чудила на това. Но на Папюс се възхищавам.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот nikoj » 07 Фев 2005, 07:29

Трактовката не е съвсем правилна, както и описанието на сферите. Струва ми се, че нарочно е изопачена с цел да доведе по скоро до незнание, отколкото до знание.
В Кабала дървото се приема като универсален символ на бога, който се мултиплицира във всичко.
Най-просто казано Бог е Кетер, който в себе си съсдава следващите сфери, въвеждайки принципите на хаоса, реда, съзиданиeто, разрушението, равновесието, емоцията, мисълта, фантазията и накрая в Малкут и материата. Дървото е символ за олицетворение на Вселената, която по принцип е необяснима.
nikoj

Мнениеот EliKarim » 07 Фев 2005, 20:00

А какво мислиш за обърнатото дърво?
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот nikoj » 08 Фев 2005, 04:52

Ели, май ме подлагаш на изпит?
Да си призная чесно не съм сигурен дали обърнатото дърво съществува обективно. По едно време се занимавах с мистицизъм и дори бях започнал да си изграждам собствена демонична система, основана върху клифотите. Никога обаче не ми се отдавало да стигна до антипода на дървото. По-скоро ми се струва, че клифотите съществуват паралелно с дървото на живота и са част от него. Тага и не можах да проверя тази своя теория, тъй като по това време ми се изпариха всички мистични нагласи. Демоните могат да бъдат призовавани и без да си наясно с обърнатото дърво icon_badgrin .
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 08 Фев 2005, 22:25

:grin: Не е изпит. Просто исках да науча какво милсиш. Харесва ми начина ти на мислене.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Гост » 09 Фев 2005, 11:49

Както и да е бихтели ми препоръчали някакво заглавие за Кабала?
Гост

Мнениеот nikoj » 10 Фев 2005, 00:43

Дайън Форчън - "Мистичната кабала" и Гарет Найт - "Практическо ръководство по кабалистичен символизъм". Това са най-добрите ръковоства за стартиране на кабалистичен мистицизъм. Те не могат да се използват за правене на магия. В тях обаче се съдържа философията й.
Книгата на Найт е и едно своеобразно ръковоство за гадаене с таро.
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Назад към Окултни Статии

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор