от FireSun's Viking » 05 Ное 2006, 10:35
Медовина - "ПИТИЕТО НА БОГОВЕТЕ"
Известна е още като медово вино, хидромел, медов квас, медок. Може да бъде слаба и силна. За слабата медовина се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Този начин се използва много рядко, понеже се получава по-слаба на аромат и вкус медовина.
Приготовлението на силната медовина не е трудно. В 5 литра мека, дестилирана или минерална вода се разтварят около 2 кг пчелен мед. Сместа се вари заедно с 10 г канела, начупена на малки парченца, и 7 - 8 карамфилчета, докато течността намалее почти до половина. Съдът трябва да е захлупен и съвършено чист, без чужди миризми.
По желание може да прибавите 20 мл хубав коняк и корите на 2 лимона. Следва охлаждане на топлата течност до температура 30 - 32шС. Наливането на течността, щом количеството й е малко, става в дамаджана или стъклени добре измити бутилки. На тапите им се оставят отдушници, понеже в съда ще започне макар и слаба алкохолна ферментация, причинена от прибавената 4 - 5 г хлебна мая.
Преди разливането не забравяйте да прецедите сместа през фино чисто платно. През период около 20 дни в съдовете протича слаба алкохолна ферментация при температура в помещението около 20шС. Периодично дегустирайте слабо ферментиращата течност и щом тя ви хареса, предлагайте я за консумация. Бъдещето съхранение на напитката трябва да става при около 8 - 10шС.
Готовата медовина се консумира охладена при около 12шС и има приятна резливост, освежителни, хранителни и диетични качества. Тя подхранва човешкия организъм и регулира храносмилането. Алкохолът й е около 3 градуса.
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!