Символа на светата троица ?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот treskea » 05 Яну 2007, 23:12

да Мел мисля че го каза кратко но невероятно точно.
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 05 Яну 2007, 23:56

Злото и доброто са размити понятия.... Няма напълно зло, а и добро. Това най - много го показва :
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nemezius » 06 Яну 2007, 00:11

Отклонявате се от темата...

nikoj написа: Защо ги има същностния елемент (баща), резултатът (сина) и свързващия елемент (св. дух), а го няма аспектът, който разрушава градежа.

Затова въпросът ми е - защо християнството не признава, че разрушението (във всичките му аспекти, включително и това, което определяме като зло) е естествено и е част от бог?

Според християнството, ВСИЧКо произлиза от Бога, в това число и Сатана-та. Всичко, което е произлязло от някоя част на "цялото", произлиза от "цялото", нима не е така?! Християнството не отрича разрушението. Посочи ми с християнски текстове това отричане, и ще ти повярвам(не търси в Библията- там нема да намериш такова отричане).

Mell, права си, разрушението е присъщо и на Бога(за справка- в "Откровение").
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот Trismegist » 06 Яну 2007, 09:35

Ок де не знам какво е писано,може някъе да е написано.
От тази гледна точка за Бог-разрушението е част от него.
Съгласен съм,че злото е част от Бога и вече го написах.

Но така някой може да реши,че злото,което му се случва е от Бога и тука ще сгреши.

Тогава да кажем,че злото е било част от него и сега тази част има връзка с него,но не е Бог.Тази част си има собствена воля и свобода или нещо наподобяващо на автономност.Важна е тази разлика.

И знакът на Ин и Ян,няма нищо общо с доброто и злото.Това е главната заблуда на мнозинството от хора.

Ин и Ян са две сили на съграждане и разрушение,но те представляват кръговрат-затвор.Рарушението е по-лошата част от този затвор,но то не може да съществъва без-съграждането.

А това,което е извън затвора и в него между Ин и Ян -няма разлика
трябва да е Божественото царство.Може би и триединството не важи там,а само Единството.
Нашите умове,като част от заблудата добро и зло,като част от илюзията(която си е реална за нас) не могат да разберат Бога,чрез схема или логически.
С тях можем само да разберем смисълът на Ин и Ян,които не са Бог.

Просто проблемът е в представата ни за Бог,като нещо безлично и сляпо,като силите Ин и Ян.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 06 Яну 2007, 15:19

За мен, злото е от части разрушемие, мо както казах добро и зло са размити понятия...
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот B-L-O-T » 06 Яну 2007, 15:44

мен - няма добро и зло , има различно . Но се пак можем да различим две почти идентични понятиа - Негативно / позитивно
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Kotentseto » 08 Яну 2007, 21:02

Споменахте, че православните се кръстят с три пръста. Какво мислите за католическия символ тогава?
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Nemezius » 09 Яну 2007, 17:09

Замисли се малко преди да пишеш, Котенцето.... нима католиците не са християни? или да теб християни са само членовете на Православната/Ортодоксалната църква?
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот Kotentseto » 09 Яну 2007, 23:32

Католиците се кръстят с два пръста, това визирам.
Информирай се малко, преди да съветваш другите да мислят :roll:
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот WandaBlenda » 10 Яну 2007, 10:26

А някой може ли да ми каже,защо едните се кръстят от ляво на дясно ,а другите от дясно на ляво?Винаги съм се чудила.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Kotentseto » 10 Яну 2007, 13:10

Разликата е именно в тълкуването на светото триединство в библията. Но нека Немезиус като един вещ познавач обяснява. Аз смятам да помисля icon_flowerface
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Nemezius » 10 Яну 2007, 23:43

Това е въпрос на догмите на двете църкви- от там идват и разликите в някои тайнства(например Свето Кръщение при ортодоксалната църква се изпълнява чрез потапяне, докато при католицизма се изпълнява само чрез поливане със светена вода на челото на новороденото; или във самото Верую, което се проповядва). Като цяло, разликите са незначителни, освен приемането на Папа-та като наследник на св. Петър на земята.
Котенстето, не си прав- при католицизма също прекръстването е с три пръста, но палеца е много присвит и почти не се забелязва(поне така е по каноните им доколкото знам) и повечето хора просто се прекръстват с двата(както и повечето православни не се кръстят до пъпа).
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Предишна

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор