Значи пак казвам.
Зависи какъв е наркотикът и каква е нагласата. А това сравнение с фенерчето е лазера може да е отчасти вярно само за някои наркотици! Желатено е да пишем неща от личен опит или да говорим с факти, щото МНЕНИЯ толкоз много, че не мож ги изчете...
Да с Уизард съм съгласен с това, че ако някой се нуждае от наркотик, да си направи магията, то той е повече наркоман от колкото магьосник
Ето още малко факти:
Цялото средновековно вещерство е ползвало масово Атропино-съдържащи: Фаворити в това са Беладона и Мандрагора.
Индийските монаси ползват марихуана под формата на (БХАНГ - една напитка), за да се отворят към някои духовни преживявания.
Индиянските шамани - то зависи точно къде, защото племена и обичаи много, но като цяло са ползвали непознати смески от треви, гъби. Но известен и силен халюциноген, който са ползвали шаманите е слузта на енда жаба май беше Буфо-Буфо. За Мексикан Машрумс не съм сигурен до колко в било разпространено в миналото, но сега се ползва доста. Африканските извлеци пък хич не ги знам, но си ги е имало доста.
Друго нещо са Елевсинските мистерии. В Гърция пък е имало една Пития която е стояла в пещера, в нея е имало вода от която се е издигала пара, когато питията вдиша от парата, започва да вижда и да отговаря. Не се знае обаче точно какво са слагали вътре във водата, може пак да са някакви Атропинови...