Божии заповеди

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот ZefaS » 24 Яну 2007, 18:49

Защо Яхве е заповядал "Не изговоряй напразно името Божие"? Какъв е смисъла от тази заповед?
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот B-L-O-T » 24 Яну 2007, 19:53

Да ти кажа от глупост . Господ - най-величественото да не се намесва сред бита на хората като цяло . Ако го изричаш напразно значи не си го уважаваш и го принизяваш . . . Глупости щото господ би трябвало да е вчиско вкл и бита на хората . . .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mell » 24 Яну 2007, 21:21

Не Зефас, смисъла е да се опиташ първо сам да
се справиш, да положиш всички усилия...и чак след това да се
обърнеш към Бог, което според мен е справедливо.
В Корана също има подобна забрана.
И знаеш ли, навсякъде е така. Ако само си седиш и се вайкаш
"Боже, Боже, Боже..." то и ти самият едва ли ще се харесваш, като личност...
Ще ти дам пример за споменаване напразно на името Божие
примерно си студент или ученик и се омазваш всяка вечер в някоя
дискотека или играеш до припадък Кънтър Страйк имаш изпит на другият ден, не си положил никакви усилия,
но седиш и усилно се молиш пред кабинета и повтаряш"Боже..."
Е това е напразно споменаване.
Виж теолог съм, но не съм християнка.
Мисля, че смисъла на тази заповед можеш да намериш във всяка религия. Мога да си го тълкувам по два начина
първият е, че наистина трябва да се има уважение към силите
на които се молиш...
А вторият е чисто възпитателен, ще се превърнеш в пълен гъз,ако постоянно ти се изпълняват и най дребните прищевки, без да даваш нищо от себе си за това...
Mell

Мнениеот sesil » 25 Яну 2007, 08:38

Ехо, казано е да не се споменава ИМЕТО, забележете ИМЕТО божие, а не просто обръщението, титлата ако искате - бог. А как се използва името на дадено божество в магията? ... Ето затова да не се изговаря напразно ИМЕТО МУ!
Истината е някъде там.
Аватар
sesil
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 25 Яну 2007, 09:10

Хора - Наблегнете на думата "Напразно" щото да се говори за него може и да се изрича името му в разговора . . .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Звездичка » 25 Яну 2007, 14:54

Съгласна съм със sesil - винаги, когато съм чувала/чела тази заповед, съм смятала, че става дума за онова четирибуквено име, което Бог разкрива, когато се явява пред Мойсей.
Може би по-късно в Християнството тази заповед се тълкува именно като забрана да се осланяш на Божията помощ без сериозна причина и съответно да призоваваш Бог чрез името му. Но в края на краищата, смисълът е почти един и същ :roll:
Iehi Aour.
Аватар
Звездичка
MagicGateBg Приятел

Мнениеот splinter » 19 Фев 2007, 06:36

Звездичка написа:Съгласна съм със sesil - винаги, когато съм чувала/чела тази заповед, съм смятала, че става дума за онова четирибуквено име, което Бог разкрива, когато се явява пред Мойсей.
Може би по-късно в Християнството тази заповед се тълкува именно като забрана да се осланяш на Божията помощ без сериозна причина и съответно да призоваваш Бог чрез името му. Но в края на краищата, смисълът е почти един и същ :roll:

И кое е това четирибуквено име че искам да си поговоря малко с тоя!
Аватар
splinter
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Звездичка » 19 Фев 2007, 12:59

splinter написа:И кое е това четирибуквено име че искам да си поговоря малко с тоя!

Нали знаеш тоя виц:
"Ако ти говориш на Господ, това е молитва. Ако обаче Господ ти отговаря, това е шизофрения." :)

Имам в предвид Йод Хе Вав Хе (съставено от четири еврейски букви)
Според библията му се представя като Ехейе (Аз съм).
Iehi Aour.
Аватар
Звездичка
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ilusia » 19 Фев 2007, 13:10

Но е доста по разпространено като Йехова - Яхве ... всъщност то по друг начин се пише... ама нали съм си неграмотно ;)
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Abathor » 19 Фев 2007, 19:36

някой имена активират определени области на мозъка а магията идва от мисълта.
с мантруване примерно ние активираме мозъка си и извикваме определени същества дори и божества.
смисъла и е че ако нямаш нужда от него не го занимавай с ежедневните си проблеми.
така е и с други богове или дори демони - все едно да извикаш някой и ей така да му кажеш "ами викнах те ей така да те видя да си полафим че от скука нямаше какво да правя"
един мой познат беше направил тая грешка от любопитство да вика един от принцовете на мрака.ми разправя че след 3 дни халюцинации се оправил.
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 13 Мар 2007, 17:41

ilusia написа:Но е доста по разпространено като Йехова - Яхве ... всъщност то по друг начин се пише...

Така е. Мисля, че идва от еврейското изписване - "йод хе вав хе". Все пак Свидетелите на Йехова ще дадат различно обяснеие от православния свещеник....
Аватар
EliKarim
Модератор

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор