от Cath » 14 Апр 2007, 00:47
мила, ако исках да се заяждам, щеше да го усетиш и то много добре. макар че бях силно изкушена от едно евентуално "заяждане" с теб, което вярвам щеше да се получи много приятно. не се заяждам.
но... ИСТИНА е поредната условност. както обичам да казвам - въпрос на гледна точка. една истина за мен, може да не е истина за теб. със същия успех мога да говоря и за лъжата - условност. а имайки предвид, че лъжата е налице тя е истина, защото е истинска. конкретно към основния въпрос - дали ВСИЧКО на този свят е ИСТИНА? моето мнение е, че подобни казуси не водят до нищо положително. първо - не можеш да сложиш всичкото ВСИЧКО под общ знаменател. второ - дори да успееш да го направиш, начинът, по който това ВСИЧКО ще се изкриви бивайки възприето от различните хора, е различен. всеки сам определя своята реалност и нещо е лъжа или истина едва след като влезне в пряк контакт с човешките възприятия. преди това то просто Е.
ВСИЧКО, в което ПОВЯРВАШ става ИСТИНА. аз вярвам в шкафа, знам че той съществува, виждам го, докосвам го - той е истина за мен. ако някак успея да се изчистя от подобни чувства, ама напълно, кой знае, може би шкафа за мен няма да съществува. можем безпроблемно да заменим "шкафа" с "дядо коледа", примерно, която теза ти разви някъде тук. простете, че звуча като в някакъв блудкав филм от типа "ако вярваш стават чудеса", но действително мнението ми е такова. или друго - аз вярвам, че Изида съществува (пак примерно). не само, че вярвам, че Изида съществува, но вярвам, че ме закриля. ама наистина вярвам! тогава ще е истинска ли за мен Изида и нейната закрила? да, определено.
сещам се и за една сентенция: the truth is rarely pure and never simple - истината рядко е чиста и никога проста
Evil is a point of view.