вампирка

Тук можете за пишете за Ваш проблем или случай, за който искате да Ви се помогне.

Модератор: Nemezius

Мнениеот till_it_sleeps » 11 Апр 2005, 20:53

извинявам се за отклонението :oops:
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Celestial » 12 Апр 2005, 22:00

till_it_sleeps написа:
Le Mot Juste си е чист френски, ако питаш мен :grin:

Не, съжалявам, че те разочаровам, латински е!!! В превот означава "точната дума на точното място". Но така по темата( май не е лингвитика нали).
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот till_it_sleeps » 12 Апр 2005, 23:30

моля ти се, учила съм го 5 години тоя език, пък и определителния член в латинския, до колкото си спомням не беше 'Le'.
не се опитвам да се заяждам, много ти се кефя на постовете, просто това ми направи впечатление. пък и изразчето е готино-преведено от фр. означава "Вярното слово" :grin:
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Celestial » 14 Апр 2005, 00:09

Мога и аз да греша! Не съм безгрешен и аз съм човек .
till_it_sleeps - чест и почитания!!!
А сега по темата а? Че зпреличахме на лексикон...
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот till_it_sleeps » 14 Апр 2005, 05:48

никой не е безгрешен, разбира се :grin:
вярно, че на лексикон заприличахме, само СПОМЕНИ дето не почнахме да пишем, чакай поне с това мнение да се върна към темата, че пишман станах вече :oops:

та за вампирите. не знам дали вярвам в тях, не съм виждала такъв (за сега) :-( но си спомням, че тук в една тема някой беше попитал дали съществуват феи, самодиви и други такива митични същества. и си спомням, че имаше хора, и то такива дето не са lameri, които отговориха положително. та и аз като тръгнах по тази линия се замислих 'добре де, щом има самодиви, самовили, феи и прочие герои от приказките-защо да няма и вампири'. както един викаше в един филм 'Кучета и котки може, а прасета-не може!' :grin:
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 14 Апр 2005, 22:37

Не е ли възможно в съвремените езици да се пазят и латински корени или цели думи и те да имат едно и също звучене?!

По темата за вампирите, като се замисля се сещам, че преди време ми беше попаднал някакъв сборник за така наречените "вещи люде", в който имаше интересна информация. Значи под "вещи люде" се визират хората обладани от духове или такива контактуващи с бeзплътни същества. Попаднах на обяснения за същества като кръвник, ведмак, тревовед, ведун, жабалак, нав, влъхва....и други. Названията не са толкова разпространени като елфите, вампирите, орките и подобни приказни същества, но имаха интересни описания....
Някъде във форума имаше такава тема или питане и мисля, че бе отминато. Интересно ще ми е да разбера какво мислите за всичко това? Тук май трябва да разграничим героите на Спилбърг, съществата от митовете и апокрифите и тези от гримуарите на Соломон например ;)
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Vrania Volosia » 15 Апр 2005, 21:43

Аз съм съгласна с мнението на Ели:)...Аз лично вярвам, че има такива духове, от астрала, но този случай ме заинтригува.възможно е бабата да е била някаква вещица наистина, а може дори да не е кръв...а някава смес.Общоизвестно е, че посредством химия-всичко се постига, старите вещери са били добри в отварите:)
Dominus Spiritus Viritus Satanas!
Аватар
Vrania Volosia
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Celestial » 16 Апр 2005, 23:59

Може, а може и да е познавала лично Рамзес II. Но нещо не ми се вярва...
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот EliKarim » 17 Апр 2005, 23:02

Celestial написа:Може, а може и да е познавала лично Рамзес II. Но нещо не ми се вярва...

И на мен ми минават подобни мисли :lol:
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Celestial » 19 Апр 2005, 20:41

Ave Eli!!! notworthy
Не знам до каква степен сте запознати с бг. варянта на вампирите. Но според мен този варянт звучи най-логичен от повечето които съм чувал. Например вампира след 40-тия ден се окоства. Може да илиза през деня(ако е много стар/силен), да има деца, които наследяват неговите сили и:
а)стават вампири
б)стават ловци на вампири
От друга страна пък вампира има власт над други нечистиви създания и т.н. Но главната идея е баланса между световете. Ако имам време ще пратя материялите на които иска.
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот EliKarim » 19 Апр 2005, 23:31

Celestial написа:От друга страна пък вампира има власт над други нечистиви създания и т.н. Но главната идея е баланса между световете.

Симпатизирам повече на това изразче, въпреки че вариянта за който напомняш с 40-то дни е най-логичен. Просто си имам свое мнение по въпроса. Според мен и цифрата не е случайна. Някъде в друг форум бях срещнала някакви обяснения за общото между вампира и върколака и се смях от сърце.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Poison » 20 Апр 2005, 15:56

И за какво са тия 40 дни, ако са 39 какво ще стане? Абе няма вампири, не ми се вярва да съществуват такива дето ходят по стените!
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Celestial » 20 Апр 2005, 23:00

Poison написа:...Абе няма вампири, не ми се вярва да съществуват такива дето ходят по стените!

Poison - доста детцки възглед, по темата извади. На дали някой си представя вампирите ала "made in HOLYWOOD" или поне аз не съм споменавал нещо подобно. Не се засягай но 40 дни - се води за съкрална цифра. Свързана е с много народни поверия относно живота и смъртта. А такива дето ходята по стените (ще те разочаровам но) има, викат им паяци!
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот fly^spirit » 21 Апр 2005, 14:50

Здравейте и тук,ами предполагам повечето от вас са гледали "Дракула 2000"Идеята за това ,че всъщност той е прегрешилият Юда специално на мен ми отоговаря нна много въпроси спрямо вампирите.Никога не съм виждала такива/с изключение на енергийни/,но 40-те дни мисля че са свързани именно с това.Не мога да коментирам темата,защото нито съм виждала,нито съм убедена че има вампири,но никога не излишно нечие становище по въпроса.
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 21 Апр 2005, 23:30

Celestial написа:На дали някой си представя вампирите ала "made in HOLYWOOD"

Еми май се оказва, че има и такива дето си ги представят така. Тук вече не е смешно, ами трагично.
За цифрата 40 и аз подкрепям казаното по-горе, тя е съкрално число.[
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Poison » 23 Апр 2005, 14:12

Да си призная честно освен за 40-те дни в пустинята и израелтяните за друго свързано с това число не се сещам.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот till_it_sleeps » 23 Апр 2005, 18:43

vsushtnost ne sa 40 dni, a 40 godini, za da se osvobodiat ot robskoto mislene i da mogat 'svobodni' da vliazat v obeshtanata zemia.
inace Hristos prekarva 40 dni v pustiniata i biva izkushavan ot diavola. vuzkursva na 40-tia den. to4no i poradi tazi pricina kogato se pogrebva niakoi, se pravi pomen na 40-tia den, zashtoto se smiata, 4e to4no togava dushata mu napuska zemiata i otiva v raia ili ada. (tova e pri pravoslavnite hristiani, za drugite ne sum sigurna)
abe vuobshte 40-te dni imat dosta silna simvolika. i to glavno po otnoshenie na deiata 'smurt-vuzkresenie ili vuznesenie' :smile:
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот SomoN » 24 Апр 2005, 07:25

Вампири е имало преди 300-400 години !!!
Сега не вярвам да намериш един вампир на улицата ,който ти хваща врата и започва да ти смуче от кръвта :grin:
Добре ,че магьосниците са ги изтребили ...
Ако искате повече информация на тази тема - само кажете
ARAF.
Аватар
SomoN
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Poison » 24 Апр 2005, 10:19

Казваме! Давай, че ми е интересно!
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 07 Яну 2007, 02:23

Интересното е, че във много култури има такива особи. Е... само дето пият от съдове drunkили както при Араваките , изцеждат сърцето в устата си. love8 Но това е незначителна разлика пред това, че при останалите, това са си били обикновени хора, а не свръхестествени.
Но като се замисля, без Блейд много деца биха стояли будни до късно. И както Баба Яга и Торбалан, така и вампира е по-скоро някаква фолклорна бойна единица, а не особен вид човек.sad3
Неотдавна гледах за една откачалка, дето броди из гробище в едно италианско селце и яде сурови гълъби. Дрехи - готик стайл и чифт пластмасови зъбки в комплект с червени лещи, могат да накарат всеки по-плашлив човек, да омирише пеизажа.
Чудно... дали не му се намира в килерчето едно шишенце с червена течност!... :wink:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Предишна

Назад към Молба за помощ

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор