МПРХ - ГЕДУЛА и ГЕБУРА

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Arhimikus » 20 Мар 2008, 22:59

[align=center]Изображение[/align]

Цитирам от "Мистичната Кабала", Дайън Форчън

"Хесед се образува пт преливането на Бина и е разположен върху дясната Колона на Милосърдието..."

"... Хесед означава Милосърдие, или Любов; наричат я освен това и
Гедула, Величественост или Великолепие... Гебура означава Сила... (лявата Колона на Строгостта)"

Цитирам от "Съвременна магия", Доналд Крейг

Т.е. :
Хесед
(ГЕДУЛА) - ДЯСНО
ГЕБУРА - ЛЯВО

МПРП

".
.
3. Докоснете
дясното рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Бу-Ра (съответстващо на ЛЯВОТО рамо)
4. Докоснете лявото рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Ду-Ла (съответстващо на ДЯСНОТО рамо)"

Това аз ли не го разбирам, или в МПРП има някаква грешка.
По тази логика, следва ритуалът да протече ето така:

3. Докоснете
дясното рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Ду-Ла
4. Докоснете лявото рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Бу-Ра

Както гледам Дървото пред себе си, така и го възприемам - т.е. Дясната Колона (Мъжката) съответства на дясната страна на тялото ми, а Лявата Колона (Женската) съответства на лявата страна на тялото ми.

Ако имате повече опит и знаете защо се получава така, моля споделете!
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Arhimikus » 20 Мар 2008, 23:01

Извинете, заглавието на темата е МПРП, моля администраторът да го поправи.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Abraksos » 20 Мар 2008, 23:39

Arhimikus написа:[align=center]Изображение[/align]

Цитирам от "Мистичната Кабала", Дайън Форчън

"Хесед се образува пт преливането на Бина и е разположен върху дясната Колона на Милосърдието..."

"... Хесед означава Милосърдие, или Любов; наричат я освен това и
Гедула, Величественост или Великолепие... Гебура означава Сила... (лявата Колона на Строгостта)"

Цитирам от "Съвременна магия", Доналд Крейг

Т.е. :
Хесед
(ГЕДУЛА) - ДЯСНО
ГЕБУРА - ЛЯВО

МПРП

".
.
3. Докоснете
дясното рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Бу-Ра (съответстващо на ЛЯВОТО рамо)
4. Докоснете лявото рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Ду-Ла (съответстващо на ДЯСНОТО рамо)"

Това аз ли не го разбирам, или в МПРП има някаква грешка.
По тази логика, следва ритуалът да протече ето така:

3. Докоснете
дясното рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Ду-Ла
4. Докоснете лявото рамо, произнесете с вибриране Ве-Ге-Бу-Ра

Както гледам Дървото пред себе си, така и го възприемам - т.е. Дясната Колона (Мъжката) съответства на дясната страна на тялото ми, а Лявата Колона (Женската) съответства на лявата страна на тялото ми.

Ако имате повече опит и знаете защо се получава така, моля споделете!

Еми, след като толко си чел, ще не си попаднал на един цитат дето се казва, че Дървото е обърнато към теб с лице един вид. Т.е. ако от беглия преглед на темата ти, правилно разбирам какво те притеснява, то така се обяснява.
Ама не мога да ти кажа къде съм го чел това понеже е било преди 6-7 години сигурно. Предполагам обаче ще да е в някоя от книжките дето и ти си чел. Освен ако е било в Г. Найт - практическите му ръководства по кабалистичен символизъм, което лесно ще обясни нещата, щото са съуховато скучни за четене и е лесно да го пропуснеш това.

Прочети си ги пак книжките и приятно забавление с МПРПтата.
Аватар
Abraksos
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Arhimikus » 20 Мар 2008, 23:49

Еми точно това пояснявам във втората част от поста си, че след като Дървото е обърнато с лице към мен, следователно двете Сефирот са с обърнати места.
Явно не ме разбираш какво питам.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Abraksos » 21 Мар 2008, 00:24

Arhimikus написа:Еми точно това пояснявам във втората част от поста си, че след като Дървото е обърнато с лице към мен, следователно двете Сефирот са с обърнати места.
Явно не ме разбираш какво питам.

Понеже първият път бегло прочетох темата ти, сега го направих съсредоточено и все си мисля, че много добре съм разбрал.

Ако Дървото е човек, който прави въпросния кабалистичен ритуален кръст и е обърнат с лице към теб, показвайки ти как става, то излиза, че Крейг си го написал много правилно.
В тоя смисъл докосвайки ДЯСНОТО СИ рамо казваш ГЕБУРА, защото тя е отдясно, тъй като ти гледаш дървото в лице.
Но после наслагвайки себе си върху него, ти се обръщаш с гръб към дървото и тогава гебура ти идва отдясно, а хохма от ляво.

Освен това, може да се направи аналог с католическия и православния обичай да се кръсти човек.
Католиците се кръстят от ляво на дясно, православните от дясно на ляво.
В тоя смисъл Крейг е православен, :P но ако ти се кефиш на теорията, че дървото не е обърнато с лице към теб, то ти може да се кръстиш от ляво на дясно.
Аналогията схристиянското кръстене е съвсем уместна, предвид превода на ритуалното изречение на Крейг.
Айде, стига се занимава с глупости и си се кръсти как ти е кеф.
Аватар
Abraksos
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот degagement » 21 Мар 2008, 00:55

Ако беше прочел книгата, а не само прегледал отгоре-отгоре ритуалите, нямаше да задаваш този въпрос.

Между другото имам въпрос за самото дърво. Пътища 25 и 26 според мен са разменени. Проследете логиката има на номериране и ще забележите грешката.
Дали е умишлена грешка за заблуждаване на непосветените? Изобщо не ми се вярва да е несъзнателна грешка. Предполагам има и други подобни нарочни несъответствия. Кой друг е забелязал такива?
Аватар
degagement
Модератор

Мнениеот Arhimikus » 21 Мар 2008, 08:46

Така... теорията, която предлагаш е неуместна, поради простата причина че и по този начин няма съответствие. Т.е. когато човекът срещу мен ми показва как да правя ритуала, следователно при него Сефирот са на правилно място, а при мен идва разместване (само на тези двете). По пътя на логиката, аз не мога да размествам Сефирот, както и да го въртя, двете са раместени в ритуала.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Neter-Kua » 21 Мар 2008, 13:51

Архимикус представи си че виждаш свой огледален образ с който искаш да се слееш.Най-удачния начин е: обръщаш се с гръб към него и правиш крачка назад.Дясното си остава дясно а лявото ляво.

Ако беше прочел книгата, а не само прегледал отгоре-отгоре ритуалите, нямаше да задаваш този въпрос.

Между другото имам въпрос за самото дърво. Пътища 25 и 26 според мен са разменени. Проследете логиката има на номериране и ще забележите грешката.
Дали е умишлена грешка за заблуждаване на непосветените? Изобщо не ми се вярва да е несъзнателна грешка. Предполагам има и други подобни нарочни несъответствия. Кой друг е забелязал такива?

degagement:Не бъди твърде снизходителен към тези който задават въпроси,защото ако ти беше чел книги свързани с практическата работа върху дървото щеше да знаеш че грешка изобщо няма.При обратния път-Малкут-Кетер началото на 25-тата пътека стои по-ниско от началото на 26-тата и е тази която прекосява булото Парокет,затова е и първата която трябва да бъде извървяна,въпреки че това обикновено става от по-голяма числова стойност към по-малка.Защо това се отнася или не за други части на дървото и защо ако е вярно, 25-тата не е 24-та е предмет на собствено изследване.
I will create as I speak.
Аватар
Neter-Kua
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Arhimikus » 21 Мар 2008, 15:15

Мерси Нетер, така ми стана ясно.
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот stanislava » 21 Мар 2008, 16:02

Дясна колона-звук мантра-ВЕ-ГЕ-БУ-РА
Лява колона-звук мантра-ВЕ-ГЕ-ДУ-ЛА
Постави си ръцете кръстосани пред очите-лява от долу,дясна отгоре,задръж едната ръка неподвижна-дясната,а лявата я я придвижи към дясно рамо-вибрираш енергята от лява колона-защото тя се предвижва към дясното ти рамо,и обратно-всъщност това е пътя на ИДА и ПИНГАЛА-или ИН,ЯН-или движението на тези две енергии образуват така наречените чакри.Това е моето обяснение.
Аватар
stanislava
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Abraksos » 21 Мар 2008, 23:47

Ти направо ще ме комплексираш откъм това, че силно надценявам умението си да обяснявам и разяснявам и т.н. А винаги съм мечтал това да правя.

Как за Бога успя с два реда да обясниш, така че да му стане ясно?!

Сега се надявам само, че някакво нежелание конкретно да схване точно от мен, му е попречило и не си е представял това, което обяснявам. щото дали ше е огледало или друг човек - все тая, даже аналогията с огледалото ми звучи на мен по-сложна.

Колкото до дигагемен, тя е чела и не се отнася снизходително конкретно към Архимикус, а страда от същия предразсъдък към потребителите на този форум като цяло, какъвто имах аз до преди известно време. И сега много се радвам, че теорията ми за предразъдъците като основен инструмент на психическия цензор към Духа, се потвърждава. Защото тук тя ще намери точно хора на нейната вълна, а не в модерирания от нея форум.

Neter-Kua написа:Архимикус представи си че виждаш свой огледален образ с който искаш да се слееш.Най-удачния начин е: обръщаш се с гръб към него и правиш крачка назад.Дясното си остава дясно а лявото ляво.

degagement:Не бъди твърде снизходителен към тези който задават въпроси,защото ако ти беше чел книги свързани с практическата работа върху дървото щеше да знаеш че грешка изобщо няма.При обратния път-Малкут-Кетер началото на 25-тата пътека стои по-ниско от началото на 26-тата и е тази която прекосява булото Парокет,затова е и първата която трябва да бъде извървяна,въпреки че това обикновено става от по-голяма числова стойност към по-малка.Защо това се отнася или не за други части на дървото и защо ако е вярно, 25-тата не е 24-та е предмет на собствено изследване.
Аватар
Abraksos
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ultramarin » 22 Мар 2008, 12:07

Дясна колона-звук мантра-ВЕ-ГЕ-БУ-РА
Лява колона-звук мантра-ВЕ-ГЕ-ДУ-ЛА
Постави си ръцете кръстосани пред очите-лява от долу,дясна отгоре,задръж едната ръка неподвижна-дясната,а лявата я я придвижи към дясно рамо-вибрираш енергята от лява колона-защото тя се предвижва към дясното ти рамо,и обратно-всъщност това е пътя на ИДА и ПИНГАЛА-или ИН,ЯН-или движението на тези две енергии образуват така наречените чакри.Това е моето обяснение.

Присъединявам се към мнението - идеята, и според мен, е в това да уравновесиш ляво с дясно и дясно с ляво, та затова са кръстосани.
Аватар
ultramarin
Модератор

Мнениеот Arhimikus » 22 Мар 2008, 12:08

Абраксос, не е нищо лично към теб, просто не ми стана ясно по начинът, по който ми обясни.
И малко избързах с този въпрос, защото в книгата е обяснено защо е така. Благодаря и на Станислава. Този момент също се споменава.

Предлагам темата да се заключи, защото няма какво повече да се каже. А ако случайно някой в бъдеще има такъв въпрос, да се насочи към тази тема.

Благодаря на всички за оказаната помощ!
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Cagliostro » 22 Мар 2008, 17:14

Схемата на Дървото на Живота е изключително комплексен и доста-слабо разбран Символ.Макар и да се появява за пръв път през средновековието като резултат от иследвания върху Тора и Сефер Йецира е много вероятно да предхожда като глиф Юдаизма с няколко хиляди години.Знам че това звучи идиотски тъй като едно сравнение с “Мировите Дървета” на другите древни Кутлтури не показва задоволителни сходства които биха подсказали произхода на графичният Символ като”Дърво” .Ако го сравним обаче със Символите използвани в китайската Книга на Промените или Африканските Земни Оракли като например ситемата Ифа картината се избистря и се вижда същата матрица за двоично кодиране.Както и да е ,в Кабалистичните учения били те еврейски или “християнски“ на “Дървото” се гледа като на Ключ към Божественото Творчество, пътна карта за завръщането в Рая или един вид универсален мерител на “Мерките на Тялото” на Бог или “Образ” на самият Адам Кадмон което би могло да се нарече “Човешкият Модел” на организация на Живота.Така че при “кабалистичния кръст” идеата е да се идентифицираме с “Дървото” което показва евентуалната структура на проявление на Божията Воля чиято материализация сме може-би ние.”Кабалистичния кръст” както го знаем от ритуалите на “Златната Зора” като рецитация се основава на препоръката на Исус дадена в “новия завет” където се казва да се молят набожените кратко като кажат нещо от сорта на “Твое е Царството и Силата и Славата во Век и Веков Амин” (симпатична кратка инвокация на Амон).
Ако Исус е имал в предвид “кръстене” като съпровождащо молитвата деиствие би показало интересно чувство за Хумор от негова страна.Ритуалите на “З.З.” са синоним за практична скованост и смазващ всякаква спонтанност формализъм но все пак са построени върху интересни и доста интелигентно разработени схеми и за времето си са феномен от световно измерение и са белязали почти цялата съвременна Западна Магия по един начин които (било за добро или за зло) е много трудно да се ревизира.Ще дам една стандарта инструкция за правенето на “кабалистичния кръст” така както се практикува в средите на О.Т.О.,А.А.или Телемската Златна Зора.
Магъосникът се обръща към посоката от която смята че е Изворът на Силата с която иска да комуникира,например “мюсюлманите” гледат към Мекка пък Телемитите към Лох Нес в Шотландия и Супермен към Северния Полюс и тн..Визуализира се огромна сфера от Светлина(като диамантен блясък) върху главата и с палецът на дясната ръка които се поставя между средния пръст и показалецът се докосва “Светлината” и се сваля върху челото при което се вдишва въздух и се визуализира как тази светлина изпълва главата ,издишваики се казва “АТА”.Продължава се с ръката на долу и се спира върху Сърцето и вдишваики дълбоко визуализираме образът на Божеството което заема главно място в личният ни Пантеон и Единението с което би било Великото Дело,ако Магъосника е атеист може да визуализира Себе Си в образа които според него е личният му Идеал или да даде временен образ на това което усеща като Природа на Света.Дори и ритуалът да се прави за инвокация на някое конкретно Божество различно от това към което ние се чувстваме привързани или смятаме за Върховната Истина е добре да не се използва друг образ на обожание при “К.К.” тъи като рутинната практика на тези ритуали цели да създаде
един навик и състояние на постоянно Единство с “Великата Тайна” както би казал някой Индиянаец чийто образ се проектира върху нас като един вид пълномощно “от Горе” и ни е легитимацията за всяко едно деиствие на този Свят което естествено би трябвало да цели Единението с въпросния Идеал които е и Изворът на нашето Съществуване. Божествения Образ се визуализира като изпълващ ни от галвата до петите и в синхрон с дишането се “гълта” усещането свързано със звученето на Божественото Име и когато(интересен ефект) въображаемата “пълнота” стигне до земята се усеща едно отскачане на съшата и щом това се усети се започва гласовото вибриране на Името при което се отпуска диафрагмата докато долната част на корема завибрира в резонанс с гласа.След това “Светлината” се отвежда надолу към базисната(половата)Чакра или средата на Тялото която е една длан под пъпа и се казва ”Малкут”.Някои вибрират Божественото Име докосваики центъра на Тялото а казват “Малкут” докосваики Земята. Ръката докосва дясното рамо и се казва “ Ве Гебура” след това лявото и се казва “Ве Гедула” след което ръцете се разперват в позицията на “Т” или както е известна в “З.З.” “Знакът на убития Озирис” и се визуализира кръстът в нас при което вертикалния лъч е бял и преминава през нас идвайки и отивайки в Безкрая,хоризонталния е червен и също е безкраен и преминава през ръцете и гърдите ни и от кръстоската се поражда свера която се визуализира във виолетово.Някои Магъосници използват само тази визуализация вибрирайки И-А-О при всеки от елементите и не правят останалите неща.Двете ръце след това се кръстосват пред гърдите в “Знакът на Възкресилия се Озирис” и се казва “Ле Олам”и се вибрира “АМЕЙН” ,“АМЕН” или “АУМГН”.Спокойо еврейските фрази могат да бъдат заменени с българското им значение .След това се обръщаме към посоката с която ще започне същинската ни работа като в зависимост с това дали работим със Земните ,Небесните или Зодиакалните Елементи или с някоя конкретна Звезда или Планета ориентацията ни в “Дърворто на Живота” или Световните посоки ще варира.В ритуалът от”LIber V vel Reguli” Кроули дава едно друго “прекръстване” което много хора практикуват при всички свой Магически операций и това е разбираемо но според мен Божествените Имена трябва всеки да подбере според собствената си Духовност иначе тройния Кръст е супер като проекция на Символ върху нас.Някои може да лудне от това колко тежко и формално всичко до тук казано изглежда но е по добре за тези които са решили да опитат или сериозно да се занимават с този тип Магия(която аз почти изцяло отричам като Метод) да тръгнат по тежкия и сложен път и впоследствие да опростят схемата когато започнат да изграждат Пълнеж отсъствието на които е и причината да се правят ритуали.И още нещо но това може би трябва да се обсъди на друго място,никое от приписанията на еврейските букви към пътеките на “Дървото на Живота” така както са дадени от Кроули, Регарди или който и да е от “З.З.” ,О.Т.О. или А.А. в популярните книги не са верни.
In Gods We Trust
Аватар
Cagliostro
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Abraksos » 23 Мар 2008, 13:55

Cagliostro написа: И още нещо но това може би трябва да се обсъди на друго място,никое от приписанията на еврейските букви към пътеките на “Дървото на Живота” така както са дадени от Кроули, Регарди или който и да е от “З.З.” ,О.Т.О. или А.А. в популярните книги не са верни.

И какво ще рече, че не са верни?
Кой казва, че не са верни? Може би ти знаеш правилното подреждане?

И да не би да има някакво значение това или онова подреждане за душата ти?
Аватар
Abraksos
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Neter-Kua » 23 Мар 2008, 17:40

И какво ще рече, че не са верни?
Кой казва, че не са верни? Може би ти знаеш правилното подреждане?

И да не би да има някакво значение това или онова подреждане за душата ти?

Не са "верни"(в кавички), защото в Сефер Йетцира са подредени по съвсем различен начин.Отличен point Cagliostro.Въпреки това не мисля че скоро бих го обсъждал тук.
I will create as I speak.
Аватар
Neter-Kua
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор