Шевиците по националните носии и шаманите.

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот ilusia » 16 Юни 2008, 22:20

Наскоро четох, че шевиците по българските национални носии са своеобразен код и "тайнопис" пренасящ скрити знания още от времето на шаманите. Интересно ми е има ли някакви основания и доводи за подобна хипотеза, някой чувал ли е нещо по темата ?
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nemezius » 17 Юни 2008, 06:46

Илю, като за начало- шевиците са вложени защити. Именно за това има шевици за различни възрасти- при децата те са много и задължително обхващат всеки възможен отвор на дрехата(която се приема като "тяло", което да бъде защитено); при "малки моми и млади невести" са по-малко, а с напредване на възраста намаляват до минимум- по-тънки са, тъй като се предполага, че човекът вече е помъдрял и знае как да се пази.
Преди ти дадох един сайт- потърси в него какво можеш да намериш по тази тема.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот ilusia » 17 Юни 2008, 08:49

:oops: Тъпия ми компютър трие перманентно фаворитите но ще пробвам да го изнамеря. хм... когато четох по темата до колкото си спомням наистина има за различните възрасти но при децата и възрастните шевиците бяха бедни, докато най-богато украсени бяха точно на младите моми и невести.
Добре, а това че за всяка област има различни носии влияе ли по някакъв начин или има орнаменти, които се забелязват по всички носии ?
Като ида на работа ще си направя труда да позяпам носиите, но за съжаление тази експозиция не е разгърната поради липса на място :) Но поне библиотеката им е на мое разположение :mrgreen:
Та благодаря за информацията :)
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nemezius » 17 Юни 2008, 11:10

ilusia написа: :oops: Тъпия ми компютър трие перманентно фаворитите но ще пробвам да го изнамеря. хм... когато четох по темата до колкото си спомням наистина има за различните възрасти но при децата и възрастните шевиците бяха бедни, докато най-богато украсени бяха точно на младите моми и невести.
Добре, а това че за всяка област има различни носии влияе ли по някакъв начин или има орнаменти, които се забелязват по всички носии ?
Като ида на работа ще си направя труда да позяпам носиите, но за съжаление тази експозиция не е разгърната поради липса на място :) Но поне библиотеката им е на мое разположение :mrgreen:
Та благодаря за информацията :)

Прегледай си личните на форума- мисля, че ти бях пуснал адреса именно тук.
Има "универсални" елементи, като например кръстовидните такива- мисля, че е ясно за какво се слагат.
Вида на шевиците и въпрос и на традиция- може да прегледаш стари носии на 2 съседни села и да намериш много разлики в тях. Нашиването като традиция се е предавало от майки и баби на дъщери и внучки(разбираемо- те са везали все пак, а не мъжете- за тях е копането на нивата :) ).
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот Cath » 18 Юни 2008, 17:46

всъщност разликата между носиите в различните области не е толкова ярко изразена в конкретните елементи. калинката навсякъде си е калинка, пилето навсякъде е пиле, кръстът навсякъде си е кръст. вече тяхната комбинация и цветово изпълнение е различна. макар че така като се замисля червеното си е символ на живота навсякъде. ;)
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот ilusia » 19 Юни 2008, 08:19

На скоро правих едно проучване в моето село снимах няколко носии "литак" се нарича, черна вълнена рокля със златни и сребърни краски най вече в областта на гърдите и поръбен отдолу, друга носия която снимах беше в Бачково и между двете нямаше никакви прилики, сега отделен въпрос е, че на едната носия липсваше пояса, а на другата нагърдника. Имаше обаче някои сходни елементи в "дупките" в смисъл когато са на няколко пласта долния прозира през определено изрязани знаци и дупчици. Честно казано в момента просто опипвам почвата и ми се иска ако някой има по-обширна информация да ми окаже съдействие :) Благодаря ;)
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор