Разликата между вещерство и уика

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот sin angel » 08 Юли 2008, 20:02

Напоследък явно стана много модерно да си вещица или някакъв там окултист.Явно защото е актуално да си странен.Но малко са хората, които познават в дълбочина традициите и ги съчетават с новостите. Разликата между вещерство (witchcraft) и Уика (wicca) се пренебрегва, смятайки се че Уика е по-нов вариант на Вещерството. Това е до някъде така, но има няколко съществени разлики, които ги правят коренно различни макар и толкова подобни. Уика е религия, те почитат Рогатия Бог и Лунната богиня,боговете от различни пантеони. Тоест има издигане в култ на даден образ. Вещерството е учение, използващо чисти природни сили (не както някои магове ги наричат "слепи","слепи" са за тях ....но това е друга тема)То не задължава вярата в егрегор,дава свобода на мисълта. Уика следва келтската традиция,празнува осемте големи празника. Вещерството няма такива празници,можеш да избереш да следваш дадена традиция стига това да ти носи удолетворение и да помага на работата ти,но всеки е индивидуален и неповторим, отбелязват се само фазите на Луната и то защото е необходимо за някои ритуали. Уика залага предимно на ритуали, в които предметното присъствие символизира даден елемент. Вещерстото използва всичко (камъче,листо,езеро и т.н.) само за концентрация на съзнанието,без да вярва,че подредбата и взаимодействието на тези предмети влияят на събитията,освен в енергиен план. Какво имам предвид. Например един Уика ритуал изисква отваряне на кръг тоест врата между двата свята. Започва се с призоваването на елементите посредством атамей,пентакъл,чаша с вода,купа пръст и благовоние. След това се палят свещи,извършват се други ритуални действия,за да се постигне дадената цел,визуализацията е сведена до минимум. Свидетели сме на един хибрид между церемониална магия,работа на астрално ниво и елементарна "бабина" магия. Във Вещерството церемониалността е сведена до мунимум,работата на астрално ниво е на първо място, всеки вещ в занаята извлича енергия от природните явления и през себе си като през проводник я издига и я слива с даден поток във вселената,който ще доведе до желания резултат. Уика е сравнително млада религия, Нейното начало е поставено от Джералд Гарднър, бащата на модерното вещерство и неговата ученичка Дорийн Валиенте. Той пише ритуалите, етиката и 13 цели на вещиците последователи на Уика,съчетава научните хипотези на Маргарет Мъри с някои методи на Херметичния орден на Златната Зора. Уика последователите записват ритуалите и преживяванията си в "Книга на сенките", нещо което хората от Старата вяра не са притежавали защото повечето са били неграмотни, всичко се е помнело и предавало устно. Вещерството е в човека от самото му осъзнаване като такъв, първичната му форма е шаманизма,трансформацията му във "вещерство", знахарство,билкарство и т.н. е продукт на цивилизацията. Метлите, които често се асоциират с вещици, са били първоначално обредни жезли с фигурка в единия край,най-често фалически символ на мъжкото начало. Гонено от страха да не бъдат обявени в ерес,тази фигурка била змаскирвана с клонки,превръшайки жезуъла в обикновена домакинска вещ. "Вещица" - в българския език идва от корена "вещ",някои който е посветен в Знанието. А в все повече опорочената християнска Църква, жената не е достойна за знание (по неведоми причини,или може би защото е прецакала Адам и са ги изгонили от рая :) естествено защото са изяли плода на ПОЗНАНИЕТО) И това е единствената причина Християнската Църква да реши, че това "зло" ще се изкорени с огън.Защото някой е решил да търси знание. Шест милиона жертви, във мирно време, шест милиона души загинали на кладите. Повечето от тях без да си имат понятие от магия. Но във Вселената има баланс, който никой не може да наруши ненаказно!!! Не трябва да се приема моментално,че щом някой практикува магия е вещица или маг или незнам си още какво,ние всекиднвено правим "магии" в ежедневието си. За да си такъв или онакъв трябва да вървиш по него път и то без страх. Магия е само дума,облякла представата ни за Холивудски ефекти. Има просто желание,силно желание породено от вяра, сливащо се с "водовъртежа" на Вселената. Ние сме само гости на тази планета, никой не ни дава право да я рушим само защото сме единствените "мислещи" създания тук. Има и други неща, по-силни от нас. В сегашното ни забързано време, като че ли търсенето на едно старо знание изглежда налудничаво, но е факт. И просто трябва да се приеме като такъв, защото завръщането при корените ще ти помогне да оцелееш.
H8 ME
Аватар
sin angel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 09 Юли 2008, 05:10

Съгласен съм с повечето неща, но няма как да съм сигурен в истината им. Просто и аз мисля така. С две ръце гласувам съгласен, отностно изказването за холивудските филми. icon_eusa_clap
Останалото, което пише, сега го научавам и ми е особено интересно.
Дано не опорочат и тази тема, а да казват неща, също толкова съдържателно.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот JOKERDAEMON » 09 Юли 2008, 06:58

Във всички патриархални религии присъства темата за ненавистта към жената,насилието върху природата и всичко,що е уязвимо.Така сме стигнали до отравянето на земята,върху която стъпваме,и на въздуха,който дишаме.Изпитвам ненавист към съвременното кастрирано отношение към Жената,за което можем да благодарим и на църквата и на исляма.
Аватар
JOKERDAEMON

Мнениеот Lord Njarlathotep » 09 Юли 2008, 09:00

Благодеря че ме светна за разликата, винаги ми е било интересно.
Между другото а повече информация за вещиците предлагам да прочетете "Вещи в занаята" "Вещици в чужбина" "Маскарад" "Господари и Гоосподарки" на Тери Пратчет доста кулрови образи ги представят там. Или поне книгите са забавни.
Изображение
Аватар
Lord Njarlathotep
MagicGateBg Фен

Мнениеот galina_dim » 09 Юли 2008, 18:23

sin angel написа:Напоследък явно стана много модерно да си вещица или някакъв там окултист.Явно защото е актуално да си странен.Но малко са хората, които познават в дълбочина традициите и ги съчетават с новостите. Разликата между вещерство (witchcraft) и Уика (wicca) се пренебрегва, смятайки се че Уика е по-нов вариант на Вещерството. Това е до някъде така, но има няколко съществени разлики, които ги правят коренно различни макар и толкова подобни. Уика е религия, те почитат Рогатия Бог и Лунната богиня,боговете от различни пантеони. Тоест има издигане в култ на даден образ. Вещерството е учение, използващо чисти природни сили (не както някои магове ги наричат "слепи","слепи" са за тях ....но това е друга тема)То не задължава вярата в егрегор,дава свобода на мисълта. Уика следва келтската традиция,празнува осемте големи празника. Вещерството няма такива празници,можеш да избереш да следваш дадена традиция стига това да ти носи удолетворение и да помага на работата ти,но всеки е индивидуален и неповторим, отбелязват се само фазите на Луната и то защото е необходимо за някои ритуали. Уика залага предимно на ритуали, в които предметното присъствие символизира даден елемент. Вещерстото използва всичко (камъче,листо,езеро и т.н.) само за концентрация на съзнанието,без да вярва,че подредбата и взаимодействието на тези предмети влияят на събитията,освен в енергиен план. Какво имам предвид. Например един Уика ритуал изисква отваряне на кръг тоест врата между двата свята. Започва се с призоваването на елементите посредством атамей,пентакъл,чаша с вода,купа пръст и благовоние. След това се палят свещи,извършват се други ритуални действия,за да се постигне дадената цел,визуализацията е сведена до минимум. Свидетели сме на един хибрид между церемониална магия,работа на астрално ниво и елементарна "бабина" магия. Във Вещерството церемониалността е сведена до мунимум,работата на астрално ниво е на първо място, всеки вещ в занаята извлича енергия от природните явления и през себе си като през проводник я издига и я слива с даден поток във вселената,който ще доведе до желания резултат. Уика е сравнително млада религия, Нейното начало е поставено от Джералд Гарднър, бащата на модерното вещерство и неговата ученичка Дорийн Валиенте. Той пише ритуалите, етиката и 13 цели на вещиците последователи на Уика,съчетава научните хипотези на Маргарет Мъри с някои методи на Херметичния орден на Златната Зора. Уика последователите записват ритуалите и преживяванията си в "Книга на сенките", нещо което хората от Старата вяра не са притежавали защото повечето са били неграмотни, всичко се е помнело и предавало устно. Вещерството е в човека от самото му осъзнаване като такъв, първичната му форма е шаманизма,трансформацията му във "вещерство", знахарство,билкарство и т.н. е продукт на цивилизацията. Метлите, които често се асоциират с вещици, са били първоначално обредни жезли с фигурка в единия край,най-често фалически символ на мъжкото начало. Гонено от страха да не бъдат обявени в ерес,тази фигурка била змаскирвана с клонки,превръшайки жезуъла в обикновена домакинска вещ. "Вещица" - в българския език идва от корена "вещ",някои който е посветен в Знанието. А в все повече опорочената християнска Църква, жената не е достойна за знание (по неведоми причини,или може би защото е прецакала Адам и са ги изгонили от рая :) естествено защото са изяли плода на ПОЗНАНИЕТО) И това е единствената причина Християнската Църква да реши, че това "зло" ще се изкорени с огън.Защото някой е решил да търси знание. Шест милиона жертви, във мирно време, шест милиона души загинали на кладите. Повечето от тях без да си имат понятие от магия. Но във Вселената има баланс, който никой не може да наруши ненаказно!!! Не трябва да се приема моментално,че щом някой практикува магия е вещица или маг или незнам си още какво,ние всекиднвено правим "магии" в ежедневието си. За да си такъв или онакъв трябва да вървиш по него път и то без страх. Магия е само дума,облякла представата ни за Холивудски ефекти. Има просто желание,силно желание породено от вяра, сливащо се с "водовъртежа" на Вселената. Ние сме само гости на тази планета, никой не ни дава право да я рушим само защото сме единствените "мислещи" създания тук. Има и други неща, по-силни от нас. В сегашното ни забързано време, като че ли търсенето на едно старо знание изглежда налудничаво, но е факт. И просто трябва да се приеме като такъв, защото завръщането при корените ще ти помогне да оцелееш.

Източник: anti-fashion.org
Автор: MOKUBA

sin angel, цитирай коректно :)
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот ekaya » 09 Сеп 2008, 11:30

Тази трактовка съм я срещала и на други места, проблемът е, че дори и да се цитира коректно, само по себе си като деление и разграничение тя не е никак коректна, дори е обидно елементарна. Това, което обаче откровено ме издразни е механичното опростяване и на двете, както и откровеното им пренебрегване и подценяване първо на Уика за сметка открояването и възхвалата на Уичкрафт, на свой ред също понамачкан.
Като цяло магията няма много общо с религията. При всичките си форми тя е именно излизане извън религията, вид освобождаване от идола (разбирайте Бога определен ни как да го премаме, разбираме, почитаме, треперим, виждаме, къде и колко често) и опит за контакт с божественото на една съвсем нова база. Магичноподобните ритуали или ритуалите с магичен елемен (често остътци, изпразнени от съдържание) като чисто религиозна, църковна и не знам още каква си практика и свещенодействие, макар и да съдържат някакви магически елементи не могат да се определят като магия. Енергиите при тях са свързват директно и прако с егрегора. Магията и религията отдавна не са едно, независимо кое е било първо яйцето или кокошката, магията борави с вярвания, а фактът, че в Уика имало идолопоклонничество направо ме хвърли в тих ужас. Уика била егрегор :mrgreen: Дали този, който е писал това има макар е базисни познания за егрегорите, за активен опит да не говорим (пасивен опит всеки има най-малкото с егрегора на филантропите филателисти).
Осъзнавам, че за Уика и Уичкрафт битуват доста заблуди (май не е само за тях). Мога да поместя някои неща в този форум по въпросите на Уика и Уичкрафт, за паралелите им, за различните им течения, за връзките им с други традиции и т.н., но ще започна стъпка по стъпка с превода и публикуването им.
Lasto beth nin. Tolo dan nan galad.
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sin angel » 09 Сеп 2008, 20:17

не съм напълно съгласна с твърдението ти,че в религията няма магия,какво ще кажеш тогава за кръщането или за светената вода или за самото опяване преди погребението,това са си чисти ритуали,но просто щом църквата ги използва се считат за свещени,в уика също е описано как се прави светена вода,така че ако се съди по тези фактори магия присъства и то не само в религията и църквата,а навсякъде тя ни заобикаля,целия живот е една магия,а пък и темата не е за това на кой му харесва и на кой не просто показва разликите м/у вещерство и уика защото много хора ги смятат за едно и също а всъщност не е така...
H8 ME
Аватар
sin angel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ekaya » 09 Сеп 2008, 21:50

sin angel, имах съмнения, че можеш да приемаш поста ми твърде лично

Това обаче е моето мнение за статията по същество – не виждам защо да не го изразя. От поста ти излиза, че написаното е единствено вярното. Разбираш ли колко абсурдно е това. Смятам, че съм се придържала към темата, нещо повече, доразвила съм я като съм отбелязала неща в изказването и общи възприятия за Уика и Уичкрафт, които определено ме притесняват, давайки една малко по различна гледна точка.

Не е необходимо да си съгласна с каквото и да било от това, което съм казала, така както и аз не съм длъжна да приемам за чиста монета всяка дивотия, която може да се изтегли от интернет. Не става въпрос за това дали статията ми харесва или не, а за това, че такива именно статии създават грешни представи, когато не се четат критично.

Ако наистина следваш Уика като традиция, се чудя как си останала безпристрастна към оплюването и принизяването й в тази статия.

И едно последно нещо в чисто спамерското ми мнение – разбира се, че магията е навсякъде около нас, но това не значи, че щом едно нещо е ритуал и магията е навсякъде около нас, то това автоматично прави ритуала магически. :mrgreen:

Сега пак приеми поста ми лично :mrgreen:
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sin angel » 09 Сеп 2008, 22:06

ekaya не съм приела поста ти лично и не съм се засегнала,просто както и ти каза изразявам моето мнение,а относно за доразвиването на темата и даването на различна гледна точка нямам абсолютно нищо прости,напротив това дори ме и радва,че има хора като теб които не приемат всичко което има се казва ,а изразяват своето лично мнение за което от мен имаш едно голямо браво и моите уважения :)

а искам само и да добавя,че аз не съм уиканка,явно съм създала грешно впечатление,аз се занимавам с вещерство и точно за това съм пуснала темата,за да може да се добие горе долу бегла представа за разликата м/у двете :)

поздрави :)
H8 ME
Аватар
sin angel
MagicGateBg Приятел

Мнениеот moon_dancer » 10 Сеп 2008, 05:31

Може въпроса ми да е глупав и след него да последват множество упреци ,но ще рискувам:Може ли аз да следвам и Уика и Уичкрафт или задължително трябва да избера едно от двете?
Аватар
moon_dancer
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ekaya » 10 Сеп 2008, 06:57

Напротив, moon_dancer, въпросът ти е много правилен. Никога не прави избор, диктуван от правила или общоприети принципи, ако сърцето ти те тегли в друга посока. В магията всикчко е въпрос на сърце и лично усещане. Щом искаш да се занимаваш и с двете - просто го направи, значи за теб това е правилното.

Ще споделя отново личните си мисли по въпросите на Уика и Уичкрафт. Като цяло съществува тенденция на изкуствено противопоставяне на двете, от което практикуващите се увличат, примайки едното и подценявайки и доста грубо на моменти оплювайки другото. В магията място за фанатизъм не бива да има. Уика като цяло е моного подценявана, но тя е силна традиция. При Учкрафт на практика е същото. За мен е погрешно, както пренебрегването им, така и опитите за противопостяването им, по простата причена, че двете перфектно могат да бъдат съчетани не замо заедно, но и с още една система.

Можеш да си подследовател и на двете, аз лично съм такава. Освен това поддържам връзки и обменям информация с един немски и един англииски Уика-вещерски ковън. Хората го правят това съчетаване от десетилетия. Даже са си изградили система за разработване на ритуали (ковънски и индивидуални) заедно, т.е включват елементи и от двете традиции в тях. Подбират си хората най-доброто, не се занимават с тъпи спорове. Спокойно мога да заявя, че голяма част от това, до което са ми дали достъп е силно и работещо. Това е моят опит и опитът на хората, с които общувам, което не значи че крайните традиционалисти на Уика и Уичкрафт не продължават да се противопоставят под една или друга форма.

Когато понавлезеш в материята сама ще започнеш да забелязваш, че не малко от т.нар. чисто Уика или чисто Уичкрафт техники, съдържат елементи на другата традиция, независимо за какъв точно ритуал са набедени (говоря за специфични неща, не за техники и практики, които присъстват в една или друга стпен в различните традиции).

Считам също, че един човек, които държи и иска да се занимава с магия, пръво трябва да свали капаците от собствените си очи.

Успех
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Cath » 10 Сеп 2008, 07:07

по принцип - всичко може.
в интерес на истината - в уика има всичко, включително вещерство.

относно статията. на първо време добра идея за разграничаване на двете понятия, но в момента, в който прочетох за егрегора и, че вещерството работело с енергии, някак ми увяхнаха надеждите, че някой е свършил добра работа. в този ред на мисли съм съгласна с Екая. първо, много посредствено ми се вижда сравняването на Божествата с егрегори; второ - по смътните спомени, които имам тези две понятия дори се различават значително.
действително в Уика има култ към Бог и Богиня, така че не разбирам защо Екая е изпаднала в ужас. а след като има култ, значи има идол, следователно идолопоклоничество. да не говорим, че има една, така да се изразя, уиканска секта :wink: , която почита само богиня Диана и дори се нарича на името й - dianic wicca. не виждам нищо ужасяващо - уика си е религия, каквото и да си говорим!
виж, че вещерството боравело с енергийна, а не с материална база, и че използва всичко, за концентрация на съзнанието - ето тук, много се смях! вещерство ( на английски witchcraft - занаят на знаещите ) е, с прости думи, онова, което са правили бабите знахарки, шаманите, лечителите и изобщо "вещиците". то не е строго конкретно, не е религия, а просто познание за ... нещата от живота :mrgreen: . това е познание за билки, връзка с природата, гадания по знаците, които ни дава природата и т.н. концентрации, медитации, сканиране, презареждане и включване към ел.системата - няма!
Екая добре е засегнала темата и за разликата между религия и магия. това, че примерно в християнството има кръщение, бракосъчетание и т.н. - това са действително са ритуали, но не са магия, а са тайнства. това, че има ритуал, съвсем не означава, че има магия. сутрин всеки, който пие кафе го прави по някакъв негов си начин, с някакъв ритуал, но пиенето на кафе е магия само в рекламите на съответните производители. пиейки кафе аз не променям нищо, не контролирам нищо. аз просто пия кафе и няма никаква магия в това, дори не се събуждам!
има множество определения за магията, аз не се заемам с отговорната дейност да давам определение, което да важи за всички ви и всички да са доволни от него. няма такова, така че опитайте се да вникнете в това което искам да кажа, а не в отделните думи, които съм казала.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот tiny_heart » 03 Дек 2008, 20:15

а някякви книги свързани/за Witchcraft? В момента чета няколко книги с Уика ритуали , вярвания и т.н. , но искам да се образовам и в другата част.
verba volat,scripta manet
Аватар
tiny_heart
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот EliKarim » 03 Дек 2008, 21:46

Син ангел, страхотни аргументи! icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap Не бях видяла тази статия, а всъщност вече за Уика и Уичкрафт а някоко теми.... Спести ми писането по повод същата дилема в една от тях!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Cath » 04 Дек 2008, 08:43

книги свързани с конкретно и праволинейно свързани с уичкрафта - поне аз не зная. но както вече казах това е познание за билки, връзка с природата, гадания по знаците, които ни дава природата и т.н.

има едни много хубави и много дълги ивици с книги по книжарниците - билколечение. успех!

а ако някой знае за специализирана книга за уичкрафт-а, която да си струва четенето - нека сподели.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот Black Wolf » 04 Дек 2008, 16:32

Ей, девойки, защо толкова се страхувате от религията и от идеята за ... някой там горе? :mrgreen:
Като ви чета постингите, стигам до извода, че не е зле молко да се пообразовате на религиозна тема и да излезете малко от представите си за религиозното, породени от бегли сведения за християнството. :wink:

А относно въпроса за религия и магия... Сори, момичета, но магията е просто част от религията. Защото се основава на същия принцип - т.е. на вярата. Вие вярвата, че има определени енергии, сили и т.н., и вярвате, че можете да взаимодействате и използвате тези да ги наречем енергии.
И наричате това магия. Но всичко това се основава на вяра... icon_flowerface
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Abathor » 15 Дек 2008, 12:23

Wicca/уика е неопаганизъм ориентиран към природата.Популяризира се през 1954 от Гералд Гарднър.(тоя google знае много)
Забележете определението - "неопаганизъм"
нео - нов
паганизъм - няма нужда да обяснявам
според мен е започнало като гностична магическа практика и вяра която се комерсиализира с времето.
Какво е била Уика в началото не знам.Виждам обаче какво е сега - смес от много различни и/или сходни традиции + интересите на консуматорското общество = помия.
С мнението си не целя да обидя последователите на уика.
Ако смятате че уика ви удовлетворява значи е за вас.
Всеки човек знае най добре за себе си(съмнявам се), затова продължавайте по избрания от вас път.
Чуждият път не е ваш затова не се повлиявайте много от моето или чуждо мнение.

Witchcraft - магьосничество.
доста обширна област включваща от работа с духове до билки и наричания.Да не забравяме и някой по "тъмни" страни на магьосничеството...
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mason » 15 Дек 2008, 12:29

Добре де Абаторе, ама некои вещици/уиканки са много готини :)
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Abathor » 15 Дек 2008, 13:55

Може... но за да ме убедят че са готини да пратят снимков материал(по възможност само по пентаграмките да са).Ще премисля относно тях(особенно в самотните нощи) :roll:

Разликата я посочих
Уика - религия използваща witchcraft
witchcraft = вещерство,магьосничество, МАГИЯ - нещо което около 10% от съфорумниците правят icon_salut

В днешнно време уика има доста клонове???
Не бих казал че е единна религия.
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел

Мнениеот puntina2 » 15 Дек 2008, 19:30

Хм.. странно в книгите на Силвър Рейвън двете се водят по следният начин... Даже ще цитирам написаното на корицата отзад:" По целия свят се появява едно Ново поколение последователи на Уичкрафт- хора ,които се занимават или искат да практикуват Вещерското изкуство сами.... "Да яхнеш сребърна метла" представя едновременно науката и религията на Уика..." Забелязвам две думи както и Уика ,така и Уичкрафт. Разбирам че има разлика,но де да знам аз в началото не знаех,че има разлика м/у едното и другото.

В книгата си тя нарича хората практикуващи Уика -уич или вещици. Е как става тая работа,явно в нейната книга са смесени нещата. Така ли? Я ми обяснете,че съвсем се обърках и аз самата...
puntina2

Следваща

Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор