Профанизирането на България

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот ChaoS » 22 Ное 2005, 11:28

Хм...
Ето една тема, която не засяга магията, но все пак засяга всички ни като хора и би трябвало да постресне някои от вас.

Вчера се убедих, че днешната младеж е способна на такава простащина, каквато не бях очаквал дори и от долен циганин.

Както си пътувах в автобуса, на една спирка слязоха няколко момчета. Не ги бях забелязал до тогава, защото четях. но докато слизаха, най-едрото от тях се ИЗПЛЮ върху ми. Казвам ви, бях потресен. Не само от това, което направи, но и от това, че му достави удоволствие.

Питам ви- Що за удоволствие е това да изразиш крайно неуважение към непознат? Все по често напоследък срещам доказателства, че нашето население изпростява до неподозирани граници. Хората спряхва да четат, спряха да се ийтересуват от неща като "чест" и "достойнство"... Какво следва? Поздрава по улицата да е ТРЯС! С бухалката по главата и после едно звучно "ОГ!" ли?

Та мислех си да отворя тази темичка за да поговорим по въпроса: Колко сме прости и защо се стигна до тук? И моля без "Ама такава си е Българската природа", защото подобно твърдение е невярно и смехотворно.

Мерси за отделеното внимание!
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Stalik » 22 Ное 2005, 11:43

ChaoS написа:Както си пътувах в автобуса, на една спирка слязоха няколко момчета. Не ги бях забелязал до тогава, защото четях. но докато слизаха, най-едрото от тях се ИЗПЛЮ върху ми. Казвам ви, бях потресен. Не само от това, което направи, но и от това, че му достави удоволствие.

Питам ви- Що за удоволствие е това да изразиш крайно неуважение към непознат? Все по често напоследък срещам доказателства, че нашето население изпростява до неподозирани граници. Хората спряхва да четат, спряха да се ийтересуват от неща като "чест" и "достойнство"... Какво следва? Поздрава по улицата да е ТРЯС! С бухалката по главата и после едно звучно "ОГ!" ли?

Като виден представител на днешната младеж се чувствам задължен да отговоря първи. :?
Случката ми звучи нелогично, нелепо, абсурдно! Не мога да си представя как някой напълно непознат без никаква причина ще ме доближи и ще се изплюе върху мен. Просто е нелепо! Тези или са били пияни или друсани... Не виждам друго разумно обяснение... На колко години бяха!?

А иначе за простотията в ежедневието ни може да се говори толкова, чее... На какви ли не чудеса съм се натъквал и за какви ли не куриози съм чувал... Но това е въпрос на култуа и възпитание. А те за съжаление не се придобиват лесно...
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ChaoS » 22 Ное 2005, 12:31

Бяха на около 15-17 години.
Или поне на толкова ми приличаше това, което ме наплю. Друнинката му бяха около същата възраст.

Започвам да си мисля, че хората вече не знаят що е то чест и достойнство.

п.с.:Не им личеше да са пияни или надрусани. Бях твърде тихи. Както казах- не ги бях забелязал до този момент.

п.п.с.: Аз също се водя що годе представител на днешната младеж. Тозно за това съм потресен.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nac » 22 Ное 2005, 15:19

Тази част от населението и въобще тези индивиди и подобните им се развиват деструктивно и бавно ще деградират в собствената си кочина.Злото се самоизяжда само.
Жалкото е само че се опитват да замесват невинни и разумни хора в жалките си замисли и дела.Повечето от нас са свидетели на подобно отношение и низко антихуманно поведение.
Някой веднага ще каже че не съм прав.....но истината е груба и жестока и мога само да му кажа,че е късметлия че няма допир до тези среди сред утайката на бъдещото общество.
Защото нали младежта е нашето бъдеще?Ако трябва да имаме подобно бъдеще...не мерси.
Аватар
Nac
MagicGateBg Приятел

Мнениеот mert » 22 Ное 2005, 15:35

Chaos, съгласна съм с теб че днешната младеж няма завидно възпитание.При днешната младеж са на мода ругатните и насилието.
Сестра ми е пети клас и учи в така да се каже едно от по-запазените училища,но какво става там,нейни съученици пукнаха реброто на едно момиченце(говорим за деца 5 клас).Същите тези които са доста под моята възряст ми викат "маце само да ми паднеш".
Според мен това си държание те де дължат първо на това което виждат на където и да се обърнат-а то няма какво да се лъжем не е никак хубаво;а после се нареждат отношенията в семеиството и т.н и т.н. списъкт е дълъг.
А дали е такава българската природа-не според мен не е такава.
Аватар
mert
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Bloody Alibis » 22 Ное 2005, 17:12

Телевизията е виновна...хората вече нe четат книги :P Оф пак говоря глупости...та..ами аз като хмм...младежка и растяща в такава обстановка мога да кажа само че не всички са такива индивиди...но по-голямата част се мислят за особено "умни" чиста проба избиване на комплекси...като няма акъл ще се прави на интересен с простотия...да се надяваме,че с времето ще им дойде акъла...
Аватар
Bloody Alibis
MagicGateBg Приятел

Мнениеот mert » 23 Ное 2005, 07:12

да да се надяваме,но в някой случаи акъла не дойде ли навреме никога не идва.
Аватар
mert
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Trismegist » 23 Ное 2005, 10:29

Темата не засяга пряко магията,но засяга духовността,която всеки тръгнал по този път трябва първо да развие.

Вие сега правите основната грешка,правещия булшинството от хора.
Това,че се възмощаваш е добре,но проблема е там,че не акцентирате на себе си,не виждате себе си в другите и затова ги осъждате.
Първо младежа те е наплюл,защото някога ти си направил нещо подобно с някой друг.Сега ти виждаш себе си отстрани и не можеш да се познаеш та чак се възмощаваш.

Отговори ми с какво твоето възмощение,ще промени нещата.Не е ли по-добре да почнеш от себе си,който си причината за всичко зло в живота ти.Почнете от себе си и не се възмощавайте от съществата в които пребивавате и вие.Тези момчета не са поразлични от теб,в душевен план.Способни са и те способен си и ти.

Сега ти може да не си такъв човек,но изкупваш стара карма.А това,което си направил сега,може да го изкупиш,когато вече си на друг акъл.И пак да се възмощаваш.Мисли за собствените си постъпки и се възмощавай от тях.
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот AryanSun » 24 Ное 2005, 14:22

Ако бях на твое място,щях да му извъртя такъв шамар,че
да го съборя на земята.Досега подобна мерзост не съм пре
живял,но когато някой е вършил простотии,съм му давал
полагаемото.

Уви,това не е само в България.Простотията е навсякъде,
във всички страни.Австрийците ги мори наркоманията.
В САЩ се случват още по-лоши неща.В БГ робската психика,примирението и бездушието са епидемия,която взима
огромни размери,младото поколение решава,че всичко му е позво
лено.Ето плодовете!

Още по-ужасното е,че хората,които бихме определили като
"точни","добри","хубави","прекрасни" остават незабелязани.
Простотията процъфтява,защото се толерира.Защото ние сме й
позволили.Питали ли сте се защо на боклуците "късметът се
усмихва",а добрите хора страдат?Феномен,който често наблю
давам.

Крайно време е да зарежем религиозното слабоумие,че някой
друг ще раздаде справедливост.Ние сме тези,които трябва да
наказваме.Ние сме тези,които трябва да възнаграждаваме.Този
свят е наш и отговорността за него е наша.Той е такъв,защото
ние сме го направили.
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот Void » 24 Ное 2005, 20:50

...

Първите седем години от човешкия живот преминават в изпитване на граници - доколко може да наложи детето волята си над другите. Тогава е и времето когато се залагат поведенческите основи в отношенията "аз - моите близки", както и "аз - общество". През последните години успях да очертая мислена граница в българското общество, от едната страна на която стоят родените преди началото на осемдесетте години на ХХ век, а от другата - всички останали. Първите седем години на онези, имали спорния късмет да израстнат в комунистическо общество, в повечето случаи са протекли в детска ясла/градина, където са били активно обучавани в уважение към околните. Масмедиите не поднасяха обилно насилие или поне то не бе лесно достъпно за деца; обикновеното "работническо семейство" бе насърчавано да обръща вниманието на младото поколение към наука и култура.

Децата бяха защитени, ако щете децата бяха манипулирани да се превърнат в пълноценна обществена единица - но това имаше положителен ефект.

Демократичните промени в България превърнаха обществената отговорност във въпрос на личен избор. Детската психика добива завършен вид благодарение на родителите и на кръга, в който родителите допускат децата си - училище, достъп до информация чрез телевизия и прочее. Българското училище вече не предявява претенции да възпитава. Масмедиите не са добър възпитател.

Тези, които се притесняват за бъдещето на децата си, могат най-малкото да им дадат добър пример ... чрез себе си. :-)
Void

Мнениеот till_it_sleeps » 25 Ное 2005, 04:47

какво според вас означава 'свобода на словото' и нужна ли е тя на обществото?
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ChaoS » 25 Ное 2005, 21:06

Такам...

Сега подред.

Първо на първо- НИКОГА през живота си не съм си позволявал такава мерзост. никога не съм обиждал и унижавал някого, когото не познавам.

след това- не смятам, че телевизията и достъпа до информация са виновни. Ето- аз прекарвам над десет часа дневно зад екрана и монитора, занимавайки се с какво ли не и все пак още чета книги. Такаче забравете тези теории.

Още: Въпрос, защо на "преди 1980 и след 1980"? Аз лично съм роден СЛЕД. А голяма част от познатите ми- ДОСТА след. И въпреки това нито аз, нито е бихме си позволили нещо такова. Това, че на времето яслите са се занимавали с възпитанието на децата, а не родителите за мен не е важно. Номера е, че възпитание трябва да има.

След това- Честно ви казвам, че не виждам какъв е проблема 5-о класник да си падне по какичка. Извинявайте, но в даскалото, в което прекарах първите седем години един ден се събрахме момчетата и си зададохме общо въпроса:"На колко години искаш да го направиш за първи път?" Повечето отговориха "На 11." Няколко казаха "На 12." аз казах "На 13". Е, никой не се докопа до "заветния хълм" на под 14-15. И не виждам проблем в това. Но за момиченцето- вярно. Неприятно е, и показва, че родителите в днешно време намират времето си за твърде ценно за да възпитават децата си. или ги възпитават погрешно- чрез тормоз и други гадости.

Такам... А сега на въпроса на милата Тил:

За мен "свобода на словото" не значи свободия, но значи да мога да изразя публично мнението си, без да се притеснявам, че ще стана "неудобен елемент" и ще бъда "отстранен".
За мен значи да мога да погледна Оня Гаден Политик (нз кой) и да му кажа в лицето "Мйната ти, тъпо крадливо копеле, не струваш!" без после да ме обявят за "политически-неправилен".
За мен самия свобода на словото значи да можеш да кажеш това, което мислиш.
И да, нужна е на обществото, ако обществото желае да не бъде една гигантска еднородна сива маса. Защото аз самия не одобрявам идеята да се превърна в част от "желето", както се изразява един човек, когото уважавам. Аз съм индивид. Със свое мнение и свое мислене. И някой да ми налага неговите такива, без аз да съм съгласен, просто не върви.
Та толкоз. Свобода означава свобода, и е нужна на обществото.

п.с. А ако нещо не сте разбрали от обясненията по-горе (все пак уморен см и много неща ми минават през главата) питайте.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот till_it_sleeps » 26 Ное 2005, 02:28

ами точно това имах предвид, Хаос. въпросът ми беше по-скоро насочен към воид.
да, може и цензурата да пречи да се изграждат такива личности като гореописаните плювчовци, но заедно с това пречи и на много други неща. би попречила дори и на това, с което ние посетителите на сайта се занимаваме. и честно да си призная и 50 пъти да ме оплюят, пак не бих се отказала от правото си да съм това, което съм.
не всички избират да са културни и възпитани, едни ще те оплюят, други ще те целунат-това е нормално-така е устроен целия свят. както се казва враговете са най-добрите учители, нищо, че го правят несъзнателно.
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arian Star » 26 Ное 2005, 19:54

Здравейте,
Сега ме хванахте на болното място с тази
тема, която сте постнали тук.
Това, което ти се е случило е не просто
ужасно, а минава границата на човешкото
търпение. Ако съм и аз щях да отвърна някак
на наглото му поведение! Сега на темата!
Защо се профанизира България! Проблемът е наистина
много сериозен и наболял в социален план и като гражданин
и човек, занимаващ се с гражданското общество ще ви кажа,
че това не е никак случайно. Простотията която ни залива от
всякъде е продукт на разрушаване на ценностната система на
българското общество. Да, започва се от възпитаването на
младото поколение, но проблемът е много по дълбок. Свързан
е с много социални фактори, които не искам сега да изброявам.
Но замислете се как растат децата на България в момента и как се
развиват. Те са деградирали, защото страдат от липсата на любов и
внимание от страна на родителите си. Защото научават всичко по
другият начин от улицата и са преждевременно развити, тъй като се
учат от масмедиите като цяло и от своите връстници.
Ами ние, така наречените възрастни хора. Замислили сте за това,че
много хора страдат от липса на елементарна култура и още по-
лошо от липса на сърце! От липса на топли човешки чувства страда-
ме днес всички ние. От липса на елементарно доверие, което
да спомогне да разберем другия, различния от теб. И най-вече
от липса на толерантност, вежливост. Превърнали сме се в
ходещи роботи, без никаква човещина, без никаква човешка
състрадателност към проблемите на другите, останали ходещи
на два крака човешки същества. Все повече се шири явление като
социална изолация и отчуждение, което е страшно. Няма по-страшно
според мен убийство на човека, от това да остане сам в един
напълно враждебен свят, където го управляват анонимни сили, които
той дори не разпознава от къде са. Нямаме елементарно доверие
един на друг, непрекъснато гледаме как да намерим в другия, врага,
а не приятеля. Не онзи брат, който би ни помогнал, а гледаме на другия като на враждебния друг, който непременно ще ни направи
нещо лошо. И какво показват като пример днешните родители на
младите хора, отчуждение, самота и изолация, достигаща до конфликти и враждебност в семейството. Не се учудвам на
простотията на този младеж, та той е продукт на нашето прекрасно общество, където има деградация. Да не говоря за морала, защото
ще ви отегча. Но все пак, аз винаги съм се борила с това.
Срещна ли простотия по пътя си, не мълча, а отвръщам на удара
с удар, както мога. Защото простотията не трябва да се търпи.
Човек трябва да пази човешкото си достойнство и май само
то не е останало, да пазим. На мен ми се случи да се срещна
пряко с простотията на работодател, който унижаваше хората
като роби. Не само обаче неговите служители, а и тези които
нарича свои клиенти. Какво да ви кажа, картинката е от
грозна по грозна. А този човек притежаваше засилено чувство
за самоценност, граничеща до грандоманщина. А той е
продукт на едно вече мъртво общество, социалистическото.
Така, че простотията вирее в душата на човека и си мисля,че
дори и възпитанието не помага много, когато душите ни са омърсе-
ни и нямаме елементарна човещина и доброта в себе си.
Толкова по тази тема! Аз лично съм я превърнала в обект
на собствено изследване, което тепърва ще търси причините
и факторите за това обществено явление. icon_flowerface icon_thanks
Аватар
Arian Star
MagicGateBg Приятел

Мнениеот heress » 27 Ное 2005, 12:27

ChaoS написа:Не ги бях забелязал до тогава, защото четях. но докато слизаха, най-едрото от тях се ИЗПЛЮ върху ми.

На твое място Хаос веднага щях да се обърна и да му вкарам една яка тупаница в носа.... А ако продължават ми се праат на мноо отворени, слязат от автобуса и продължат да си го просят..., газовия само тва и чака.... Ще получат набурзо един пълнител PB газ в мазната мутра.
Пък после за пред куките - било при самозащита :wink:
Нищо че са малки да се научат.

--.> както се казва FIGHT FIRE WITH FIRE!!!!!

Иначе относно филмите с наслилие, метъла, тревата и бирата- Твърдо ЗА!!!!
show me the power of darkness(:(((:<-
Аватар
heress
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ChaoS » 27 Ное 2005, 13:47

Ралица, моите поздравления. това бе удивително добре издържано мнение. ... ... ... Освен това си права.

Херес, те бяха повече от мен, аз НЯМАМ газов пистолет, а ако извадя ножа после няма да мога да обясня на полицията, че е било самозащита... Особено като се знам как ми пада пердето от време на време...
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот AryanSun » 27 Ное 2005, 14:09

Не беше ли Питър Карол,който беше казал:"Когато се отхвърли
един бог,ражда се демон.Можеш ли да развиеш някои от азовете
ти за сметка на други?Това,което отхвърляш от собствената си
природа става още по-силно(и по-изкривено??).Отречи любовта
и ще изпаднеш в нелепи сантименталности.Отречи секса и ще
попаднеш в света на хистерията и налудните фантазии.Отречи
агресията и ще се отзовеш с окървавен нож в треперещата ти
ръка.Отречи честния страх и желание за да се отзовеш в света
на неврастенията.Отречи магията,за да станеш един робот,непоня
тен за самия себе си".

Комунизмът налагаше някакви норми,често абсурдни и то по жесток
начин,унижаващ личността.След това народа масово се втурна като
побесняло стадо към християнството и колкото и да го превъзна
сят,немалко народ изпищя от това.Но тия случаи остават някак в
сянка.Ех,винаги съм се питал защо в ерата на свръхмощни наркотици
религията все още намира място,но това е друга тема.Идеята ми е
че и едното и другото е средство за контрол.А тия системи винаги
ще гледат да държат мирогледа на човека стеснен,духът му смачкан...
и като се има предвид,че религията вече 2000 години ръси своята отрова,как няма да има опростяване?
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот ChaoS » 27 Ное 2005, 15:36

icon_eusa_clap

Толкова относно поста на Ариеца.

icon_eusa_clap

И все пак... СвободА, а не свобоДИЯ, ок?

icon_eusa_clap
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Bloody Alibis » 27 Ное 2005, 18:43

Малииий тва за агресията ме уплаши сериозно *гледа трвожно* по-добре да прибера кинжала ми някъде а наще да скрият ножовете от мене :/
Аватар
Bloody Alibis
MagicGateBg Приятел

Мнениеот heress » 27 Ное 2005, 20:01

ChaoS написа:Херес, те бяха повече от мен, аз НЯМАМ газов пистолет, а ако извадя ножа после няма да мога да обясня на полицията, че е било самозащита...

хъм.. незнам просто казвам че не бих оставил някви пишлегари да ме наплюят безнаказано. Пък ако ще и да са 20 човека и сичкиде да са бабанки пак бих им скочил -въпрос на достойнство и на самоуважение.
За такова нещо просто ще издивея тотално.
Единствено ако е момиче не бих я ударил.
show me the power of darkness(:(((:<-
Аватар
heress
MagicGateBg Приятел

Следваща

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор