Руните са дар от Бог Один. В тях е съсредоточена огромна сила и божествена мъдрост. Казва се, че в тях е кодирано послание за смисъла на живота. Има много начини да изви каме силата им. Зад всяка руна стои могъщ дух. Руните се описват върху дърво или метал и след всяко изрязване (което трябвало да се направи с две движения на острието), а след това да се прошепне името на руната. Следва да бъдат заредени. Това става чрез оцветяването им със енергезираща субстанция (някога това е била кръвта на този, който ги е използвал), прошепване на името им или друг вид енергийно манипулиране - от типа на енергийно кълбо, визулизация, използване на активиращи етерични масла и т.н... Следва тяхното изгаряне или изпращане към целта (ако не е перманентен талисман). Трябва да се извърши дарение на Боговете за подкрепата - обикновено от медовина или светла бира. Все пак това е стандартна процедура. Могат да се изпозлват и за създаване на сервитори или телесматични образи, които да работят с елемента Дух - както и келтските Огам. Може да се медитира върху тях или да се използват визуализации.
 
 

 

 

 
 

Алгиз-Лос

Руна на защитата и спокойствието. Използва се за създаване на зона, свободна от и болезнени уроци на живота. нападения и врагове. Медитацията върху нея ще помогне за лечението на рани,

 

 

Ансуз-Ас(или бог)

Означава прилив на неограничена сила, независимо дали трябва да бъде със Светла или Тъмна насоченост. Еднакво добре работи и за добро и зло. Дава сили да добиеш прозрение за разрешаване на заплетена ситуация. Обърната означава слабост, безсилие, рарушаване с магическа сила.  
 


Беркана-Бреза

Руна на любовта. Носи плодовитост, сексуална енергия, любов, помирява врагове и носи спокойствие.
  

Дагаз-Ден

Руна на процъфтяването и трансформацията. Както името й подсказва, нейното значение е да сложи край на един период и начало на друг. Край на периода на
Хаоса и Мрака и начало на Светлината.
 
 


Еваз-Кон

Означава преминаване от едно състояние в друго, промяна. Обърната би означавало статичност, инерция.
 
 Ейваз-Бор

Защита но същевременно и атака. Може да бъде и полезна при търсене на изход
от си туация. Обърната може да се използва за объркване на ситуацията както
и за разрушаване на защита...
 
Феу-Имот

Руна, която означава материално благополучие. Способства за добиването на богатство. Но също така значи и благодарност. Когато нещата вървят добре е полезно да се медитира върху нея.
 
 

 

Гебо-Дар

Дар,в кармичен смисъл. Нека всеки получи това, което му се полага според делата му.
 
Вунио-Радост

Руна на Радостта и Светлината. Помага за изчистване от негативни енергии.
 
 


 

Солулу-Слънце

Слънце - източник на жизнената сила. Означава и синтез на нещата - добро и зло,
мъжко и женско, хаос и ред, висше и нисше, вътрешно и външно Аз.
 


 

Уруз-Зубър

 
Подобна на Солулу, спомага за обединяване на противоположности и подсилване на техния съюз. Може дапомогне в любов,приятелство и всякакви съюзи, които също да подсили и укрепи. Помага за създаване на нещо ново, без да се руши старото.
 
 Халгаз-Град

Главно деструктивна руна, но не е задължително зла. Спомага за излизане от затворен кръг, разрушаване на пречки и проблеми. Може обаче да помогне за разрушаването на съюзи, семейства, дела ...  
 Тейваз-Тор

Сигил на Бог Тор. Тази руна се използва главно в битки от всякакъв вид. Тази руна помага за унищожаване на дадена мишена. Помага и в обикновени и в магически дуели.


 

Перт-Тайна

Помага за проникване в скритите неща, в неясното и тайнственото. Има и значение на магическа сила. Обърната се използва в магически дуели.
 
 

Отал-Наследство

Подобна донякъде на Гебо, но с по-друг смисъл. Тя помага за изчистването на старото с цел осъществяване на новото. Може да значи и справедливо наказание. Използва се и за спиране на лоши ситуации, за откъсване от хора и събития. Помага за разрушаване на негативни влияния.
 

Наутиз-Нужда

В периоди на забавено развитие, спиране на ситуации, чийто край ще бъде лош или поня кога за изход от ситуация. Обърната може да значи "вътрешен враг" и да накара човек да вземе погрешни решения ...
 
 


Лагуз-Вода

Засилва интуитивните прозрения и ясновидството.Обърната се използва за затваря нето на шеста и седма чакри.  
 Кано-Факла

Показва пътя в тъмни систуации, но също така спомага за осъществяването на идеи.
Йер-Година

Означава положителен край на нещо. Препоръчва се да се описва в края на всяко руни ческо послание с магическо значение.
 
 
 

Иса-Лед

Служи за "замразяване" на някакво действие или процес.
 


 
 

Турисаз-Великан

Макар че в митологията не са известни с добро, тази руна е доста полезна. Спомага за зареждане със сила и за подсилване, особено ако е в комбинация с други руни, тя ще подсили многократно значението им.
 
 


 

Ингви-Фрея

Сигил на Богиня Фрея - Богиня на Любовта, Плодовитостта и енергиите на Венера. Също спомага за постигането на състрадание и разбиране.
 
  

Райдо-Път

Или просто пътят на живота. Спомага да изминеш собствения си път. Може да помогне при търсене на решения. Може да улесни прехода.