Тъмните богини във Вуду

 

 

В модерното нео-езичество женските архетипове на силата и агресията понякога са наричани "тъмни богини". Има наколко женски Лоа във вуду, които понякога проявяват агресивност и които са почитани като относително опасни от тези, които работят с тях.

ЕРЗУЛИ ДАНТОР

От важната група женски Лоа във вуду на първо място е Ерзули. Erzulie Freda /Ерзули Фреда/, богиня на безразборната любов. Която живее в атмосфера на парфюми и лукс. Ерзули Дантор е черна жена, която се отъждествява в римо-католическите традиции със Св. Барбара. Нейните племенни белези се виждат на бузите й. Тя е хетеросексуална, има дете, но също е и патрон на лесбийките. В допълнение на това, тя е жена на двама Лоа: Ti-Jean Petro много важния магически Лоа Simbi Makaya. Когато тя учства в церемонията, чрез механизъм на притежание, тя говори заекващо едносрично "ке-ке-ке-ке-ке". Тя харесва ножовете, малко е страшна и е покровител на новопосветени Houngans и Mambos и на жените, които са подложени на домашно насилие.
Ето някои песни за Ерзули Дантор:

Хаитянски креолски:
Erzulie fanm Ti-Jan metres kay la (повтори)

Pa rele, se ou pote houngan nivo,

Pa rele,se ou pote wanga pi fo,

Erzulie fanm Ti-Jan metres kay la, paket mwen tout mare.

Английски:
Erzulie Ti-Jean's woman, mistress of the house (повтори),

Don't yell, it's you who carries the new houngan,

Don't yell, it's you who carries the stronger spells,

Erzulie Ti-Jean's woman, mistress of the house,

my paket is all tied up.

Други:

Хаитянски креолски:
Set kout kouto, set kout pwenyad,

Prete m dedin a, pou m vomi san mwen,

(повтори)

San mwen ape koule.

Английски:
Seven stabs of the knife, seven stabs of the dagger,

Lend me the basin, so I can vomit my blood, (повтори)

My blood is pouring down

(Означава, че въпреки Ерзули е получила 7 рани с нож и е повръщала кръв, тя е силна и не може лесно да бъде унищожена).

За да усетите важността, която Ерзули Дантор има в живота на Хаитянските жени, вижте книгата "Mama Loa".

МАМАН БРИДЖИТ

Маман Бриджит в африканската традиция е британска по произход. Свързва се с британската Brigid/St. Brigit, келтската "триединна богиня" на поезията, smithcraft и лечението. Тя най-често може да бъде открита в Хаити, в сърцата на депортираните като слуги шотландци или ирландци. Има даже песен, която се пее на церемонията й: "Maman Brigitte, li soti nan anglete" "Мамам Бриджит, тя идва от Англия".

Мамам Бриджит се счита за жена на Барон Семеди, Господарят на Гробищата и на всички покойни предци, известен като Лоа Ghede. Гробът на първата жена, погребана в някое гробище в Хаити се свързва с Маман Бриджит и там е построен неин церемониален кръст. Тя се инвокира за да "предизвика смъртта", като лекарство и спасение за тези, които са на смъртно легло, поради болести или магия.
Това е песен за Маман Бриджит, изпълнявана на вуду церемонии:

Хаитянски креолски:
Mesye la kwa avanse pou l we yo!

Maman Brigitte malad, li kouche sou do,

Pawol anpil pa leve le mo (les morts, Fr.)

Mare tet ou, mare vant ou, mare ren ou,

Yo prale we ki jan yap met a jenou.

"Благородни хора на кръста(починалите предци)- отдайте почит на Нея и Тя ще ви види!
Maman Brigitte is sick, she lies down on her back,

Майка Бриджит е болна,тя лежи на пода по гръб,

колкото и да говорим,смъртта не ще отклоним.

Отпусни глава,отпусни корема си,отпусни бъбреците си...

Ти ще видиш как те коленичат пред нея.

(Означава вдигни нагоре стомаха си, за да се предпазиш от умората от работата, това ще накара хората, които правят дяволски заклинания да се наранят със собствените си оръжия, да поискат прошка и получат наказание.)

Мама Бриджит, като част от свитата на Барон Семеди и мислещо-говореща Лоа, която използва много цинизми. Тя пие ром, поръсен с лют пипер, толкова лют, че човек не може да го отпие. Тя също е известна с това, че поставя хаитянски чушки на кожата на нейните гениталии и това е тест за това коя жена е подчинена, когато има съмнения за сексуално притежание. Тя танцува със сексуални внушения, забележително артистично и виртуозността на танците й е легендарна.

Всяка година, на Fet Ghede (2 Ноември) се празнува националния празник на Хаити. Хиляди хора, облечени в бяло или в черно-лилаво, както Лоа Ghede  се носят по улиците. Първото направление е гробището, където кръстовете на Мамам Бриджит и на Барон Семеди (или Cemetiere или La Croix - други негови аспекти) са обградени от мъже и жени. Те палят свещи, свиват цигари, принасят черно кафе, печени ядки, сирене и ром и се молят за защита, потентност и други услуги.

Има и други Лоа, които отговарят на определението "тъмни богини", като Marinette, Mambo, която е направила жертвоприношение с прасе на Bwa Caiman през 1884, която предизвикала революцията на робите в Хаити и обявила първата независима черна република в западното полукълбо. Marinette има артрит, нейните ръце са уродливи и сковани. В някои peristyles (храмове), по време на висша церемония за инициация, Papa Loko напуска церемонията, но Marinette дава жреческа емблема на жената, която ще стане Mambo, тъй като тя е главната Mambo. Има също женска Лоа в тайните общества в Shanpwel, наречена Reine (Кралица) Alaou Pemba.
 

 

 

 
Back