ОББА - БОГИНЯТА НА ДОМА

 

 

 

 

Обба е официалната жена на Шанго в Куба. Тя се счита за Ориша на дома и женитбата. Тя е въплъщение на преданата съпруга, коята чака мъжа си в къщи. Тя е една от няколкото женски Ориша, за които се отнася това твърдение. Може би причина за това е факта, че Обба е загубила ухото си, заради измамничество на Ошун. В Африка Обба се свързва с Ошун, като богиня на реките. Говори се, че където реша Ошун среща река Обба, водата става развълнувана и може би те се бият за Шанго. Почитанието на Обба в Куба е по-разпространено, отколкото в Африка. По-късно ще разберете как Обба е загубила ухото си и защо Шанго прекарва толкова много време с Ошун и Оя.
 

 

 

Св. Катерина от Сиена е католическото представяне на Обба. Причината не е много ясна, но може би, защото и двете са с обвити глави. Обба е обвила главата си в един съдбоносен ден, когато тя отрязала ухото си, за да направи супа за Шанго, с намерение да го впечетли. Легендата разказва, че Обба много ревнувала от Ошун за способността й да се харесва на Шанго и един ден я попитала каква е тайната й, че толкова успешно може да привлича Шанго. Ошун й казала, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Когато Ошун й казала това, главата й била покрита с кърпа. Ошун казала на Обба, че приготвила чудесна супа за Шанго с ухото си, като главна съставка и че тази супа омагьосала Шанго така, че той не можел да мисли за никой друг. Обба, като африканска жена, знаела, че може да се използват различни части от женското тяло за омайване на мъжете, но никога не била чувала за това. Независимо от това, тя решила да опита това с Шанго и следващият път, когато той бил в къщи, да отреже ухото си и приготви супа. Когато Шанго се завърнал от своите войни, той попитал Обба защо главата й е покрита с кърпа. Когато Шанго започнал да се храни и видял ухо, плуващо в супата му, той бил ужасен и дръпнал покривалото от главата на Обба. Той бил много разярен, виждайки какво е направила, и й казал, че никога не би могъл да бъде с толкова обезобразена жена и си тръгнал. Обба полудяла и се втурнала, крещейки в горите, вбесена от измамничеството на Ошун и засрамена и унижена от своето обезобразяване. Всъщност Обба била много красива жена преди това.

 

 
 
Мут е патрона на кралете на Теб /Thebes/. Тя се счита за божествената майка на този род. Тя става жена на Амон, бога на слънцето. Като защитничка на рода на фараоните, тя била много свързана с царския дворец. Това кореспондира с Обба, като пазителка на семейното огнище и защитничка на дома. Също като Хера, тя била подозрителна и въвлечена в интриги за манипулиране на съдбата на смъртните. Тя е рисувана с човешко тяло и с глава на лешояд. Лешоядът символизира идентификацията й с култа към смъртта. Обба също е свързана със смъртта, както и Ошун и Оя. За Мут казвали, че е майка на Консу /Khonsu/, бога на Луната. Мут притежава мистериозност, също като Обба.
 
 

 

Хера, също като Обба била жертва до известна степен,  тъй като и двете имали неверни съпрузи. Обба "залавяла" Шанго с други, също както Хера - Зевс с други богини и със смъртни. Хера се счита за кралица на боговете и в нейна чест се изпълнява специален ритуал всяка година, за да бъде тя вечно млада. Легендата разказва, че Обба също била много красива, преди да се обезобрази заради Шанго. И двете - Обба и Хера обичат съпрузите си и правят всичко възможно да ги задържат при себе си. И двете са повееч заети с дома и домакинството, отколкото с децата. Хера изглежда по-отмъстителна от Обба. Чувствата на Обба по-скоро са тъжни, отколкото гневни или отмъстителни. И двете са описвани като виновни за трагедди на човешката раса и това са богини, които също са жертви на съдбата.
 
 

Юнона /Juno/ е еквивалент на Хера в римската митология. Юнона е официалната богиня на брака. Тук е интересен фактът, че Юпитер, също като Зевс бил неверен съпруг. Може би Юнона станала богиня на брака, защото успяла да го запази, независимо от проблемите и тя можела да помогне на смъртните жени за същото. Юпитер и Зевс, бивайки богове на гръмоетвицата, си кореспондират директно с Шанго. Обба, като богиня на дома е направила много с помощта си за интегриране на дома и на семейството. Обба също се счита за нещо като ковчежник на Ориша и когато някой иска да я познае, се поставя сандъче с накити и Обба на върха, за да пази богатствата на Ориша. Това означава, че Обба може да бъде много влиятелна за получаване на пари и просперитет на дома.
 
 

Хестия се счита за по-второстепенна богиня в гръцката митология, но тя има не по-малка роля за всяко домакинство. Хестия е богиня на дома и олтарите, направени в нейна чест във всеки дом. Хестия се счита за богиня на огнището и камината. Тя защитава дома и неговите обитатели. Приношения от храна и напитки се оставят на нейния олтар. Гърците работели с боговете и богините си по същият начин, както вудуистите работят с техните богове и богини. Правят се приношения, очаквайки защита, отговор на въпрос или облекчаване на болка, на богове и богини. Приношение е ключовата дума тук. Приношенията не винаги са храна или напитки, може да са време и енергия за изпълняване на конкретни ритуали. Склонни ли сте да дадете, за да получите?
 
 

Фрейа /Freya/ е норвежкото съответствие на Юнона и Хера. Винаги са откривани много прилики между норвежката, гръцката и римската митологии. Асгард /Asgard/ в нордическата митология съответства на Олимпийският пантеон. Както е представена на картината, Фрейа е малда и силна и няма майчинският аспект на Хера или Юнона. Но може би това е само художествена интерпретация. Обикновено Фрейа се подрежда в "Кралиците на Небесата", както Хера, Юнона и Обба. В нордическата традиция Фрейа притежава някои от атрибутите на Ошун, според слуховете, тя и има множество афери. Изглежда в нордическата традиция нещата са обърнати. Това може би се свързва с дълговременното матриархално общество, което е съществувало в старите времена в тази част на света. Това може би се дължи и на факта, че нордическата космология не е толкова сложна, колкото Йоруба в Африка, където има много повече богини, с различни аспекти. Може би африканските предци са успяли да уловят повееч аспекти от финната психика на жената и техните богини имат по-усложнени и богати аспекти на различни женски архетипове.
 
 

 

Зелената Тара представлява активното състрадание за последователите на будизма и по-специално на тибетския будизъм. Този аспект на Тара - на майка на всички будисти съответства на Обба. Обба изпитва съчувствие към тези жени, които имат проблеми със съпрузите си или в къщи. Това е активно състрадание. Обба незабавно поправя тази ситуация. Много може да се работи с Обба за спасявяне на застрашен брак. Често тя първо ни отървава от разрушителите на семейството и после лекува брака. Тези, които работят със Зелената Тара, често имат подобни резултати. Естествено, в будизма резултати се постигат чрез медитации и молитви, но се работи със същата енергия. Обба представлява аспекта на Великата Майка, многострадална, която по време на своето страдание изпитва голямо съчувствие към тези, които търсят нейната помощ.
 

 

 

Back