Ошоси

 
 
 
Св. Себастиан е един от католическите светци, който кореспондира с Ошоси в Бразилия. Неговото име се изписва като Ochossi, или Oshossi или Oxossi, но произношението е същото. Ошоси, в областа на Рио в Бразилия се идентифицира със Св. Себастиан. В Bahia - по-скоро със St. George. В Куба - със St. Norbert. Тъй като Ошоси е Ориша на лова, естествено той използва лък и стрела за неговите задачи /стремежи/. Тъй като образът на Св. Себастиан представлява мъченик със стрела в тялото си, естествено се свързва с Ошоси.

Кернунос е Галската асоциация с Ошоси /лова/. Той често е рисуван с еленов рог. Неговите жреци и сега се слагат маски с еленови рога. Това е много директна връзка с Ошоси. Ошоси е ловецът-Ориша и той използва лък със стрели, тъй като те са били най-ефективни в ловуването в примитивните общества. Естествено елените били изтребени в Африка, както и на други места по света.


Един от главните елементи, който изгражда "фундамента" или тайните му оръжия на Ошоси са еленови рога. Естествено се правят церемонии и специални ритуали, за да поемат те от силата на Ошоси. В примитивните общества, ловуването било всичко. Тези общества не били фермерски и тяхното оцеляване зависело от успеха на ловците. Естествено били правени церемонии за да умилостивят Бога на Лова, за доброто на цялото общество.

Може да видите образ на Pashupate от храма на Pashupate в Непал. Царският двоерц в Непал е свързан с почитание на предците. Pashupate е хиндуистки бог на дивите животни и се рисува с рогове. Той е хиндуистката версия на Кернунос и Ошоси. Това още веднъж подчертава универсалността на религиите, които са свързани с почитание към природните сили.


 
Херне е келтската версия на бога на лова в Англия. Той се свързва с горите на Уиндзор. Херне е бог на дивият лов. Можете да го видите тук с кучетата му, участвайки в духовен лов. Кучетата са много свързани с Ошоси и някои твардят, че той е владетел на кучетата, не Огун. Тъй като Херне може да бъде видян през нощта, той се асоциира с духовете на нащта и внушава страх у много хора. Херне също така се свързва с магията и вещерството. Това се отнася и до Ошоси. Ошоси е един от Ориша, които са свързани с вещиците (brujos). Живеейки с различни духове и същества в африканските джунгли, Ошоси владее голяма магическа сила.
 
 
 

Ошоси също е Ориша на интелигентността. Когато някой се моли на Ошоси и умолява за неговата помощ, той винаги трябва да моли да му даде сведения, за да разреши проблема си. Ориша помагат на тези, които си помагат сами. Когато работиш с Ориша, не можеш просто лениво да си седиш и да очакваш да ти се разрешат проблемите, без всякакви усилия от твоя страна. Сантерия е път, който изисква много добре планирана работа. Понякога ритуалите са дълги и сложни. Трябва да разбереш какво може да бъде ефективно, както и да направиш много психически опити по подходящ начин. Сантерия е много "земна" религия и определено не е за "учения" окултист, който не желае да върши никаква психическа работа или да "изцапа" ръцете си с психически опити.


Ако никога не сте влизали в тропическа или субтропическа джунгла, не се съмнявайте, че ще бъдете дълбоко впечетлени от разликата между джунглата и горите в умерения климатичен пояс. Ще откриете поразително разнообразие на  различни дървета  и растения там - хиляди видове, които не растат на друго място. Присъствието на духовете е смайващо. Естествено, не трябва да забравяме Осаин, владетелят на горите. Когато влизате в такова място, за да вършите магическа работа или да намерите растения или дървета, които ви трябват за магия, винаги трябва да правите приношение на Осаин, преди да влезете в гората и да го помолите за разрешение да вземете, каквото ви трябва. За да вземете конкретни растения или части от конкретни дървета, също така трябва да кажете конкретни молитви към духовете на тези растения или дървета, да им обясните причината, поради която искате да ги откъснете и да ги помолите за разрешението им. В нашата система от вярвания, растенията и дърветата имат духове, също както хората и животните. Ако например вземете растение за лечение на някой, без да поискате разрешението му или без да изпълните конкретен ритуал по взимането му, вероятно усилията ви ще бъдат напразни. Обикновено се правят приношения на духовете на дърветата, както и на Осаин, за да влезете в гората. Ошоси е само един от Ориша, който живее в горите, заедно с конкретни caminos като: Елегба, Огун или други Ориша, като Инле. Дори има Ориша, наречен Арони, който е слуга на Осаин и може да те подлуди или ослепи. Ненужно е да подчертаваме, че трябва да се отнасяме с повече респект към горите и към техните обитатели.


Гръцкото съответствие на бога на гористите области е Пан. Той е бога на горите и на стадата. Поради тази причина той е изобразяван с кози копита. Той е и закрилник на овчарите. Въпреки, че Ошоси е по-свързан с елените, отколкото с козите, всъщност Ошоси яде коземесо, като жертвено приношение. Гръцките божества са по-бляскави и лустросани, докато тези на Йоруба са представяни по-сериозни и по-свързани с оцеляването и магията. Може да се отбележи, че Оде, бащата на Ошоси се педставя на изображения с два кози рога.

 

 

Освен че Ошоси е ловец и вещер, той също така е и голям пророк. Неговите деца обикновено притежават добри психически способности, когато ги развиват. Трябва да отбележим, че когато даваме "coco" на Ориша или предсказваме с 4 парчета от кокосов орех, Ошоси може да ни говори много пъти. Той често може да спре проедурата чрез изпращане на знаци. Това може да се случи, когато се дават кокосови орехи преди Ифа или се четат с Ориша или с Орунмила. Често Ошоси спира процедурата, за да изтъкне, че е необходимо специално внимание за това какво ще бъде казано чрез Ифа от Ориша или Орунмила. Гаданието чрез кокосови орехи е гадателска система, която обикновено се използва за подготовка на други церемонии. Например, когато се готвите да принесете на Ориша или Орунмила някакъв вид животно, трябва да им се даде кокосов орех, за да сте сигурни, че те са съгласни с това, което се каните да правите. Това обикновено е приоритет на жреците и жриците на религията. Ако имате неприятности, трябва незабавно да се консултирате с парчета от кокосови орехи и ако вашите отци не са готови да направят това за вас, не трябва да се консултирате с друг, който не е от религията или не е жрец или жрица. Не винаги методът "направи си сам" е удачен. Има случаи на хора, които  дават кокосови орехи на Йеманджа или на други Ориша и те не се получават. Ориша трябва да се "покажат" в техните soperas, със свещенни камъни и раковини, за да бъдете сигурни в това. Моля ви, бъдете почтителни и не се опитвайте да "правите" тази религия сам, защото неприятности може да ви съпътстват в Мистериите. Това не е игра фентъзи. Вие трябва да бъдете здраво стъпил в реалността, за да практикувате тази религия.

 

 

Говорихме повече за ролите на Ошоси като ловец, магьосник и пророк, но нека не забравяме, че той също е и голям воин. Може да видите образа на Рама. Рама е инкарнация на Вишну, който е бог, сражаващ се с демоните. Забележете, че Рама също така използва лък и стрели. Като Ошоси, той също е велик войн. Той е като Шанго и иска да вижда само справедливост. Ошоси обикновено се умилостивява със съдове, където той съхранява своята голяма власт. Иле Ошоси (къщата на Ошоси) има вид на затвор. Жреците и жриците винаги казват на Ошоси: "Ошоси, ти си добре дошъл в моята  къща, но моляте, не ме карай да посетя твоята." Естествено не можеш да ограбиш банка например и да очакваш Ошоси да те предпази от затвора. Това показва голямото недоразумение за функциите на Ориша и за това, че те не са срещу основните морални  закони. Ошоси може да бъде полезен за разрешаване на проблеми по легален начин, с подходящи приношения и церемонии. Надяваме се никой от вас да не посети къщата на Ошоси и да помоли Ошоси да му даде интелигентността да живее по правилния начин.
   

 

Back