Барон Семеди

     
     

    Барон Семеди е един от Guedes, свързан и преплетен с Baron Cimitиre и Baron La Croix.Той е Владиката на кръстопътищата, където духовете влизат в нашия свят.
    Ако желаем посредничество от Лоа, тогава Легба се поздравява и моли да позволи Лоа да участват. Ако посредничеството е с мъртвец, то Guede  е посредника.

    Барон Семеди обикновено е виждан облечен в цилиндър, черно палто тип редингот, със слънчеви очила и пушещ цигара.
     

       

       
     

    Разкази за Лоа

    Maya Deren отново разказва за много Guedes, с добро поведение, облечени в цилиндъри и  с монокли  в президентския дворец.Изглежда, че преди няколко години, по време на режима на президента Borno, изведнъж на улиците на Port-au-Prince се оказала тълпа Ghedes (всички те били hougans, обладани от Ghede), носещи "формални" костюми на лорд: високи цилиндри, рединготи, монокли, цигарети или цигари и бастуни. Огромна тълпа естествено се събрала около тях и се присъединила към тях в техния поход към Националния Дворец. Те преодоляли охраната, използвайки изненада и пеейки, минали през вратите и поискали пари от Президента. Президента Borno, който симпатизирал на вуду ритуалите (естествено секретни), но все още се страхувал от буржоазното мнение бил поставен пред голяма дилема. Накрая той им дал това, което искали.
    Но Ghede отбелязали точка. Смъртта, която била погубила толкова много герои, се поклонила пред някакъв човек, който напомнил знаменито, че един ден той също ще бъде унищожен. Така Ghede получил неговите пари и отишъл да пирува, пеейки …

    Zora Neale Hurston препоръчва, когато молите Барон Самеди за нещо, да изразите преданост към него, протягайки ръката си. Когато Баронът е готов да си тръгне, той взима със себе си всичко, което е държал.

     

     

    Барон Семеди е отрицателната, агресивна мъжка енергия. Той се рисува с черно върху червено. Свързан е с черната магия, победа при съревнования, разгром на противника, а също така, при въпроси, имащи отношение към смъртта /Владиката на смъртта/. Интересно е, че той е освен това и лечител.

     


 

Back