Операция Абрамелин

Това е вече за хард-магьосниците, които имат нюх към фините неща от Закона на магията.

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 19:23

Реших да споделя материали и опитност относно магическата операция, известна като „Постигане на Знанието и Разговора със Свещеният Ангел Хранител”. За всеки, който сериозно е решил да се развива по пътя на магията, това е тест за сериозност и зрялост. Нещо повече, след като аз я завърших, се ядосах на себе си, че не съм започнал с нея, а си губих времето с какви ли не безполезни глупости и още по-безполезни магически хора. Все пак, придобитият до този момент опит имаше с какво да ми бъде полезен.

Що е туй „Свещен Ангел Хранител” или Гений? Това е идеализиран образ на самия маг . Но не го бъркайте с Висшия Аз, т.е. с вашите най-добри качества, които имате сега. Ако беше това, нямаше да има смисъл от цялата тази операция, която не е просто „сложна”, ами и тежка и опасна. Геният е отново идеализиран образ на Мага, лишен от всички недостатъци, реализирал напълно себе си, Геният е всичко, което БИХМЕ искали да сме, но (все още) не сме(има един момент, когато и това се случва, известен като „Прекосяване на Бездната”, „Рагнарок” и пр, но сега няма да се спирам на това). И все пак, това се случва в един безкрайно отдалечен период от време, който ние се стремим непрестанно, но не достигаме никога.

Геният държи ключа към всички наши ресурси, особено що се касае до магията. Работата с него отваря нова страница в развитието ни. Той или тя може да даде нова система за магическо развитие, различна от досегашните които сме използвали. А повечето магически системи, особено тези, които се включват в понятието „популярен окултизъм” са износени и умиращи. С Геният ни на наша страна, ставаме по-самодостатъчни. Получаваме защита от всякакви атаки и се чувстваме по-малко уязвими от капаните на социума, натиска на мнозинството и прочие.

Свещеният Гений е известен на различните окултни парадигми с много имена. За него се говори и в редица вълшебни приказки. В шаманизма той е известен като Животно на Силата. В нордическата традиция- като личната Валкирия или личната Норна. В „Пепеляшка” той е „Феята кръсница”, а в приказката за Аладин- джинът, който изпълнява всички желания. Ницше го нарича Свръхчовек, а Карл Юнг- цялостна личност и Неоткритият Аз. В Будизма е известен като Ади-Буда. И така нататък.

Който от вас си спомня събитията от началото на 90те в България, ще си спомни за бума на врачките и екстрасенсите. Всички те контактуваха (уж!!) с извънземни, които им даваха способностите да лекуват. Тук отново става дума за Геният.Много от тях се свързваха с него по един чисто шамански начин- след прекарани стресове, коми и лични тегоби, което си е своего рода шаманско посвещение. Почти винаги, когато ни се струва, че си имаме работа с извънземни сили, ние всъщност правим връзка с едно по-съвършено ниво в нашето развитие, надскачащо човешкото.

Важно е да отбележа, че Геният не винаги ще се явява като свръхсъщество от някоя религия или съвременен мит(НЛО например). Може да избере форма на филмов герой. Като цяло, те имат ужасно чувство за хумор а и си падат сеирджии – такъв беше случаят именно с екстрасенсите в България, когато им се явяваха като извънземни.Между другото, Геният на Алистър Кроули, Айваз също му се явява като извънземен и неведнъж го прави на луд, докато му дойде и на него акъла за някои неща.Обикновено това се случва, когато си мислим, че нещо е невъзможно или твърдо установено като истина и тогава започват да ни заливат събития, които показват тъкмо обратното. Но няма и да ни простят, ако пък започнем да мислим безкритично, нерационално, да приемаме лекомислено всяко твърдение за истина, да живеем в нереални светове. Тогава бият още по-тежко. Явно не им харесва нито сляпата вяра, нито пък закостенялото и клиширано мислене.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 19:28

Важно е да знаете, че няма точна рецепта, по което се прави операцията. Препоръчвам да прочетете книгата „Свещената магия на Абрамелин Мага”, но не и да правите нещата така, както са там. Все тая, които са действали по този начин, не са успели. Начинът е валиден само за автора. Но той е бил достатъчно разумен, че да отбележи един важен момент: „Макар и най-добрият вариант за тази операция е човек да стане отшелник за няколко месеца, да се отдели сам всред природата, да е най-добрия вариант, днес ТОЙ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ. ЕТО ЗАЩО, ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ СЛЕДВА ДНЕС ДА СЕ ПРАВИ ТАКА КАКТО МОЖЕ”.

Кой днес би могъл да напусне работа за шест месеца и да иде в гората или ОК, в някоя луксозна вила извън града за толкова време?Трудна работа.

Вярно, че в популярния ръкопис е дадено времетраенето на операцията да е шест месеца(точно колкото трае Либер МММ на хаос магьосниците) но той може да се увеличи и до повече. В немския ръкопис са дадени 18 месеца. Ако сте сатанист, може да пожелаете да направите операцията за 666 дена. Кроули пък редуцира времето до 77 дни. Който и вариант да изберете, гответе се да минат не по-малко от шест месеца. Ако се налага редуциране, ще имате индикации за това.

Основния механизъм тук, който осигурява връзката с Гения е трупане на лична сила, която след това се инвестира в ритуала, с който Гения се призовава. Това, както може да се досетите, става по хиляди начини и тук имате свободата да избирате. Не се престаравайте, няма нужда от излишна помпозност, не е нужно да залитате по външни ефекти, супер красиви излияния и прочие.

Не е нужно да зарязвате сексуалните си взаимоотношения и да ставате аскет през този период, но пък посвещавайте всеки акт на Операцията. Всъщност правете това с всички упражнения и практики, които са част от операцията. Важно е през този период да забравите за всички други магически операции, които правите и които ще ви отслабят и изчерпят(например магии за пари, любов, материални придобивки и пр)- освен ако не е силно наложително(например лечение на някого или себе си!). Но пък онези, които са свързани с духовно развитие и се числят към „Висшата магия” и водят до Великото дело- ОК, те може да бъдат част от програмата ви или пък просто да вървят редом с нея.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 19:33

Има и ред други не-магически практики, които може да са ви от полза. Опитайте да си спомните всички моменти, когато сте се чувствали „на гребена на вълната”. Всички пикови преживявания, според келтската традиция, водят до пресичане на воала между този свят и „другата страна” и водят до единство с Богинята.

Посещение на опера и концерти, всякакви културни мероприятия, също активен спорт, приятни хобита са препоръчителни, както и всякакви форми на самоусъвършенстване(било то лично, било то професионално и пр).

Но пък е желателно, а в някои случаи жизнено важно да се оттеглите през този период от излишната светска суета. Например през този период не влизайте във социални мрежи, избягвайте токсични и натоварващи хора и преживявания(освен ако те не са част от вашата непосредствена работа).

Магическата работа се прави всеки ден, като спазвате и ежедневните си задължения. Тя не е непосилна, но започнете ли, нямате право да я изоставяте. Ако прекъснете без някаква сериозна причина(например да сте болни), следват санкции- може да не можете да изпълните операцията до края на тази си инкарнация.

По-тежкото е, че трябва да я правите, независимо от това, което ще се случва. Например изгубих близки за мен хора, в друг случай прекратих важни за мен отношения, но въпреки това, съм ставал рано сутрин(по тъмно) и съм правил ежедневните си задължителни практики.

Не е нужно да се храните като аскет(пълен пост!), но пък и не прекалявайте. Изберете си хранителен режим, който да ви осигури нужното гориво- важно е да се чувствате комфортно в тялото си и да не натоварвате метаболизма.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 19:41

Както казах, вие си избирате какво да правите, по-долу ще дам някои примерни инвокации, медитации, които съм използвал от чужди опитности. За целта много ми помогна книгата на Джейсън Аугустус Нюкомб „Магът на 21ви век”. Също така, бях чел и материали на Джим Ешелман, който е телемит и церемониален маг от О.Т.О.

Кроули е направил своя система за призоваване на Гения, която трае доста по-малко, но пък лошото в случая(и до голяма степен нечестното е) че трябва да си член на ОТО, да си взел степента Перфектен Инициат(която е петата). Тя е сигурно, че работи, но пък не е единствената. Има и други телемитски системи, като Телемския Орден на Златната Зора, който е форма на самоинициация и може да ви даде тласък, а и нека помним, че Абрамелиновата система съществува отпреди Кроули и ОТО.

И ще повторя за кой ли път, че операцията е тежко преживяване, не като магически практики, а като изпитание. Авторът на „Свещената магия на Абрамелин” споменава ей така между другото, че е бил обземан от „меланхолични състояния”. Тук може да се изхитрите – ако се намирате в депресия, може да я използвате за операцията. Това е същността на минаването през Долната Земя в шаманизма.Не е никак лоша идея, ако сте имали роднини, занимавали се с магия или пък такива, които са живели успешен живот, да ги призовете за помощ.

Един от най-гадните моменти, ако не и най-отвратителния(ако сте социален човек) е да се затворите в себе си. Има подобни ритуали, при които човек може да прокълне друг или пък да обрече себе си на самота- за щастие в този случай това не е нужно да се прави завинаги. Може да направите инвокация на някой от боговете като Христос, Один, Прометей, които са минали през разпятие, а преди това са били сами и да поискате от тях част от самотата им. Наистина, няма по-голяма мъка от това да си всред много хора и да си като в черна дупка.Но това е важен, есенциален момент. Това замества отшелничеството.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 19:46

Важно е да правите операцията според вашата собствена религия. Основният метод е молитва или инвокация. А ако сте атеист, то тогава възможностите ви са няколко – или избирате някакъв архетип или символ, който изобразява за вас Свръхчовека и правите отъждествявания с него или правите медитации върху Бездната (атеизмът признава будизма като форма на „атеистична религия” или просто духовна парадигма), или пък просто си правите програма от пикови преживявания(все неща, които ви докарват до екстаз, до възторг, до чувство на издигнатост).

Всичко останало е второстепенно, но и то следва да се направи. Въпросът е, че времето и мястото през деня нямат значение. Ако може да си позволите да бъдете сред природата, идеално!

P.S Книгата на Джейсън Нюкомб може да изтеглите от тук
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 19:55

Задължителните моменти, които всички следваме в тази операция са следните:

-работата минава през три етапа(ако времето за нейното изпълнение е 6 месеца, за всеки етап минават по два; ако са 18- по 6, ако са 666 дни, за всеки етап се правят по 222). Те съответстват на трите етапа в алхимичния процес: албедо, рубедо, нигредо. Колкото повече времето минава, толкова по-тежко е изпитанието.

-В първия етап е най-важно да станете за основната магическа работа(инвокациите/молитвите и медитациите) рано сутрин, преди изгрев слънце. Впоследствие, през втория етап тая процедура се прави два пъти и накрая(третия етап) – три пъти. Но винаги ставането преди изгрев е от есенциално значение. После, ако имате време, може да си поспите още.

-да избягвате следобедния сън. Допуска се да спите, ако сте капнали от умора или болни.

Какви може да са съпътстващите практики:

-рейки и сейхим.

-Тай Чи, Тенсегрити

-Кундалини йога

-галдори и рунически медитации

-Ритуал на Средната колона на Златната Зора

-Медитации върху Картите Таро(с „влизане” и „пътуване” в съответната карта). Започвате от Вселената и завършвате с Глупака. Всеки ден „отваряте” по една карта.

-сезонните ритуали и празници на Уика. Бога и Богинята на Уика са двата аспекта на Гения.

-Може би ще успеете да си спестите доста главоболия, ако правите Ритуала на Черната Луна. При него, по време на новолуние си представяте как пред вас се изправят всички ваши страхове и вътрешни демони, как пътувате през собствения си ад и стигате до дъното.И в дъното на мрака, виждате как сияе ярка светлина. Г-жа Вакуленко, в нейната Лунна магия има подобен.

-Хаос замонашване.

-Ако може да си позволите да ходите всяка сутрин до определено свещено място, би било много добре.

-Да правите медитации и практики с кристали.

-Ароматни свещи, масла, дори енергизиращи СПА процедури и прочие неща са желани.

- Да прочетете различни книги, приказки и истории, които изобразяват този процес. Вижте „Пепеляшка”и „Аладин” и вземете идеи от там. Прочетете романите от серията „Чоки” на Джон Уиндъм и изгледайте филмите. В началото на всеки филм има една пирамида, която се върти. Проектирайте себе си вътре в нея.

-Правете през определен период от време почетни ритуали към вашите Предци.

-Четете свещените книги на вашата религия или ако нямате такава – Ницше и „Тъй рече Заратустра”.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 20:00

Важно е да заделите някакво място, което да ви служи като олтар. Не е нужно да е огромен, да е заграден, просто да има място за някакъв свещен символ и свещ.Ако ви е нужно, сложете масла, кристали, други символи и пр.

Важно е стаята ви да е чиста нон-стоп. Аз мих моята два пъти седмично с розова вода, изчистващи масла, освещавах я с аромати, символи и ритуали. Ако имате домашни любимци и не може да не ги допускате в стаята, посветете ги като ваши фамилиари. Аз съм инициирал в рейки и двата ми питомника.

Ако се налага да пътувате, то тогава е нужно да предвидите това. Може, вместо олтар да имате специално осветена кърпа или преносим олтар, който да ползвате за това. Използвайте прости и непретенциозни, но мощни ритуали за освещаване на място.

Преди да започнете операцията, трябва да направите някакъв ритуал(пак да повторя, че не е нужно да е помпозен) в който да обявите пред Вселената, че започвате тази операция, че се заклевате да я завършите и няма да я изоставите, каквото и да ви се случи. Абрамелин казва, че единственото извинение, ако сте болни.Тогава прекъсвате и наваксвате, като удължите срока. Все пак, дори като боледувах, не си позволявах да прекъсна. Не го правих дори в моментите, когато ме сполетяваха беди, мъки и трудности. Било ми е повтаряно, че „който иска да се научи да мести планини, първо ще трябва да понесе целия свят на раменете си”. Много може да помогне в процеса на посвещаване на дадена практика на Операцията, ако благословите някакъв работен символ, предмет или дума. И да ги използвате, когато правите другите(допълнителните) практики.

И след като мине церемонията, започвате от другата сутрин рано с инвокация и/или медитация.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 20:05

ПЪРВИ ЕТАП

През първия етап, изпитанието се състои в това, да излязат на повърхността всички ваши неприятни преживявания, неща, от които изпитвате срам, страх и други негативни емоции. Те ще предизвикат вашата гордост и вяра в собствените сили. Това е момента, когато вашите вътрешни демони ще изпълзят от дълбините на подсъзнанието ви. Когато осъзнаете, че точно това се случва, когато видите грозните им муцуни да ви се зверят, по никой начин не се връзвайте на глупостите им, не им отвръщайте, а просто им дайте един хубав пердах в хонг-конгски стил. Размажете ги и ги върнете обратно там, откъдето са изпълзяли, така че да не опитат отново. Накарайте вашите собствени страхове да се страхуват от вас!

Обикновено това става, като им покажете силните си страни и съчетаете с подходящи практики за трупане на сила. Може да изградите и своя армия от същества, които въплъщават тези ваши силни страни преди да започнете или преди да ги срещнете тия уроди.Тук особено добре ще подействат именно пътуванията през Големите Аркани на Таро.

ВТОРИ ЕТАП

Вторият етап е по-тежък. Там няма да срещате подобни улични бандюги, а ще се изправите срещу по-сериозни изпитания. Някои от тях ще са чисто психични, други- баш ще са си реални. Просто животът ще ви удря там, където сте слаби. Може просто да ви гонят черни мисли за неща, които не са станали и евнтуално няма да се случат, но фактът, че ви минават през главата, ще ви угнетява. Опитайте се не да се фокусирате върху това какво лошо може да се случи, а как да се презапасите. Как да запълните този свой недостатък. Идеята тук не е да ви се причинява гадост, а просто да осъзнаете къде сте „тънки” и какво да направите, за да преодолеете слабостите си.

И да, ще се случват и лоши неща, като целта тук е отново да минете, да преживеете собствения си ад. Но помнете: ВИЕ МОЖЕ ДА КАЖЕТЕ „НЕ” на непосилните за вас изпитания. И да помолите те да НЕ СЕ случат. И тогава те няма да се случат – просто виждате, как нещо лошо започва и се прекратява!

„Попълването” на празнотите става отново със спомагателни практики(да не споменавам за къртовската работа над себе си; далеч не всичко се решава с магия). Например виждате каква е вашата слабост и избирате медитация или патуъркинг на дадено божество или същество. И го правите. Или пък се отъждествявате на въпросната същност. Това, което не може да се реши с магия, а с нормални средства, като придобиване на определени способности и качества, се решава с нужните мерки, обучение и пр.

Тук принципът е „да си силен не се измерва с победите, които имаш, а с ударите, които можеш да понесеш и да се изправиш отново”.

През вторият етап, Абрамелин препоръчва да се кади благовоние не само на Господ(или във вашия случай, в каквото вярвате) ами и на ангелската йерархия. Вече ако сте езичник, ще кадите или на Полубоговете, или на Светлите Елфи и пр.Не забравяйте да отдавате почит на Предците.

ТРЕТИ ЕТАП

И идва времето на третия етап. Тук няма да има кой да ви тормози, но пък ще се намирате в едно състояние на вътрешна пустота, апатия, все едно сте на ничия земя. Усещането е, все едно идва вашия край(но пък странно, откъде намирате сили да устоите на това!). Колкото и жестоко да е всичко това, вие сте някак претръпнали. Съзнанието ви е като ледено-студена стомана. Почти не изпитвате човешки чувства, с изключение на едно единствено: чувството за цел. Единственото нещо, с което е зает ума ви е как да стигнете до края на пустинята, която прекосявате.

И странното е, че в един момент всичко това изчезва, просто спира. В един момент цялата ви енергия се връща и възпламенява ей така от нищото! И тогава може да имате индикации, че е време(дори и да не е дошла датата на планирания край на операцията) да извършите Призоваването.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 20:10

ПОДГОТОВКА

Затова ще ви е нужна бяла роба, а ако нямате, купете си или халат или пък ако искате- костюм, който после да ползвате в церемониалните практики вместо роба. Аз лично ползвах чисто бял халат, който осветих специално за операцията. А впоследствие всички останали предмети. Второто нещо, което ще ви е нужно е масло на Абрамелин. Има чудесни такива в Ebay.

Но все пак, формулата е 8 части канелено масло, 4 части масло от смирна, 2 части масло от галангал или син джинджифил(Galangal; Blue Ginger – не се намират в България) и накрая 7 части чист зехтин.

Доста ще ви трябва такова масло, така че се въоражете с колкото може повече. Имайки предвид, че нещата от Ebay идват за седмици и дори месеци, поръчайте още като започвате операцията и не чакайте в последния момент.

Трябва ви и малка лампа, която да гори с течен парафин. В нея ще налеете масло на Абрамелин.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 20:15

РИТУАЛЪТ

Ритуалът е отново нещо, композирано от самите вас и е прави на три етапа. Първата нощ е същинското призоваване. След приключване на процедурата първата нощ, няма да се случи нищо особено-поне при мен, привидно не се яви никой. Но се случи нещо друго: усещането за празнота, пустота и слабост ще бъде напълно изчистено и видях как стаята се изпълва с една красива златиста светлина. Абрамелин говори за този момент. Това е знак, че ритуалът има ефект. Може Геният да не ви се яви веднага, а по-нататък, но това със сиянието е важен момент.

На втория ден се изпраща благодарност към Божественото и отправяме молба за инициацията на Архангели/Светли Елфи/ПолуБогове и пр. Трябва да се яви видение, което да ви прекара през въпросната инициация.

И третата е ритуал за финализиране на всичко- отправяне на благодарности към Божественото, Вселената и всичко останало за оказаната чест и помощ, за посвещенията и т.н.

Можете и да ползвате и готови формули – като Liber Samekh на Кроули. Може да се съчетае ритуал с медитация. Тук, както и преди е важно да се вслушвате във вътрешния си глас. Абрамелин казва,че молитвата към Бог трябва да е твоя лична, а не на някой друг. Може да е супер недодялана, но да е твоя.

В книгата за Абрамелиновата операция има един много кофти момент, който следва да бъде заменен наистина с нещо по-прагматично, ако магът не желае да си докара затвор. И то е използване на дете в операцията, което трябва да види Гения и да предаде на магът какво вижда. Добрата новина е, че тук може да се справи човек и сам- просто трябва да извикаме всички спомени от собственото ни детство, ако трябва, може да се сложат снимки и предмети от този период и дори ако е нужно, да инвокираме себе си от детските си години(много добре ще помогне, ако владеете Хрономагия и Превъплъщения от системата на Вакуленко).
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Мнениеот Lustre4108 » 29 Яну 2016, 20:23

ЗА ЗАВЪРШЕК

Това, което беше интересно при мен е, че в първите месеци с Гения нямах почти никакъв контакт. След ритуала, животът тръгва по своя нормален ход, със своите радости и тревоги. През тези пикове и спадове, рядко се „чувах” с моя Гений, до един момент, който пак беше кризисен, защото бях на кръстопът и трябваше да взема важно решение. И след него, се случиха неща, които обърнаха живота ми в посока, която не бях очаквал...

***

Идва един момент, когато Магът се превръща сам в своя Гений и се издига на по-високо ниво в развитието, като надскача земното и човешкото и преминава Отвъд. Само че то е в пъти по-тежко от Операция Абрамелин.

Нарича се „Прекосяване на Бездната”. Тук Аз и Сянка, Добро и Зло се срещат у мага в един жесток конфликт и се самоунищожават. Може да си спомните Нордическата митология. Или си представете Апокалипсиса, но във вариант, където нито Михаел, нито Луцифер побеждават, а взаимно се анихилират. Магът буквално губи всичко, което е и което има и умира, а после се ражда от утробата на Звездната майка, точно като това, което е виждал досега като свой Гений. Лично аз смятам, че това е добре да се насочи в момента, когато ще дойде времето да напусне човек тая земя и това тяло. Няма друг момент, когато губиш всичко, което имаш и което си. Ако се случи преживе, това би означавала нечувана катастрофа- както за мага, така и за тия около него.А когато природата естествено реши да сложи край на всичко, тогава сме най-подготвени да преминем и последното изпитание, преди да завършим и духовното си развитие, постигайки Короната на Всичко(Кетер). Никой не знае кога ще се случи това - може да е още днес, може да е след доста години.

***

С това, завършвам тази тема. От тук нататък всичко зависи от вашите решения. Усещах, че бях длъжен да споделя този свой опит. И да, може да не направите нищо друго в магията, но времето , усилията и сълзите за Абрамелиновата операия си струват.
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 173
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16


Назад към Златната Зора - Алистър Кроули

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта