Осъзнато сънуване-методи, опасности, опити

Сънищата - какви са те, можем ли да ги контролираме, в състояние ли сме да правим магия, докато сънуваме. Опишете съня си и открийте неговото тълкуване.

Модератор: Raya

Мнениеот Raya » 05 Апр 2008, 18:07

[align=justify]Осъзнато сънуване е, когато 'се събудим' в съня си и осъзнаем, че сънуваме. Тогава имаме свободата да правим всичко, което ни хрумне в съня ни като не само имаме възможност съзнателно да направляваме движенията си, да задаваме въпроси на присъстващите в сънищата ни, но и да летим и каквото пожелаем. Всеки може да се научи на осъзнато сънуване, но някои могат да стигнат доста по-далеч.
Често имаме спонтанно влизане в ОС (осъзнато сънуване), когато съзнаваме, че ситуацията в която сме е само сън, но някои избират да не правят нищо, други се заемат с експерименти какво могат да правят като летенето е най-предпочитаната дейност.

Разделение на сънните фази:


Според учените има две основни фази на съня: фаза на бърз сън и фаза на бавен сън, които се различават по своите физиологични, психологични и поведенчески реакции. При бавния сън спящият диша бавно и много дълбоко, съзнанието почти не присъства, обмяната на веществата е сведена до минимум. Събудени в тази фаза, хората са дезориентирани и рядко си спомнят какво са сънували. Промяната към бърз сън е много осезателна. По време на бърз сън, наричан обикновено “сън с бързи очни движения” или “REM-сън” (REM – Rapid Eye Movements), очите под затоворените клепачи извършват изключително бързи движения. Дишането става много по-бързо и неравномерно. Мозъкът изразходва много енергия, почти толкова, колкото в будно състояние. В тази фаза именно на ускорена мозъчна и физиологична активност човек вижда сънища. Въпреки ускорения психофизиологичен ритъм, тялото остава почти напълно отпуснато в “сънна парализа”. Любопитен факт е, че след излизане от REM-сън и събуждане е възможно “сънната парализа” да не се изключи веднага и тялото да не се поддава на волеви команди. Това е съвършено безобидно и е достатъчно събудилият се да изчака няколко минути парализата да отмине.

Бавният сън се дели на 4 фази. Първата е преходна фаза между будно състояние и сън и често е наситена с т.нар. “хипногонни” образи (бел. ав. – “хипногонни” идва от гръцки и означава “водещи към сън”). Втората фаза е на по-дълбок сън и умствената активност тук леко наподобява процесите на мисленето. Около 20-30 мин. след заспиване спящият навлиза в третата и четвърта фаза, дълбок делта сън, през който мистиците твърдят, че “всички ограничения на личностното несъзнаване са разтворени в ясната светлина на най-висшето съзнание”. След приблизително 30-40 мин. спящият се връща отново във фаза 2 от бавния сън. След около 70-90 мин. спящият за първи път навлиза в стадий на бърз сън или REM-сън. След 5-10 мин. REM-сън и вероятно кратко събуждане следва отново връщане към фаза 2 и 3 на бавен сън. Следващия REM-сън се случва след около 90 мин. и този цикъл се повтаря така през цялата нощ.
Важно е да се отбележат няколко факта: първо, с течение на сънуването продължителността на REM-съня се увеличава всеки следващ път, като последният REM сън може да продължи около час. Второ, интервалите между две REM фази на сънуване намаляват до около 15-20 минути след 8 часа сън. И трето, за 5-6 периода на REM фази на съня човек се събужда 10-15 пъти на нощ, но обикновено не помни за това.

Именно фазите на REM-съня са тези, през които е най-вероятно човек да преживее осъзнато сънуване.

Как да постигнем ОС?

Има няколко основни техники, които са общоприети за постигане на ОС. Те варират в ефективността си според различните хора и ако за някой е нужно стриктното изпълнение на всяка стъпка последователно, то за друг е достатъчно само намерението му да има осъзнат сън, за да го постигне.
Има много хора, които помнят сънищата си след събуждане. В сферата на окултните занимания е важно да се създаде навик за записване на сънищата, защото освен всичко те са индикатор за подсъзнанието и могат да ни насочат в даден процес на работа. Има също и много хора, които казват, че не сънуват. Това не е съвсем вярно-всеки сънува, а на нощ можем да имаме 10 дори 20 сънища, но да помним само един, два или изобщо да не помним. За да постигнем ОС първо трябва да се научим да си спомняме сънищата си. Все пак какъв е смисъла да имаме ОС ако след като се събудим не помним. За тази цел се прави Сънен дневник, в който вписваме всичко, което си спомняме от сънуването през нощта веднага след събуждане. Всички подробности, които си спомняме, желателно е фаза на луната (както се оказа процента вероятност за ОС по новолуние се увеличава неимоверно много). Понякога се случва след като се събудим да не помним или да помним много смътно сънищата си, но през време на деня някоя реплика или случка, дори мисъл да ни припомни целия сън през нощта. Тогава отново се записват подробностите, колкото се може по-изчерпателно. Колкото по-често се вписват сънищата, толкова повече подробности помним. Може да се стигне до момент, когато да помним повече от един или два съня. За тези, които не знаят как да си спомнят сънищата си, могат да опитат при заспиване да си повтарят "Аз помня сънищата си." или нещо подобно избрано от тях. Перфектния вариантби бил да се будите след всеки сън и да успявате да го записвате, но това е малко трудно за хората, които имат стриктни задължения през деня и съня им трябва да е максималко ползотворен.
След като започнете често или почти винаги да си спомняте сънищата си може да се занимаете с опити за влизане в ОС.

Техниките:

Най-трудния момент като начало е да осъзнаете, че сънувате. Може да правите нетипични за вас или обкръжението ви в съня ви действия, но докато не осъзнаете кратко и ясно 'Аз сънувам.', 'Това е сън.', каквото и да се случва си остава обикновен сън.

Проверка на реалността

През всяко време на деня и преди да заспите се питайте често "Буден ли съм или не?" Поглеждайте ръцете си, някоя табела, надпис, плакат и всичко статично, отместете поглед и ги погледнете пак-ако са променени значи сънувате. Ежедневното ни внимание е свикнало да възприема събитията с определена последователност, ако в един момент си лежите в леглото, а в другия сте на центъра на града, в който живеете без да помните как сте стигнали там и ако не сте взимали никакви стимуланти, депресанти и т.н. има вероятност да сънувате.
Целта на техниката е, че колкото по-често правите проверка на реалността в будно състояние, толкова по-често ще се сещате да я правите и по време на сън. Понякога обаче от проверката на реалността сънищата ви сякаш изчезват-започвате да не помните какво сънувате. Тогава е желателно да прекратите временно техниката.

Техника на намерението

Наблюдавайте през деня всичко около вас и мислете за него като сън (т.е. че преживяванията са продукт на собственото ви съзнание), решени да разберете истинската му природа. Преди да си легнете твърдо си кажете, че ще осъзнаете състоянието на сън. Ако сте вярващ или следвате духовен път, помолете се на своя учител или вътрешен водач/висшето Аз за съдействие. При повече късмет, ако прекарвате достатъчно време през деня мислейки, че всичко е сън, е възможно някоя нощ това да стане и в съня ви. Вариация на тази техника е през деня често да си припомняте, че искате да разпознаете състоянието на сън. След това през деня да визуализирате как бихте искали да изглежда сънят ви и да се опитате да откриете знак, че сте в сън. Друга вариация е първо да правите проверка на реалността и после, ако си отговорите, че сте будни, да се запитате: “А какво бих преживял, ако сега съм в сън.” След това си представете как откривате, че сънувате. В момента, в който живо успеете да си представите, че сънувате, си кажете: “Следващия път, когато сънувам, ще разпозная, че сънувам.” Опитайте се да изпълните тази вариaция на техниката преди заспиване няколко пъти докато заспите.

Повтарящ се символ/предмет

За тази техника е хубаво да познавате детайлно сънищата си. Ако имате някакъв предмет, човек, действие, нещо, което често се повтаря в съня ви може да се настроите като си кажете "Когато видя (предмета, човека) ще разбера, че сънувам." Често се случва да осъзнаем, че сънуваме, когато видим починал роднина в съня си или човек, който е далеч от нас и няма как да видим в ежедневието. Понякога се случва да сънуваме някой наш приятел, който се държи нетипично за поведението си и от това да осъзнаем, че сънуваме.

Техника на отложеното спане

Естествено, това не е особено практично в днешния забързан свят и учените са измислили метода на отложеното спане. Методологията е следната: ако нормално спите по 8 часа, в деня, в който планирате осъзнато сънуване, намалете спането си с два часа и поспете 6 часа. След това станете и за 2 часа вършете някаква друга дейност. Препоръчително е през тези 2 будни часа човек да се концентрира и да опише подробно осъзнат сън за какво иска да има, как ще изглежда съня, как ще се чувства в него и т.н. или да чете литература за осъзнатото сънуване. След 2 часа легнете за още 2 часа, като при заспиване може да използвате техника за индуциране на осъзнат сън, например МИОС (виж по-долу). Изследванията показват, че има голяма вероятност през тези допълнителни 2 часа да имате един дълъг REM сън или даже два.


Техника МИОС (Мнемонично Инкубиране на Осъзнато Сънуване)
“мнемоничен” означава който помага да си спомним, лесен за запомняне

Стъпките за МИОС следните. 1./ Преди да си легнете си кажете, че ще се събудите и ще записвате сънищата си след всеки период на сънуване (или ако ви е по-удобно след 6ч. сутринта) 2./ Когато се събудите, опитайте се да си спомните колкото се може повече детайли от съня. 3./ След това си кажете, че следващия път, когато сънувате, ще разберете, че сънувате. Опитайте се да го пожелаете истински, фокусирайки мислите си само върху тази идея. 4./ В същото време си представете, че сте отново в съня, но този път разберeте, че това е сън. Потърсете знаци, които ви го подсказват и когато го видите, си кажете: “Аз сънувам”. 5/ Повторете стъпките от 3 до 4, докато не затвърдите намерението си. Ако мисълта ви се разсее по време на упражнението, не се безпокойте, просто внимателно я върнете обратно. Уверете се, че последното нещо в съзнанието ви преди да заспите е намерението да разпознаете, че сънувате. 6./ Ако всичко върви добре, след като заспите ще си спомните да отбележите, че сънувате. При някои хора техниката проработва още след една-две нощи, а при други отнема повече време. Тази техника може да доведе до голямо майсторство в осъзнатото сънуване и възможност за култивиране на няколко осъзнати съня за една нощ.

Техника на самовнушението


Тази техника, за разлика от МИОС, изисква ненапрегнато намерение за осъзнато сънуване. Техниката се състои в това, преди заспиване да се отпуснете напълно и след това да си обещаете, че тази нощ или някоя от следващите нощи ще преживеете осъзнат сън. Очаквайте съня, но без да насилвате нещата или да го ограничавате с някаква форма или време.

Тибетските писания твърдят, че е нужно не по-малко от 21 дена всяка сутрин да си казвате, че искате да “разберете природата на състоянието на сън“, преди да започнете наистина да разбирате.
[/align]
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Мнениеот Raya » 05 Апр 2008, 18:58

[align=justify]Опасности:

В обикновения ОС не може да се каже, че има опасности. Често срещано явление при първите навлизания е страха. Когато осъзнаеш, че сънуваш в момента на осъзнаване съня се разпада или рязко се будиш. Тук има много вариации. Има методи за справяне със страха, но най-бързия е практиката. Ако сте имали 2-3 ОС, в които в момента на осъзнаване, че сънувате се будите, то постоянството в един момент просто 'закрепва' съня. Огромното желание да се задържите в съня само по себе си е достатъчно.
ОС все пак не е за всеки. Някои хора не могат да го постигнат просто, защото ума им не може да го проумее. Той е опитомен до толкова да възприема света наоколо си за абсолютна реалност, че не е възможно да осъзнае действително как ще се осъзнае насън.
Противно на някои разбирания ние управляваме в ОС само своите действия, а не можем да променяме 'декора' на съня(поне не в началото).Можем обаче да ходим където поискаме. Понякога се случва да осъзнаем, че сънуваме и въпреки това да ни се случва нещо неприятно. В един случай един мъж постоянно сънува, че е преследван от воиници. Веднъж осъзнава, че това е сън, спира да бяга, обръща се към преследвача си и го пита какво иска от него. Преследвача му се превръща в малко момиченце и му казва, че е неговия страх. От тогава мъжа не сънува подобен сън.
Опасности има обаче за тези, които са решили да навлязат по-дълбоко в сънуването. Те могат да попаднат на места, където има чужди същества, които се хранят с тяхната енергия. Важно е да се каже, че колкото повече енергия има един човек, толкова повече ще му се отдава ОС. За същинските сънувачи сънуването не е само поле за забавления, а начин за излизане в други светове. Един от начините да се върнеш бързо от неподходящо място и да се събудиш е да си погледнеш ръцете в съня си. Това действие не само 'избистря' съня и задържа картината, но и ти помага да се събудиш бързо, така че да прекъснеш връзката си с нежелани обекти. Не случайно това е първото упражнение, което дон Хуан дава на Карлос в уроците му по сънуване.
Другата опасност при опитните сънувачи е да се загубят из някой от световете на второто внимание. Затова за сериозно занимаващите се се препоръчва да си изберат определен терен, на който да тренират сънуваното тяло, докато не се научат да работят напълно с него.


Още информация:

книгата на Лаберж
Изкуството на осъзнатото сънуване[/align]

Още из форума:
ТУК и Тук
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Мнениеот peshokn » 08 Юли 2008, 11:13

Та като заговорихте за Кастанеда, нека направя един paste:

По пътя на трупането на сила расте способността за контрол в сънуването и се откриват невероятни възможности.

"Сънуването е действително. И ловуването и ходенето и смеенето"- казва Дон Хуан.

Да сънуваш значи да пътуваш между световете и да действаш в тях така, както действаш в будно състояние. А това значи да имаш възприятие, сравнимо по сила и яркост с възприятието в будно състояние и със света наяве, който му съответства. Сънуването е основна магическа практика наред с прикриването. Нагуалите (магьосниците) владеят и двете изкуства, но обикновено са силни в едното. Жените сънуват по- лесно от мъжете и са отлични сънувачки. Сънуването е източник на сила. Но и самото постигане изисква сила.

Докато се опитвате да постигнете мълчание за известно време, вероятно ще забележите някакви мисли, които всъщност не са ваши. Те изглеждат чужди защото се появяват и изчезват, но съществуват постоянно, като някакъв разказ и за тях не полагате никакво усилие. Всъщност, за да насочите вниманието си към тях трябва да престанете да правите каквито и да са усилия, да стихне диалога. Тези гласове понякога се появяват и когато виждате енергия, затова аз реших, че това са същия тип гласове, за които Нагуала обичаше да говори. Аз реших, че това е същия случай като разчитане по стената, гласът, който казва какво е написано. Нагуалът обичаше да казва, че това е поток на осъзнаване, който може да се прояви като прожектиране върху стена - или като глас или като образи. Той каза, че дон Хуан обичал да си седи в стаята да си говори и да се смее сам, докато Кастанеда започне да си мисли, че е луд. Този глас е нещо такова, интимен приятел.

Аз открих, че можете да получите помощ при сънуването като постигнете достатъчно вътрешно мълчание за да "позволите" на този глас за потече. Аз не мога да ви кажа как да му позволите, аз самият не знам. Просто го търсете. Преди заспиване вие имате добри условия за това. Техниката се състои в това да освободите съзнанието си от необходимостта едновременно да следвате гласа и да визуализирате сцените, които описва. Това е техтика, която можете да постигнете с практика, но няма начи това да бъде описано.

Ако имате късмет да срещнето този глас на сънуването, тогава насочете вниманието си към него. Той вероятно ще ви дава съвето за сънуването, не някакви обобщаващи изводи, а много специфични за момента. Например, в петък докато практикувах това, гласът ми каза нещо такова, "Погледни момичето, което минава там. Вгледай се в гърба и, закачи се за него. Ще влезеш в нея, трябва да бъдеш придърпан в съня. Продължавай да се вглеждаш, така, както го правиш когато искаш да смениш съня..." Точните думи не бяха така конкретни, те бяха полу абстрактни, подобен превод е подвеждане, но това е, което наистина се случва. Ето по-близко, по-абстрактно предаване на друга част от това, което беше казано, как да постигна гледната точка на момичето в сцената: "Виж сцената, гледай, дървета! Завърти кафявите краища! Овива се като пара... сцената е по-ясна! Почувствай как се отделят, придърпва те. Погледни надолу през тях! Потопи се..."

Наред с потока от думи текат и поредица от картини, съответстващи на това което се казва. Бях в състояние да следвам инструкции като горните цели 10 минути. Аз не можех да разпъна сцената, не можех да се потопя изцяло в картината на съня както ме подтикваше гласа, но беше интересно. В онзи момент аз си мислех, че вероятно този глас може да бъде извикван по желание и да бъде използван като водач, но не можах да го докажа. Този глас не смущава, като някой който ви е нахлул в стаята. По скоро звучи като ваши мисли, които текат без напрежение, разкриващи по много личен начин неща, които приятно изненадват, неща, за които не сте се замисляли. Изглежда като някой много личен приятел, с когото не можете да си спомните, че сте говорили, защото той е по-скоро част от вас.
Просто опитайте.

1.Легнете в леглото си
2.Физически станете и бавно се отдалечете от леглото.
3.Повторете стъпки 1 и 2 няколко пъти
4.Легнете в леглото си. Визуализирайте себе си и си представете, че ставате от леглото и се движите наоколо. Физическото ви тяло остава в леглото.
Повтаряйте.


Развиване на способностите за маневриране:


1.Използвайте визуална образност, създайте сънуващо тяло.
Почувствайте го.
2.Представете си, че то плува, носейки се над физическото тяло.
3.Представете си,че то пътува. Почувствайте движението.
4.Изберете едно място и идете там.
Релаксирайте. Не си пробивайте път с помощта на своите физически енергии, принадлежащи на първото поле (първото внимание) възприятия.
Преустановете своя върешен диалог. Опитайте да не мислите. Дори когато се натъкнете на нещо ново и неочаквано. Освободете де от очакванията и изискванията.
Упражнявайте неправенето, немоделирането. Не отъждествявайте никого или нищо, дори и себе си. Не се отъждесвявайте с нищо. Изградете различни намерения за сънуване; - навлизане в сънищата, маневриране, постигане целта.
Предизвикайте чувството за определено предназначение.
Почувствайте какво представлява да се движите с различни скорости и в различни посоки.

Това, което сте преживели през деня, в някаква степен въздейства и върху енергийното ви тяло. Ако се вкопчвате в някакви отношения или енергии, само защото изразявате предпочитания към тях, вие вкарвате тези енергии малко по-дълбоко в себе си, отколкото това става при преживявания без влияние. Тази енергия се пренася в сънуването. Преживяванията ви могат да бъдат отражение на ваши склонности, страхове, радости или други пунсали корени във вас. Колкото повече немоделирате (неправите), толкова повече отстранявате проекцията.
Защита - традиционна форма на защита на сънуващото тяло представлява заобикалянето ви с бяла светлина. Тъй като бялата светлина се асоцира с доброто, тя с лекота служи за префокусирането на съзнанието към дадена желана ситуация. Когато се използва преди сънуването, бялата светлина фокусира моментално положителна енергия. Тъй като всекидневния живот оказва влияние на вашето сънуване, ако притежавате силен, целенасочен, цялостен живот, сънуването ви също е такова .
Връщане - при връщането си възнамерете плавен, внимателен преход. Кажете си, че трябва да се върнете с абсолютно хармонизирани енергии. Върнете се в пълно спокойствие и е много вероятно да се събудите с чувството, че сте освежени и заредени с енергия.
Аватар
peshokn
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Юли 2008, 11:07

Мнениеот maroder » 09 Авг 2008, 18:21

Здрасти, от известно време съм на този етап - виждам си ръцете на сън, осъзнавам се и после изследвам съня си. Нямам контрол върху самия сън -в смисъл да го променям.

Можеш ли да ми кажем как да тренирам по-добре сънното си тяло, зада напредна., Също и да мога да се предпазвам от опасностите за които говориш. Поздрави.
Аватар
maroder
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Авг 2008, 18:15

Мнениеот antichrist » 09 Авг 2008, 20:43

И аз съм имала много такива.Въпроса е,че когато осъзная,че сънувам и аз искам да направя нещо в съня си,всякаш някой ме спира или "заема" мястото ми в съня.Пак съм аз,но като че ли някой друг контролира действията ми.Осъзнавам го и не мога да го спра.Често разсъждавам в/у горенаписаното и не мога да си го обясня .. .
Аватар
antichrist
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 17
Регистриран на: 29 Юли 2008, 21:02

Мнениеот Raya » 01 Сеп 2008, 02:59

antihrist, това може да се дължи на това, че съня е като вид програма, когато се осъзнаваш на сън програмата открива, че не фукционираш нормално (за сънно неосъзнато състояние) и се опитва да поправи грешката, а именно да те върне под контрола на съня и да загубиш осъзнатостта си или направо да те изхвърли от съня. Един вариант е да продължиш упорито с упражненията си по осъзнаване на сън ако правиш такива, докато програмата (съня) не разбере, че не може да се справи с теб и просто не те прехвърли на друго ниво, с други думи й писва да се занимава с теб и те оставя да си правиш каквото си искаш. В работата със сънищата са важни абсолютната убеденост, че ще постигнеш желаното, упоритостта и постоянството...то май това важе не само за сънищата :) Успех!
maroder, надявам се информацията е била полезна, чувствай се свободен да питаш всичко друго, което те интересува.
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Мнениеот Barox » 02 Сеп 2008, 11:17

Здравейте! Иска ми се да повдигна темата за осъзнатите сънища и постигането на спокоен сън без кошмари.Аз смятам че имам известна практика и мисля да я споделя с вас.Стресирани ли сте от известо време от повтарящи се кошмари? Използвайте осъзнатото сънуваме за да се отървете от тях. Въпреки че веднага може да се впуснете да се защитавате или нападате ужасно злобно чудовище, което ви преследва, опитайте са до отидете при него и да го целунете и прегърнете. По този начин може и да откриете, че това ужасно чудовище притежава част от вас, която също има нужда от любов и приятелство. Осъзнатите сънища могат да бъдат учудващи реалистични изживявания. Преодолейте страхове и се пренесете в друго небесно царство. Представете си позитивното въздействие, което тези сънища могат да окажат върху живота ви.
Аватар
Barox
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Авг 2008, 09:54
Местоположение: Sofia

Мнениеот Barox » 02 Сеп 2008, 11:21

Отидете на пътуване, в което да откриете кой наистина си ти зад физическите и психологичните условия в този момент. Изживейте пътуване, където можете да срещнете хора, които могат да ти кажат всичко за ТЕБ (това може да стане, тъй като те може да представляват "гласове" на твоето собствено съзнание). Можете ли да си представите колко неща за себе си можете да научите от едно такова пътуване, които да ви помогнат да подобрите живота си? Срещнете се с истинското си АЗ или с вашите духовни водачи, които могат да ви разкрият ваши скрити заложби и чувства, които могат да ви послужат в съзнателния живот. Отново, въпреки че сънуването изглежда "само" като въображаемо изживяване, което няма последствия в реалнив ви живот... високо реалистичното, мултисензорно изживяване от например срещата с някой в осъзнатия сън (не само разговора с тях, а докосването, миризмата и вкуса на човека) се запомня като реалистично изживяване. Въпреки че сънищата не са "истински" по дефиниция, усещанията, които човек изпитва по време на осъзнатото сънуване са същите като в реалния живот. Мозъка отговаря неврофизиологично по същия начин, както би реагирал при събитие от съзнателния ни живот. Мозъкът не прави разлика между реалност и сънуване (ако не беше така, щяхме да сме осъзнати през цялото време). Преживяванията по време на съня и на осъзнатия сън се пренасят в реалността. Чувствате ли се благословени до като сънувате, така се чувствате и като се събудите. Научете се да сънувате осъзнато и ще се научите да контролирате емоциите си.Това е невероятна възможност да следите сънуваните обекти без те да ви забелязват. Невероятно е и усещаето на невидимост, което ще изпитате. Щом можете да накарате тялото си да стане невидимо или просто да изчезнете, защо не накарате и съзнанието си да изчезне? Какво сте вие всъщност тогава? Дух? Съзнание? Нищо? Чувствайте се свободни да използвате осъзнатото сънуване за да навлезете по дълбоко психологично във вашия тътрешен свят. Какво е идентичност, какво е реалност, кой или какво всъщност е "осъзнато" в един осъзнат сън?
Аватар
Barox
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Авг 2008, 09:54
Местоположение: Sofia

Мнениеот Barox » 02 Сеп 2008, 11:30

Телекенеза
Да можете да преместите всеки предмет без да го докосвате физически е много добра способност, която може да използвате в няколко случаи. Много ще е удобно да пренаредите вашия дом например, или да можете да се зашитавате при кошмар. Това също е много лесен похват с който може да започнете практикуването на контрол върху сънищата си. Разберете как може да използвате своите идеи и очаквания за гравитацията, като например повдигнете цял небостъргач, все едно че повдигате малко камъче. Разбира се, "теглото" няма никаква стойност във вашия сън, всичко е измислено. Но въпреки това вашия мозък очаква нешо да тежи повече или по-малко, когато се опитате да го вдигнете. Притежавате ли необходимата сила на мисълта за да преодолеете тези граници и да вдигнете цели планети без дори да се изморите? Освободете съзнанието си!
Аватар
Barox
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Авг 2008, 09:54
Местоположение: Sofia

Мнениеот Raya » 04 Сеп 2008, 15:58

Картография на сънищата

Всеки, който се занимава със сънуване знае за Дневника на сънищата, в който записва какво е сънувал, кой е участвал, как се е чувствал и всички подробности. Картографията е точно това, което казва: съставяне на карта на съновния свят. Тук се набляга на местата, които сънуваме, а не толкова на участниците в съня. След като сте сънували отделяте през деня известно време, за да рисувате местата, които сте сънували независимо дали те са измислени и присъстват само в съня или са действителни места, на които сте били. Ако местата в съня се припокриват едно към едно с действителни могат да се използват и снимки, въпреки че рисуването е по-забавно, а и колкото повече време се отдели на картографирането, толкова по-добре. Къщата на сънувача, която може да се мени често ако пътува много или сменя местоживеенето си се поставя в центъра на картата. Картата може да представлява както детайлно рисуване на местата, така и само карта на обекти. Рисуват се всички места,които можете да си припомните независимо дали става дума за места от минали сънища, осъзнати или неосъзнати сънища и т.н. Идеята е да се състави цялостна карта на съновния свят на сънувача. Метода е с цел, когато се озовете отново на вече означено място от картата в съня си да се сетите, че сте били тук и да си спомните, че сънувате. С други думи това е разновидност на търсенето на ръцете или определен предмет на сън, но става дума за място. Как ще изготвите картата и какво ще представлява точно е вече лично творческо решение

Съзерцание

Съзерцанието или още известно като зяпане е съзерцаване на даден обект. Може да е всичко, което ви харесва-от малка фигурка, камъче, листо от дърво и т.н. Хубаво е да е нещо природно, нещо естествено, въпреки че всичко, което ви допада върши работа. Слагате предмета пред себе си, настанявате се удобно и просто го гледате. Не го оценявате и не го сравнявате, само го гледате. И така в продължение на час-два примерно. Отегчително звучи, да и точно това е целта-да се отегчите до толкова, че да спрете вътрешния диалог. Когато човек умира от скука си запълва времето с мисли за преди, сега, после, за някой или нещо, за работа, с тананикане наум на песни и какво ли не. Целта на съзерцанието е вътрешния диалог толкова да умре от скука, че просто да спре. Отначало за секунди, а в последствие за много повече. Един предмет ще ви върши работа в продължение на няколко месеца. Сами ще прецените или по-скоро усетите колко точно. Няма да е странно ако предмета се появи в сънищата ви-това е много добър знак, който значи, че се справяте добре. Ако пък не се появи няма проблем, не прекратявайте практиката. Ако предмета се появи в съня ви то забележете при какви условия и каква функция изпълнява. Може да забележите странни неща по предмета, който сте си избрали, това не е причина да се притеснявате, защото ако успеете да спрете вътрешния диалог, който поддържа света, такъв какъвто го възприемаме може да видите невероятни неща или да ги усетите. Все пак подходете с критичност, защото визуалните измами от скучно занимание и действителните резултати са различни неща. Отбелязвайте си как върви практиката и наблюдавайте как се чувствате в ежедневието и как се променят сънищата ви и изобщо всичко, което ви направи впечатление. Не забравяйте да не оценявате предмета, а просто да го съзерцавате, изучете го, запознайте се с всичките му детайли.

Успех в заниманията!
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Мнениеот DarkMagicMaster » 08 Яну 2009, 21:51

Здравей форум!!!
Имах един огромен период на отсъствие в който общо взето учех и практикувах именно осъзнато сънува за кратко време успях да се запозная с доста нещо и искам да споделя някои мои преживявания и да дам няколко съвета.
Незнам дали Рая вече е споменавала дали сте чели някъде, но сънуването не е игра, не е за забавление и със сигурност не е само за да си летим и правим каквото си искам това една друга реалност, реалност в която хората са някакви пришълци въпреки че това в миналото е бил и наш сват.... Това място е опасно и шанса да умреш да изчезнеш е огромен затова внимавайте не приемайте нещата на шега..
Имал съм десектки ОС видял съм неща и неща... изпадъл съм в ситуации в които не съм знаел и не съм искал да знам дали ще преживея нощта . В предпоследното ми ОС се появи мой приятел не обърнах много внимание но той ми каза ела с мен неможах дори да разбера какво става бях завлечен на сила в една вихрушка и отведен на място в което изпитах толква силен страх, усщах и че просто няма да се събудя затова единственото което можех да направя тогава е да изявя гласно намерение да се върна обратн. След като го казах се върнах също толкова бързо както и дойдох бях засмукан от вихрушка и върнат едва когато се върнах осъзнах, че това е бил скаут , започнах да мисля и да се чудя защо аджиба не проверих формата на този мой приятел.. това изтощи вниманието ми е отново заспах.. това може би беше най-опасното ми преживяване. За това когато се появи някой човек близък майка,баща,брат приятел или изразявайте гласно намерение да видите енергията на това което е срещу теб или използвайте най терикатската техника която е на хилади години просто го посочете с кутрето и вярвайте на чувствата си и никога не казвайте нещо наглас без да сте помислили.....
буу....
Аватар
DarkMagicMaster
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 88
Регистриран на: 10 Юли 2007, 17:31

Мнениеот puntina » 09 Яну 2009, 01:33

При мен се е случвало,въпреки че знам ,че сънувам подсъзнанието ми да създава "опасни" случки,от които попринцип умея в сън да ги избягам,но в някои случаи се насъбират твърде и сякаш не мога да се събудя,тогава имам едно т.нар. "щипене" ,което ме кара да се събудя. Това с "парализата" ми се е случвало два пъти,при два кошмара,от които от ужас ,че няма да се събудя ,се събуждам и временно не мога да говоря,мърдам и т.н.
А всъщност как се случва например да осъзнаеш ,че сънуваш,да се опиташ да създадеш друга реалност,например в този момент,но съня ти да продължи с някакъв вид информация,която трябва да достигне до теб? Примерно един от сънищата ми миналата година,когато сънувах мъртва жена,която искаше да я чуя и да й помогна. Тогава знаех,че сънувам,обясних й ,че не мога да й помогна ,исках да се събудя ,но някак си не успях,усещах щипенето,но не се събуждах,а тя ми обясняваше как трябва да я чуя,как трябва да я изслушам... Все пак това е просто сън,а не реалност,защо има такива моменти?
Аватар
puntina
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 185
Регистриран на: 02 Дек 2007, 00:38

Мнениеот Raya » 09 Яну 2009, 19:02

Ами просто се случва, в един момент от съня си се сещаш 'Ей, чакай малко това е сън!' и тогава спечелваш сънното си внимание, т.е. започваш съзнателно да решаваш дали да завиеш наляво или надясно, дали да влезеш или излезеш от стаята и т.н. При мен осъзнаването става най-често, защото някой в съня ми действа по начин напълно противоположен на нормалните му действия. Обикновено е някой познат. Друг вариант е самата ситуация да е толкова нереална, че да се сетиш, че не си в реала (будно състояние). Не бих казала, че точно ти създаваш друга реалност, въпреки че и това може да се направи, но на по-късен етап.
Не мисля, че това е просто сън, истината е, че в съня (осъзнатия) нищо не е просто сън, защото душата се разхожда в пространството на варианти (едно обяснение от транссърфинга, което на мен лично много ми допада). Това значи, че виждаш неща, които не са се случили, защото се намират в друг поток на развитието на събитията, можеш да видиш минали, бъдещи неща или дори неща, които искаш или не искаш. За да обясня това трябва да попиша доста повече, ако ти е интересно кажи и ще го предам възможно най-точно. Иначе информация по темата има във втората книга на Вадим Зеланд. Другото е, че осъзнатото сънуване може да си е чиста реалност, но това вече малко по-нататък в практиката или също можеш да попаднеш в 'друга' реалност.
Принципно докато спиш имаш достъп до огромно количество информация, която имаш на разположение и в будно състояние, но ума я блокира, така да се каже, докато душата винаги я има на разположение, но ние често не я чуваме. Душата тук използвам в смисъла на подсъзнанието/интуицията или онова тихото гласче, което винаги знае. Затова е нормално да получаваш информация насън, независимо дали за момента я осъзнаваш и възприемаш или ти се струва, че е чиста глупост. Работата е там, че информацията се запаметява в тялото и на по-късен етап може да бъде 'извадена' от там или с други думи осмислена и приложена. Също можеш и да получаваш много излишна информация, както в реала. Тук ми хрумва интересен въпрос как да отсяваш информацията или как да стигаш до информацията, която желаеш. Предполагам, че би могло да се направи с настройка. Ако някой има идеи нека сподели.
Ако имаш проблеми със събуждането от осъзнат сън, както описваш в случая опитай да си погледнеш ръцете. Това упражнение концентрира сънното внимание и намерението ти да се събудиш би било достатъчно, за да се случи.
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Мнениеот sofia » 10 Яну 2009, 12:19

Здравейте! Аз също се интересувам от сънищата. Случвало ми се е да бъда атакувана от враждебни сили по време на сън. Спасих се като погледнах ръцете си и сънят се смени. Странното е, че немога да си видя ръцете ако съм си го пожелала преди заспиване. Не успявам. Но в момент на опастност се задейства някакъв защитен механизъм и реагирам по адекватен начин. Направи ми силно впечатление механизма на взимане на решение в съня. Не е като начина в будно състояние. Стана светкавично, без предварително обмисляне. Имам няколко такива случая. Начина, по който протичат мислите в О.С. няма нищо общо с този в будно състояние.
От известно време заспивам след едно упражнение : представям си сноп ярка светлина от небето към мен. Вдишвам я, при което енергийното ми тяло се разширява и засиява с тази светлина. След това я издишвам през теменната област на главата. Има ефект. зачестиха осъзнатите сънища.
Аватар
sofia
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Ное 2008, 09:00

Мнениеот sirenaangela » 01 Мар 2009, 10:11

По-долу ще поместя малко по-подробна информация за картографирането на сънувания свят.Информацията е от руски сайт на последователи на "хакерите на сънища",съдържащ писма на основателя на идеята Сергей Изриги и на други "хакери".Превода е мой.

Картографирането на сънувания свят служи за запомняне и спомняне на съновиденията,за стабилизирането му,за да научим нашата събирателна точка да се премества.
Като начало трябва да записваме сънищата в дневник.Как да го водим?Сънуваме,събуждаме се и си спомняме съня.Рисуваме в дневника план на местността,колкото се може по-подробно. Кратко описваме контекста на съня.После записваме нашите асоциации с този сън,мисли и тн. Важно е всеки ден да пишем.Ако не си спомняме съня,описваме някой стар сън.Номерираме страниците.Като съберем 20-30 страници,можем да очакваме сливане на сънищата.На практика живеем в сънищата на малко по размер пространство,т.е. рано или късно отделните сънища започват да се сливат.Ако нямате търпение да чакате,започнете да разпределяте номерата на чист лист,доверявайки се на интуицията си.Достатъчно е да обозначите границите и важните райони,а след това да пристъпите към усвояването на важните места,където можете да възстановите своята светимост.Картата на сънищата е огледална на реала,затова-отгоре е юг,отдолу е север,отдясно-запад и отляво-изток.

Тъй като картите на съновидящите се припокриват на много места,има общи елементи,могат да се дадат някои
Ориентири:
Кортата е ограничена от така наречените гранични области.Южната граница,почти винаги е свързана с детството-река,море,планини,океан,редица хълмове.Тя не се мести с прогреса на сънищата.Северната граница се премества постепенно.На изток при много хора има „сляпо петно”,т.е. има някакви елементи,но има куп неизлизащи места.Западния сектор е стабилен и ограничен,обичайно от река,зад която се виждат планини.
Център на сънувания свят се явява собствения ни дом.
Шаблон на града:В южната половина на картата се намира гигантско съоръжение,което много възприемат като многоетажна гара,станция,аеропорт или планина,Олимп,стълба към небето и тн.То е подвижно-при някои е в края,при други по към центъра на картата.В центъра на картата е вашият дом.В северо-източния сектор-зоната на катаклизмите,места на различни духовни школи,зона на кошмарите и тн.В този сектор са срещите с други съновидящи.
На картата има много стабилни и непроменливи места,но има и зони на трансмутации,където всичко се променя.Тези зони се явяват входове към долните светове.Например в средата на картата и към запад има огромна котловина,в която се намира шаблона на „индустрията” или „долния град”. Когато го посетиш,ще разбереш.Рай-в юго-източния ъгъл.Много красиво място,но поразява колко е малко и ....дървено.
В света на сънищата има много уловки за вниманието-лабиринти,затвор(гигантски компютър),бащиния дом и тн.На тези места се съхраняват части от нас самите.Това са такива части от нашето съзнание,заключени в отделни носители на информация,части от нашата светимост.
На картата има железопътни линии.Смятайте ги за бонус.Всяка представлява много добър способ за преместване на събирателната точка.
В югозападния ъгъл,където има планини и долини,и се въплащават някои наши желания,има пропаст или бездна,също и поток с водовъртеж-транзит.На северо-изток-голяма стена.На юг-хълм с голями пилони и нещо като летище.Не е препоръчително да се доближаваме до тях. Място на летящите.
Дома на учителя-това е блуждаеща структура.Обикновено се намира в северната половина(долу и малко в ляво).Понякога е пред зоната на катаклизмите,понякога зад нея-но не по-далече.
На картата има места които не съществуват в реала-лабиринти,зоната на катаклизмите,долните светове и тн.

Има описание на някои от структурите,ако има интерес ще копна още нещо.
Аватар
sirenaangela
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 101
Регистриран на: 04 Окт 2008, 13:58

Мнениеот Raya » 01 Мар 2009, 12:03

Има интерес и мерси за инфото, давай всичко, което намериш и помести линка за тези, които искат лично да го изчетат :)
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Мнениеот sirenaangela » 01 Мар 2009, 15:41

Малко за лабиринтите в сънувания свят

Лабиринти-архетипна структура,има различни форми-дом с много стаи,подземия,коридори и тн.Психолозите смятат,че архетипа на лабиринтите,това е проекция на недъзите,проблемите и нерешените задачи на реалността.Според тези които съставят карта на сънищата това не е така. За тях,лабиринтите са капани за вниманието.Те растат,развиват се и служат за обиталище на много същества.Но лабиринтите са опасни.Те са програма заложена в нашето съзнание,топят нашите енергоресурси и памет и постепенно ни налагат своите закони и правила.
Има два типа лабиринти-архетипни(общи за цялото човечество) и лични(имащи отношение към отделния човек).Към първите се отнасят:лабиринта на живота(ЛЖ),лабиринта на събитията(ЛС) и лабиринта на привързаностите(ЛП).Тези три формации пронизват тонала. Ние ги срещаме както и в реала,така и в съновиденията.За разлика от нашите индивидуални лабиринти,архетипните лабиринти имат специфични проявления в материалния свят. Например,нетрябва да ги изобразяваме на картата на съновиденията като конкретно място. В реала можем да говорим за тях от позицията на философията,психологията и мистицизма.Но навярно всеки от вас има опит в завъртането на Колелото на Съдбата или в пътешествието по „лабиринтите на случайността”.За да разберете идеята за ЛЖ,препрочетете „Съня на вещицата” на Флоринда Донър.Концепцията за ЛЖ-подразбира се като балон,пронизан от радиални тонали,които се пресичат един друг в милиони проходи.Как работят с ЛЖ съновидящите,мистиците,магьосниците,шаманите и вещиците?Различно.Някои преместват „себе си”(своята енергия,съзнание и незнам си още какво) по кръгли „тъмни” проходи към нещо си „светло”.Или обратно-към чернотата.Преместването по тунелите на ЛЖ е много интересно и пряко зависят от „волята” и опита.Стените на тунелите се възприемат като сложен зрително-осезателен-вкусов комплекс от чувства.Там има и цвят,и звуци,и тактилни усещания за сочност,мекост,влажност: и живот,независим от нас.Придвижвайки се по ЛЖ,човек преживява различни трансформации на личната си сила(това може да бъде чувството за полет,парене,прилив на енергия,някакви изменения на състоянието на съзнанието).Но,преди всичко,преместването по тунела на ЛЖ довежда до промяна на жизнената ситуация.
Много хора често засядат в „типичности”.Съответно,в техния живот пребивава елемент на стегнация-всеки ден едно и също,”без светло бъдеще”,нищо ново,всичко е сиво и бледо. Нашето неосъзнато движение по ЛЖ(а то се явява такова на 99.999%) се определя като сложна програма.Във формулата са задействани такива фактори,като модалността на времето,влиянието,което оказват на живота ви обкръжаващите ви хора и събития,вашите енергийни загуби и тн.Защо,например, старците са така малоподвижни и защо е така „сив” техния живот?Заради болестите?Не,има много хора,чиито болести са по-тежки,а живота им много интересен.Просто „пламъка” е угаснал.Няма сили да се задвижи Колелото на Съдбата или да се влезе в някое друго негово съответствие.
ЛЖ лъже-предлага ви възможност да подобрите живота си.Това е като един вид рулетка:завъртаме колелото,хвърляме се,като топчето,скачаме по черните и белите полета на живота.Струва ни се,още едно завъртане,още един опит,и ще имам „хубав живот”.Но не! Напразно хабене на личната сила!След месец подобна практика,човек губи интерес,а живота му става още по сив.Понякога има успешно движение.Но и тогава щастливеца се оттегчава,губейки сили.Ако сравним човека с топче,то то се търкаля до тогава,докато се изтърка(докато не се изразходва личната му сила).”Износването” може да се сведе до минимум.И ако разгледате от тази гледна точка концепцията за Пътищата на война,които К.Кастанеда описва,то ще ви стане ясна абсолютната необходимост да изтрием личната история и така наречения преглед на живота.
ЛЖ включва в себе си сектора на хората,животните и растителния свят,а така също и на неорганичните.Сектора на неорганичните се смесва с нашия.Някаква част от него е достъпна за нас,а нашия сектор е достъпен за тях.Неорганичните са намерили своя път къмпреодоляването на живота.Те са станали част от ЛЖ и постепенно го „завладяват”,разширявайки експанзията си.
ЛС-лабиринта на събитията.Навярно знаете какво е това пинбол.Баща ви е изстрелял-„пусковия механизъм”.Вие,”балончето”,сте се понесли по „направляващата тръба”-мама,навлезли сте в света и сте полетели през сектора на събитията:ясли,детска градина,училище,армия/университет,брак,работа,пенсия...На пътя сте се сблъсквали с препятствия,отлитали сте настрани,мятали сте се по неведомите пътища на съдбата.И всичко това се случва в пинбола наречен ЛС.Той е общ за всички хора.Т.е. налага ви се да се сблъскате с куп други „балончета”.А най-страшното място в играта-изкоп,метър на два,който предполаго смъртта.Можем да смятаме ЛС, като някаква причинно-следствена матрица,със сложни равила и взаимосвързани събития.Всеки от вас знае,че някои комбинации от събития,изпълняват нашите желания,други-правят живота адска мъка.И ,разбира се,на някой му се иска да вземе „управлението” над себе си.Волята, в случая,е уважавано нещо,но на много тя не се харесва.И някои типове,като Дон Хуан и Кастанеда,са се старали да я заменят със собственото си намерение.Както знаете,”хакерите” разработиха метод за съзнателна постановка на събитията,които,бидейки включени във верига събития,дават необходимия ни резултат.
Следва да отбележим,че ЛС в съновиденията е значително опростен.Това също е неразкрита загадка на битието,над която не пречи да си поблъскаме главата.Например, транзитите в съновиденията са много по-отчетливи отколкото в реала.Преместването в пространството е много по-рязко и непредсказуемо.От друга страна,изучаването на транзитите в реала доставя баснословно удоволствие,защото понякога започваш да се чувстваш като вълшебник.Работата с ЛС се определя като успех в такива практики като сталкинга и изучаването на изкуството на намерението.
Най-лоши от трите архетипни лабиринти се явява ЛП-лабиринта на привързаностите. Привързаността-това не са само „нисши чувства” отнасящисе до нещо или някой.Това е,до голяма степен,капан за вниманието.Нашите „малки слабости” крадат личната сила.Всичките тези нещица,глезотийки,приятели,благинки оплитат около нас непробиваем пашкул от емоционални зависимости.Прибавете тук привързаността към цигарите,алкохола,наркотиците,телевизора,книгите,компютъра,форумите и куп подобни,които объркват нашето съзнание и крадат време,сили и възможности.
Шаманите и вещиците са се научили да използват елементите на ЛП за своите нужди:това са растенията на силата,някои ритуали,методи за зомбиране.ЛП дават мощни средства за различни манипулации на човешкото съзнание.Но,както знаем,пътя на маговете се различава по нещо от пътя на човека на знанието.Всяко учение,с помоща на което ви източват парите-човешката екология,белия лотос или събирането на пожертвувания в полза на гладуващия Занзибар-всичко това са манипулации на вашето съзнание.
Аватар
sirenaangela
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 101
Регистриран на: 04 Окт 2008, 13:58

Мнениеот sirenaangela » 01 Мар 2009, 15:43

Забравих линка:http://dreamhacker.narod.ru/index1.htm
Аватар
sirenaangela
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 101
Регистриран на: 04 Окт 2008, 13:58

Мнениеот sirenaangela » 03 Мар 2009, 10:14

Бъгове
Хората често отбелязват в сънищата такъв фалш,като внезапното изменение на ландшафта.В триизмерната графика за създаването на изкуствен свят се използват два метода-пикселен и полигонален.Различават се по способите на построение на обектите.Пикселната графика използва като основна строителна единица пиксел-обемна точка,или по-точно-цветно кубче.Обектите се строят от пиксели,като кубчета от Лего. Слабостта на метода се състои в мащаба.При увеличение(приближаване) образа се превръща в стена от квадрати.В полигоналната графика за основа служи полигона-многоъгълник в пространството.За създаването на изкуствен свят е необходимо огромно множество от полигони.Този метод също има своите слабости.
При компютърната графика има няколко способа за текстуриране,но в съновиденията този процес често дава отклонения,присъщи на линейния семплинг-най-бързия,но и най-примитивния метод.Така можем да предположим,че странната трансформация на ландшафта в съновиденията-това не е някакво особено качество на сънищата,а просто пропуск на програмиста.
Още един пропуск се забелязва при осветяването на полигоните.Той получава само една степен на яркост(flat) или само върховете са осветени(gouraud shading).В такъв случай имаме затъмнен център и ярко осветени ъгли.
Още-в съновиденията режима на заглаждане е лош.Ако насън опитате да начертаете кръг на земята,ще разберете за какво става въпрос.И колкото по-голям е диаметъра на кръга,толкова по-добре се осъзнава бъга.
Непълна огледалност-огледални на реала са само големите площи и съоръжения,малките детайли,като обзавеждането на стая ,не са.

Бариери при полет нависоко
Нещо като купол северно от града,а на запад от него –стъклени структури над земята.Не позволяват да се иде по-нависоко.
Аватар
sirenaangela
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 101
Регистриран на: 04 Окт 2008, 13:58

Мнениеот Raya » 06 Мар 2009, 21:41

Пробвал ли си картографирането? И някой изпробвал ли го е? Ако да, то нека сподели мнение. Аз се опитвам да рисувам местата не само като карта, а и като обект, т.е. рисувам какво съм видяла в съня. Действа интересно, защото като погледнеш стари рисунки си припомняш сънища, които не помниш, които пък ти припомнят други подробности от други сънища и т.н. Удобен метод е картата да се рисува на програма на компютъра, примерно Paint, така лесно могат да се правят размествания. Спирките на автобуси също, освен гарите и летищата и всяко превозно средство е много полезно, защото може да те премести от един сън в друг. Полезно е дневно да се отделя поне час на картата, но и това като другите неща не бива да се насилва.
Посоките на картата също могат да са условни, тъй като отначало е трудно да се намират 'пресечните точки', затова може да се означи с Ляво-Дясно, Горе-Долу. След като картата се пооформи могат да се добавят посоки. Но самите посоки, поне по мое мнение нямат особено значение. Идеята е да се състави сънувания свят като възприемане, както знаем реалния свят. Интересно нещо забелязах преди ден-два. Центъра на картата е дома на сънувача, той се сменя ако сменяме жилището си. От месец съм в ново жилище, но в сънищата ми това място все още не се е появило като пространство, напротив, винаги сънувам, че съм извън дома си на други места, а дори преди няколко вечери сънувах, че съм в хотел. Също не съм сънувала старото си жилище. Друго забавно наблюдения са домашните любимци. Когато присъства котка в съня ми, независимо дали аз участвам в него или го гледам като на филм тя е с шарките на моята котка. Точно благодарение на котката и жилището веднъж се осъзнах в сън. Бях в прекалено голямо помещение и се сетих, че не съм в нас, а носех котката си, която взех от едната стая, за да я занеса в другата. Щом не съм в нас, значи това е сън.
Общо взето картографията много ми напомня за картите в World of warcraft-трябва да си бил на мястото, за да го открие на картата, трябва да преманаваш през едно място, за да намериш свързващите елементи и т.н.
Ако се интересуваш по-задълбочено от тези техники и тези хора си намери ей това http://www.book.store.bg/c/p-p/m-290/id-24553/tyrsachi-na-duha-andrej-reutov.html?srchstr=%F5%E0%EA%E5%F0%E8%20%ED%E0%20%F1%FA%ED%E8%F9%E0&s=0&sin=1&sinstore=2&lattocyr=0&latconvused=0. Писал го е бивш хакер или поне така се твърди, но техниките вътре са си 100% истина и дори работят както се очаква :wink:
тра-ла-ла...
Аватар
Raya
Модератор
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2008, 15:54
Местоположение: Neverland

Следваща

Назад към Сънища

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта