Ритуали при смърт.

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот ultra » 15 Дек 2006, 23:25

Темата ми е кофти,но ми се иска да разбера какво мислите по въпроса.
Наското почина мой познат sad3 (всъщност роднина на приятеля ми) и майката на приятеля ми му казала,че не трябва да се бръсне и къпе преди да го погребат.Той естествено не я послуша,защото според мен са някакви бабини деветини(и той слуша повече мен),а и когато аз попитах защо-отговори ми се,че така се правело.Попитах майка ми и тя ми отговори,че според нея било нещо като уважение и траур мъжете да си пуснат брада.
Знам за покриването на огледалата в къщата на мъртвеца и някак по-го приемам,също и за слушането на музика-да се отдаде почит на мървия,но ми се струва,че има прекалено бабешки истории,които са отживелица.А и да не забравяме,че старото поколение са някак по суеверни (в което няма лошо),но понякога граничат с абсурд.
Още повече,че починалия е младеж(и беше доста щура глава) и аз предпочитам да отида и да се напия в някоя дискотека и така да оплакна мъката си,но не мисля,че хората ще го приемат по същия начин както аз приемам нещата.Според вас трябва ли да се разбият такива митове,които писах по-горе или да си останат така както са?
Мисля си,че всеки преживява станалото по своему,но живота продължава...нали?
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Mad_Mike » 16 Дек 2006, 00:51

Всеки човек все някога ще умре. Това че възрастните хора вярват в тези
"суеверия" не означава че и ти трябва да вярваш.Но все пак преди да направиш нещо след такава случка се замисли малко.
Изображение
Аватар
Mad_Mike
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DaRk_AnGeL » 16 Дек 2006, 08:56

Виж мойте родители също са много суеверни но аз никога не съм вервала в такива неща (говоря за описаното по-горе специално) но всеки вярва в различни неща както и при религията и малко или много трябва да уважаваш мнението на другите а не да ги наричаш "абсурд.
Аватар
DaRk_AnGeL
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ultra » 16 Дек 2006, 12:52

Някои неща само,не всички са абсурдни.За повечето неща ми е ясно,че са тръгнали от някъде и все нещо ще ги е подтикнало и са имали смисъл,но с течение на времето истинското им значение е забравено и се прави малко "защото така се правело".А защо се прави така сега,никой не знае.Аз затова именно повдигнах темата.Явно никой няма отговор на въпросите ми.
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот nepoznata » 16 Дек 2006, 14:09

Във всеки край има ритуали за починалите и те са различни! При предците ни, преди Християнството, когато са се раждали са плачели, а когато са умирали, са се радвали! Няма да обяснявам причините, обяснете си ги сами! Да, мъжете не трябва да се бръснат, това е признака за скръб при тях, защото се смята, че не са толква емоционални като жените! Чистотата е свещенна, дори и телесната, това проповядва църквата! Защо е тогова ритуала къпане при мъртвите? Не се пере, освен ако има бебе, но всеки средно интелигентен човек се къпе поне веднъж дневно!
Аватар
nepoznata

Мнениеот Nemezius » 16 Дек 2006, 16:44

"Не се пере" поради наложения траур, ане от гледна точка на личната хигиена, непознатата. И, в интерен на истината, никъде в Библията не е посочена забрана за плане, къпане и т.н.....
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот nelisun » 16 Дек 2006, 19:30

Хайде верно да напишем кой какви ритули знае,за всеки край от България сигурно е различно.Заглавието малко плаши,но мисля,че можем до обменим информация. :roll: Всеки го е страх от смъртта и избягва да мисли за нея,но смъртта е винаги до нас.
Аватар
nelisun
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ekaya » 18 Дек 2006, 08:15

nelisun написа:Хайде верно да напишем кой какви ритули знае,за всеки край от България сигурно е различно.Заглавието малко плаши,но мисля,че можем до обменим информация. :roll: Всеки го е страх от смъртта и избягва да мисли за нея,но смъртта е винаги до нас.

Страх от смъртта!!! Всеки го е страх!!!
Има много и далеч по-старшни неща от това... а смъртта винаги е свързвана с доза мистика и красота, но старах... мъка и болка на преживелите от загубата - да, но страх... Хората в този форум не престават да ме очудват.
icon_eusa_clap

Ще понапишем, но не тук за Азрееловата хубост...
Lasto beth nin. Tolo dan nan galad.
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Shadow Mage » 19 Дек 2006, 01:48

Хмм, колкото за огледалото - определено има защо да го покриват :)
То си е достатъчно да знаеш че се ползва при ритуали с духове, за да ти стане ясно че е един вид врата, затова не напразно го покриват, един вид да не се заблуди душата, преминавайки през него ж паралелните светове ;)
The many men, so beautiful
And then all dead did lie
And a thousand thousand slimpy things
lived on and so did I.. :)
Аватар
Shadow Mage
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 19 Дек 2006, 10:24

Аз не вярвам в суеверията и те ми се струват пълни глупости. Почти всеки ден черна котка пресича пътя ми, а някой ден и по двапъти (на отиване и връщане) и съм си ОК. Вярно е, че суеверята са гръгнали от някаде, но това е било преди много време, а времената се менят. Имам предвид, че може някои неща да са си взети абсолятно буквално. Например в цялото село къщите са еднакви по архитектура- да кажем с тясно антре. И като отваряш чадър вътре понеже е тясно сабаряш нещо и то се чупи. Или казват че е на късмет да откриеш карфица на пода или килима илил каквото е там. Но късмета е самия факт, че си намерил карфисата защото иначе си можел да я настъпеш и да се боднеш, а не че това ще ти донесе късмет.
Страх от смъртта!!! Всеки го е страх!!!
И какво страшно има в смъртта? Тва е нещо напълно обикновено и естествено. Просто го приемаш за даденост и готово. В смисъл знаеш, че ще умреш и няма какво да направиш по въпроса.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот AryanSun » 19 Дек 2006, 14:06

Всички тия ритуалища се правят с една единствена цел-
за успокоение на живите.Уви,наблюдавам,че стават все
по-абсурдни и по-абсурдни.На мен ми стига да запаля
една свещ и да изпратя някаква добра енергия към
починалия.Няма нужда светът да вижда черните дрехи,
шествията и всички останали подобни изяви.Мървтите
нямат отношение към това,което става във физическия
план.Той се отнася към тези,които живеят тук.
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот ultra » 19 Дек 2006, 16:57

AryanSun написа:Всички тия ритуалища се правят с една единствена цел-
за успокоение на живите.Уви,наблюдавам,че стават все
по-абсурдни и по-абсурдни.На мен ми стига да запаля
една свещ и да изпратя някаква добра енергия към
починалия.Няма нужда светът да вижда черните дрехи,
шествията и всички останали подобни изяви.Мървтите
нямат отношение към това,което става във физическия
план.Той се отнася към тези,които живеят тук.

Подкрепям с две ръце!!!
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот treskea » 21 Дек 2006, 08:35

интересна тема,хареса ми и взех че си ззададох въпроса-аз не съм християнка и като умра-това все някога ще се случи-не искам да бъда погребана според християнските традиции да ми опява поп на главата и други такива.В смисъл че аз през живота си съм почитала Богинята Майка и съм спазвала съвсем други правила и закони и изведнъж ме погребват с християнските му там ритуали и един вид ме пращат при бог в който не вярвам и някакъв свещенник там да да се моли да ми спасява грешната душица.Това хич не ми се нрави.По скоро ще ми хареса да ми направят някой ритуал свързан с богинята. :roll:
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ultra » 22 Дек 2006, 08:28

treskea написа:интересна тема,хареса ми и взех че си ззададох въпроса-аз не съм християнка и като умра-това все някога ще се случи-не искам да бъда погребана според християнските традиции да ми опява поп на главата и други такива.В смисъл че аз през живота си съм почитала Богинята Майка и съм спазвала съвсем други правила и закони и изведнъж ме погребват с християнските му там ритуали и един вид ме пращат при бог в който не вярвам и някакъв свещенник там да да се моли да ми спасява грешната душица.Това хич не ми се нрави.По скоро ще ми хареса да ми направят някой ритуал свързан с богинята. :roll:

Роднините ти сигурно няма да приемат с особена радост желанията ти,още повече че повечето няма и да са чували за Богинята Майка (освен,ако не са запознати).. :?
Напоследък доста се замислям за смъртта и не се плаша,че може да отида "някъде си-ад,рай,5,10-то измерение,ала бала.." ами от това,че всъщност има още неща,които имам да свърша и да видя,а като умра няма да имам тази възможност.sad3
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот treskea » 22 Дек 2006, 09:01

като се замисля и аз не чувствам страх от смъртта,вярвам че душата ми ще бъде перодена и просто ще сменя физическата си обвивка,но така ми се иска да знам какво ще се случи след мен,какво пропускам.А що се отнася до Ад и Рай -някой във форума беше казал -това са абстрактни понятия ,състояния на душата в даден период,които се изживяват тук ,в този живот и мисля че е прав човека.Та едва ли ще ида там ама е интересно къде отива душата на човек след смъртта,какво се случва до следращото й прераждане.
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ultra » 10 Яну 2007, 22:17

Здравейте отново!!!
Ч.Н.Г на всички,с най-добри пожелания!!!

Та значи,искам отново да ви попитам нещо и да си дадете мнението.
По принцип знам,че когато почине човек и някои от дрехите му се раздават.Не знам дали във всеки край е така,но тук където живея се прави доста често.Запазени или нови дрехи се подаряват на близките.
Чувала съм,че вещите на всеки човек(дрехите особенно,бижутата също) принадлежат само и единствено на него.Точно не знам как да го обясня,но примерно ако си купиш дреха,тя притежава някакъв заряд енергия и не бива да се подарява след това.
Надявам се,че ме разбрахте :)
Не ми се струва правилно дрехите на мъртвия човек да се раздават (аз така си мисля),също и да се кръщава новородено дете на вече починал човек..струва ми се,че носи нещо отрицателно.
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Persa » 11 Яну 2007, 14:17

Привет на всички

първо бих искала да направя едно уточнение - нека да правим разлика между народни обреди и суеверия
обредите си са обреди и съществуват от време оно, а в суеверията няма защо да вярваме...

за дрехите - мисля, че почти навсякъде се раздават, и смятам, че смисълът навсякъде е един и същ - нашите предци са вярвали, че така обличат мъртвия

и... мила Трескея, няма защо да ни е страх от смъртта, смъртта е ново начало... и, надявам се, като му дойде времето, ще има кой да ни изпрати.
Аватар
Persa
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ultra » 11 Яну 2007, 23:03

Persa написа:Привет на всички

първо бих искала да направя едно уточнение - нека да правим разлика между народни обреди и суеверия
обредите си са обреди и съществуват от време оно, а в суеверията няма защо да вярваме...

за дрехите - мисля, че почти навсякъде се раздават, и смятам, че смисълът навсякъде е един и същ - нашите предци са вярвали, че така обличат мъртвия

и... мила Трескея, няма защо да ни е страх от смъртта, смъртта е ново начало... и, надявам се, като му дойде времето, ще има кой да ни изпрати.

Имам в предвид конкретно дрехите на мъртвеца,не такива купени разни,хавлии,чорапи,потници,които се раздават и т.н...конкретно носени дрехи или не(нови,но предназначени за него-докато е бил жив).
Лично аз не бих приела да нося такива дрехи sad3 .Вие?
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот KAT » 12 Яну 2007, 09:00

ultra - аз имам отговор на повечето ти въпроси във връзка с тези ритуали дето се правят при смърт.

Накратко тези ритуали са измислени и насадени в главите на хората именно от духовете дето толкова ги призовавате и общувате с тях и съветвате (например Богинята Майка).

Малко примерче. Забелязали ли сте какво става като умре някой, каква шетня настава в къщата на умрелия. И как някой по-възрастен роднина поема инициативата и се започва приготовлението за погребението. Е всичко това се дирижира от горе, от така наречените ваши духове.

И накрая едно заключенийце, докато мога винаги ще се боря именно пртив такива неща като именно тази шетня която мастава при смърт на някого, ще им извия вратовете на ония духове, майтапа настрани. Ще умират по 10 пъти в денонощието и ще шетат по тяхния си алгоритъм под мое ръководство, да видят какво причиняват на хората с тъпотийте си.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ultra » 12 Яну 2007, 09:22

KAT написа:ultra - аз имам отговор на повечето ти въпроси във връзка с тези ритуали дето се правят при смърт.

Накратко тези ритуали са измислени и насадени в главите на хората именно от духовете дето толкова ги призовавате и общувате с тях и съветвате (например Богинята Майка).

Малко примерче. Забелязали ли сте какво става като умре някой, каква шетня настава в къщата на умрелия. И как някой по-възрастен роднина поема инициативата и се започва приготовлението за погребението. Е всичко това се дирижира от горе, от така наречените ваши духове.

И накрая едно заключенийце, докато мога винаги ще се боря именно пртив такива неща като именно тази шетня която мастава при смърт на някого, ще им извия вратовете на ония духове, майтапа настрани. Ще умират по 10 пъти в денонощието и ще шетат по тяхния си алгоритъм под мое ръководство, да видят какво причиняват на хората с тъпотийте си.

Честно казано нищо не ти разбрах.Прочетох го 2 пъти,ама все тая...
Лично аз си вярвам в "нещо си",но съм твърде как да го нареча...confused...в предпочитанията си и за сега събирам само инфо :P (това е може би най-добрия бг сайт за подобни неща).
Не мога да си представя за какви духове обясняваш,може би някой по-компетентен от мен да обясни,понеже аз нищо не ти разбрах.
Бяхме писали по-горе,че всички ритуали са произлезли от някъде и от някой,но смисъла на повечето се е загубил във времето и се прави "защото така се прави"...
не знам какво др. да напиша...
Тази шетня,за която разправяш и на мен не ми се нрави много по принцип,още повече събиранията и плющенето на зелената манджа или курбана с мазните мръвки(може би защото не съм превърженичка на мазни манджи :roll: ) все си мисля,че възрастните хора (бабите,дядовците) гледат да си направят събирачка и да хапнат на аванта... :? Глупаво,ама така изглежда през моите очи...
Аватар
ultra
MagicGateBg Наблюдател

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор