За косата

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот GAMBIT » 06 Авг 2006, 15:10

Наскоро си отрязах косата (бях с расти) и сега се мъдря какво да направя с нея. Някакви идеи? Да я изгоря? Или да я предам на някое божество? Хубава идея ми се струва тая, знам це в хундуизма правят така но не съм запознат с ритуалите. Подсвирнете ми несто.
Поздрави
Аватар
GAMBIT
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Elly » 06 Авг 2006, 20:21

абе човек я вземи си ги запази някъде че знайш ли , след време може пак да ти скимне да си наплетеш косата и да си прикачиш старите расти ше стане яко ... що трябва да ги изгаряш или да ги предаваш на божества?!? happy7
listen to your heart....
Аватар
Elly
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот EliKarim » 11 Авг 2006, 09:44

:) Не мисля че е добра идея да се гори коса.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот GAMBIT » 11 Авг 2006, 15:08

ЕлиКарим, зажто? Винаги съм си мислил, це няма ложо в това, дори це е добре. Поне така никой не може да ти я вземе и направи магийка или каквото и да е било. Раздуй малко темата, моля те - просто на инфо.
Аватар
GAMBIT
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот AZA » 12 Авг 2006, 00:23

Огъня поглъща и унищова всичко ( или почти ) по този начин ще унищожиш част от себе си ... или себе си ;)
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 19 Авг 2006, 03:05

Често ,когато се замисля над алтернативата да си подстрижа все някога косата, макар че това ще е като загуба на крайник за мен, съм се чудил... какво ли ще я правя. Аз смятам,че най-удачното е на плитка и на стената, а пък дори и да не е на стената, не трябва да сменя собственика си. Ако се обърнем назад, в миналото, където има много ,забравени отговори, на въпроси, които се задават днес, ще видим как косата в различните култури и вярвания се е смятала за... връзката на човек с отвъдното и боговете. Нещо като оптичен кабел ,свързващ персоналния ни компютър със сървъра на невидимия свят или боговете. Някои дори са смятали, че там се съдържа цялата мъдрост на човек, знания и умения. И не трябва да отдаваме това на факта, че тогава не са подозирали наличието на мозък.
За индианците, като едни от последните представители на дългокосите народи,това да скалпираш някой и да завържеш скалпа му на копието си ,е означавало уважение към врага и силата му ,заради което не могат да оставят косата му да изгори с него или заровена, както са правели белите. Понякога жените са режели косите си и са ги давали на своите възлюбени ,преди голяма битка, в знак на вярност. Мъжете са го правели и действително са я изгаряли, като са вярвали, че така се жертвопринасят на духовете ,но това обикновено са го правели след като са изгубили голяма и важна битка или след като ги отлъчат от племето... изобщо след унижение. По-добре е от сепукото при самураите :mrgreen:
Недей да я гориш, ако още не си, нито я изхвърляй... ами или я съхранявай или я дай на друг човек да я пази, който смяташ за достоен.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 19 Авг 2006, 07:34

Съветвам те да я изгориш-аз така си парвя с моята и нищо ми няма.
наистина чрез косата може да се въздейства върху теб и затова е добре да го напарвиш.

Отностно това дали губиш част от себе си-ама че глупост-косата не е част от тебе а енергията в нея и когато я изгориш така освобождаваш част от себе си.
Индийците си кремират телата,точно затова защото търсят свобода от този свят и плътта.
Катоя изгориш-най много да умрат някои глупави мисли.

отностно индиянците не мога да говоря,но смятам,че все пак културата на хора,които водят войни и нивото им на интелект е по- ниско от това на някои други племена,които са живеели в мирни времена и са се занимавали само с духовност.

Има някои тъмни индиянски учения-аз уважавам тези на маите и ацтеките,макар и в по-късни времена духовната им вълна да се е покварила и да са се занимавали с жертвопринушения.

Огънят пречиства.Това тук,за което се мислим не сме ние и вероятно всички сте наясно за раграждането на телата при напускане на този свят.Това разграждане става болезнено тъкмо за онези,които смятат че тези тела са част от тях.

Друг е вече въпросът,че можете да ги трянсформирате още приживе и да си тръгнете с тях.
В Бибилията е написано:
-Плът и кръв не могат да наследят царството божие.И че пръста при пръста ще се върне.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 19 Авг 2006, 11:53

sanguinary написа:.... Мъжете са го правели и действително са я изгаряли, като са вярвали, че така се жертвопринасят на духовете ....

Именно. Според мен изгарянето на косата, горене на жива плът, поръсване на капки кръв в огън...всичко това е жертвопринушение. Горенето на косата при жив човек и горенето при мъртвец е съвсем различно нещо. Кремирането е нещо, което много народи практикуват, много етноси, много разпространено и в наши дни. потдържам и идеята че след като човек умре не трябва в дома да се задържат негови коси, което не позволява на душата да скъса със своята физическа обвивка. По този въпрос съм чела доста... Но за жив човек, не мисля че е добра идея да гори своя коса. А и да напомня ли че когато при вуудуу куклите, на които можем да поставим и коса и тя се изгори, това има своите последствия които изисква ритуалът. Огънят пречиства, това е така. Но унищожителната му стихия в случая ще изгори нещо което е част от живото и не трябва да скъсва с живото независимо дали е отрязана или не е.

Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, която се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. но коса не се гори, а знаем че при старите българи момите са режели дългите си плитки, подарявали са ги, оформяли са края им с восък така че да не се разпилеят и така са ги съхранявали. Тези плитки са били изгаряни едва след смъртта на жената за да бъде скъсана връзката и със света на живите. Нещата са символични.
При някои чернокожи племена, сред които дори и канибали, горенето на косата наранява притежателя и. Отрязаните им коси са били заравяни, а изгаряни само на жертвата...
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот sanguinary » 19 Авг 2006, 11:55

Trismegist написа:отностно индиянците не мога да говоря,но смятам,че все пак културата на хора,които водят войни и нивото им на интелект е по- ниско от това на някои други племена,които са живеели в мирни времена и са се занимавали само с духовност.

Има някои тъмни индиянски учения-аз уважавам тези на ацтеките,макар и в по-късни времена духовната им вълна да се е покварила и да са се занимавали с жертвопринушения.

Малко не му е тук мястото, но за едно си прав , не може да говориш за индиЯнците :wink: И нека не забравяме, че испанците с покоряването на ацтеките са спасили малкото останали племенца около тях от тотално затриване. В Северна Америка ,преди да дойдат "нечистоплътните" с "голямата си култура и цивилизованост" ,не е имало заличени народи, нито дори малки племенни групи. Е как да не хванеш оръжието?!
Всъщност тука на човека косата трябваше да обсъждаме, а каква стана :roll:
Но нищо де, то не пречи... ще си избере той правилното решение и ще сподели с нас...
Както са казвали "малоумните диваци"
"Митакуе ойасин" (Всички са мои роднини) :wink:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 19 Авг 2006, 15:10

Да интересно ми стана.При жертвопринушението все оак се прави ритуал или поне се споменава за кого се прави жертвата.По принцип
въобще не би било добре да се реже косата,както каза и sanguinary
тя има важно значение играейки роля на антена.

Така че самото рязане си е вече жертва,и вече както се постъпва с един мъртъв-така се постъпва и с вече мъртвата коса защо?

Тялото на мъртвия се изгаря,за да не може да влияе на душата,да се унищожи връзката им.

По същия начин не е ли добре да се скъса връзката с една твоя умираща част,като одрязаната ти коса?

Това обяснение го привеждам аз,но по принцип за косата го знам от Петър Дънов.Разбира се е добре нещата да бъдат разбирани и да си ги обсъжаме,кое защо и как става,а не да разчитаме само на авторитети.

Инък за индиянците не знам какво да кажа,но ме кефиш хахаха.Добре е че си се спциализирал в това, но не забравяй,че живееш в настоящето.В този живот не си индиянец-ползвай стария опит,но трупай и нов.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 19 Авг 2006, 18:19

Изключително погрешни представи си си създал трисме.
Значи ,като начало, никой не живее в настоящето, дори и ти.
Ако бях и близо до индианец, щях да съм в Българския Орлов Кръг ,а нямаше да съм в конфликт с тях. Дънов казваш... Помня срещите си с разни сладкодумци от братството, там, край рилските езера.
Те също помнят :wink:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот GAMBIT » 19 Авг 2006, 19:31

Хаа... интересно стана.. озна4ава ли това, 4е мога да я използвам в някой ритуал, който изисква някво прину6ение? Предполагам, 4е е прекалено опасно, нали?
Друг въпрос: ами ако 4рез изгаряне изгоря някои ло6и 4ерти от мене? Има ли ритуал 4рез които мога да избера какво да ''уни6тожа'' в мене? Имам предвид 4рез косата.
Засега я пазя... май май наистина 6те си я запазя и 6те си я сложа отново след време.
Бъдете 6тастливи
Аватар
GAMBIT
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Trismegist » 19 Авг 2006, 20:53

Не разсъждавай за представите ми-те са си грешни разбира се-всяка представа е грешка и подлежи на промяна.

Относно онези с които си говорил-не ги познавам и няма да ги защитавам,какво общо имам с тях?Или пък Дънов?
Думите пораждат противоречия-дори някои изрази си противоречат сами на себе си-няма да се спирам на това,мисля че трябва да е ясно на всеки това им войство.За мен в спорът не се ражда истината и дори смятам,че където има спор "истината" я няма.

Преди да съдиш за това,кое е грешно,първо провери дали ти е в изправност кантара.Нищо лично-а ,няма време всичко е тук и сега,просто душите са на групи и си оказват взаимно въздействие.То не разбрах какво искаш да кажеш с това,че не живем в настоящето :)?
Може би си искал да кажеш обратното но не знам.

Няма начин (според мен разбира се) да се интересуваш от индиянците и да не си свързан с такива души от които си част.Аз също съм свързан споко.

А за косата ще се позаинтересувам още.
GAMBIT ако искаш да ползваш коса за нещо препоръчвам ти да прекараш ръка през здравата ти коса все е дно се решеш и да отделиш всичко косми,които останат по ръката ти.Тези косми са узрелите ти идеи.Трябва обаче да се качиш на някой планински връх и да ги разпилееш и така ще ускориш въплащението на тези идеи и желания.

Ех май ти се досвидя да изхабиш ценния материал,който си отгледал на главата си,че му търсиш приложение. :)
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 21 Авг 2006, 03:06

А какво тогава аз имам общо със специалист по индианските въпроси или с индианец. Упорито обаче си го пишеш с я :mrgreen:
Истината. Защо да я няма в спора? Изобщо кое е това нещо, при което така категорично да отречеш присъствието на истина?! Чак да се ражда не, не е преходна според мен,че да има срок на годност или живот, който да завършва ,както всеки.
Душите значи са на групи казваш, а аз да погледна моя кантар? notworthy
Малко по-приемливо звучи от това ,да твърдиш, че извънземните влияят на психиката ни. :wink:
Нищо категорично не помня да съм твърдял, с изключение на минали факти.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 21 Авг 2006, 15:35

Ама аз не искам да споря - стига с тоя софизъм ааа- преиначаваш ми думите,на мен не ми се занимава да обяснявам,но не ми харесва да ме опровергават по тзои начин-игра на думи.

Под това-че истината не се ражда в спора имам нещо е пердвид и ако имаш очи ще го видиш.

За групите души трябва да обяснявам дълго и за това може би сгреших,че го споменах но айде notworthy .

С индиянците ли - аватара ти има общо :)

Ако някой човек се запени за някакво твърдение-никой не може да му го докаже ако той не поиска.
И който доказва нещо-нищо не доказва.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 21 Авг 2006, 23:12

Там е работата, Трисме. Аз нито споря,нито те опровергавам ,но да, запених се ,както каза. Както неотдвавна казах, втръсна ми от хора, иначе не глупави, които смятат индианците за гологъзи диваци, които се чудят кой да качат днес на кола на мъченията. Много остро ,за иначе умерения ти тон , та го взех навътре,така да се каже. И друго не разбирам и това е,защо смяташ,че войните са недостойни хора.
Ако някой дойде у вас и се настани на леглото ти, ако изхвърли храната ти от хладилника и изнасили жена ти, ти другата буза ли ще обърнеш? Както и да е...
Това, което виждаш в аватара ми е различно от това, което е. Изобщо не забелязваш,че е с кавалерийска униформа, не виждаш ,че са му свалени перата ,че му е сплетена косата... А дори и да го видиш,би си помислил,че е вид прическа или окраса.
Но и ти, както и всеки, вижда само онова,което разбира, а това, което не разбира остава невидимо.
Не е нужно да ми обясняваш за групите души, не е нужно да ми обясняваш за твоята вяра. Ако е трябвало да знам нещо, то щях да го знам.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 22 Авг 2006, 15:48

Ок извинявам се,мисля че се разбрахме!
Не мисля индиянците за диваци и ги уважавам повече от белите им завоеватели.
Просто разсъдих,за това дали има разлика межди култирата на тези въвлечени във война и на тези,които не са били.
Не казвам,че да си войн не е добре и не нито пък,че човек трябва да е овца.
Всеки трябва да приалга саможертвата,само доколкото сам си е преценил,но никой не е длъжен да я прави и когато става въпрос за свободата,за личната свобода,битка трябва да има и да то безжалостна-без правила.

Онова за бузата се отнася до личната ти съвест и че е добре да търпиш ако можеш,но е тъпо да бъде приемано,като догма.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот autumnia » 05 Сеп 2006, 13:11

Trismegist написа:GAMBIT ако искаш да ползваш коса за нещо препоръчвам ти да прекараш ръка през здравата ти коса все е дно се решеш и да отделиш всичко косми,които останат по ръката ти.Тези косми са узрелите ти идеи.

Обаче ако космите, останали в ръката ти са повече от 25 на ден, се посъветвай с дерматолог, понеже най-вероятно имаш проблеми със скалпа. А може и да си една изключително продуктивна личност, която бъка от идеи. хахахахахахахахахахх.
Инетересно пърхута какво ли символизира.
То и друго е интересно. Когато косата е особено къса, каквато е преполагам при младежа с растите, падат доста по-малко косми, отколкото при хора с дълги коси. Та се чудя, по-дългата коса повече идеи ли значи? хахахаахах
icon_eusa_clap :mrgreen:
Не мислят за смъртта, а злобата расте,
Гърлата си гризат, от скука уморени.
Не ме засягат свадите на този свят.
Аз виждам кладата, приготвена за мене!
Аватар
autumnia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот autumnia » 05 Сеп 2006, 13:27

Trismegist написа:И който доказва нещо-нищо не доказва.

icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap

Това перифраза ли е или си имал предвид това- qui nimium probat, nihil probat – който доказва твърде много, той нищо не доказва.

И нали без лоши чувства. Живеем, за да се ограмотяваме. Кой започва от първи клас, кой по-късно. :mrgreen:

icon_blob1 icon_blob1 icon_blob1
Не мислят за смъртта, а злобата расте,
Гърлата си гризат, от скука уморени.
Не ме засягат свадите на този свят.
Аз виждам кладата, приготвена за мене!
Аватар
autumnia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот jubilee » 08 Сеп 2006, 16:22

Извинявай, Sanguinary, обаче имам един вапрос, макар и да не е по темата. Това за индианците и скалпа от къде си го чул/чел?Защото аз знам нещо съвсем друго.
Според моите източници индианците вярвали, че като вземат скалпа на врага си по този начин го унижавали и когато душата му отиде в отвъдното ставала роб на душата на победилия го. А освен това нямал право на почетно погребение(ако въобще трупът бъде намерен от неговите хора).
Аватар
jubilee

Следваща

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор